Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Zimbabwe > Vrijwilligerswerk Zimbabwe

 > Reisverhalen


Reisverhalen vrijwilligerswerk Zimbabwe

 

vrijwilligerswerk zimbabwe jonne vandoren selfie met kindjeIk heb vrijwilligerswerk gedaan in Victoria Falls, Zimbabwe, zelf zat ik bij het community project, we hielden ons dus bezig met de mensen. Op maandagmorgen gingen we naar de Monde Primary school, tijdens mijn verblijf was het vakantie, wat betekende dat er geen leraars aanwezig waren, maar wel kinderen, het was een soort Holiday Club. Wij als vrijwilligers bepaalde dus zelf hoe we onze tijd invulde, waar onze aandacht naar toe ging enzovoort. De eerste keer vond ik dit super spannend, ik was zelf nog maar 17 en ik had nog nooit voor de klas gestaan, maar al snel genoot ik er met volle teugen van. We konden de kinderen de extra aandacht geven die ze nodig hadden en dat had resultaat,  ik was zo enorm trots  toen de kinderen zelf hun maaltafels en delingen uitvoerden zonder fouten! We gingen 2 keer per week een halve dag les geven. Verder werkten we 2 dagen in HIV gardens de ene vrijwilligerswerk zimbabwe jonne vandoren leerling in klasjeals wat beter uitgerust als de anderen? Het werk bestond vooral uit water geven en omspitten. Vermoeiend maar het loont! Bij één toen moesten we zelf water oppompen en naar de tuin brengen, we leerden zelfs met emmers op ons hoofd lopen. Op donderdagmiddag en zaterdagochtend gingen we telkens naar Masuwe, waat het Lion Rehabilitation Project zich bevindt. Het was ons zusterproject en wij aten, woonden en sliepen samen met de vrijwilligers van dat project. Ook dit was een fantastische ervaring, we mochten met de leeuwen wandelen, "bellyrubs" geven,we konden in de kooien en vlak voor ons vertrek arriveerden 2 superschattige nieuwe welpjes waar we naar hartenlust mee konden spelen!

Elke woensdag gingen we naar het "Old peoples home", we hielpen een beetje in hun eigen groentetuin, brachten het eten rond en kletsten met de bewoners. Al deze mensen waren namelijk buitenlandse bejaarden die geen contact meer hadden met hun familie. Ze hielden er van om gewoon verhalen te vertellen, met iemand te praten.

Mijn favoriete deel van het vrijwilligerswerk was echter het weeshuis. we gingen er dan ook 4 keer per week naar toe, we bereidden activiteiten voor zoals facepainting, we knutselden kroontjes, tekenen, zaklopen, nagels lakken, een schattenjacht of gewoon lekker knuffelen want daar genieten de kinderen enorm van. En toegegeven, na een drukke dag, wij ook! De band die je opbouwt met sommige kinderen is echt speciaal. Het klinkt raar maar je houdt van ze alsof ze je eigen kinderen zijn. Na een jaar mis ik ze nog steeds, elke dag!

vrijwilligerswerk zimbabwe jonne vandorenVrijwilligerswerk doen is de beste beslissing die ik ooit heb gemaakt. Het is zo'n verrijkende ervaring, je leert veel over de wereld en over jezelf. Ik wist totaal niet wat ik moest verwachten en ik was enorm zenuwachtig, maar alles leek meteen op zijn plaats te vallen. Het zet je met je beide voetjes terug op de grond komen. Het is gewoon zo een intense ervaring. Ik ben echt verliefd geworden op de Afrikaanse cultuur en mijn droom is nu om ooit én liefst zo snel mogelijk terug te keren, want ik heb echt mijn hart verloren!
Jonne Vandoren (18 jaar, vrijwilligerswerk in Zimbabwe 2014)

 

 

vrijwilligerswerk zimbabwe anne kampman 2014Hoe mijn verblijf bevallen is? Heel erg goed. Ik ben 4 weken in Zimbabwe geweest. Er is daar een grote groep vrijwilligers wat het erg gezellig maakt. Iedere week is er een vast rooster voor op welke momenten je naar welk project gaat. Op school hebben we les gegeven aan grade 0 (groep 1) wat heel vermoeiend is, maar wel heel leuk. Ook hebben we de klaslokalen geverfd om ze wat op te leuken.

In het weeshuis hebben we vooral met de kinderen gespeeld en geknuffeld. De tuinen is fysiek vrij zwaar, maar wel heel leuk omdat je heel dicht bij de bevolking staat en samen ervoor zorgt dat de tuinen er goed bij staan en mensen hiervan kunnen eten. In het bejaardenhuis waren ook tuinen, maar hebben we ook kerkdiensten gedaan en met de ouderen gekletst. Mooi om te zien vrijwilligerswerk zimbabwe anne kampman in de groenetuin 2014hoe erg ze opfleuren als we langs komen

Aanrader? Ja, het is heel goed voor je zelfvertrouwen, je leert op eigen benen te staan. Verder leer je veel nieuwe mensen kennen en zie je hoe zwaar het leven is voor sommige mensen op de wereld, waardoor je je eigen leven meer gaat waarderen.
Tip: Sta open voor alles, maar bereid je goed voor (bv. een VISA creditcard mee en genoeg contant geld!) Lees meer op www.avontuurinafrika.waarbenjij.nu
Anne Kampman (20  jaar, vrijwilligerswerk Zimbabwe 2014)

