Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Zuid-Afrika > Kaapstad Special

 > Reisverhalen


Reisverhalen en ervaringen Kaapstad Special

 

In Kaapstad ging ik iedere ochtend naar een weeshuis om te zorgen voor 15 á 25 weeskinderen. Hier heb ik geholpen met baby's eten geven, liedjes zingen, structure play, boekjes lezen en andere (educatieve) spelletjes. Voor de middagen had ik drie projecten, óf ik ging naar GAPA (Grandmothers Against Poverty & Aids) om daar vooral veel sport en spel te geven aan zo'n 100 kinderen, óf ik ging naar Home from Home om weeskinderen bij hun naschoolse opvang te voorzien van wiskunde, taal of sport&spel, óf ik ging naar Street Cricket. Dit was een 5-weekse competitie tussen zo'n 100 basisschoolkinderen.
Doordat er veel variatie zat in mijn projecten was de tijd dat ik er was, 3 weken, eigenlijk te kort (maar dat is het denk ik bijna altijd wel..).

Aanrader? Ja, je leert veel mensen kennen uit verschillende landen, ook hier moet je mee samen kunnen werken. Maar misschien nog wel belangrijker is het om een andere cultuur te leren kennen. In mijn geval een cultuur met veel armoede en waar HIV/AIDS meer regel is dan uitzondering. Het is mooi om te zien dat iedereen ondanks de problemen toch erg vrolijk en dankbaar is.

Tip: Maak je niet druk, het komt allemaal goed. Het was een fantastische ervaring en met de 7-daagse rondreis er achteraan een erg goede combinatie!
Herdis Scheinck (27 jaar, Kaapstad Special 2014)
 

Ik heb met African Impact in een weeshuis en een naschoolse opvang gewerkt en ik ben een aantal keer naar de kliniek geweest. (Orphaned and vulnerable care + healthcare ) Het is me heel goed bevallen. Ik heb heel veel leuke mensen ontmoet en heb heel veel geleerd. En daarna heb ik de 7-daagse Cape to Addo tour gedaan wat echt geweldig was. Aanrader? Ja, het is een superleuke ervaring en je leert er veel van. Ook is het heel dankbaar werk.
Tip: Lees veel informatie over het land waar je naar toe gaat om goed voorbereid op reis te kunnen gaan.
Mylene van Winkoop (17 jaar, Kaapstad Special 2014)


Ik heb vrijwilligerswerk in het DYO Orphaned and Vulnerable Children project gedaan. Dat is me goed bevallen. 's Ochtends ondersteuning geboden in een weeshuis en 's middags in een naschoolse opvang/ buurthuis. In de avonden en weekenden heb ik Kaapstad verkend, denk aan Tafelberg, Cape Point, Boulders Beach, Robbeneiland, Food markets, etc.
Aanrader? Ja. Het is goed voor je ontwikkeling en vooral leuk om je in een andere cultuur in te dompelen en te verdiepen.
Kelly Wams (30 jaar, Kaapstad Special 2014)
 


vrijwilligerswerk zuid-afrika kaapstad special adrienne brandIk heb een geweldige tijd in Kaapstad en omstreken gehad. Dit was mijn eerste reis, alleen en ver buiten Europa. En ik moet zeggen.. het is zo goed bevallen, dat ik in de toekomst meerder reizen wil gaan maken.

20 april vetrok ik voor een maand naar Zuid Afrika. Ik heb 3 weken vrijwilligerswerk gedaan in Township Khayelitsha (arm gebied waar rond de 400.000 zwarte bevolking leeft in primitieve woonomstandigheden; platen huisjes) en de 4e week ben ik op tour gegaan. Ik verbleef, samen met andere internationale vrijwilligers, in een vrijwilligershuis in Kaapstad. De organisatie African Impact begeleidde mij perfect binnenshuis en op de projecten. In de morgen was ik actief in een weeshuis en in de middag op een naschoolse opvang. In het zeer primitieve weeshuis deden we voornamelijk knutselen, zingen en het aanleren van nieuwe vaardigheden. Een bijzondere, mooie ervaring om deze kinderen met kleine dingen al blij en gelukkig te maken. Op GAPA, naschoolse opvang, was ik sportvrijwilliger. We maakte grotendeels gebruik van de zandvlakte en deden verschillende spellen, zoals volleybal en voetbal. Daarnaast was ik 1 keer in de week de assistent van de sportleraren op een basisschool. Ontzettend dankbaar werk. Ons voorbereiden op de projecten, deden we doormiddel van 'planning'. Iedere vrijdag middag, evalueerde we met elkaar en verzonnen we activiteiten voor de week erop. Naast het vrijwilligerswerk deed ik samen met de andere vrijwilligers leuke activiteiten in de avonduren en in het weekend. Zo heb ik o.a. het volgende gedaan: vrijwilligerswerk zuid-afrika kaapstad special adrienne brandsandboarding & quatbiking, shark cage diving, hiking the Lion Head. De laatste week heb ik de Garden Route gedaan. De groep bestond uit 6 personen, waaronder een ander Nederalnds meisje Marit. Inmiddels is zij nu een goede vriendin van me geworden. De Garden Route is een absolute aanrader! Ik heb de geweldigste dingen gezien en gedaan. O.a. surfen in Jefferey's Bay, leeuwen geaaid, bungeejumping, olifant en struisvogel gereden. Wat is Zuid Afrika toch een fantatisch land, met zoveel diversiteit aan natuur!

