Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Zambia > Vrijwilligerswerk Zambia

 > Reisverhalen


Reisverhalen over vrijwilligerswerk in Zambia

 

Mailtje van Nienke Freije vanuit Zambia (mei 2016).

"Hoi Yvette! Zambia is niet een beetje geweldig maar drama geweldig haha! :D ik vind het erg jammer om hier zondag weer weg te gaan maar ik zie ook uit naar kaapstad! Ik geniet van elk moment. Bedankt voor al jullie hulp! Hieronder mijn ervaring in Zambia.

'Zij zou hier nu niet zijn als de krokodillen haar hadden opgegeten'
Na haar geboorte wilde haar moeder niet meer voor haar zorgen. De moeder bracht haar dochter naar de rivier en probeerde haar aan de krokodillen te voeren. Een oude vrouw uit de gemeenschap zorgt sindsdien voor haar.

Dit is het verhaal van een gehandicapt meisje in het tehuis. Ze is altijd op zoek naar een dikke knuffel, houdt van voetballen en is een lichtpunt in mijn ochtend. Het werk dat ik de afgelopen weken heb mogen doen was het waard, ze laat me elke ochtend een prachtige lach zien.

Werken met gehandicapte kinderen was een uitdaging voor mij. Toen ik mijn plek had gevonden begon ik alle kinderen enorm lief te hebben. Ik koester de momenten dat sommige kinderen in mijn armen renden of dat ik ze kon helpen met schrijven. Kinderen moeten de mogelijkheid hebben om eten, drinken en liefde te krijgen, naar school te kunnen gaan en plezier te hebben. Ieder kind heeft dit nodig, gehandicapt of niet. Als een vrijwilliger heb ik kunnen helpen met de kleine dingen. De gehandicapte kinderen hebben mij veel geleerd, maar ik hoop ook dat zij wat waardevols van mij hebben gekregen.

Ik had jaren de droom om als vrijwilliger te werken in Afrika. Is het een droom waard? Ja, meer dan dat. De kinderen hebben mij een paar van de beste glimlachen van de wereld laten zien. Ik ben heel dankbaar voor alle kansen die ik heb gehad zodat ik hier voor alle lieve kindjes kon zijn. 
Nienke Freije, Zambia mei 2016

 

Ik ben voor vier weken naar Livingstone, Zambia gegaan. Super! Ik ben gaan lesgeven op Linda Community School. De eerste week vooral gekeken en nog niet echt zelf wat gedaan. Kwam doordat men in Zambia de tijd niet zo nauw neemt haha. Ik mocht ook nog drie dagen meedraaien met het medische project, super! Ook alle afternoon projects waren erg leuk. De afwisseling tussen het lesgeven in de ochtenden en de activiteiten in de middag heb ik als prettig ervaren. Buiten alle leuke ervaringen tijdens het vrijwilligerswerk heb ik ook echt hele leuke mensen ontmoet in het huis! En ik heb mijn vrije weekend ook goed benut!

Aanrader? Ja, omdat het je laat beseffen hoe goed wij het aan deze kant van de wereld wel niet hebben. Je gaat anders kijken naar het leven. De mensen daar hebben namelijk bijna niks, maar zijn zo ongelooflijk gelukkig. Je gaat gebeurtenissen thuis meer relativeren. Het was best spannend om daar in mijn eentje naartoe te gaan, maar ik werd super opgevangen. Top locatie met erg vriendelijke mensen. Ik voelde me veilig in het huis.
Sara van Knippenberg (22 jaar, vrijwilligerswerk Zambia 2016)

 

