Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Zambia > Vrijwilligerswerk Zambia

 > Interview Sander Rixtum


Interview met African Impact coördinator Sander Rixtum

Geschreven door Chantal Weel (ex-vrijwilligster in Zambia)


vrijwilligerswerk zambia chantal weelIn september 2014 stond ik - Chantal - ingecheckt en al bij de gate te wachten op mijn vliegtuig naar London, die mij samen met Rachelle verder zou brengen naar Johannesburg en onze eindbestemming: Livingstone. Die middag had ik samen nog geworsteld met mijn backpack omdat ik de spullen die ik mee wilde gewoonweg niet in mijn backpack kreeg. Toen vroeg ik me af of reizen wel echt voor mij was weggelegd, maar ondertussen ben ook ik besmet geraakt met het reisvirus en kan ik aan niets anders meer denken! Waar ik een jaar geleden mijn backpack nog vervloekte omdat ik niet alles mee kon nemen op reis, ben ik nu een expert geworden in het inpakken van mijn backpack en staart hij mij elke ochtend met twee smekende hengsels aan, wanneer we weer op pad gaan!

Ik heb door deze reis ook zoveel fantastische mensen mogen ontmoeten, met wie ik na mijn reis nog veel leuke dingen heb mogen doen. Van etentjes in Utrecht, Amsterdam en een weekendje Volendam en van een weekendje Drenthe tot het boeken van een srprs-ticket. Want 18 november mocht ik samen met mijn disabled dreamteam op pad naar Dublin. 

vrijwilligerswerk zambia chantal weel en sander rixtumHet disabled dreamteam is ontstaan toen ik samen met Rachelle in Zambia werkte bij Chesire Home, een school voor gehandicapte kinderen en kinderen met speciale behoeften. Na drie weken kwam er dan eindelijk een derde Nederlander meehelpen op ons project. En niet zomaar een Nederlander, maar een 22 jarige Drentse jongen, genaamd Sander, uit Valthermond die thuis al werkzaam was met lichtverstandelijk gehandicapten mensen. Iemand die wist waar hij het over had en ons team uitstekend kon aanvullen.

Doordat je in een ander land bent met een andere cultuur, andere gewoontes en andere mensen, ervaart iedereen zijn vrijwilligersperiode op een hele andere manier. Juist door jou ervaringen te delen met anderen die in precies hetzelfde schuitje zitten als jij, ontstaan er hechte vriendschappen binnen een hele korte tijd. Vriendschappen die blijven bestaan ondanks dat je kilometers uit elkaar woont.

vrijwilligerswerk zambia sander rixtumEen jaar later, had Zambia niet alleen het hart van Rachelle, Anne en mij gestolen. Maar ook Sander verlangde terug naar het leven in Zambia. Hij verlangde naar de vriendelijke mensen, de warmere temperaturen, het leven bij de backpackers, het leven in Afrika en naar de prachtige Victoria Falls. Toen hij een paar sollicitaties de deur uit had gedaan bij African Impact en eigenlijk al was aangenomen in Zuid-Afrika, moest hij toch nog even zijn sollicitatie bij African Impact in Zambia afwachten. Want ook al heeft hij vorig jaar een fantastische tijd in Zuid-Afrika gehad, zijn hart lag toch meer bij Zambia. Enkele dagen later kreeg hij dan ook een berichtje dat hij was aangenomen met de vraag was of hij zo snel mogelijk naar Zambia kon komen. Binnen een maand heeft hij een nieuw paspoort aangevraagd, een ticket geboekt, afscheidsfeestjes gevierd en is hij nog met ons mee geweest naar Dublin. 30 November vertrok hij dan eindelijk naar Zambia om daar als projectcoördinator te werken bij de Healthcare projecten. Maar wat doet hij daar nu eigenlijk? En hoe ziet zijn dag eruit? Ik had de eer om met hem te mogen skypen en een interview te doen om jullie een kijkje te laten nemen in een dag van een project coördinator in Zambia.

 

Chantal:       Hee! Hoe is het daar?
Sander: Ja het is super leuk!
   
Chantal: Hoe was het om iedereen weer terug te zien?
Sander:

Het was super leuk om alle mensen weer terug te zien die hier bij de backpackers werken. Het team is natuurlijk wel een beetje veranderd, maar Vicky werkt er nog steeds. Wel gek dat ik eerst een vrijwilligers was en dat we nog gewoon collega's zijn.