Aanrader? Ja! Leer nieuwe vaardigheden. Ontwikkel jezelf. Onmoet mensen van over de hele wereld. Verbreed je horizon. Ervaar een nieuw land. Ervaar een nieuwe cultuur. Leer. Wees een wereldburger." Daarom is het een aanrader!
Adriënne Brand (19 jaar, 4 weken Kaapstad Special 2014)

I came to change Africa, but Africa changed me...

vrijwilligerswerk zuid-afrika kaapstad lotte van essen.jpgAls iemand aan mij vroeg wat ik altijd nog wel eens wilde doen, was mijn antwoord altijd; 'Vrijwilligerswerk doen in Afrika'. Na mijn examens had ik een super lange zomervakantie en dit leek mij dan ook het ideale moment om mijn droomreis te gaan maken. Nadat ik samen met een vriendin op internet ben gaan zoeken naar een geschikte organisatie kwamen we uiteindelijk terecht bij Activity International, wat ons meteen geschikt leek. Na een gesprek bleek het een zeer persoonlijke, leuke en betrouwbare organisatie te zijn. Nu moest het land nog worden gekozen, wat nog een hele klus bleek te zijn. We wisten zeker dat we naar Afrika wilden, maar daar binnen was nog zo veel keuze... Uiteindelijk hebben we toch gekozen voor Zuid-Afrika, dit omdat we hier ons vrijwilligerswerk konden combineren met een super gave week rondreizen en het door veel mensen, waaronder wij inmiddels, wordt gezien als het mooiste land ter wereld!! Onze reis werd geboekt; De Kaapstad Special! En 30 juni 2013 was het zo ver, mijn droom ging in vervulling komen!!!:)

vrijwilligerswerk zuid-afrika kaapstad special lotte van essen.jpgIk heb eerst drie weken vrijwilligerswerk gedaan in de sloppenwijk Khayelitsha, het grootste township van de Kaapse vlakte. 's Ochtends werkte ik in een weeshuis met super lieve, kleine kinderen, die vaak al vroeg in de steek waren gelaten door hun ouders, die niet voor hun kind konden zorgen, of waarvan de ouders overleden waren aan de gevolgen van Aids. Veel van deze kinderen hadden zelf ook Aids en dit was super heftig om te zien, maar het was ook geweldig om deze kinderen liefde te geven en bij te dragen aan hun ontwikkeling. Vooral bij zulke kleine kinderen zie je al snel een groei, wat echt geweldig was! Ik heb een klein meisje na 3 weken haar eerste stapjes zien zetten en jongetje eindelijk zelfstandig rechtop zien zitten.

's Middags, na de lunch in het vrijwilligershuis, gingen we naar GAPA (Grandmothers against Poverty and Aids), een naschoolse opvang voor de basisschoolkinderen. De kinderen werden opgevangen op het gevaarlijkste moment van de dag, omdat de ouders vaak nog aan het werk zijn en de kinderen op straat gaan rond hangen en dan vaak het verkeerde pad op gaan. Wij deden dagelijks verschillende activiteiten om de kinderen van de straat te houden; voetballen, UNO, stoepkrijten enzovoort. Super om te zien hoe die kinderen daar van genieten!

vrijwilligerswerk zuid-afrika kaapstad special bungeejunp lotte van essen.jpgNa mijn vrijwilligerswerk verliet ik voor een weekje het geweldige vrijwilligershuis in Observatory in Kaapstad, want we gingen een weekje van Kaapstad naar Port Elizabeth reizen en onderweg allemaal geweldige dingen doen. Ik heb een olifant gereden, wat echt het meest relaxte is wat ik ooit heb gedaan! Dit zouden ze moeten gebruiken als therapie... Ook heb ik een cheeta en een tijger geaaid, struisvogels gevoerd, het meest zuidelijke puntje van Zuid-Afrika gezien, ik ben heel vroeg op de morgen op safari geweest, ben gaan ziplinen over watervallen en als letterlijke hoogtepunt, de hoogste bungeejump van de wereld gedaan!!! Dit was echt een geweldige ervaring, dan voel je, je echt helemaal vrij en wat geeft dat een kick!

vrijwilligerswerk zuid-afrika kaapstad special lotte van essen vrijwilligershuis.jpgDaarna heb ik nog één nachtje in ons oude vertrouwde vrijwilligershuis geslapen, afscheid genomen van alle lieve mensen die we hebben leren kennen, de mooiste stad van de wereld; Kaapstad, tot ziens gezegd en helaas vertrokken we toen weer richting Schiphol. Onze reis duurde helaas 24 uur langer dan gepland, toen we na vertraging strandden op Dubai Airport..... Maar het is en blijft de mooiste ervaring van mijn leven. Iedereen vertelde mij dat deze reis mijn leven ging veranderen en ik dacht dat dit allemaal nog wel mee zou vallen, maar het was toch echt zo. Je leert er zo veel over je zelf, krijgt meer zelfvertrouwen, durft veel sneller contact te leggen en dingen 'out of your comfort zone' te doen en je krijgt de reisverslaving te pakken!:) Ook word je kijk op de wereld heel anders, je maakt je niet meer zo snel druk, krijgt heel veel respect voor de 'arme' mensen, die veel 'rijker' lijken dan dat wij zijn en kan genieten van de kleine dingen in het leven!
Zeker een aanrader voor iedereen!! En als je al zover bent gekomen om deze website te bekijken zal ik zeggen; ga boeken!!!:)
Lotte van Essen (2013)