Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Zimbabwe > Vrijwilligerswerk Zimbabwe

 > Ambassadeur Frederiek Veenenbos


Ambassadeur vrijwilligerswerk Zimbabwe: Frederiek Veenenbos

 

vrijwilligerswerk zimbabwe frederiek veenenbos 14Alles went, zeggen ze wel eens. Een nieuw bed, een nieuw huis, een nieuwe omgeving. Ondanks dat er aan de ongemakkelijkheid waarmee je het jezelf eigen probeert te maken in het begin niet te ontkomen valt, herinner je je die vaak niet. Het moment dat je wel bij blijft is het moment waarop je je voor het eerst echt op je gemak voelde, het moment waarop je dacht: nu klopt het. Nu ben ik thuis.

Ik stond na mijn eerste week op zaterdagmiddag temidden van alle kinderen bij het weeshuis. Gewoonte is om voor we afscheid nemen samen te zingen. Enthousiast klapte en danste ik mee, tot ik me besefte wat ze zongen. „We sing together, we are a family. We dance together, we are a family. We love together, we are a family." En stil was ik, van ontroering. Sta je dan, tussen al deze lieve kinderen, die bijna allemaal geen ouders meer hebben, maar samen de meest liefdevolle familie vormen die ik ooit heb gezien. En het enige wat je dan wilt, is meezingen.

vrijwilligerswerk zimbabwe frederiek veenenbos 2Nu alweer drie jaar geleden besloot ik dat het dan eindelijk tijd werd om mijn droom achterna te gaan, naar Afrika. Na lang zoeken naar het juiste project kwam ik in Victoria Falls, Zimbabwe terecht. En geloof me, Africa it is. Zoals ik al zei, wennen hoort erbij. Maar, de staff en lokale bevolking weten heel goed hoe ze je thuis moeten laten voelen. Toen Norman, de projectbegeleider van de community volunteers, aan me vroeg voor hoelang ik zou blijven en ik antwoord gaf met „twee maanden" kon de glimlach niet van zijn gezicht. "Twee maanden! Wauw!"

Er zijn zeker geen twee maanden nodig om verliefd te worden op Victoria Falls, ik heb mensen na twee weken al tot over hun oren smoor naar huis zien gaan, maar al zeg ik het zelf: hoe langer hoe beter.

Wat ik persoonlijk heel fijn vind aan het programma in Victoria Falls is de afwisseling in je weekschema. Geen dag is hetzelfde! Van activiteiten organiseren voor de kinderen in het weeshuis, tot lesgeven op de pre-school, werken in de tuinen samen met de lokale community, assisteren bij de verzorging van ouderen in Chinotimba en dan ook nog deelnemen aan het leeuwen project. Als community volunteer ben je niet alleen in Victoria Falls, maar ook daarbuiten. Wanneer je de rural areas inrijdt heb je het gevoel dat de tijd achteruit tikt. Ezels die karren trekken, vrouwen die stapels hout op hun hoofd dragen, pompen die hele dorpen voorzien van water, maar voornamelijk heel veel lieve, warmhartige mensen.

vrijwilligerswerk zimbabwe frederiek veenenbos 4Toen ik thuiskwam na de eerste keer in Victoria Falls te zijn geweest, had ik ontzettend heimwee om terug te gaan. Ik miste de kinderen, de ongelooflijke lieve staff en lokale mensen. Van de hele week nuttig en dankbaar werk doen, ben je weer terug in een geregelde en op en top georganiseerde westerse wereld. Met het gevoel van nutteloosheid dat ik eenmaal weer thuis had, wilde ik iets doen.

Het (op dat moment) jongste kind van Rose of Charity was de enige die nog niet naar school ging en vandaar ook nog geen sponsor had. Ik ben heel gelukkig dat ik nu kan zeggen dat hij momenteel naar school gaat en het super goed doet! Dankzij heel veel lieve vrienden, familie en buren waren de eerste jaren schoolgeld al heel gauw binnen.

Toen de zomer van 2015 er aan zat te komen en de heimwee terug naar Zimbabwe nog steeds niet minder was heb ik besloten voor een maand weer terug te gaan. Geweldig is het om met zulke open armen weer ontvangen te worden. En ook na mijn tweede verblijf in Zimbabwe kon ik maar aan een ding denken, zo snel mogelijk weer terug. In 2016 ben ik een aantal maanden voor de Afrikaanse vrijwilligersorganisatie African Impact gaan werken in St. Lucia, Zuid Afrika om vervolgens in de zomervakantie weer terug te komen in Zimbabwe. Ik prijs mezelf dan ook erg gelukkig dat ik met eigen ogen de ontwikkelingen over die drie jaar heb mogen zien. De kinderen die zo snel groeien, ineens goed Engels kunnen spreken, projecten die zelfstandig worden en nieuwe projecten die ontstaan.

Er zijn wel honderd momenten die ik met de wereld zou willen delen, maar cliche or not: om het echt te ervaren zul je zelf op het vliegtuig moeten stappen. En geloof me, de familie is nooit groot genoeg.
Frederiek Veenenbos

 

  

vrijwilligerswerk zimbabwe frederiek veenenbos 1      vrijwilligerswerk zimbabwe frederiek veenenbos 3    vrijwilligerswerk zimbabwe frederiek veenenbos 5
„With the world in my hands” Bij Rose of Charity Orphanage, Victoria Falls.   „Van goud of papier dat maakt niets uit, die middag waren er alleen maar prinses en prinsessen” Bij Rose of Charity Orphanage, Victoria Falls.   „Het is enorm inspirerend om te zien hoe iedere dag hun welwillendheid om te leren het wint van het tekort aan materiaal en voorzieningen” Bij Monde Primary School, Victoria Falls.
         
vrijwilligerswerk zimbabwe frederiek veenenbos 6   vrijwilligerswerk zimbabwe frederiek veenenbos 7   vrijwilligerswerk zimbabwe frederiek veenenbos 9
„Estafette doen op vrijdag middag, later ook wel The Freddy game genoemd. Toen ik na twee jaar terug kwam hoefde ik de spelregels niet meer uit te leggen” Bij Monde Primary School, Victoria Falls.   "Als je groep drie van Monde Primary School echt blij wilt maken, lolly’s it is!” Bij Monde Primary School, Victoria Falls.   " Dako Garden in de rural areas van Victoria Falls” Bij Dako Garden, Monde Village.
         
vrijwilligerswerk zimbabwe frederiek veenenbos 10   vrijwilligerswerk zimbabwe frederiek veenenbos 11   vrijwilligerswerk zimbabwe frederiek veenenbos 13
„Na twee jaar het watersysteem weer opnieuw op sleeptouw gekregen!” Bij Dako Garden, Monde Village.   „Zulu, vader van de pride in de 2 stage release site van ALERT” Bij Livingstone, Zambia.   „The future of Africa has very bright eyes” Bij Monde Village, Victoria Falls Zimbabwe.
         

 

 

Heb je vragen aan Frederiek? Je kunt haar mailen!

Stuur je mail naar Activity International en vermeld daarbij dat je een vraag hebt voor Frederiek. We zullen de e-mail dan zo snel mogelijk naar haar doorsturen. Je kunt alles aan haar vragen over haar reis, de werkzaamheden, over het project, wat je kunt doen in je vrije tijd, haar ervaringen, kortom: alles over haar verblijf in Zimbabwe!