Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Thailand > Chiang Mai

 > Ambassadeur Merel Brouwer


Ambassadeur Activity International: Merel Brouwer

 

vrijwilligerswerk thailand chiang mai merel brouwer.jpg“Wáááát? Jij? Daarheen? Ja, het is echt waar. Ik ga naar Thailand. Alleen. Over 6 weken. Het verzenden-knopje is ingedrukt, de reis is geboekt. Girl, there is no way back. Adem in, adem uit. Oké, dat werkt ook niet zo goed als ik zou willen.. Hééélp! Ik ga naar Azië, Chiang Mai om precies te zijn, om een maand lang te helpen in een opvanghuis voor kinderen. Zo lang is een maand nu ook weer niet hoor ik je bijna hardop denken. En inderdaad, het is ook vrij kort eigenlijk. Maar voor nu, voor mij, is het even lang, oké?” – Zo begon in mei 2013 mijn eerste blog post over de mooiste reis die ik tot nu toe gemaakt heb.

Na de bevestiging van Activity International en het boeken van mijn vliegticket, begonnen de voorbereidingen voor mijn vrijwilligerswerk op een sociaal project pas echt. De belangrijke documenten verstuurde ik via de digitale snelweg en ook was het tijd om die creepy vaccinaties te halen. Daarnaast besloot ik een training bij Stichting Muses te volgen, wij naïeve vrijwilligers werden is even goed met ons neus op de feiten gedrukt. Oké, dit is misschien lichtelijk overdreven, maar de bijeenkomst gaf in ieder geval genoeg stof tot nadenken. Op de trainingsdag kwamen oud-vrijwilligers aan het woord, deden we rollenspellen en kregen we informatie over de cultuurshock, eenzaamheid en hechtingsproblemen van kinderen in weeshuizen. Zo kwamen er genoeg onderwerpen aan bod, waar ik nog niet eens bij na had gedacht. Met een vol hoofd vertrok ik aan het eind van de dag richting huis.

vrijwilligerswerk thailand chiang mai merel brouwer op boottochtje.jpgPas in de laatste week voor mijn vertrek begon het besef langzaamaan te komen, maar ik was verdacht kalm. Nadat ik mijn ouders en mijn zusje een knuffel gaf op Schiphol, liep ik weg en draaide ik mij niet meer om. Op dat moment moest ik toch wel even slikken. Maar zodra ik langs de douane was, overspoelde het gevoel van avontuur mij, ik was er klaar voor. Overstappen op Bangkok, de reis naar de accommodatie, het verliep allemaal erg soepel. Hoe eng het misschien ook was om de stap te zetten, als je alleen reist, ontmoet je zo makkelijk mensen van over de hele wereld. Er zijn ongelofelijk veel mensen die alleen reizen, allemaal op zoek naar de mooiste en bijzonderste plekken op de wereld. Mensen die hun eigen verhaal willen creëren en mensen die iets willen betekenen. Alleen reizen omdat ze zichzelf willen leren kennen, zich willen ontwikkelen en zichzelf willen overwinnen, alleen reizen omdat ze precies willen doen wat ze zelf voor ogen hebben zonder te worden beïnvloed door een ander. Mijn beslissing om alleen te gaan, is in ieder geval ook de juiste geweest.

