Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Zuid-Afrika > St Lucia

 > Reisverhalen


Reisverhalen en ervaringen vrijwilligerswerk St Lucia, Zuid-Afrika

 

Helaas het zit er weer op..
vrijwilligerswerk st lucia jacqueline kickenIk heb de tijd van mijn leven gehad in St. Lucia. Wel was het in het begin zwaar. Dit kwam omdat mijn Engels niet al te best was en ik niemand had waar ik makkelijk mijn gevoelens mee kon delen.  Na 1,5 week kwam een ander Nederlands meisje en toen genoot ik pas echt.
Ik deed vrijwilligerswerk bij het project 'educatie', dit betekende dat ik in de ochtend werkzaam was op een crèche, hier leer je de kinderen Engels. We deden dat door middel van Engelse liedjes, het alfabet, figuren, tellen en kleuren benoemen. Ook bedachten we creatieve activiteiten zoals: verven, maskers maken en kleuren. Hier genoten de kindjes heel erg van.

In de middag had ik verschillende projecten zoals: 
vrijwilligerswerk st lucia jacqueline kicken* 'The Afterschool Club' (de kinderen die hierbij zitten zijn bijna allemaal wees, met hen ga je leuke activiteiten doen: knutselen, puzzelen, boekjes lezen en spelletjes doen.)
* Gogo 4 kids': 'Gogo' betekent in het Zulu oma; en oma zorgt hier voor haar 4 kleinkinderen en om haar een beetje zorg af te nemen ga je ook met deze kids leuke educatieve spelletjes doen.
* 'The 3 brothers': Dit was een van mijn favoriete projecten. Tot 3 jaar geleden gingen deze jongens (12, 9 en 6) niet naar school.  African Impact heeft ervoor gezorgd dat ze nu wel naar school gaan en op donderdagmiddag ga je naar het huis van deze broers om ook leuke educatieve spelletjes te doen. Deze jongens vonden het leuk om te kleuren, en wat kunnen ze dit goed! Ook spelletjes spelen vonden ze heel leuk.

vrijwilligerswerk st lucia jacqueline kickenIn mijn laatste week ben ik met deze jongens, hun moeder en kleine zusje en andere vrijwilligers naar het strand geweest. Wow wat genoten ze hiervan. Gedurende een andere week hebben we leuke Nederlandse spelletjes gedaan zoals: bowlen, geblinddoekt een parcours afleggen, 3 benen race en met een lepel en stenen een parcours afleggen. Ook hier genoten de jongens heel erg van en zag je de moeder ook echt glunderen.
Op vrijdagmiddag ging ik naar de 'reading club': op vrijdagmiddag komen veel kinderen uit het dorpje Khula naar de container komen, die ingericht is als bibliotheek. Hier lezen de kinderen samen met jou Engelse boeken.

vrijwilligerswerk st lucia jacqueline kickenOok kon je ervoor kiezen om één of meerdere dagen mee te lopen met een ander project.
Zo ben ik 1 dag mee geweest naar de kliniek om de mensen te wegen en de bloeddruk te meten. Dit vond ik ook erg leuk om te doen en mee te maken.

In het weekend ben je vrij en kun je gaan genieten van Afrika. Zelf heb ik een game drive in Hluhluwe National Park gedaan, walvissen gespot, een avond game drive gedaan en de zulu culture night.  Het dorpje St Lucia zelf is ook heel gezellig, met gezellige restaurants en bars.

Mijn 6 weken zijn voorbij gevlogen en het liefst ging ik nog niet naar huis. Ik weet zeker dat ik nog eens terug ga! Africa stole my heart!

vrijwilligerswerk st lucia jacqueline kicken vrijwilligerswerk st lucia jacqueline kicken vrijwilligerswerk st lucia jacqueline kicken
vrijwilligerswerk st lucia jacqueline kicken vrijwilligerswerk st lucia jacqueline kicken vrijwilligerswerk st lucia jacqueline kicken


Jacqueline Kicken (vrijwilligerswerk St Lucia okt-nov 2015)

 

