Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Thailand > Chiang Mai

 > Reisverhalen


Reisverhalen en ervaringen vrijwilligerswerk Chiang Mai

 

vrijwilligerswerk thailand julka marcekAls ambassadeur van Activity International zijnde (ik heb ook vrijwilligerswerk in Tanzania gedaan) heb ik een week lang meegelopen bij de verschillende vrijwilligersprojecten in Chiang Mai, Thailand. Mijn ervaringen zijn enorm positief. Nog voor ik naar Thailand ging was er al contact met de partnerorganisatie, wat mij een goed gevoel gaf. Zo wist ik toch bij wie ik terecht zou komen! Op de dag dat ik aankwam werd ik enorm gastvrij ontvangen door het personeel en werd mij een korte rondleiding gegeven en de basisregels uitgelegd. Er zijn twee locaties om te verblijven, op twee minuten loopafstand van elkaar. Op elke locatie is een keuken aanwezig waar ontbijt en eventueel diner klaargemaakt kan worden. Lunch krijg je op de projecten, of er is een vergoeding inbegrepen om zelf lunch te kopen. De kamers zijn groot, licht en schoon en er is goede WiFi verbinding. Verder ben je binnen tien minuten in het centrum van Chiang Mai om te shoppen, massages te krijgen, een drankje te doen, naar de markt te gaan of om gewoon rond te wandelen. Echt heerlijk!

vrijwilligerswerk thailand julka marcekDe projecten en de begeleiding daarvan is erg goed. Voordat je begint met het project waarvoor je je ingeschreven hebt, heb je eerst twee introductiedagen. Hierin krijg je informatie over de projecten, leer je de omgeving kennen, bezoek je drie Thaise tempels en leer je de andere vrijwilligers en het personeel beter kennen. Na deze intensieve dagen begin je op maandag op het project, waar je je de komende weken nuttig zult maken. In het weekend ben je vrij om allerlei leuke uitjes te doen, wat ook veel gedaan wordt. In de korte tijd dat ik er was waren er al meerdere uitstapjes geregeld zoals het beklimmen van een waterval, naar een populaire backpackers plaats in de buurt gaan en een korte trip naar het zuiden van Thailand om te vertoeven op een bounty eiland. Iedereen bij de partnerorganisatie doet zijn uiterste best om het de vrijwilligers naar hun zin te maken. Mocht je vragen of ideen hebben, dan kun je altijd bij hen terecht.

vrijwilligerswerk thailand julka marcekAls ik terugblik op mijn tijd bij het project, dan denk ik daar met hele warme gevoelens aan terug. Als vrijwilliger kom je op een andere manier in aanraking met de locale bevolking, dan als backpacker of reiziger. Mensen respecteren je daarnaast veel meer, omdat je niet alleen voor eigen belang komt, maar ook om te helpen. Hierdoor kun je soms hele interessante conversaties aangaan met elkaar. Ook is het doen van vrijwilligerswerk een hele goede manier om mensen uit alle delen van de wereld te ontmoeten. En je hebt meteen een goed gespreksonderwerp, want iedereen heeft bewust gekozen om vrijwilligerswerk te doen! Om specifiek te kunnen schrijven over de verschillende projecten die ik bezocht heb, heb ik veel meer ruimte nodig. Echter kunnen jullie mij altijd mailen via Activity International, mochten jullie vragen hebben. Die wil ik natuurlijk met alle liefde beantwoorden. Thailand, je was geweldig!

vrijwilligerswerk thailand julka marcek

Julka Marcek 2016

 

vrijwilligerswerk chiang mai lieke houwelingIk was erg tevreden met hoe Friends for Asia alles geregeld had! Het oriëntatie weekend was erg geslaagd en leerzaam. De groep met vrijwilligers was heel gezellig en de Thaise leiding van Friends for Asia was vriendelijk en behulpzaam.  We konden alles aan ze vragen. Ze verbleven overdag in het vrijwilligershuis en hielpen je zowel met vragen over je vrijwilligerswerk, als met het boeken van tripjes of het kopen van treinkaartjes... Erg handig!

