Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Zuid-Afrika > Kaapstad Hout Bay

 > Reisverhalen


Reisverhalen en ervaringen vrijwilligerswerk Kaapstad Hout Bay

 

Zes weken ben ik in Houtbay geweest. Door de weeks heb ik bij een super leuk project geholpen. Het project was in de township Hangberg en heet Little Angels, een preschool/crèche in Houtbay (Kaapstad). Ik heb geholpen met het eten in bakjes verdelen te verdelen en het vervolgens uit te delen. Ook heb ik knutsel/teken activiteiten voorbereid en de kinderen geholpen toen we ermee bezig gingen. Maar het meeste heb ik de kinderen de extra aandacht gegeven die ze nodig hadden.  Het personeel was echt top en de kinderen waren één voor één schatjes. In het weekend was het tijd om Kaapstad en de omgeving ontdekken: van bungeejumpen van "the world's highest bungy bridge", olifanten knuffelen, met een zipline door de fantastische omgeving van Constantia tot wilde dieren spotten tijdens een safari. Natuurlijk heb ik nog veel gezien en gedaan, maar dit waren denk ik wel de hoogtepunten.

Mijn verblijf in Houtbay is goed bevallen. Sarah, de 'huisbaas' was super vriendelijk en het was super gezellig met alle andere vrijwilligers in het huis. De eerste twee weken was het alleen wel erg koud in de lodge en de openhaart maakte het niet veel warmer... Gelukkig werd het daarna wat warmer weer! Aan het begin kookte Sarah voor alle vrijwilligers en wij moetsen helpen. Nou ja, we hoefde alleen de rijst, aardappelen of pasta te koken en de rest konden we opwarmen. Zij had hiervoor een schema opgesteld waarop stond wie wanneer moest helpen. Maar toen de twee grote groepen weg waren moesten we opeens zelf alles koken. Maar dat was geen probleem, alleen even wennen omdat zij dus eerst altijd super lekker kookte.

Aanrader? Ja, ik raad het andere mensen zeker aan, omdat dit voor mij de tweede keer is dat ik vrijwilligerswerk in Afrika heb gedaan en beide keren heb ik het ontzettend naar mijn zin gehad. Alles was super geregeld!

Mijn tip: Als je in Kaapstad of Houtbay verblijft is deze tour een echte aanrader: http://hotspots2c.co.za/package/garden-route-safari/

Runa Eggen, vrijwilligerswerk Houtbay 2016

 


vrijwilligerswerk kaapstad hout bayPff de tijd is echt veel te snel gegaan!! Deze maand in Afrika was echt top! Toen we aankwamen in ons hostel waar we de komende drie weken zouden verblijven werden we meteen door All Out Africa ontvangen. We kregen een presentatie en daarna twee rondleidingen door de twee townships waar we zouden gaan werken + een hike op een berg. Dit was vermoeiend haha maar heel interessant!! Mijn beeld van de townships was heel anders dan dat het daadwerkelijk was, in een positieve zin!

We deden twee projecten op een dag. 's Ochtends werkten we op een kinderopvang in een township met kleine kinderen. Deze kinderen moesten we veel aandacht geven, dus mee spelen, liedjes zingen, verhaaltjes voorlezen etc. Dat was zo leuk om te doen, heel dankbaar werk! Het tweede project was 's middags in een andere township, goed te doen met de taxi. Daar werkten we met basisschool kinderen en hielpen we ze met hun huiswerk. Ook deelden we daar de lunch uit. 

vrijwilligerswerk kaapstad hout bayNa een week kwamen er nieuwe vrijwilligers bij, dus waren we met ongeveer 8 vrijwilligers. Dit was wel een beetje veel vergeleken met het werk dat er te doen was. Hier hebben we het ook met onze begeleider over gehad en zij kwam meteen met oplossingen dus dat was heel fijn. Het was ook fijn om te zien dat de vrouwen die daar werkten ook echt blij waren met ons.