Ik ben twee maand naar Zambia geweest om daar elke ochtend les te geven op een klein schooltje en elke middag community projecten te ondersteunen.
Hoe het mij bevallen is? Zo onwijs goed! Wat een geweldige tijd heb ik gehad in Zambia, als ik mijn terugvlucht niet geboekt had was ik waarschijnlijk langer gebleven. Ben ook besmet met het Afrika virus zoals ze het zeggen, wil erg graag weer terug om me opnieuw in te zetten voor de lokale bevolking en te helpen waar nodig. Op dit moment ben ik zelfs op zoek naar een baan in Afrika en heb ik gesolliciteerd bij African Impact. Dankzij mijn verblijf in Zambia heb ik mijn angst om alleen te reizen overwonnen en heb ik geleerd dat ik mijzelf erg goed kan redden. Ook heb ik vrienden voor het leven ontmoet die ik over een maand ga opzoeken in Noorwegen. Een geweldige ervaring die ik IEDEREEN aan zou raden!

Het werk dat ik daar gedaan heb is zo dankbaar werk. Ik voelde me nuttig en gewaardeerd. Vooral de ochtenden vond ik erg speciaal. Ik gaf les aan 5 kindjes die nog niet eerder naar school zijn geweest. Ik heb ze basis Engels geleerd, het alfabet en korte woordjes. Ook plus- en minsommen deden we dagelijks. Een paar weken geleden kreeg ik te horen dat ze na de vakantie, begin januari, naar een 'normale' klas zijn gegaan en dus voldoende geleerd hebben om door te stromen. Echt geweldig om te horen en natuurlijk een beetje trots.

Aanrader? Ja, het is zeker een aanrader! Het is zo dankbaar werk dat veel voldoening geeft. Voor mij was de grootste stap om alleen te reizen maar dat viel zo mee achteraf! Toen ik daar aankwam werd ik echt met open armen ontvangen en alles was goed georganiseerd.

Tip: In de pre-departure pack staat een lijst met materialen die je mee kunt nemen, maar in Zambia zit een grote supermarkt waar je veel van die spullen kunt halen. Dat scheelt gewicht in de koffer en het is veel goedkoper om het daar te kopen, daarnaast steun je daar ook nog de economie. Dus ik zou aanraden om spullen daar te halen ipv hier in Nederland, dat zou ik graag geweten willen hebben voordat ik ging.
Claudy Luft (vrijwilligerswerk Zambia 2015)

 

Ik heb geholpen op een school met gehandicapten kinderen. In de middagen hebben we les gegeven op verschillende scholen, spelletjes gespeeld met bejaarden, scholen geverfd, geholpen met tuinieren en een wc bouwen. Het was een super ervaring! Alles was vanaf het begin tot het eind super goed geregeld. Ik zou het zo weer over doen!

In de ochtenden werkten we op ons zelf gekozen project met de gehandicapten kinderen. Een heel leuk project, maar ook af en toe lastig door de vele verschillen. Elke dag was weer een verrassing en een grote uitdaging. In de middagen hielpen we mee op verschillende projecten. De ene dag speelde je spelletjes met de bejaarden en de andere dag gaf je reken of lees les aan kinderen op verschillende scholen. Of je ging met een groep van 40 kinderen knutselen.

Aanrader? Ja, ik vind het zeker een aanrader! Je leert een andere cultuur kennen, ziet hoe mensen leven en je ontmoet de meest lieve mensen ooit. Je gaat jezelf zeker weten tegenkomen maar komt daar zoveel sterker uit. En je talenkennis gaat heel erg vooruit. Dus niet twijfelen, maar gewoon doen! Lees meer op: www.chantalweel.waarbenjij.nu/
Chantal Weel (21 jaar, vrijwilligerswerk Zambia 2014)

 