Het lesgeven op de school is mij erg goed bevallen. De docente Engels is een heel aardige en enthousiaste vrouw, die ervoor zorgde dat ik me gelijk erg welkom voelde. Zij heeft mij tijdens de twee weken regelmatig na school rondgereden in haar auto, om me tempels in Chiang Mai en zelfs twee keer plaatsjes buiten Chiang Mai te laten vrijwilligerswerk chiang mai lieke houwelingzien. Er was ook een assistent docent, die in opleiding tot docent Engels was. Hij wilde veel met mij praten om zijn Engels te verbeteren. Omdat hij een monnik was, vond ik dat zelf ook erg interessant. Zo heb ik heel veel geleerd over het Boeddhisme, het leven van monniken en het leven van de bergstammen in het noorden, waar deze monnik vandaan kwam.
 
De kinderen waren lief en erg geïnteresseerd in mij. Wel moest ik even wennen aan hoe druk ze waren; ze rennen rond de school, liggen en kruipen over de vloer, en maken een hoop herrie! Mij werd verteld dat er veel speciale kinderen in de school zitten met bijvoorbeeld ADHD of autisme, omdat het een arme school is. Wel hadden ze veel meer respect voor de docenten dan de kinderen in Nederland. Ze maakten altijd een buiging (wai), wanneer ik voorbij kwam. Dat vond ik erg bijzonder! Ze vonden het erg leuk om tekeningen van mij te maken, ik heb een hele stapel mee naar huis genomen. Twee weken vond ik wel wat kort, omdat het tijd kost om de beste manier te vinden om les te geven. In het begin weet je namelijk nog niet precies wat het niveau van hun Engels is, en welke manieren van lesgeven aanslaan en welke niet. Tegen de tijd dat ik het een beetje onder de knie had, moest ik alweer gaan. Toch was het zeker de moeite waard! Ik heb erg genoten.

Ook heb ik een aantal speciale dagen meegemaakt. De eerste dag was nieuwjaarsdag, omdat het de eerste schooldag van het nieuwe jaar was. Er waren geen lessen, maar kinderen wisselden cadeautjes met elkaar uit. De docenten zaten de hele middag in de docentenkamer uitgebreid te eten. Het was een goede manier om kennis te maken met de andere docenten, al was het lastig communiceren, omdat de meesten niet goed Engels konden. Ook was het een goede manier om kennis te maken met het Thaise eten; wat is dat pittig! :P

vrijwilligerswerk chiang mai lieke houwelingDe eerste vrijdag was het kinderdag. Op deze dag werd een sportdag georganiseerd in het stadion. Ik werd ingedeeld in team oranje, we hebben heel veel oranje versieringen geknutseld, een optocht geoefend, de hele dag werden er wedstrijdjes gehouden (vooral hardlopen), en ondertussen gingen we flink chearleaden vanaf de tribune. Jammer genoeg regende het op die dag keihard, dus iedereen ging eerder dag gepland drijfnat naar huis toe.

De laatste vrijdag was het Teacher's Day. Ik werd de avond daarvoor uitgenodigd om bij één van de andere docenten te blijven slapen, omdat die dichtbij de locatie van de ceremonie woonde. Ze was heel hartelijk en gastvrij en het was erg interessant om het leven en het huis van een Thaise familie te zien. Op Teacher's Day ging het om het respecteren en danken van leraren in het algemeen. Er werden veel toespraken vrijwilligerswerk chiang mai lieke houwelinggehouden en er waren monniken die hun gebeden aan het zingen waren. Ik begreep natuurlijk niet veel van wat er gezegd werd, maar het was een mooie ervaring.

