Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Zuid-Afrika > Monkey Rehabilitation Centre

 > Reisverhalen


Reisverhalen en ervaringen deelnemers Monkey Rehab Centre

Voor Ymke bleef het niet bij 1 keer.. 

monkey rehab ymke de vos3 januari 2016 landde ik in de prachtige plaats Phalaborwa. Afgelopen januari t/m maart heb ik vrijwilligerswerk gedaan bij het Riverside Wildlife Rehabilitation Centre. Dit was de eerste keer dat ik zoiets alleen zou gaan doen dus het was erg spannend! De eerste twee weken heb ik best wel last van heimwee gehad maar Bob en Lynne (de eigenaren) doen er alles aan om je te helpen. Ze zorgen ervoor dat je je helemaal thuis voelt in de 'Riverside familie'.

Een normale werkdag begint rond 06:00 uur. Je gaat dan alle babyaapjes een flesje geven. Nadat je dit gedaan hebt moeten de kooien worden schoongemaakt. Om 09:00 uur wordt de ontbijtbel geluid. Na het ontbijt gaan we verder met andere werkzaamheden zoals: fruit sorteren, schoonmaken of dieren observeren. Elke dag is er wel wat anders te doen dus dit verveelt nooit! Van oktober t/m maart is het babyseizoen. De babyaapjes moeten dan 4 keer op een dag een flesje krijgen. In het begin is het best lastig om alle baby's uit elkaar te houden maar ik had het binnen een paar weken onder de knie. Toen ik alle namen wist was het zoveel leuker en makkelijker om ze een flesje te geven. 's Avonds was het ook altijd erg gezellig met alle andere vrijwilligers. We deden spelletjes, gingen zwemmen of luisterden muziek. Het was altijd één groot feest (dit mag ook wel na een dag hard werken). Zoals jullie waarschijnlijk al gemerkt hebben ben ik helemaal verliefd geworden op deze plek!

monkey rehab ymke de vosIk zou iedereen aanraden om er ooit een keertje heen te gaan. Wel zou ik dan voor een langere tijd gaan want 2 weken is echt te kort om alles te zien/leren! In de maanden dat ik er was heb ik zoveel geleerd, gedaan en ontdekt. Ik ben als persoon heel erg gegroeid en een stuk zelfstandiger geworden. Alle mensen van Riverside zijn ook geweldig! Ze doen er echt alles aan om het je naar je zin te maken. Gelukkig mag ik zeggen dat ik in september 201weer naar Zuid-Afrika ga. Deze keer voor een heel jaar, ik kan niet wachten! Een heel jaar doorbrengen tussen al deze lieven aapjes en leuke internationale vrijwilligers. Een jaar lang onderdeel zijn van de Riverside-family!

Ik hoop dat mijn verhaal jullie allemaal enthousiast heeft gemaakt en hopelijk tot ziens in Zuid-Afrika!

monkey rehab ymke de vos monkey rehab ymke de vos monkey rehab ymke de vos
monkey rehab ymke de vos monkey rehab ymke de vos monkey rehab ymke de vos

monkey rehab ymke de vos
Ymke de Vos (2016)

 

Famke Boenk vertrok op haar 16e naar Zuid-Afrika 

Famke (16) woont met haar ouders in Dubai, waar ze ook op school zit. Afgelopen zomer ging ze voor 2 weken vrijwilligerswerk naar het Monkey Rehabilitation Project in Zuid-Afrika. Na terugkomst kregen we een hele leuke lieve mail van haar, we vroegen haar of we haar mochten interviewen. Famke was gelijk enthousiast, hier lees je het interview.

vrijwilligerswerk monkey rehabilitation
Famke Boenk (2017)

Nog meer ervaringen:

Ik ben nu bijna een week terug en ik mis Zuid-Afrika vreselijk! Echt een geweldige tijd gehad. Het apenproject was echt fantastisch. Nog leuker zelfs dan ik ooit had gedacht. Het was echt heel hard werken, maar zo dankbaar werk. De aapjes zijn zo leuk, zo ondeugend, zo schattig. Er waren vrij veel kleine vervets. Zij zitten in 'Georgie' en als je die kooi binnengaat, komen ze allemaal op je af en gebruiken je haar als slingers; trekken je oorbellen uit; kruipen onder je shirt, enz. De baboons waren ook zò leuk. Éen keer in de week ongeveer moest je op een bepaalde baboon letten voor de hele dag. Je ging zelfs douchen met ze! Ze vielen in slaap onder de douche en het was echt te lief. We waren met een groep van iets meer dan 20 mensen in totaal en wat ik heel bijzonder vond was dat Bob echt het familiegevoel naar boven haalde. We waren echt een grote familie. De andere vrijwilligers waren fantastisch en echt hele goede vrienden gemaakt. Éen keer in de week kon je naar de stad en elke vrijdagavond gingen we uit eten. Verder hebben we de panoramatour gedaan en zijn naar het Kruger park gegaan.