Ik heb het medische project gedaan in St Lucia Zuid Afrika voor 4 week. Het is me super goed bevallen. Meteen bij pick up voelde ik me thuis en werden de mensen om mij heen mijn familie. Ik heb nog nooit zoveel moeite gehad om in het vliegtuig naar huis te stappen toen de tijd om was. Ik verbleef in een vrijwilligershuis in St Lucia en werkte in 3 villages vlakbij, kwam bij mensen thuis, hielp de lokale zusters in de clinic en werkte mee met veel community werkzaamheden, zo heb ik een Creche opgeknapt, meerdere Gogos mogen verhuizen naar een beter huis en veel getuinierd met de lokale bevolking. Alle projecten waren fantastisch om te doen en ik heb zoveel geleerd over Afrika, de mensen en de cultuur en taal.

Aanrader? Ja, omdat je veel meer bent dan een toerist en je leert echt een land diep van binnen kennen als je je er voor open stelt en het initiatief neemt met de lokale mensen in gesprek te gaan en vragen ten stellen.
Tip: Als je twijfelt : gewoon doen! En als je daar bent, ga zoveel mogelijk in gesprek met de lokale bevolking, dan gaan er heel wat deuren open en ontmoet je fantastische mensen en leer je verschrikkelijk veel over hun leven. Ik ben nog geen 2 weken thuis en ben nu heel serieus al weer aan het nadenken voor mijn volgende reis die ik komend jaar wil gaan doen! Dus je krijgt de reiskriebels goed te pakken als je de reis net zo onvergetelijk als ik maak :)

PS Ik wou alleen melden dat het een fantastische ervaring was. Ik kom zeker bij jullie terug om mijn volgende reis te plannen, Ik heel veel heb gehad aan het goede mailcontact met Yvette. En African Impact, de partnerorganisatie, is echt een superorganisatie! Bedankt.
Sandra Venekamp (22 jaar, vrijwilligerswerk St Lucia 2014)

 

Hoe mijn verb,ijf in Zuid-Afrika bevallen is? Super goed! Ik zou zo weer terug willen. Alles was super goed geregeld. Ik heb 4 weken vrijwilligerswerk gedaan in dorpjes rondom St. Lucia. Hier heb ik iedere morgen mee geholpen in creches en 's middags had ik steeds andere projecten, waaronder after school club bij een weeshuis, reading club, bij gezinnen op bezoek en ook huizen bouwen en krokodillen hokken schoonmaken. Verder hebben we met de groep veel excursies gedaan in de weekenden. Het was al met al een onvergetelijke ervaring!
Aanrader? Ja, je leert er super veel van, je ontmoet allemaal nieuwe, leuke mensen, en je doet allemaal nieuwe ervaringen op.
Tip: Kijk ook goed op de site van de partnerorganisatie en neem misschien ook een keertje contact op. Dit geeft je allemaal extra informatie.
Inge Gubbels (22 jaar, vrijwilligerswerk St Lucia 2014)

 

Beste tijd van mijn leven :) Het was superleuk. Het vrijwilligerswerk zelf was heel interessant en afwisselend. Het vrijwilligershuis en de activiteiten die we samen deden 's avonds en in het weekend waren ook super. Ik zou zo opnieuw teruggaan.
Aanrader? Ja, je leert superleuke mensen kennen van over heel de wereld die echt vrienden worden. Ook is Zuid-Afrika een prachtig land en op deze manier kom je in contact met de plaatselijke bevolking die echt de liefste meest warme mensen ooit Tip: Niet twijfelen gewoon doen. Van al de vrijwilligers in het huis was er niemand die de ervaring niet geweldig vond.
Nathalie van Lishout (23 jaar, vrijwilligerswerk St Lucia 2014)

 

 

