Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Zuid-Afrika > Kaapstad

 > Reisverhalen


Reisverhalen en ervaringen vrijwilligerswerk Kaapstad, Zuid-Afrika

 

vrijwilligerswerk kaapstad cher kempenIk ben net terug uit Zuid-Afrika, maar het lijkt alsof ik er gister nog was. Ik heb zoveel dingen gedaan, maar ik had ook nog heel veel dingen wíllen doen. Kaapstad is een stad waar altijd wat te doen is. Je kunt elke avond een fantastische zonsondergang zien, elke avond gezellig wat drinken in een bar. Maar ook de toeristische attracties zijn zeker een aanrader om te doen. Cape Of Good Hope, Cape Point, Signal Hill, beklimmen van Lions Head, Muizenberg, Hout Bay Market, Green Point Market, Robben Eiland, museum van District 6, een braai in de townships; zeker een aanrader. En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan.

Ook heb ik de Addo-Garden Route Tour gedaan van 6 dagen. Je ziet er van alles. Van de zee tot helemaal stil in de bergen met een waterval. En je hebt genoeg kans om heel veel leuke dingen te doen. De ochtend safari; zeker een aanrader. Bungeejumpen; ook een aanrader. Skydiving, sandboarding, wine tasting, wales tour, zwemmen met haaien.. In de tour zitten natuurlijk ook dingen bij inbegrepen. Een tour van 2 a 3 uur door het Addo Safari Park, Cango Gaves, Kano etc etc. Zeker de moeite waard om te doen!

vrijwilligerswerk kaapstad cher kempenMijn project was top. Ik liep mee op een school voor kinderen met autisme. Niet een project waar je heen gaat om even de kinderen les te geven, met kinderen te knuffelen of er gewoon te zijn. Deze kinderen vragen heel veel aandacht en consequentheid van jou en de leraren. Ze zullen je uittesten, grenzen aftasten en lichamelijk contact is iets wat de meeste kinderen met autisme totaal niet willen hebben. Ik heb voor dit project gekozen omdat ik wou ervaren hoe ze in een andere cultuur met kinderen met autisme omgaan. Wat zijn de verschillen? Kunnen ze mij dingen leren? Kan ik misschien hun tips en adviezen geven? Dat waren wat vragen die ik  had voordat ik naar Kaapstad ging. Mijn voornaamste rede was om dingen te leren. Dingen te leren die ik hier in Nederland ook zou kunnen gebruiken. Het is zo mooi om te zien dat ze met minder middelen, hele simpele dingen maken om de kinderen wat te leren. Dingen waar wij in Nederland misschien nooit aan zouden denken omdat het niet voor de hand liggend is.

Ik ben heel blij dat ik dit heb gedaan. Veel nieuwe mensen ontmoet, veel dingen geleerd. En herinneringen gemaakt die ik de rest van mijn leven niet meer zal vergeten!

vrijwilligerswerk kaapstad cher kempen
Cher Kempen (vrijwilligerswerk kaapstad 2016)

 

Deze zomer ben ik naar Kaapstad gevlogen om drie weken vrijwilligerswerk te gaan doen op een basisschool. Superspannend natuurlijk!

Eenmaal in Kaapstad heb ik alleen maar genoten. Vanaf het moment dat ik in het huis kwam, was het ontzettend gezellig. Doordat we uit allemaal verschillende landen kwamen, moest je wel Engels praten en dit was alleen al heel leerzaam. Doordat we 's middags op tijd klaar waren met het project, hadden we genoeg tijd om alle high lights van Kaapstad te bezoeken. Dit deden we met een leuke groep vrijwilligers. Het hoogtepunt voor mij was het beklimmen van de Lion's Head bij zonsopgang. Bij de start zie je Kaapstad in het donker liggen met alle mooie lichtjes. Zodra je boven bent en de zon opkomt heb je helemaal een geweldig uitzicht over de stad en de Tafelberg.