We hebben in Kaapstad nog de nodige spullen gekocht die zij nog konden gebruiken. Dit hebben we van de donaties van vrienden en familie gedaan. Ook hebben we een hele koffer vol met donaties, dus tekenspullen, knutselspullen, potloden, stiften, papier, sportspullen etc kunnen geven. Deze had ik gekregen via het tv programma Staatsloterij Puur Geluk. Hier waren ze ook heel blij mee! 

vrijwilligerswerk kaapstad hout bayDe locatie van het hostel was perfect. Precies tussen de twee projecten in. Het strand zo dichtbij was natuurlijk ook heel fijn! Er werd goed voor ons gezorgd qua eten. Er werd namelijk boodschappen voor ons gedaan en alles lag klaar in de koelkast. Al met al het was echt een hele speciale ervaring die we nooit meer vergeten. In september zijn we al weer van plan om terug te gaan naar Kaapstad. Dus dan gaan we zéker even langs bij de projecten!!

Heel erg bedankt voor de begeleiding! Wij zijn blij dat we voor Activity International hebben gekozen! Groetjes, Isabelle Knehans

  

vrijwilligerswerk kaapstad hout bay vrijwilligerswerk kaapstad hout bay vrijwilligerswerk kaapstad hout bay
vrijwilligerswerk kaapstad hout bay vrijwilligerswerk kaapstad hout bay vrijwilligerswerk kaapstad hout bay
vrijwilligerswerk kaapstad hout bay vrijwilligerswerk kaapstad hout bay vrijwilligerswerk kaapstad hout bay
vrijwilligerswerk kaapstad hout bay vrijwilligerswerk kaapstad hout bay vrijwilligerswerk kaapstad hout bay

Foto's van Isabelle Knehans en Valerie Rooijackers (2016)

 

 


Bezoek van collega Janine en Barry aan het schoolproject in Hout Bay

We hebben afgelopen najaar een lagere school bezocht in Hout Bay, Zuid-Afrika. Deze school lag vlakbij de accommodatie waar vrijwilligers verblijven. Normaal is er op deze school plaats voor 500 kids, maar er zaten er wel 1200! De school is echt heel vol. Er is soms maar 1 leraar op 40 kids want er zijn te weinig leraren. De kinderen komen uit de arme community waar veel ouders problemen hebben met alcohol en/of drugs (ook soms tijdens zwangerschaps waardoor een aantal kinderen concentratieproblemen heeft). Veel kinderen werken jammer genoeg onder hun niveau. Er wordt in de klassen veel aandacht aan wiskunde en Engels gegeven. Ze proberen kleine groepjes uit de klas te halen om ze extra aandacht te kunnen geven. Dit wordt ook vaak door vrijwilligers gedaan.

De school test de kinderen vaak en alle resultaten worden bijgehouden. Er zit een aantal kinderen op school die heel laag scoren. Deze kinderen hebben de extra aandacht echt nodig. Zij krijgen soms één op één les. Vrijwiligers kunen deze kinderen prima helpen. Je krijgt een training van de school en je kijkt mee in een klas hoe een leraar les geeft. Vrijwilligers rapporteren wat ze hebben gedaan. We hebben een aantal leraren aan het werk gezien en ze waren super gemotiveerd.

Op deze school hebben ze ook het Love of Reading project: kindjes uit een groep die niet zo goed kunnen lezen krijgen 2 x per week leesles van vrijwilligers. We hebben dit ook bekeken en in een rustig lokaal zaten 5 vrijwilligers met 5 kindjes rustig te lezen. Was erg mooi om te zien!

Ze hebben ook een afterschool project. Veel ouders werken en dan gaan kids naar dit project. Anders zouden ze alleen thuis zijn. Hier krijgen ze huiswerkbegeleiding en doen ze andere leuke activiteiten.

Op de school werken de vrijwiligers bijna de hele dag, alleen in het laatste kwartaal van het jaar (december) iets minder omdat het dan bijna zomervakantie is. Die is in Zuid-Afrika in december/januari.

 

 

 

Vrijwilligerswerk Kaapstad Hout Bay| Prijzen en startdata | Startdata | Reisverhalen