Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Zuid-Afrika > Big Cat Elephant Rhino Research en Conservation

 > Interview met Annika van Sonsbeek


Interview Annika van Sonsbeek
 

wildlifeproject zuid-afrika  (annika van sonsbeek)Annika is via ons op pad geweest naar Zuid-Afrika waar ze wildlife-vrijwilligerswerk heeft gedaan. Maar in plaats van zich in te zetten bij één project, heeft ze twee verschillende projecten gecombineerd. Dolenthousiast is ze weer teruggekomen! Een interview met Annika mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens onze wildlifemaand.


Hoi Annika, naar welke projecten ben je geweest in Zuid-Afrika?
Ik ben naar het Big Cat, Elephant, Rhino Research & Conservation project en naar het Gansbaai Marine Conservation project geweest.

Wat heb je precies gedaan bij beide projecten?
De eerste 2 weken in Zuid-Afrika heb ik vrijwilligerswerk gedaan bij het Big Cat, Elephant, Rhino Research & Conservation Project. Ik was onderdeel van het research team dat data verzamelde over de dieren die we tegenkwamen. Vooral de data van de leeuwen, luipaarden, olifanten en wilde honden waren erg belangrijk. We hebben dan ook veel tijd besteed aan het observeren en aan het proberen te identificeren van de verschillende dieren. Deze data worden gebruikt om deze dieren beter te kunnen begrijpen en te beschermen. 
 
wildlife haaienproject haaiDe laatste 2 weken heb ik vrijwilligerswerk gedaan bij het Gansbaai Marine Conservation Project en was ik één van de Marine Volunteers die met de Big 5 van de zeedieren ging werken. Deze Big 5 is veel minder bekend dan die op het land en bestaat uit: Great White Sharks, Penguins, Seals,  Whales & Dolphins. Je helpt het grootste deel van de tijd mee op de boot voor Shark Cage Diving. Ik begeleidde en ondersteunde de toeristen die mee gingen, verzamelde af en toe ook data over de haaien die gezien werden en mocht zelf ook af en toe een duik maken. Ook ben ik regelmatig meegegaan op de Whale Watching & Eco Boattrip, waar je op zoek gaat naar bovengenoemde Big 5. Daarnaast heb ik ook regelmatig geholpen bij de Penguin Sanctuary, waar ik hielp met het voeren van de pinguïns.

Klinkt behoorlijk afwisselend, heb je zelf ook de kans gekregen om met haaien te duiken?
wildlifeproject zuid-afrika  (annika van sonsbeek)Ik heb het geluk gehad dat ik in totaal 7 kooiduiken heb kunnen maken. Wat was dat gaaf! Ik kreeg er geen genoeg van. Ik had verwacht het wel een beetje eng te vinden, maar zelfs wanneer de haai heel dichtbij de kooi kwam vond ik het geweldig! Heel bijzonder om deze dieren van zo dichtbij te kunnen bekijken.

Die kun je dus mooi van je bucketlist strepen! En de rest van de 'zee-Big 5', heb je die ook gespot?
Ik heb ze alle vijf gezien. En ondanks dat het geen whale season was, heb ik toch het geluk gehad één Brydes Whale te zien. Ook heb ik kunnen genieten van een aantal Humpback Dolphins, die ook onder de bedreigde diersoorten vallen.  

Gaaf zeg! En hoe zit het met de 'land-Big 5' heb je daar ook nog wat van gezien?
Iwildlifeproject zuid-afrika  (annika van sonsbeek)k heb ook de gehele land Big 5 gezien. De leeuwen lieten even op zich wachten, maar hebben we uiteindelijk uitgebreid kunnen bewonderen en kunnen observeren. Eén keer hadden we binnen 24 uur tijd tijdens onze game drives wel 3 luipaarden gezien, waarvan één kleintje van ongeveer 3 maanden oud. Heel gaaf!

Jij hebt wel echt heel veel verschillende dingen meegemaakt daar in Zuid-Afrika zeg! Hoe is het om twee zulke verschillende projecten met elkaar te combineren? Een aanrader?
Ik ben heel erg blij dat ik de combinatie van deze projecten heb gedaan en vind het echt een aanrader. Hierdoor heb ik het gevoel dat ik echt ontzettend veel dieren heb gezien, wat ook één van mijn doelen was deze reis. Ik ben in totaal een maand weggeweest, dus 2 weken bij ieder project. Dit was eigenlijk wel te kort, maar alsnog voldoende tijd om echt iets te kunnen doen. Na de eerste 2 weken had ik al het gevoel dat ik naar huis ging, terwijl het volgende avontuur op me wachtte! En dat was echt een heerlijk gevoel. Je hebt echt het idee heel veel gedaan te hebben op deze manier.