Ik heb het prima gehad in Zambia. In de eerste week even omschakelen naar Engels praten, maar de mensen in het vrijwilligershuis en daar buiten zijn zo aardig en behulpzaam dat je al snel went.  Het was een enerverende en leerzame periode, met geweldige mensen en een prachtig land.
Aanrader? Ja. Het is levensverrijkend. Je leert er een hoop van, van sociale contacten/culturen tot het land.  's Avonds, wanneer het wat donkerder werd, voelde ik mij niet altijd veilig. Het was dus belangrijk om niet teveel geld op zak te hebben en (zoals beschreven in de papieren) een klein tasje voor onder je shirt of iets mee te nemen.
Tip: Draag een ring als dame zijnde! Veel mannen vragen om je nummer of email. Als je je ring laat zien, zwijgen ze (soms). Plan in de weekenden leuke dingen, het is een heel mooi land. Ik denk dat 4 weken is een ideale tijd om daarheen te gaan. Anders ben je net gewend en moet je weeral weg.
Donaties voor daar zijn altijd welkom, er zijn goede projecten die begeleid worden door 2 dames die continue bij het vrijwilligershuis aanwezig zijn. Ikzelf heb geld ingezameld en deze aan 2 projecten geschonken (overgemaakt toen in weer terug in NL was) Ik ben met de project"leider" meegeweest, zij liet mij alles zien waar ze mee bezig waren.

Heel belangrijk, vergeet je ORS niet mee te nemen en goed te drinken natuurlijk. Vooral in de eerste dagen. Je zweet je verloren in die dagen!
Miranda Rijk (23 jaar, vrijwilligerswerk Zambia medisch project 2014)

 

Het is me ontzettend goed bevallen, een van de beste ervaringen ooit. Het was een leuke afwisseling tussen vrijwilligerswerk en de vrije tijd om Livingstone te leren kennen. Ik heb les gegeven in een community school in Livingstone. Ook heb ik in een ziekenhuis gewerkt. Beide projecten waren geweldig. In het weekend hadden we veel vrije tijd en ben ik veel gaan bezoeken.
Aanrader? Ja, het is iets totaal anders. Ik raad aan om voor minstens vier weken te gaan. Zelf ben ik 6 weken daar verbleven, maar wou zeker nog langer blijven.
Jana Graffils (20 jaar, vrijwilligerswerk Zambia 2014)

 

Het was super gaaf. Ik heb veel geleerd en veel dingen kunnen doen. Ook heb ik leuke nieuwe mensen leren kennen. Ik heb de eerste 2 weken fysiotherapie mogen geven op Cheshire Homes. De 2 weken erna heb ik een medisch project gedaan. Ik heb toen veel home based care projecten gedaan. Hier heb ik het armere gedeelte van Livingstone kunnen zien. 's Middags waren er altijd andere community projecten. Vaak op een schooltje of met oudere mensen.
Aanrader? Ja, je leert een andere cultuur kennen. Ik heb voor mijn studie veel kunnen leren over fysiotherapie daar. Je leert er creatief zijn. Tip: Stel veel vragen als je iets niet weet.
Het was een super gave ervaring!
Brechje de Vries (22 jaar, vrijwilligerswerk Zambia 2014)

 

Super! Voor drie weken heb ik vrijwilligerswerk gedaan in Zambia. Ik heb gekozen voor het medische project. Dit hield in dat ik van maandag t/m vrijdag in de ochtend werkzaam was in een kliniek of de home based care. Mijn taken waren o.a bloeddruk en temperatuur meten en wanneer het nodig was medicatie geven, In de klinieken moesten we ook baby's wegen. In de middag werkte iedereen in de community projecten. Dit waren projecten als naschoolse activiteiten (spelen en lezen met de kinderen), artclubs en hiv- voorlichting. De weekenden waren we vrij waardoor we tijd hadden om toeristische plekken te bezoeken zoals de Victoria Falls en Chobe National Park.
Aanrader? Ja, ik vind het zeker een aanrader omdat je in een korte periode erg veel leert over natuur, cultuur en lokale bevolking van een land. Tevens ontmoet je veel andere vrijwilligers van over de hele wereld.
Puck Schildkamp (24 jaar, vrijwilligerswerk Zambia 2014)

