Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Tanzania > Zanzibar

 > Reisverhalen


Reisverhalen en ervaringen vrijwilligerswerk Zanzibar

 

"Hoi Manon en Luuk! 

We hebben het erg leuk gehad op Zanzibar! Het Teaching project was ook een supermooie en leuke ervaring! Het is goed georganiseerd op het project en de mensen van Zanzibar zijn heel vriendelijk! Het vrijwilligershuis staat pal aan het strand dus perfecte tijd gehad.
Jullie wil ik erg bedanken voor alle info en hulp bij de voorbereiding!"

vrijwilligerswerk zanzibar greet en malika van de weerd vrijwilligerswerk zanzibar greet en malika van de weerd vrijwilligerswerk zanzibar greet en malika van de weerd

Greet en Malika van de Weerd

 

 

Hoe mijn verblijf op Zanzibar me is bevallen? Heel erg goed! Het was mijn eerste keer om voor een iets langere tijd alleen te reizen. De mensen in Zanzibar maakten het heel gastvrij. Hele lieve mensen en een heel mooi land.

Mijn avontuur begon als ik heel eerlijk ben al op Schiphol, Amsterdam. Hoewel ik vaker heb gereisd met vriendinnen of familie was het mijn eerste keer alleen reizen. Ik had een tussenstop in Nairobi van een uur, daarna zou mijn vliegtuig doorvliegen naar Zanzibar. Eenmaal aangekomen genoot ik meteen van de tropische temperaturen. Ik heb er de eerste drie weken lesgegeven. Aan kleine kinderen (nursery) en aan volwassenen (adults). Hoewel ik dacht dat ik de kleine kinderen leuker zou vinden, vond ik het nog interessanter met de adults. Het was zo interessant om gesprekken te hebben met elkaar. Allemaal zo leergierig. Ik vond dat erg indrukwekkend. De laatste week heb ik met een Zweeds vriendinnetje die ik heb ontmoet tijdens het project gereisd. Een paar dagen in Stonetown, een paar dagen in het noorden en een paar dagen in Dar es Salaam. Het was echt top. Ik was blij om mijn familie en vrienden weer te zien toen ik thuis kwam, maar ik moet heel eerlijk bekennen dat ik niet kan wachten om terug te gaan.

Aanrader? Ja, het opent je mind. De wereld is zoveel groter en er is zoveel meer te zien en te leren. Alles was prima geregeld! Heel blij met de gemaakte reis.
Diana Kalka (20 jaar, vrijwilligerswerk Zanzibar 2015)

 

  

Julka Marcek heeft in 2015 vrijwilligerswerk in Tanzania gedaan, zowel op het eiland Zanzibar als in Moshi (Kilimanjaro regio). Ze heeft prachtige foto's gemaakt. Hieronder een selectie.

vrijwilligerswerk tanzania julka marcek vrijwilligerswerk tanzania julka marcek vrijwilligerswerk tanzania julka marcek
vrijwilligerswerk tanzania julka marcek vrijwilligerswerk tanzania julka marcek vrijwilligerswerk tanzania julka marcek
vrijwilligerswerk tanzania julka marcek vrijwilligerswerk tanzania julka marcek vrijwilligerswerk tanzania julka marcek
vrijwilligerswerk tanzania julka marcek vrijwilligerswerk tanzania julka marcek vrijwilligerswerk tanzania julka marcek

 

Zo lang ik me kan herinneren wilde ik al naar Afrika. Naar Afrika om vrijwilligerswerk te doen. Toen ik ontdekte dat ik in mijn studiejaar de hele maand januari vrij kon zijn (als ik al mijn tentamens in één keer zou halen, dat dan weer wel...) wist ik direct wat ik wilde doen; en zo begon mijn grote avontuur.

Tanzania of het eiland van Tanzania; Zanzibar, dat wist ik ook al zeker. Ik hoorde in mijn omgeving veel mensen die naar Kenia of Ghana waren geweest of wilden gaan, en daarom besloot ik dat juist niet te doen. Na een afspraak op het kantoor van ActivityInternational werd de beslissing om naar Zanzibar te gaan gemaakt. Op dat moment had ik nog geen idee van de schoonheid van het eiland. Ik wist wel dat het een eiland was en dat veel Nederlanders er op vakantie gingen, maar vrijwilligerswerk zanzibar roos lingbeek strandwandeling.jpgverder wist ik nog niet zo veel. Hier moest verandering in komen! Er werden reisboeken gekocht, brochures besteld en ActivityInternational hielp me aan de informatie die ik nodig had.

