Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Zuid-Afrika > Kaapstad Surf and Adventure

 > Interview Dorien Vogel


Interview met Dorien Vogel, vrijwilliger bij het Surf and Adventure project

 

   

Wie ben je?
Dorien Vogel, 23 jaar en woonachtig in Zwolle.


Wat doe je in Nederland/België?
Ik werk als Buurtsportcoach bij SportService Zwolle en werk 2 dagen op een basisschool als vakleerkracht Bewegingsonderwijs.


Was dit je eerste verre reis of ben je al eerder op reis geweest?
Ik ben al wel eerder op reis geweest, maar nog nooit naar Zuid Afrika.


Hoe ben je op het idee gekomen om vrijwilligerswerk te gaan doen?
Ik wilde heel graag nog een keer Afrika zien, maar niet op een ‘ vakantie’ manier. Ik wilde de bevolking en het land echt leren kennen. Daarnaast wilde ik altijd al graag vrijwilligerswerk doen en iets betekenen voor mensen die het nodig hebben.


Waar heb je vrijwilligerswerk gedaan?
Bij SAVE, in Kaapstad Zuid Afrika


Waarom heb je voor dit land en project gekozen?
Het land trok me aan vanwege de mooie natuur, cultuur en historie. Het project sluit aan bij mijn passie en ambities. Namelijk het werken met kinderen en ze beter maken in bewegen. Daarnaast heb ik veel zwemlessen gegeven en hou ik erg van surfen. Dit project was dan ook echt iets voor mij!


Hoe zag een dag er voor je uit als vrijwilliger?
Ik begon mijn dag altijd met een goed ontbijt en een kop koffie want dat heb je nodig! Daarna werden we naar onze projecten gebracht. Er waren verschillende projecten waar je kon worden ingezet. Ik zat zelf op de pre-primary school ( 0 – 6 jarige) in Township Dunoon in de klas van 3 en 4 jarige. We waren voornamelijk bezig met het leren van Engels woorden, getallen en kleuren. Maar ook veel tekenen, verven, spelletjes doen of het zingen van Engelse liedjes. Om 12 uur gingen we terug om wat te eten en aan het einde van de middag kwamen de oudere kinderen (12 – 14 jaar) naar het Surf en Swim project. Voordat de kinderen kwamen hadden we altijd nog even tijd om zelf te surfen, ook niet verkeerd! Met de kinderen heb ik helaas niet gesurft. De vakantie was namelijk net voorbij en ze moesten eerst fit genoeg worden om te kunnen surfen. Dus we hebben veel fitness oefeningen met de kinderen gedaan. En andere dagen kregen ze zwemles, want veel kinderen konden nog niet zwemmen. Na z’n lange maar ontzettend mooie dag gingen we eten met alle vrijwilligers en voor wie nog energie over had daarna nog een biertje of 2!


Ging het zoals je van tevoren had verwacht?
Ik had eigenlijk geen duidelijke verwachtingen van het project. Ik wist dat ik zou gaan werken op een school en surf en zwemles zou gaan geven. Verder is alles duidelijk geworden ter plekke en dat was prima omdat het ook erg verschilt per dag of week wat de invulling precies wordt.


Ben je na het vrijwilligerswerk nog gaan reizen?
Nee. Ik had nog een aantal dagen ingepland om te gaan reizen in de omgeving. Uiteindelijk ben ik deze dagen ook gebleven bij het project! In de weekenden heb ik wel veel tripjes gemaakt en de omgeving kunnen zien, dat was erg leuk.


Heeft deze reis/het vrijwilligerswerk je veranderd?
Ja zeker. Ik ben heel erg gaan nadenken over wat ik nou eigenlijk echt wil. Het werk is zo ontzettend mooi daar en het contrast is zo groot met het leven in Nederland. Ik maak me minder snel druk om ‘problemen’ hier omdat ze eigenlijk niet veel voorstellen in vergelijking met de problemen in Afrika.


Wat zou je mensen willen meegeven die er ook aan denken om op reis te gaan en vrijwilligerswerk te willen doen?
Zeker doen! Het is een super mooi ervaring en absoluut de moeite waard. Als je de mogelijkheid hebt om lang te blijven zou ik dat zeker doen. 3 weken was eigenlijk veel te kort en zo voorbij. Informeer goed bij het project wat er nodig is aan materiaal en wat je eventueel kan meenemen vanuit Nederland. Bedenk dat je er niet alleen bent voor de kinderen, om met ze te knuffelen en te spelen (ook wel een beetje natuurlijk!). Maar er ook juist bent om de leerkrachten te helpen en handvatten te geven voor de periode als jij weer weg bent.


Wat zijn je (reis)plannen nu je weer terug bent?

Ik zou heel graag voor een langere tijd terug willen naar het project of naar Zuid Afrika om (vrijwilligers)werk te gaan doen. Hoe of wat weet ik nog niet, maar dat ik ga is zeker.


Wat is je meest leuke/bijzondere/dierbare herinnering?
Dat is lastig! Ik heb zoveel mooie momenten mogen meemaken. De andere vrijwilligers die ik heb ontmoet, de mensen van het project daar, en natuurlijk de lieve kinderen. Als ik 1 moment moet kiezen dan is het denk ik toch het moment dat ik voor het eerst binnen kwam in mijn klas. Alle kinderen zijn zo blij om je te zien, terwijl je nog helemaal niks hebt gedaan. Ze beginnen allemaal te juichen en te zingen: Teacher, teacher, teacher. Dat geeft je zoveel energie!


Heb je tijdens je reis een blog bijgehouden?
Nee, ik was er (helaas) maar 3 weken en heb er eigenlijk helemaal geen tijd voor gehad.

Dank je wel Dorien!

 

vrijwilligerswerk zuid-afrika surfproject kaapstad vrijwilligerswerk zuid-afrika surfproject kaapstad vrijwilligerswerk zuid-afrika surfproject kaapstad
vrijwilligerswerk zuid-afrika surfproject kaapstad vrijwilligerswerk zuid-afrika surfproject kaapstad vrijwilligerswerk zuid-afrika surfproject kaapstad