Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Zambia > Vrijwilligerswerk Zambia

 > Ambassadeur Anne Smudde


Ambassadeur vrijwilligerswerk in Zambia: Anne Smudde

 

“Mary’s Boy Child Jesus Christ was born on Christmasday
And man will live for ever more, because of Christmasday.”

Want vond ik dit kerstliedje irritant vroeger. Inmiddels zorgt juist dit liedje voor een heerlijke herinnering aan een geweldige tijd in Afrika.

vrijwilligerswerk zambia anne smuddeKerst 2012 heb ik zes weken vrijwilligerswerk gedaan bij de community projecten in Afrika. Inmiddels zo ongeveer de mooiste vakantie die ik heb gehad. De eerste vier werken werkte ik ’s morgens op verschillende scholen (een school per week) bij de holidayclub. We speelden dan 3 uur met de aanwezige kinderen om hen voor een poosje kind te laten zijn en ze uit hun dagelijks sleur te halen. Elke dag weer een feestje om naar de kinderen te gaan, spelletjes te spelen en te kijken wat je voor ze kan doen op dat moment. Hun wereld zal je niet veranderen in een paar weken, maar hier en daar kun je voor een paar kinderen zeker het verschil maken. Zo waren er vijf kinderen uit een gezin, de oudste was 11, de jongste was 5 maanden. De eerste dag, maandag, probeerde ik de oudste ervan te overtuigen dat ze met een baby op haar rug niet zo lekker kon spelen en dat ik de baby wel voor haar wilde vasthouden. Na enig aarzelen gaf ze me de baby, ze keek elke vijf minuten of ik wel goed voor hem zorgde. De laatste dag, vrijdag, kwam ze binnen, stopte de baby in mijn armen en ging spelen. Alleen als hij sliep kwam ze hem op mijn rug binden, in plaats van bij haar zelf. Niet een keer keek ze om of het wel goed met hem ging. Het is geen groot verschil, maar kleine verschillen kan je maken, zij heeft een weekje ’s morgens kind kunnen zijn.

vrijwilligerswerk zambia anne smudde met groepsactiviteitDe laatste twee weken deed ik ’s morgens het medische project, dat bestond uit Home Based Care of uit werken in de Clinic. Bij Home Based Care gingen we in de wijken van Livingstone met een caregiver langs de mensen die zich de weken ervoor niet lekker voelden. We checkten hun bloeddruk, temperatuur en keken wat we voor ze konden doen. Met name doorverwijzen naar een Clinic en adviseren toch vooral genoeg water te blijven drinken. Sommige mensen hadden een wond die verzorgd moest worden. Bij de Clinic hielpen we de verpleging waar dat nodig was, dit kon zijn het wegen van baby’s op babydag, het verzamelen van de vitals (bloeddruk, temperatuur en gewicht) van de mensen die naar de dokter wilden, het uittellen van medicijnen en bij sommige Clinics mochten we helpen in de kraamkamer, inenten van baby’s of andere dingen die daar gebeurden.

vrijwilligerswerk zambia anne smudde met grandpaDe leukste activiteit in de middagen waren de Christmas Carols, waarbij we de kinderen van een school probeerden de kerstliedjes te leren zingen. Zodat ze mee konden zingen in een kerstkoor voor fundraising. Een van de liedjes waar de kinderen het meeste lol in hadden was Mary’s Boy Child. Elke keer weer maakten ze er een feestje van en daardoor wij dus ook.

Een andere geweldige middag activiteit was het spelletjes spelen in het bejaardentehuis. Waar oudere mensen zitten die niemand meer hebben om voor ze te zorgen. Een echt fijne plek is het niet, maar de glimlach op het gezicht van de mensen spreekt boekdelen als je iets met ze doet. Memory spelen, Jenga, gewoon een boek lezen, tekenen met een ontzettend lieve blinde vrouw of armbandjes maken. Het maakt niet uit, ze houden overal van. Maar ook een rondje lopen en alle mensen een hand geven maakt je dag weer goed. Sommigen hebben daar echt de mooiste tandeloze glimlach van Afrika.