MIJN REIS NAAR EN DOOR ZUID-AFRIKA

vrijwilligerswerk zuid-afrika st lucia marlein van looAls klein meisje droomde ik er al van om naar Afrika te gaan. Na mijn studie was het dan eindelijk zover. Ik had geld en tijd om deze droom te verwezenlijken. Nu is Afrika alleen zo groot dat ik niet wist waar ik naartoe wilde. Daarom ben ik op internet gaan zoeken en uiteindelijk bij Activity International naar binnen gelopen omdat er op internet leuke projecten stonden en ik goede verhalen had gehoord op school. Hier hadden ze gelijk tijd voor mij en gaf ik aan dat ik graag vrijwilligerswerk wilde gaan doen in de sociale sector. Ze hadden verschillende projecten waar ik uit kon kiezen, maar uiteindelijk heb ik voor Zuid-Afrika gekozen omdat ik hier in een vrijwilligershuis terecht zou komen, wat mij verstandig leek aangezien dit mijn eerste grote reis zou worden die ik alleen ging maken. Een andere reden voor deze keuze is dat dit land uitermate geschikt om te gaan backpacken en ik dacht, als ik er toch ben kan ik net zo goed nog iets langer blijven om nog iets meer van het land te zien. De beste keuze die ik ooit heb gemaakt.

Voordat ik naar Zuid-Afrika vertrok heb ik geld ingezameld doormiddel van een sponsorbrief die ik heb verspreid onder vrienden en kennissen. Iedereen die iets wilde doneren kon chocolade kopen of gewoon een geldbedrag overmaken op een rekening die ik hiervoor had geopend. De chocoladeactie had ik opgezet via Baltus Fundraising. Op die manier had ik geen overvolle koffer met spullen die ik daar wilde achterlaten en kon ik ter plekke kijken wat of waar het geld nodig was.

vrijwilligerswerk st lucia marlein van loo 201326 januari 2013 vertrok ik dan naar Zuid-Afrika. Na een heleboel vertraging eindelijk aangekomen in Durban waar ik al op werd gewacht. Toen nog eens 2,5 uur in de auto naar st. Lucia. Toen ik hier aan kwam dacht ik in eerste instantie ‘wat doe ik hier? Hier is toch helemaal geen hulp nodig?’. Dit was ook zo, want st. Lucia is behoorlijk welvarend en toeristisch, maar toen ik buiten dit plaatsje kwam schrok ik echt wel. Het ziet er niet zo uit als de townships in bijvoorbeeld Kaapstad, waar de huizen (als je het al zo kunt noemen) dicht op elkaar staan. In Khula en Dukuduku, de 2 plaatsen waar ik voornamelijk heb gewerkt, staan de huizen ver uit elkaar en zijn ze soms gemaakt van zelfgemaakte stenen maar over het algemeen van takken, planken en golfplaten. De meeste mensen hebben geen badkamer en keuken en moeten voor water soms kilometers lopen. Dit had ik al weleens gezien en gehoord op tv, maar nooit gedacht dat het er nog steeds zo aan toe ging. Maar naast deze armoede zijn de mensen hier zo ontzettend vriendelijk en vrijgevig dat ik me er gelijk welkom voelde en ik me schaamde voor de Nederlanders. Wij zijn nooit tevreden en willen altijd meer. Ik heb hier dan ook zeker geleerd om te kijken naar wat ik al heb en heb bereikt. De mensen hier zijn ook een stuk positiever ingesteld. Zo ben ik bijvoorbeeld op de begrafenis geweest van de oudste zoon van de Induna wat een soort burgemeester is van de community en hier erg belangrijk is. Ik heb van de zo’n beetje 1000 aanwezigen misschien 3 mensen zien huilen. De rest was aan het zingen en dansen. Zij vieren het feit dat iemand heeft geleefd en rouwen niet om de dood van iemand zoals wij dat doen. Ik ben echt gaan houden van deze cultuur en hun denken en doen. Het enige wat mij wel erg raakte was het feit dat de zwarte mensen nog steeds opkijken tegen de blanken. Zo ben ik met een groepje vrijwilligers naar een kerkdienst geweest en was er geen zit plek meer. Er stonden gelijk wat zwarte mensen op zodat wij konden gaan zitten. Ik had het liefst gezegd dat we allemaal mensen zijn en ik ook kan staan, maar nadat ik iemand van onze crew had aangekeken moest ik maar gewoon gaan zitten omdat ik anders respectloos zou zijn.