Het onderwijs in Zuid Afrika is wel heel erg anders dan in Nederland. Er zijn grotere klassen, andere straffen en er is een hele andere visie over omgaan met kinderen. Tijdens het werk heb ik vooral veel geholpen met het begeleiden van kleine groepjes en individuele leerlingen. Daarnaast heb ik ook les gegeven aan de hele klas. Het was een hele bijzondere en mooie ervaring om deze kinderen les te geven en te helpen.

Vanuit de organisatie was alles goed geregeld. Het hostel was erg netjes en de begeleiding op het project was ook goed geregeld. Ik zou het zeker aanraden om een keer vrijwilligerswerk te doen in Kaapstad, omdat het een geweldig mooie stad is met een hele andere cultuur dan in Nederland. Je leert er ontzettend veel van en je bent een hele ervaring rijker als je terug komt! 

vrijwilligerswerk kaapstad lieke kuijper vrijwilligerswerk kaapstad lieke kuijper vrijwilligerswerk kaapstad lieke kuijper
vrijwilligerswerk kaapstad lieke kuijper vrijwilligerswerk kaapstad lieke kuijper vrijwilligerswerk kaapstad lieke kuijper

Lieke Kuijper (vrijwilligerswerk Kaapstad zomer 2016) 

 

Ik ben nu net terug uit Zuid Afrika en ik ben nog steeds niet helemaal geaard. Ik heb het zo onwijs gaaf gehad!! Ik had denk ik twee weekjes nodig om echt te wennen en op mijn laatste dag wilde ik echt niet naar huis. Achteraf was ik het liefst 6 weken gebleven, 4 weken was echt te kort.

In mijn vrije tijd heb ik alle toeristen dingen wel gedaan, zoals: Table Mountain, Kaap de Goede Hoop, Lions head, local marktjes, safari, Robbeneiland, pinguïn strand, Cafe Africa, Mama Africa, Kirstenbosch  etc etc. Wat een mooie stad is Kaapstad toch!Ik heb ook mijn grootste angst overwonnen. Ik heb geskydived!! Dit was zo gaaf!!!

De mensen in Zuid-Afrika zijn erg open en vriendelijk, zacht geaard. Ik had wel struggles met hun Engels, maar na twee weken ging dat ook beter. Ze hebben een heel ander accent, dus dat was wel even wennen.

Op mijn project verliep het niet heel soepel in het begin. De vrijwilligers werden er vooral ingezet voor klusjes als: iets uittypen, helpen met nakijkwerk en we werden niet meteen tot een klas toegelaten. Ik wilde niet direct van project gaan wisselen en ben een dag later gewoon een klas ingegaan. Ik heb hier uiteindelijk een super tijd gehad. Heb elke dag wel een lesje gegeven en verder vooral de leraar geholpen met nakijken. Ook heb ik afzonderlijk met kindjes het lezen geoefend en geholpen met het schrijven van een essay. Ik vond het in het begin heel moeilijk het schoolsysteem te accepteren, alles gaat hier zo anders. Je zou de school het liefst gewoon een dag over willen nemen en even de praktische dingen aan willen passen. Gelukkig kon ik mij hier snel bij neerleggen en heb dan ook geprobeerd zoveel mogelijk te helpen waar nodig.

Er was ook een hele goede begeleiding van Kevin, hij werkt voor de organisatie. Hij zorgde echt dat iedereen zich thuis voelde, dat was zo fijn. Was ook erg blij met de plaatsing in het hostel in Observatory. Ik zat hierdoor echt tussen de locals en veel studenten. Heel erg leuk! Onwijs bedankt voor de goede organisatie!

vrijwilligerswerk kaapstad puck lingbeek vrijwilligerswerk kaapstad puck lingbeek vrijwilligerswerk kaapstad puck lingbeek

Puck Lingbeek (juni 2016)

 

 

Ik heb Engelse les gegeven op een preschool in Cape Town: beste tijd van mijn leven! De hele ervaring in Kaapstad is er één om nooit te vergeten. Ik heb zoveel geleerd, indrukken opgedaan en geweldige nieuwe mensen ontmoet. Ik mis het verschrikkelijk en wil het liefste zo snel mogelijk weer terug.