vrijwilligerswerk thailand chiang mai vrijwilliger merel brouwer.jpgNa een leuk oriëntatieweekend, was het op maandag tijd voor het eerst richting het Children’s Home te vertrekken. De dagen bestonden uit het spelen met de kinderen, de oudere kinderen helpen met hun Engelse huiswerk en het helpen met koken. Belangrijk is om initiatief te tonen, ga zelf naar de kinderen toe en ga bijvoorbeeld touwtje springen of voetballen. ‘Vraag’ of je ze kunt helpen met hun huiswerk en neem een kijkje in de keuken, zijn er daar dingen die je nog kunt doen? Zo hebben wij een keer een waterballonnengevecht georganiseerd, armbandjes van gekleurde touwtjes gemaakt en met ze geknutseld. Denk er echter wel aan dat je dit soort extra’s uit eigen zak, misschien samen met de andere vrijwilligers, zal moeten betalen. Voor ik vertrok besloot ik een fondswervingsbrief te schrijven en hiermee heb ik een paar honderd euro opgehaald. Zoals ook in de Muses-training naar voren kwam, besloot ik ter plekke te kijken waar er behoefte aan was. We zijn met de vrijwilligerswerk thailand chiang mai merel brouwer met groep schoolkids.jpgouders van de huizen wezen ‘shoppen’ en kochten nieuw keukengerei, schoolspullen, speelgoed, nieuwe kleding en schoenen én we verzorgden een luxe-maaltijd: burrito’s met kip. Je kunt natuurlijk allerlei acties bedenken om geld mee in te zamelen en het is belangrijk om het thuisfront op de hoogte te houden van wat je met het geld doet.

Ik heb mij voortdurend verwonderd. Verwonderd over de Thaise mensen die zo ontzettend vriendelijk zijn en een immens geduld hebben. Nieuwsgierig naar ons en naar de wereld. Altijd in voor een praatje in de bus, geen stoorzenders als i-Pods of wegkijkende blikken. En verwondering over de kinderen, die zo ontzettend weinig hebben, maar wel erg gelukkig lijken te zijn. Ze creëren hun eigen speeltjes en knutselen van chipszakjes. En verwondering over de groep vrijwilligers. Verschillende landen, culturen en persoonlijkheden die bij elkaar komen en allemaal heel open en relaxed zijn. No walls.

vrijwilligerswerk thailand chiang mai merel brouwer 2013.jpg “Zonder ook maar enige twijfel: het verandert je. En dan kom je terug … en daar is alles nog hetzelfde”. Dit zinnetje bleef na de trainingsdag van Muses in mijn hoofd zitten en die voorspelling, die is uitgekomen. Ze vertellen je dat er geweldige momenten zullen komen. En, ze vertellen je dat je het op een zeker moment zwaar gaat krijgen. Je bent ‘alleen’, ver weg en alles is zo anders. Of je nu een maand of een paar maanden gaat, reken er maar op dat het gaat gebeuren, die momenten gaan komen. Maar dit alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat mijn reis naar Thailand de mooiste reis is geweest die ik tot nu toe heb gemaakt, een reis waar ik nog ontzettend vaak aan denk en die ik ook nooit zal vergeten. Dus besluit je vrijwilligerswerk te gaan doen, ga er dan vol door, sta open voor nieuwe dingen en vooral: geniet! Je zult jezelf zeker beter leren kennen en het zal je ongetwijfeld sterker maken. Mijn laatste tip: schrijf alle vellen van je dagboek vol en schiet zoveel mogelijk kiekjes, want je zult nog heel vaak terug willen kijken naar die bijzondere ervaring!

Om mijn ervaringen een plek te geven, ben ik nu vrijwilliger bij Stichting Muses. Ik ben teamcoördinator van Team Communicatie en ga vanaf nu ook vol enthousiasme aan de slag als Ambassador voor Activity International. Meer lezen over mijn voorbereidingen, de reis en mijn terugkomst? Je kunt het lezen op mijn blog  

 

Heb je vragen aan Merel? Je kunt haar mailen!

Stuur je mail naar Activity International en vermeld daarbij dat je een vraag hebt voor Merel. We zullen de e-mail dan zo snel mogelijk naar haar doorsturen. Je kunt alles aan haar vragen over haar reis, de werkzaamheden, het alleen-reizen, haar ervaringen, over stichting Muses...

Merel schrijft ook regelmatig blogs voor Travelinq. Bekijk hier haar blog over haar verblijf in Thailand.

 

Vrijwilligerswerk Chiang Mai | Prijzen en voorwaarden | Startdata | Ambassadeur Merel Brouwer