vrijwilligerswerk st lucia marlein van loo appeltjes happenIk heb voornamelijk op de educatieve projecten gestaan. Iedere ochtend gingen er vrijwilligers naar een crèche waarvoor we iedere week een programma en activiteiten bedachten voor een goede ontwikkeling van de kinderen. Daarnaast gingen er 2 vrijwilligers 2 keer in de week naar de basisschool om HIV/aids voorlichting te geven. Na een aantal lessen kregen de kinderen een toets waarna ze een certificaat kregen. Wanneer ze zakten moesten ze de lessen opnieuw volgen. ’s Middags ging er 2 keer in de week 1 vrijwilliger HIV/aids voorlichting geven aan volwassenen. Ook zij kregen een toets en na slagen een certificaat. Verder was er doordeweeks ook nog een naschoolse opvang, een lees club en ben ik Engelse lessen gestart voor volwassenen. Het is namelijk zo dat de volwassenen over het algemeen geen Engels kunnen, maar alle formulieren van de overheid wel in het Engels krijgen. Naast alle lessen en scholen heb ik geholpen met het aanleggen van groentetuinen en het maken van stenen voor huizen. Op het moment dat ik er was hebben we dit vooral gedaan voor de Inkanyeze crèche in Dukuduku. De vrouw, mama G, die deze crèche is gestart woont erg armoedig, maar stopt al haar tijd en energie in deze crèche terwijl ze er, naast misschien wat liefde en waardering, niets voor terugkrijgt. Het kleine beetje eten wat ze heeft geeft ze ook nog aan de kinderen. In de tijd dat ik er was hebben we hier een groentetuin aangelegd en hebben we een heleboel stenen gemaakt om deze crèche te kunnen voorzien van een keuken en babyruimte zodat iedereen kan worden voorzien van eten en de kinderen op leeftijd gescheiden kunnen worden voor betere prestaties. Het geld dat ik heb opgehaald heb ik dus ook gestopt in deze crèche omdat mama G echt een ontzettende lieve en inspirerende vrouw is die ik graag een hart onder de riem wilde steken na al haar harde werken. Een deel van het geld is toen gelijk gebruikt om de tuin aan te leggen waarmee de kinderen en zij zelf kunnen worden voorzien van eten.

vrijwilligerswerk zuid-afrika marlein van loo bouwprojectNa 8 weken vrijwilligerswerk te hebben gedaan ben ik van Durban naar Kaapstad gevlogen. Mijn startpunt voor het backpacken. Ik had in Nederland al een Lonely Planet gekocht die ik toen al even had door geneusd om te kijken in welke plaatsen ik allemaal wilde stoppen. Ook had ik thuis al een Baz-bus ticket gekocht. Dit is een bus speciaal voor backpackers. Toen ik in Zuid-Afrika was kon ik gewoon naar de centrale van de Baz-bus bellen en aangeven op welke dag ik van waar naar waar wilde reizen. Vervolgens pikten zij mij op die dag op en brachten mij naar de volgende plaats. Een veilige en betaalbare manier om te reizen en ideaal om andere backpackers te leren kennen. Tijdens het rondreizen ben ik mij gaan beseffen dat het vrijwilligerswerk de ideale manier is om de cultuur goed te leren kennen. Hierdoor kende ik ook al veel gewoontes en gebruiken tijdens het reizen wat af en toe wel makkelijk was. Zo stoorde ik mij niet meer aan het niet op tijd komen en werd ik hier zelf ook een stuk makkelijker in. Het is een stuk ontspannener. Dit gevoel had ik graag vast willen houden in Nederland, maar helaas gaat dat hier gewoon niet. Maar goed, Zuid-Afrika is echt de moeite waard en zeer geschikt om te gaan backpacken. Veel mensen vroegen nog of het niet gevaarlijk was, maar hier heb ik niets van gemerkt. Natuurlijk heb je de gevaarlijke wijken, maar waar heb je die niet? Zolang je maar zorgt dat je hier niet alleen loopt in het donker is er niets aan de hand.

Ik heb in die 4 maanden ontzettend veel gedaan, gezien en beleefd. Dit alles was teveel om in dit verhaal te vertellen. Maar wil je toch meer weten en lezen dan kan dit op mijn weblog.
Marlein van Loo (23 jaar, vrijwilligerswerk St Lucia 2013)

 

  

Vrijwilligerswerk | Prijzen en voorwaarden l Startdata  | Reisverhalen