Aanrader? Ja, het is de allerbeste tijd van je leven en je leert er heel erg veel van. Je ontdekt een nieuwe cultuur en leert veel meer over het leven. Je wordt er alleen maar verstandiger van en je gaat echt op je eigen benen staan. Bereid je goed voor en geniet er van.
Rosa Wierda (18 jaar, vrijwilligerswerk Kaapstad 2015)


Ik heb meegelopen met de maatschappelijk werker van het Christine Revell Children's Home in Kaapstad. Was echt super, geen woorden voor hoeveel ervaring ik daar heb op kunnen doen, hoeveel geweldige mensen ik heb ontmoet en hoe mooi het land is. Als opkomende Social Worker heb ik mee kunnen lopen met een maatschappelijk werker in een kindertehuis. Ik ben echt weer van Social Work gaan houden en met name van Maatschappelijk Werk. Ik ben in Townships geweest om familiebezoeken te doen, ik heb familiebijeenkomsten bij mogen wonen, ik heb andere organisaties mogen zien, ik heb eigenlijk het armere deel van Kaapstad van dichtbij mogen meemaken en ook het luxere leven die je in Kaapstad kan hebben.

Aanrader? Ja, omdat je dan ziet hoe het er in een ander land aan toegaat om weer waardering te krijgen voor je eigen leven maar met name ook te zien dat Nederland ook nog veel kan leren van anderen landen. Probeer er zonder verwachtingen in te gaan en je zal niet teleurgesteld worden.
Nandi de Braal (23 jaar, vrijwilligerswerk Kaapstad 2015)

 
vrijwilligerswerk kaapstadIk heb negen weken gewerkt als assistent van een leerkracht op een basisschool. Ik verbleef in een gastgezin. Na het vrijwilligerswerk heb ik zelf nog rondgereisd met de BazBus naar Port Elizabeth. Hoe het me bevallen is? Super goed! Ik heb er veel van geleerd, ook op persoonlijk vlak om zelfstandiger te worden en te leren vertrouwen op je eigen keuzes

Ik heb mijn rondreis ter plekke via de website van de BazBus geregeld, ongeveer 1,5 week voor mijn vertrek uit Zuid-Afrika. Eerder wist ik nog niet dat ik het zou doen en later zouden de hostels wel vollopen.  Ik ben tot Port Elizabeth gegaan en vanaf daar weer terug naar Kaapstad. Ik ben alleen gegaan en dat kan ook prima want er zijn wel meer mensen die dit ook alleen doen en soms doe je leuke contacten op. Ik had een reisschema gemaakt, dat was wel belangrijk, ook om de hostels vooruit te boeken. Zo ben je zeker van een slaapplaats en een plek in de bus. In Port Elizabeth heb ik een ander Bed en Breakfast geboekt dat niet bij de BazBus hoort. Dit vond ik zelf prettig om ook even wat privacy en rust te hebben. Maar dat is natuurlijk voor iedereen een persoonlijke afweging. Ook nog even goed om te melden is dat ook de BazBus de "Afrikaanse tijden" hanteert. Kan zowel veel eerder als veel later rijden, maar uiteindelijk is het bij mij elke keer wel goedgekomen. De terugreis had ik vanuit Port Elizabeth geregeld.
Anne Baake (23 jaar, vrijwilligerswerk Kaapstad 2015)
 

Het verblijf is me heel goed bevallen. Door de weeks in het gastgezin wat jullie voor ons geregeld hebben, een gezellig gezin waar we een hele leuke tijd mee hebben gehad. In de weekenden hebben zijn we naar Kaapstad gegaan. Ook hier is het verblijf goed bevallen. We hebben vrijwilligerswerk gedaan op een preprimary school, het vrijwilligerswerk zelf was niet echt uitdagend en in de eerste instantie erg wennen. Het was wel een geweldige ervaring om te zien hoe het op school daar aan toe gaat. Daarnaast hebben we veel andere activiteiten gedaan zoals parachutespringen, haaien duiken, mountainbiken, Lion Head beklimmen, tafelberg, Robbeneiland en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit was in één woord SUPER!
Aanrader? Ik zou zelfs wel weer terug willen naar Kaapstad. De omgeving is daar prachtig en de mensen zijn heel vriendelijk.
Sieuwke Bosma (19 jaar, vrijwilligerswerk Kaapstad 2014)