 

vrijwilligerswerk zambia florence van rompuyIk heb vrijwilligerswerk gedaan bij het medisch project/community project. Het was een levenservaring. Ik heb van iedere dag genoten. Wou dat ik meteen terug kon gaan.
Heb de echte cultuur opgesnoven, de lokale mensen zijn zo vriendelijk. Het is soms hard om te zien welke middelen ze maar hebben. Soms wou ik dat ik meer kon betekenen. En heb vrienden voor het leven gemaakt van de vrijwilligers.
Aanrader? Ja, het is een ervaring die je altijd zal bijblijven. Je kan een verschil maken.
Florence van Rompuy (21 jaar, vrijwilligerswerk Zambia 2014)

 

Hoe mijn verblijf in Zambia bevallen is?  Heel erg goed, het was een hele mooie ervaring en ontzettend veel geleerd. Vanuit African Impact was het heel erg goed en duidelijk georganiseerd en je had het gevoel dat je heel veilig was in je omgeving. Ik heb gekozen voor het medische project (ik heb geen medsiche achtergrond of studie). Hier hadden we in de ochtend of kliniek werk (in en rondom livingstone) of home based care, waarbij je op bezoek ging in hele gammele hutjes om de mensen te helpen. in de middag had je community werk zoals readingclubs etc. Aanrader? Ja, je leert heel veel, je wordt wijzer, meer ervaringen. een soort levensles.
Ciske Lelij (21 jaar, vrijwilligerswerk Zambia 2014)


Ik heb geholpen bij een medisch project in Zambia. Mede door het vrijwilligerswerk heb ik de mooiste reis van mijn leven gemaakt. Het is voor mij een reis geweest waar ik ontzettend veel geleerd heb, je leert geweldige mensen kennen en je geniet iedere dag, ook als je al weer terug bent in Nederland. Aanrader? Ja, het geeft je een juiste blik op de realiteit. Tip: Geniet van iedere seconde. Later wens je dat je weer terug mag.

Lees hier het blog van Charlotte Hoffman, zij heeft 4 weken vrijwilligerswerk in Zambia (medisch project) gedaan (juni/juli 2014): www.charlottehoffman.waarbenjij.nu
 

vrijwilligerswerk zambia elisabeth hijnekampHoe mijn verblijf bevallen is? Heel goed! Ik vond het medisch werk niet zo leuk, maar toen ik eenmaal overgestapt was naar teaching had ik de tijd van mijn leven.
Eerst heb ik 4 weken medisch vrijwilligerswerk gedaan. Dat was goed omdat ik het land daardoor echt heb leren kennen; op Home Based Care kom je bij de mensen thuis en zie je hoe ze leven en met welke problemen ze worstelen. Ik haalde alleen niet veel plezier uit het werk. Daarna heb ik 4 weken lesgegeven op een Communtiy School, dat was geweldig! Ik ben dol geworden op de kindjes en op Afrika en als ik kan ga ik sowieso een keer terug! Vooral ook omdat ik zoveel leuke mensen heb leren kennen in Zambia, die ik graag weer terug zou willen zien. Aanrader? Ja, ik vind het een aanrader omdat je zoveel over jezelf en over de wereld leert. Je ziet dat de wereld zo veel groter is dan Nederland en het maakt je heel veel rijker.

Tip: denk er niet teveel over na, ga gewoon en spring er helemaal in. Ook als het niet helemaal goed gaat is dat niet erg. van je mindere momenten leer je ook. En uiteindelijk komt het allemaal goed, je zult het zien. Je kunt meer lezen over mijn verbljf in Zambia op mijn weblog www.elisabethhijnekamp.wordpress.com

Elisabeth Hijnekamp (19 jaar, vrijwilligerswerk Zambia 2014)vrijwilligerswerk zambia mirjam smouterGEWELDIG! Mijn reis had niet beter gekund! Zambia is een fantastisch land en ik heb geweldige mensen mogen ontmoeten.