 

Ik heb het Community programma in Victoria Falls in Zimbabwe gedaan en dat is me zeer goed bevallen. Sommige dingen waren iets anders dan ik had verwacht maar het was een een super ervaring!  We gingen bijna elke dag naar het weeshuis, daar gaven we elke dinsdag en woensdag les in Engels of rekenen aan kleine groepjes kinderen, op vrijdag speelden we daar bingo en op zaterdag gaven we ze te eten en dansten we vooral met ze. Elke woensdag gingen we naar het bejaardentehuis waar we vooral gingen schoonmaken en daarna met ze naar een kerkdienst luisterden. Op maandag- en vrijdagochtend gingen we naar Monde Primary School waar we lesgaven aan verschillende klassen, ik had Grade 2, als er geen docente was dan luisterden ze totaal niet of deden ze alsof ze geen Engels spraken, dat vond ik erg lastig. Daarnaast gingen we elke donderdag en dinsdag naar een tuin waar we hielpen met het planten, water geven, water pompen en onkruid weghalen. Elke donderdagmiddag en zaterdagochtend gingen we naar de leeuwen waar we een Lion Walk deden, ik vond het ook erg leuk om deze afwisseling te hebben, vooral omdat je ook samen met de vrijwilligers die het leeuwenprogramma doet in de Adventure Lodge slaapt.

Aanrader? Ja. Ik vind het programma wel een aanrader omdat ik er veel van heb geleerd en ik het heel interessant en ook wel heftig vond om te zien hoe deze mensen leven. Ik zou het iedereen aanraden om te gaan doen! Tip: Wees niet bang om vies te worden en doe alles wat er op je afkomt!
Mariska Untersalmberger (18 jaar, vrijwilligerswerk Zimbabwe 2014)Hoe mijn verblijf bevallen is? Meer dan super! Ik heb 6 weken op de community gewerkt (bestaande uit twee tuinen, het weeshuis- en bejaardetehuis en tot slotte werk je op school.) De laatste twee weken heb ik op het uitgebreide leeuwenproject gezeten. Het begon spannend, helemaal alleen in het vliegtuig. Het duurde lang maar meteen bij aankomst viel alles al op z'n plek. Ik werd opgehaald en kreeg meteen een rondleiding en uitleg over het project. Ook de andere vrijwilligers namen me meteen op in de groep. De tijd in Zimbabwe was geweldig, zoveel liefde van al de mensen daar en je betekend daar echt iets. Vaak gelachen maar ook gehuild van blijdschap, wist niet dat dat in mij zat! De laatste dag was vreselijk, het voelde nog niet alsof ik aar daar was, wilde nog niet weg en moest gedag zeggen tegen iedereen; ja dat was het zwaarste afscheid ooit. Nu ben ik terug en bezig met het inzamelen voor de kinderen daar. Ik hoop ooit weer terug te kunnen gaan.

Aanrader om naar het buitenland te gaan? Ja, het geeft jezelf rust na een drukke periode, het laat je weer met beide benen op de grond staan en natuurlijk verbreed je gewoon enorm je ervaringen. Ga erheen zonder verwachtingen en laat alles lekker over je heenkomen. Bovendien zijn de mensen waar je ook heengaat enorm blij als je een extra koffer met donaties meeneemt. Hoeft niet eens duur te zijn, bijvoorbeeld stickers zijn al helemaal hét.
Mariska Stolk (18 jaar, vrijwilligerswerk in Zimbabwe 2013)

 


Ik heb het community project gedaan In Zimbabwe. Ik heb meegeholpen in het weeshuis, les gegeven op de basischool, gewerkt in groentetuinen en ik heb in het bejaardentehuis gewerkt. Het is mij super goed bevallen! Ik heb geen moment heimwee gehad en een maand was te kort voor mij. Ik had heimwee naar zimbabwe toen ik weer thuis was.

Het is een ervaring om nooit te vergeten. Ik heb zoveel geleerd en zoveel leuke en lieve mensen ontmoet. Je voelt je meteen welkom. De mensen zijn heel gastvrij en vriendelijk. Ik heb veel geleerd over het leven daar. Je gaat zelf ook meer waarderen, want wat hebben wij het toch eigenlijk goed! Het is zo dankbaar werk! Het is soms ook wel moeilijk.. Want je ziet zoveel armoede. Dat is zwaar om te zien. De mensen zijn ondanks de armoede zo vrolijk en zo lief. Het liefst bleef ik er maarja helaas moest ik weer naar Nederland toe.

Aanrader om een tijdje naar het buitenland te gaan? Ja het is zeker een aanrader omdat het je een hele andere kijk op het leven geeft. Je leert heel veel over andere culturen maar ook over jezelf. Je leert mensen kennen die over heel de wereld vandaan komen, dat is ook erg leuk! Het is dankbaar werk en Je doet iets goeds voor de medemens! 'You will never be completely at home again, because part of your heart will always be elsewhere. That is the price you pay for the richness of loving and knowing people in more then one place'.
Laura Blokker (23 jaar, vrijwilligerswerk in Zimbabwe in 2013)

Hieronder een filmpje die Laura ons toestuurde over haar tijd in Zimbabwe:

 

 

Vrijwilligerswerk Zimbabwe | Prijzen en voorwaarden | Startdata | Reisverhalen