Ge-wel-dig! Het was een droom die in vervulling ging! We hadden een heel fijn gastgezin waarbij we verbleven. In de voormiddag gingen we naar de kinderen, waar we met hen speelden, zongen, in de klasjes hielpen, helpen met eten geven. In de namiddag waren we vrij en ik het weekend ook. Er hing op het project een fijne sfeer en de kinderen waren dol op ons!
Aanrader? Ja, voor mensen die sociaal zijn, van kinderen houden en open staan voor nieuwe dingen en andere culturen te leren kennen. IK denk dat het een mensen hun mentaliteit veranderd eens ze daar geweest zijn. En heb geen schrik om naar de sloppenwijk te gaan!
Liza van Hove (18 jaar, vrijwilligerswerk Kaapstad 2014)

 

Danique Segijn heeft onlangs vrijwilligerswerk gedaan in Kaapstad (mei 2014). Ze heeft een weblog bijgehouden, leuk om te lezen! DaniqueSegijn.waarbenjij.nu

  

Ik heb op een crèche gewerkt in Kaapstad en in een township. Het was even wennen aan het begin maar uiteindelijk prima! Ik heb super gave ervaringen opgedaan, alleen maar leuke en nieuwe dingen. Ook af en toe moeilijke momenten en schokkend. Aanrader? Ja, het is heel goed voor je ontwikkeling. Je leert jezelf heel goed kennen en het is belangrijk om te zien hoe andere mensen leven buiten jouw veilige landje, dat niet iedereen het zo goed heeft.
Noa Boerma (18 jaar, 6 weken vrijwilligerswerk Kaapstad 2014)

 

Ik heb 10 weken vrijwilligerswerk in een weeshuis in Kaapstad gedaan. Deze 10 weken heb ik echt met plezier beleefd. Bij de eerste kennismaking met de kinderen merkte ik al hoe enthousiast de kinderen zijn met vrijwilligers. Waarschijnlijk omdat de extra persoonlijke aandacht die ze krijgen ze van de vrijwilligers moeten hebben. Ik heb echt ontzettend snel met veel kinderen een hechte band opgebouwd. Je ziet in het begin niet echt de armoede, maar hoe beter je de kinderen leert kennen zie je wel het verdriet achter de glimlach. Veel uitjes gehad met de kinderen, en zelf wat activiteiten ondernomen om met de kinderen te gaan doen. Na 10 weken wel moeilijk om weer afscheid te moeten nemen met de kinderen en ook het personeel. We werden hier zo gastvrij ontvangen!

Hoe is je verblijf bevallen? Super, alleen het gastgezin heb ik wel wat opmerkingen over. We konden linnen van hun gebruiken, maar elke dag bij het douchen lag er niets klaar. We vroegen dan om een schone handdoek en hier werd dan met een diepe zucht op gereageerd. Ook werd eens door de huishoudster gezegd dat ze onze handdoeken gebruikte voor het dweilen van de vloer en ze vervolgens aan ons gaf om ons er mee af te drogen. Ook hadden we met de mensen van het gastgezin een afspraak gemaakt over het gebruik van wifi, en kwamen ze in onze laatste week van ons verblijf bij hun met een rekening van 100 euro aan en gingen ze er van uit dat wij deze zouden gaan betalen.

Vind je het een aanrader om een tijdje naar het buitenland te gaan? Ja, k ben zelf 22 jaar en net afgestudeerd, dus voor mij was het echt wel een aanrader. Ik heb hier ontdekt hoe "goed" wij het in Nederland hebben, en dit realiseer je je pas wanneer je ziet hoe het ook kan. Ook heeft mij dit wel een stuk zelfstandiger gemaakt omdat je hier wel op jezelf staat zonder je familie om je heen.

Als je je buitenlandavontuur een cijfer moest geven, wat zou je dan geven? Een 10!

Simone Veltkamp (22 jaar, vrijwilligerswerk in Kaapstad in 2013)
 

 

Vrijwilligerswerk Kaapstad | Prijzen en startdata | Startdata  | Reisverhalen