   
Chantal: Super leuk! Wat zijn je taken nu als projectcoördinator?
Sander: Ik ben projectcoördinator van de Healthcare. Ik zorg er dus voor dat er vrijwilligers naar bepaalde healthcare projecten ga, geef hen in het begin informatie over de ziektes die voorkomen en ik breng hun naar de projecten toe. Soms breng ik ze naar klinieken of naar verschillende wijken voor Home Based Care, een soort thuiszorg. Soms ga ik zelf ook mee en soms draag ik ze over aan lokale mensen die hen verder begeleiden binnen de klinieken of binnen de wijk.
   
Chantal: Gaaf! Hoe is het om nu als coördinator te werken en niet meer als vrijwilliger?
Sander: Ja het is heel tof om nu als coördinator te werken. Het is wel even wennen want je hebt veel meer verantwoordelijkheden, maar ik heb mijn draai al helemaal gevonden en geniet van elke dag dat ik hier ben.
   
Chantal: Ja ik kan me voorstellen dat het wel even anders is. Hoe ziet je dag er precies uit?
Sander: Uhh.. Ik begin de dag natuurlijk met een ontbijt, net zoals alle andere vrijwilligers!
   
Chantal: Krijg je nog steeds heerlijke pannenkoeken, gebakken eieren, saucijzen of muffins?
Sander: Haha ja, het ontbijt is hier zeker niet slecht!
   
Chantal: Haha top! Wat doe je daarna?
Sander: Daarna breng ik de mensen die op de medische projecten werken naar Home based care of naar de klinieken. Soms ga ik mee op projecten en soms breng ik de vrijwilligers alleen naar de plek toe en geef ik ze over aan lokale mensen. Als ik niet mee ga naar project, rij ik weer terug en doe ik administratief werk in het vrijwilligershuis. Ik bereid bijvoorbeeld de middagprojecten voor. Uhh.. Om 12 uur heb ik lunch en daarna help in andere vrijwilligers met de voorbereiding van de middagprojecten. In de middag worden alle vrijwilligers bij verschillende projecten ingedeeld. Zij kunnen bijvoorbeeld een leesles, een taalles, een rekenles of een knutsel les geven op verschillende scholen. Ook kan het zijn dat ze naar Old Peoples Home gaan om spelletjes te spelen met de bejaarden of dat zij voorlichting geven aan ouderen over HIV. Maar op dit moment is het vakantie en hebben we vooral Holiday Club.
   
Chantal: Wauw! Nog steeds zo divers als een jaar geleden. Wat doe je precies met Holiday Club?
Sander: Met Holiday Club gaan we met een aantal vrijwilligers naar Linda's. En daar zijn ongeveer 100 kinderen die wij gaan vermaken. We spelen spelletjes, doen aan sport of geven juist Engelse lessen.
   
Chantal: Echt super gaaf! Ik weet zeker dat je een super gave tijd gaat hebben! Doe je in het weekend ook leuke dingen met de andere vrijwilligers?
Sander: Ja, ik mag af en toe de bus meenemen, dus dat is ideaal om af en toe eens naar Rapid 7 te gaan en de zonsondergang te gaan bekijken of om te gaan picknicken.
   
Chantal: Gaaf! De natuur daar is natuurlijk prachtig! Wat wil je nog echt gaan doen nu je weer in Zambia bent?
Sander: Ik wilde vorig jaar eigenlijk al de microflight gaan doen, boven de Zambezi, maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan. Dus dat wil ik nu ik hier weer ben zeker weten gaan doen!
   
Chantal: Gaaf hoor! Heel veel plezier en heel veel succes daar in Zambia! En vergeet vooral niet te genieten van de tijd dat je daar bent! Want voor je het weet zit je weer in het koude kikkerlandje.

       

Ik vond het super leuk om Sander op een hele andere manier bezig te zien dan dat hij vorig jaar heeft gedaan. Ik weet ook zeker dat hij een super toffe tijd tegemoet gaat en dat hij hele mooie dingen gaat opzetten in Zambia!

Chantal Weel, januari 2015


 

vrijwilligerswerk zambia chantal weel en sander rixtum vrijwilligerswerk zambia chantal weel
vrijwilligerswerk zambia sander rixtum vrijwilligerswerk zambia sander rixtum voetbal training zambia