De introductiedagen in Johannesburg waren leuk, maar het had niets met het project te maken. Awesome travel heeft vrijwel niets uitgelegd over de Afrikaanse cultuur, veiligheid, eten, etc. We hebben wel de Soweto tour gedaan, wat echt heel vet was.

Welgevonden was een heel mooi gebied. Zowel qua dieren als de natuur. Wat wel heel erg was, was dat twee maanden voordat ik kwam ongeveer, is er een ziekte uitgebroken wat alle leeuwen heeft gedood op één na. Zij zit in een kooi. Over twee maanden worden er waarschijnlijk nieuwe leeuwen vrijgelaten.  De luipaarden waren onmogelijk te zien in het gebied. Zelfs de research ecologisten hebben er nog nooit een gezien in Welgevonden. We sliepen in tenten. Het was niet heel primitief. Er stonden bedden in en we hadden een stopcontact in de tent. Het eten maakten we zelf. We gingen elke donderdag naar de main gate om alle boodschappen op te halen. Elke dag om 7.00 begonnen we met rijden door het gebied. En ongeveer om 16.00 waren we terug in het kamp. Het was echt heel gaaf om alle dieren te zien. Maar qua werk vond ik het wel tegenvallen. Het enige wat we hebben gedaan is bomen meten, aan monitoring gedaan (wat veel hetzelfde was) en we hebben twee keer een paar uur besteed aan spinnen vangen. Wat het jammere ervan was, was dat er maar 2 of 3 mensen iets konden doen en de rest kon niet helpen. Gelukkig waren wij met 5 vrijwilligers, maar het zou wel lastig worden als er een grotere groep zou zijn. Heel de dag in de vehicle rijden was echt heel leuk en daar heb ik echt van genoten. En één dag hadden we echt iets heel vets gezien. Er waren vijf nijlpaarden die werden vrijgelaten. Het was echt een gaaf avontuur. Zoveel gezien, zoveel gedaan. Ik heb hele mooie herinneringen. 
Arlette van Veen (Monkeyproject en project Welgevonden 2016)

 

Ik heb een superleuke tijd gehad in Zuid-Afrika. Aardige mensen, een goede organisatie en geweldige dieren. Het was elke dag hard werken maar je krijgt er ook heel veel voor terug. Daarnaast was er ook nog tijd voor tripjes en excursies, geregeld door het project zelf in Zuid-Afrika (waaronder een tripje naar het Krüger Park!). Kortom, een hele mooie ervaring!

Aanrader? Ja, je doet ervaringen op en leert veel nieuwe mensen kennen. Echt iets om later met een glimlach naar terug te kijken.
Maaike de Leeuw (21 jaar, Monkey Rehab 2015)
 

 

undefinedIk ben in mei 2010 naar Zuid-Afrika geweest en heb daar 2 weken vrijwilligerswerk gedaan met apen: bavianen en vervetaapjes. 's Morgens om 6 uur stonden we op en om 7 uur begint het werk. Dat bestaat uit het schoonmaken van de babycage (van de bushbabies in de klinkiek). Ook het eten voor alle apen moet dan worden voorbereid. Om 09.00 uur gingen we ontbijten en daarna gingen we weer aan de slag en maakten de ochtendwerkzaamheden af. 's Middags vooral veel oefeingen doen en liefde en aandacht aan de babyaapjes geven. We hebben ze zelfs meegenomen naar de rivier of het zwembad! Ook worden de babíes 2 x per week in bad gedaan. Daarnaast gingen we ook met de truck op pad om papaya's, grapefruits  en ander fruit te halen voor de apen. Ik heb me echt geen moment verveeld! Het meest bijzondere van het werk wat me is bijgebleven was het assisteren bij een operatie van de grootste baviaan die we hadden. Hij was gewond geraakt bij een gevecht met een wilde baviaan en had een flinke vleeswond bij zijn onderarm. Tijdens de operatie is hij wakker geworden....dat was wel ff schrikken aangezien bavianen megasterk zijn en 44mm hoektanden hebben! Gauw een nieuwe narcosespuit gegeven en toen liep alles weer op rolletjes. Het gaat nu goed met Tjokwe!

De accommodatie is erg basic, maar er waren schone 'Westerse' toiletten. En er was een openlucht-douche wat heerlijk was met die Afrikaanse temperatuur. Er is ook een kok die heerlijk kookt (en dat zeg ik als moeilijke eter).

Na het vrijwilligerswerk  ben ik 2 dagen op safari geweest in het Krügerpark. Dat was echt fantastisch! Je ziet de wilde dieren van heel dichtbij die je normaal gesproken alleen in hun verblijf in de dierentuin ziet. Ook hebben we een panaormatocht gemaakt door de bergen van Zuidf-Afrika en hebben de mooiste plekjes gezien.

In die tijd dat ik er was (mei) kan het 's avonds behoorlijk afkoelen. Trui of vest is aan te raden. Overdag was het lekker warm, ook al was het nog winter.
Angela van Egmond
 

Monkey Rehab CentrePrijzen en voorwaarden | Reisverhalen