En van al die dingen die je daar gedaan hebt, wat is daarvan nou het allerleukste geweest?
wildlifeproject zuid-afrika  (annika van sonsbeek)Ik vond uiteindelijk de game drives in combinatie met het slapen in een tentje in het reservaat het allerleukste! De eerste nacht vond ik het ontzettend eng, want je slaapt echt tussen de wilde dieren. Maar uiteindelijk is het te gaaf voor woorden als er een hyena voor je tent staat, je aankijkt en dan wegrent. Wat was dat mooi om te zien! Maar ook het voeren van de pinguïns en deze op die manier helpen was ook echt heel bijzonder. Ik ben ook aanwezig geweest bij de vrijlating van 6 pinguïns en dat was prachtig om te zien.

En, wat is je conclusie? Ben je een echte waterrat of toch een landrot?
Dat is wel een hele lastige! Nog steeds kan ik eigenlijk niet kiezen, vandaar ook mijn keuze voor beide projecten. Ik genoot van de game drives, maar ben ook gek op de zee en de dieren daarin. Als ik toch moet kiezen, was ik denk ik als landrot verder gegaan!

Wat vond je verder eigenlijk van Zuid-Afrika? Hoe vond je het land over het algemeen?
wildlifeproject zuid-afrika  (annika van sonsbeek)Zuid-Afrika vond ik geweldig. Doordat ik deze 2 projecten combineerde, heb ik ook in Kaapstad overnacht. Daar was ik heel erg blij mee, want wat is dat een prachtige stad! Ik vond het wel heel spannend om alleen die kant op te gaan, maar uiteindelijk was dat met de nodige voorzichtigheid verder niet nodig. Ik ben verliefd geworden op het land en wil heel graag nog een keer teruggaan om een rondreis door het gehele land te maken!

Klinkt als een prima plan! Denk je dat zoiets veilig is in Zuid-Afrika? Heb je je altijd veilig gevoeld tijdens je reis?
Ik werd direct opgehaald van het vliegveld en dat voelde erg veilig. Het enige moment dat ik alleen was en dat ik het spannend vond, was in Kaapstad. Maar ook daar had ik een hoteltransport geregeld en dit verliep erg goed. Bij de projecten voel je je ontzettend veilig en word je erg goed begeleid. Sommige mensen vinden het misschien onveilig omdat je toch met wilde dieren in aanraking komt, maar ik heb me ook daar geen moment onveilig bij gevoeld (ook niet in mijn tentje). De gidsen weten precies wat ze moeten doen, zelfs als een olifant besluit boos naar je toe te rennen!

Je bent zeker niet bang om het avontuur aan te gaan zeg als ik je zo hoor. Wat doe je eigenlijk  in het dagelijks leven?
In het dagelijks leven ben ik centralist bij de Regionale Alarmcentrale Brandweer in Utrecht. Alle 112 telefoontjes voor de brandweer komen bij mij en mijn collega's binnen. Wij helpen de mensen die hulp nodig hebben, alarmeren de brandweer en coördineren de lopende incidenten. Voorheen was ik werkzaam binnen het maatschappelijk werk.

Dat is een hele andere hoek! Is die achtergrond nog op één of andere manier van pas gekomen tijdens de projecten?
wildlifeproject zuid-afrika  (annika van sonsbeek)Ik heb bewust voor iets heel anders dan mijn eigen opleiding en werk gekozen. Ik hou erg van dieren, dus wilde ik een bijdrage gaan leveren aan het behoud van wildlife in Zuid-Afrika. Daarnaast is mijn hobby fotograferen, wat ik daar uitgebreid kon doen. Eén keer kwam mijn werk wel dichtbij. In het Afrikaans hoorde ik het woord "brandblusser", toevallig dus hetzelfde woord als in Nederland, toen we in een truck op weg waren naar een aangespoelde walvis. Toen bleek dat de remmen in brand stonden! Snel geblust gelukkig!

Jeetje zeg! Gelukkig is dat goed afgelopen! Is er nog iets wat je kwijt wilt tot slot? Een tip bijvoorbeeld voor andere mensen die ook van plan zijn bij wildlifeprojecten te gaan werken.
Neem de tijd om ook excursies te doen, zoals naar het Kruger Park. Ik had niet verwacht dat ik het Kruger Park zo gaaf zou vinden, omdat ik dacht dat het veel te toeristisch zou zijn. Ook ben ik blij dat ik wat dagen voor mezelf in Kaapstad heb gehad, dat kan ik toekomstige vrijwilligers ook zeker aanraden!

 

wildlifeproject zuid-afrika  (annika van sonsbeek)

  wildlifeproject zuid-afrika  (annika van sonsbeek)