De eerste keer dat ik naar Zambia ging was de keuze eigenlijk bepaald door het kerstprogramma dat ze hebben. Ik kon drie maanden weg bij mijn werk, koos voor Afrika en wilde vrijwilligerswerk doen. Alleen hier kon ik tijdens Kerst ook werken. Een leuke bijkomstigheid was dat de Victoria Watervallen in Livingstone zijn. Als natuurwaterliefhebber waren alle activiteiten op en rond de waterval een welkome afwisseling op het leven in Afrika, dat mooi is maar soms ook keihard. En geef toe, wie wil er niet de kans hebben om op het randje van de waterval te zwemmen, onder de waterval te staan, met een klein vliegtuigje erover heen te vliegen…. Maar ook de andere activiteiten in Livingstone zijn geweldig, interactie met leeuwen, met cheetahs, bezoeken aan dorpen, een fietstocht door de omgeving. Er is echt van alles te doen.

vrijwilligerswerk zambia anne smudde tjidens avondactiviteit.jpgEenmaal terug in Nederland wilde ik maar een ding, terug naar Zambia, terug naar Livingstone en kijken wat ik meer kon doen. Inmiddels heb ik voor de straatkinderen daar een eigen stichting, Lilato Foundation, opgericht en ben ik nog een paar keer in Livingstone geweest om dingen uit te zoeken voor mijn stichting en staat de volgende trip weer in de planning. Natuurlijk ga ik ook altijd weer even langs bij mijn favoriete scholen en bejaarden.  Op www.lilato.com is meer informatie te vinden over mijn stichting.

Elke keer valt het me weer op hoe goed de saamhorigheid is tussen alle vrijwilligers, ongeacht leeftijd, herkomst of geslacht. Iedereen is er met hetzelfde doel gekomen, iets doen voor de gemeenschap daar. Iets anders dat me opvalt is dat de kinderen, waar ik ook kom als ik weer in Livingstone ben roepen hoe blij ze zijn dat ik weer eens kom. Sommigen vroegen zelfs of het waar was dat ik uit Nederland kom en of ik dan die en die vrijwilliger ken. Soms kan ik dan ja zeggen, soms is het antwoord nee. Ze vragen ook altijd waar de mensen zijn waar ik de eerste keer mee werkte.
Dit deed me meer dan ooit beseffen hoe belangrijk elke vrijwilliger is voor de kinderen, ook al wisselen ze elkaar af.

vrijwilligerswerk zambia anne smudde hand in handHet mooiste van het vrijwilligerswerk in Zambia is de glimlach die je krijgt als je belangeloos iets doet voor andere mensen, mensen die het echt waarderen. De glimlach van de bejaarden uit het Old People’s Home die we krijgen als we een rondje lopen. De glimlach van een kind dat eindelijk een som kan uitrekenen, na een week elke dag uitleggen en samen uitrekenen. De glimlach van de kinderen bij After School omdat we gewoon met ze voetballen. De glimlach van het meisje bij Artclub die er zelf in slaagt haar knutselwerkje uit te knippen. De glimlach van de lokale jongens waar we twee avonden in de week mee volleyballen, vooral die van de dove jongen is geweldig elke keer als hij ons weer ziet. En niet te vergeten, de glimlach op het gezicht van de kinderen als je met het busje aan komt rijden of wegrijdt en de kinderen met z’n allen “Beep beep mzungubusi” zingen. 

 

 

Heb je vragen aan Anne? Je kunt haar mailen!

Stuur je mail naar Activity International en vermeld daarbij dat je een vraag hebt voor Anne. We zullen de e-mail dan zo snel mogelijk naar haar doorsturen. Je kunt alles aan haar vragen over haar reis, de werkzaamheden, over het project, wat je kunt doen in je vrije tijd, haar ervaringen, haar stichting, haar plannen...