De laatste twee weken in Thailand heb ik zelf rondgereisd. Thailand is een erg mooi land en goed geschikt om in je eentje rond te reizen. Ik heb me nooit onveilig gevoeld en het heeft heel weinig moeite gekost om me van de ene naar de andere plek te begeven. Ik heb veel andere backpackers ontmoet en zo voelde ik me nooit alleen. Ik kijk er met een goed gevoel op terug! Erg bedankt voor het advies, het was geslaagd!
Lieke Houweling (vrijwilligerswerk Chiang Mai 2015)

 

 
Ik heb in het Childrens Home in Chiang Mai vrijwilligerswerk gedaan. Super!
Tijdens de vier weken vrijwilligerswerk heb ik zeker iets kunnen bijdragen en de hulp werd heel erg gewaardeerd. Ik heb veel aan de kinderen kunnen geven (veel dingen kekookt en gekocht) maar ook heel veel teruggekregen. Een hele mooie ervaring en een levensles.
Aanrader? Ja, het is zeker een verrijking. Ik heb hier heel veel geleerd.
Tip: Neem heel veel oude kleren en spullen mee. Ze kunnen hier alles gebruiken. Ik baalde er van dat ik enkel nieuw speelgoed had gekocht terwijl ik nog een hoop barbies en kleren op zolder heb liggen.
Kirsten van Horssen (22 jaar, vrijwilligerswerk Chiang Mai 2014)

 

vrijwilligerswerk chiang mai thailand simone verdonschotIk heb het ontzettend geweldig gehad met vrijwilligerswerk. Ik had in eerste instantie twee weken lesgeven aan monniken en twee weken olifantenkamp geboekt. Maar ik had het zo naar mijn zin dat ik 2 weken heb bijgeboekt! Afgelopen vrijdag was m'n laatste keer en het was moeilijk om doei te zeggen tegen alles. Maar op naar een nieuw avontuur.
 
Het lesgeven viel me helemaal niet tegen, was moeilijk en je maakt lange dagen. Maar ik heb het gevoel gehad dat ik dan ook echt kon helpen. Alle novicen waren schatjes en het liefst zou ik ze willen knuffelen. Ik zat op een school waar ook de 'normale jongens' tussen zaten. En ik denk dat zij wel wat meer aandacht mogen krijgen hier en daar door een docent. Maar goed 2 weken vlogen voorbij en vond het ontzettend jammer dat ik niet kon blijven. Wist niet dat je je zo snel kon hechten aan mensen. De laatste dag vroegen ze of ze me mochten toevoegen op Facebook, en waren ze me allemaal aan het uitzwaaien. Tranen als ik er nog aan terug denk. Ben een week later terug gegaan omdat ze een event hadden. Daar waren veel studenten die ik lesgaf ook bij en blij om me te zien. Zelfs de docenten. Echt heerlijk!
 
Olifantenkamp was een prachtige ervaring! Wij Nederlanders zien alleen een olifant in de dierentuin, dit is wel wat anders. Ik genoot elk moment van het baden met de olifanten, de leuke watergevechten met de olifant en de mahouts. De omgeving was prachtig. De mensen waren super aardig.

vrijwilligerswerk chiang mai thailand simone verdonschotElke avond zijn we naar een school gegaan om Engelse les te geven. En ook nu ga je je heel snel hechten aan de mensen. Met de mahouts is het lastig communiceren maar ik had zo'n toffe vent. Het handen en voetenwerk zegt meer dan genoeg. Een van de laatste avonden zaten we met z'n alle om het kampvuur, hoor je de rivier stromen, zie je de volle maan door de bomen schijnen, hoor je het geluid van de dieren om je heen en zie je af en toe eens een vuurvliegje.
 
Ja, dit zal nog lang in m'n geheugen staan, en denk er zelfs nu aan om nog een vrijwilligersproject te doen, misschien Maleisië....
Simone Verdonschot (vrijwilligerswerk Chiang Mai 2014)