Een samenvatting van mijn reis? Pff.... 2 maanden is lastig om samen te vatten in een paar zinnen. Wat ik op Facebook schreef: 2 maanden lang heb ik ontzettend mooie, moedige, vriendelijke mensen mogen ontmoeten, ik heb vrienden voor het leven gemaakt, heel hard gelachen, gehuild, dingen gedaan die ik normaal nooit gedurfd zou hebben, ontzettend genoten van het lesgeven en alle andere projecten die we hebben gedaan, ik heb super mooie natuur mogen zien en schokkende gebeurtenissen mee mogen maken: WAUW, wat was mijn reis GEWELDIG!! Ik ga Zambia en de prachtige, vriendelijke mensen daar ontzettend missen! Thank you all for the amazing time! Verder zie mijn blog: mirjams.waarbenjij.nu

Aanrader? Ja, het is ontzettend mooi om op deze manier je beeld te verruimen. Als tip zou ik nog wel meegeven: plan na je vrijwilligerswerk nog een paar weken om rond te reizen. Dat heb ik niet gedaan, en daar heb ik achteraf spijt van.
Mirjam Smouter (22 jaar, 8 weken vrijwilligerswerk Zambia, teaching project 2014)

 

vrijwilligerswerk zambia nicole_vd_werff met_lokale kinderen.jpg4 weken lang als heb ik als vrijwilliger bij African Impact gewerkt. Deed daar 's ochtends het medische project, en de middag bestond uit allemaal verschillende projecten. Alle projecten waren stuk voor stuk heel leuk om te doen. In de weekenden lekker het land verkend. Oftewel 4 weken waren veel te kort. Het is me zeer goed bevallen. Het huis waarin ik gedurende de hele reis woonde was perfect. Alle projecten waren heel goed geregeld.

Aanrader? Ja. Ik heb mezelf op een positieve manier verder leren ontdekken. Dingen gedaan die ik vroeger nooit zou doen. En vooral een hele mooie ervaring opgedaan, waar ik de rest van me leven op terug kan kijken. 
Nicole van der Werff (21 jaar, vrijwilligerswerk in Zambia 2014)

 

vrijwilligerswerk zambia vrijwilligster marije melaardHet vrijwilligerswerk dat ik heb gedaan bestond uit lesgeven en medisch programma (klinieken en home based care). 's Ochtends (8-12 uur) naar het teaching of medical program en 's middags naar allerlei verschillende afternoonprojecten (14-16.30 uur).
's Avonds was je doordeweeks vaak zo moe dat je weinig meer deed (ik hield een blog bij) Sommige mensen gingen uit of bij de bar van de lodge. In het weekend deed ik één of twee trips/uitstapjes

Hoe mijn verblijf is bevallen? Ongelooflijk, mega, geweldig, onbeschrijfelijk, fantastisch. Met andere woorden, bijna geen woorden voor. Ik had niet gedacht dat het zo geweldig zou zijn en het besef komt vooral nu je thuis bent. Ik had gedacht misschien heimwee te krijgen, maar nu thuis in Nederland heb ik juist heimwee naar Afrika. Ik heb zoveel geleerd, gezien gedaan. Een ervaring die voor herhaling vatbaar is. Je leert zoveel over jezelf, andere mensen, het land, de cultuur, de mensen. Het geeft je nieuwe inzichten, je kunt (vermoedelijk) beter relatieveren bij thuiskomst en meer waarderen wat je hebt en hier met heel andere ogen naar kijken. Verder geeft het vrijwilligerwerk op zich je een ontzettend goed gevoel. Je moet er niet heen gaan met het idee: ik ga de wereld veranderen. Al kun je op een bepaald moment voor één iemand wat betekenen, dan is dat al enorm waardevol

Tip: Ga naar de training van Muses, vond ik zeer nuttig. Bereid je goed voor en ga er met niet al te veel verwachtingen naar toe. Dan valt het misschien het minst snel tegen. Ga er met een open blik in!
Marije Melaard (23 jaar, vrijwilligerswerk in Zambia 2013)

 