5 januari stond ik dan echt op schiphol met tranen in mijn ogen mijn familie en vrienden uit te zwaaien. Tranen van geluk dat wel, ik had er na al die jaren nadenken zo veel zin in gekregen en eenmaal in het vliegtuig was alle spanning weg. Toen ik op Zanzibar aankwam werd ik vanaf StoneTown naar het plaatsje Jambiani gebracht, waar ik mijn maand zou gaan doorbrengen. Ik kwam aan op het vrijwilligersverblijf en wist niet wat ik meemaakte. Wat was dit mooi, wat een prachtige zee, wat een prachtige natuur. Op dat moment kon ik me niet voorstellen dat ik die maand ook veel armoede en verdriet zou gaan tegenkomen.

vrijwilligerswerk zanzibar roos lingbeek in haar klasje.jpgMet een groep van ongeveer 13 vrijwilligers zouden we op verschillende scholen Engelse les gaan geven (kinderen + volwassenen) en moesten we op vrijdag community work doen. Ik werd ingedeeld bij 4- en 5 jarige kinderen en 's middags gaf ik les aan 4 jongens rond de 27 die al onwijs goed in Engels waren. Zij wilden zo graag een baan als tourguide, maar het lukte ze maar niet. Ik heb onwijs genoten van beide groepen. Het enthousiasme van de kinderen (die soms iets té enthousiast zijn haha) vond ik fantastisch. Natuurlijk waren er ook wat minder leuke dingen; kinderen die plotseling huilden, kinderen die geen ouders meer hadden, kinderen bij wie je maar geen vooruitgang zag. Ik wilde ieder kind evenveel aandacht en liefde geven, maar dat gaat helaas niet en daar kwamen soms bij mij zelf ook wat tranen bij. Gelukkig waren er ook tranen van geluk; als een leerling na 4 dagen een woord eindelijk goed uitsprak, of trots liets merken dat hij of zij nu tot tien kon tellen in het Engels, werd ik intens gelukkig.

vrijwilligerswerk zanzibar roos_op_school.jpgBij de volwassenen waren de lessen wat serieuzer. Het ging hier oa om CV's schrijven en grammatica leren. Een hele omslag na een ochtend liedjes zingen met schattige kinderen. Toch heb ik er altijd van genoten. Ik heb nog nooit zulke leergierige jongens gezien en ik heb daarom besloten ze te gaan sponseren bij het zoeken naar een baan (denk hierbij aan het sponseren van examens voor een certificaat). In de toeristische delen van Zanzibar heeft een groot deel van de bevolking wel een baan in een hotel/restaurant of iets dergelijks. In de wat minder toeristische delen, zoals Jambiani, zijn er niet genoeg banen en wordt er door Westerse instanties gelukkig veel aan gedaan deze te creëren.

vrijwilligerswerk zanzibar groep vrijwilligers_roos lingbeek.jpgIk heb een maand lang genoten. Genoten van de cultuurverandering (Zanzibar is een moslimeiland), genoten van het lesgeven, genoten van de naschoolse activiteiten (Engelse les verschaffen aan giechelende dames, sporten met de bevolking, knutselen met kinderen), genoten van het zand scheppen tijdens community work en genoten van alle lieve mensen die ik heb ontmoet. In de vrije weekenden heb ik verschillende tours gedaan en ben ik zelfs op safari in het vaste land van Tanzania geweest. Ik voelde me thuis in Jambiani en heb ontzettend veel geleerd over verschillende culturen en helaas ook over armoede. Het verbaast me niks dat er vaak wordt gezegd: "The town of Jambiani is often too beautiful to be recognized as one of the poorest regions in the entire world". Ik hoop dat steeds meer mensen zullen weten dat Zanzibar niet alleen een mooi, maar ook een arm eiland is, waar hulp nodig is.

Ik had deze maand voor geen goud willen missen en ik zal ook zeker een keer terug gaan naar Zanzibar en naar andere delen van Afrika. Wees niet bang, hakuna matata!

Roos Lingbeek (2013)