Op 21 oktober ben ik in Zambia aangekomen. Na een introductie van twee dagen kon ik aan de slag. We werkten in klinieken en deden home based care. Dat wisselt een beetje af. In de kliniek was het vooral baby's wegen, vitals doen of in de apotheek werken. Ik heb ook een keer een bevalling gezien. Dat was wel erg bijzonder. Met home based care gingen we bij mensen thuis langs. We vroegen naar problemen en gaven zo nodig medicijnen of een clinic referal. In de weekenden gingen we vaak leuke dingen doen, zoals raften of een safari. Ik heb ook de uitwisseling met Lion Encounter mogen doen. Dat was ook erg gaaf. Al met al een mooie ervaring. Ik heb het reuze naar mijn zin gehad en zal dit avontuur nooit meer vergeten.

Als vrijwilliger kun je echt iets zien van de cultuur en levenswijze van de bevolking en het land. Als toerist zou je daar minder mee in aanraking komen. Verder is het ook heel gaaf om te reizen en tegelijkertijd iets goeds te doen voor de bevolking. Heb het erg naar mijn zin gehad en veel beleefd.
Bente Houtman (19 jaar, vrijwilligerswerk in Zambia 2013)

 

Ik heb vrijwilligerswerk gedaan bij het medisch project in Zambia. De eerste dagen ben je vooral geschokt van wat je tegenkomt. Na verloop van tijd treedt er een soort gewenning op en zie je ook beter waar de problemen werkelijk zitten en wat eigenlijk veel minder belangrijk is. Tevens zie je dat mensen heel gelukkig kunnen zijn in een omgeving die je eerst vreselijk vond. De mensen in Zambia zijn erg aardig en beleefd. Bedenk wel dat je deel uit maakt van een vrijwilligersproject in een ontwikkelingsland en niet aan een vakantie waar uitgaan een groot onderdeel van is. Dit staat wat in een raar contrast met de mogelijkheden die de mensen daar hebben.
Alie Vrielink (50 jaar, vrijwilligerswerk in Zambia 2013)

  

Hoe mijn verblijf is bevallen? Erg goed! We hebben veel verschillende dingen gezien en gedaan. Home base care gedaan, in klinieken gewerkt, en les gegeven aan kinderen en volwassenen. Ik vind het echt een aanrader om een tijdje naar het buitenland te gaan omdat het goed is om te zien hoe het in andere landen is gesteld met armoede, slecht onderwijs en slechte kennis in ziekenhuizen etc. Tips? Het is voor het medische project mijns insziens toch wel een pre als je wat medische ervaring hebt. Zo kun je veel meer voor de mensen betekenen.

We hadden voor ons vertrek gehoord dat het niet druk zou zijn met het aantal vrijwilligers in de periode dat wij zouden gaan, maar dit was absoluut niet het geval. We lagen dus wel met 8 vrouwen op een slaapkamer. Niet erg, maar wel jammer. En we hadden begrepen dat we steeds in dezelfde kliniek zouden werken, en niet op allerlei verschillende plekken. Acheraf vonden we dit veel fijner.
Karin de Jonge (43 jaar, vrijwilligerswerk in Zambia 2013)

 

Ik ben in zowel Zambia (vrijwilligerswerk als leerkracht) als in Zuid-Afrika gweest Wildlifeproject Monkey Rehab) en het was geweldig! Ik heb veel nieuwe mensen ontmoet, zowel locals als vrijwilligers; veel leuke dingen gedaan (swings, raften, in vic falls, panoramaroutes, wijnproeven,…); dagelijks veel plezier gehad in het vrijwilligerswerk: leerkracht zijn was top - je bouwt zo'n goede band met de kids op. En het aapjesproject was ook geweldig: leuke bazen en de aapjes zijn S-U-P-E-R.

Aanrader? Ja! Het verwijdt je horizon, je leert mensen kennen van over de hele wereld. Mijn tip: Er gewoon voor GAAN!
Sofie Berghmans (25 jaar, vrijwilligerswerk Zambia/Zuid-Afrika 2013)