Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Sri Lanka > Vrijwilligerswerk Kegalle en Colombo

 > Bezoek Yvette aan Sri Lanka


Yvette goes Sri Lanka!


yvette goes sri lankaDoor alle enthousiaste verhalen van mijn collega wist ik het zeker, Sri Lanka zou mijn volgende vakantiebestemming gaan worden. Zij was er afgelopen zomer al geweest en haar mooie verhalen en prachtige foto's beloofden veel goeds. Ik kon niet wachten om het vliegtuig in te springen! Zelf bieden wij sinds kort ook het Sri Lanka programma aan, dus ik was extra nieuwsgierig om hier een kijkje te gaan nemen.

Eindelijk het aftellen was begonnen. Het ticket was geboekt, het visum was online aangevraagd, de laatste vaccinatie was gehaald, de Lonely Planet was binnen, alle reisspulletjes waren gekocht en mijn backpack stond weer klaar om volgepakt te worden. Mijn vriend en ik waren klaar voor het grote avontuur!

Op Schiphol woog mijn tas netjes 12 kilo. Veel zwaarder wil je je tas ook niet hebben als je gaat backpacken. We hadden een avondvlucht wat erg fijn was, zo konden we ons normale ritme aanhouden. Na totaal ongeveer 11 uur te hebben gevlogen kwamen we aan in Colombo, onze eindbestemming. Vanuit het vliegtuig zag Sri Lanka er al prachtig uit, alles was zo mooi groen. Ik kon niet wachten om het eiland te gaan ontdekken.

Wat me het eerste opviel was dat de lokale mensen echt oprecht ontzettend vriendelijk zijn.

negombo strand.jpgVanaf de luchthaven namen we een taxi naar ons hotel. Daarna zijn we naar het strand gelopen zodat we nog heel even konden genieten van de laatste zonnestralen. Een verkoper sprak ons daar aan en hoopte nog aan ons te kunnen verdienen. Toen we hem vriendelijk bedankten bleef hij breed glimlachen, pakte hij zijn schelpen en armbandjes weer in en ging hij naast ons in het zand zitten om gezellig met ons te gaan kletsen. Vanaf dag één tot de laatste dag heb ik genoten van de vriendelijkheid en gastvrijheid van de Sri Lankanen.

   
Vier weken Sri Lanka

In vier weken tijd hebben we zoveel gezien en beleefd! Wat is Sri Lanka toch een divers land.

negombo.jpgWe kwamen aan in Colombo en vanaf hier zijn we naar Negombo gegaan. We konden hier even bijgekomen van onze reis en hebben heerlijk kunnen genieten van het strand.

Met de lokale bus (wat een hele uitdaging was) zijn we in vier uur naar Anuradahpura gereden. Hier hebben we per fiets de oude ruines bekeken.

Daarna zijn we in twee uur met een klein busje naar Dambulla gereden. Vanuit hier hebben we de Lion Rock of ook wel Sigirya beklommen, zo mooi! ook zijn we naar een Spice Garden geweest en hebben we een bezoekje gebracht aan een prachtige witte tempel die gebouwd was tussen de rotsen.

Toen was het tijd om naar Kandy te gaan, we namen  weer de lokale bus. Dit keer hadden we helaas geen zitplaatsen want de bus was overvol. We moesten dus 3 uur staan en ik was echt gebroken toen we eindelijk in Kandy aankwamen. Kandy is een leuke stad in het Centrale deel van Sri Lanka. Hier kun je heerlijk door de stad heen wandelen, een traditionele dansshow bekijken, een bezoekje brengen aan de tempel van de tand, wandelen door een grote botanische tuin, een kijkje nemen in een theemuseum, lekker shoppen, of op een bankje genieten van het uitzicht op het mooie meer. Je hoef je hier dus niet te vervelen. We sliepen bij een hele lieve vrouw in huis. Ik vind het echt een aanrader om in een Home Stay te verblijven. Zo leer je de cultuur van heel dichtbij kennen. We hebben echt genoten van onze tijd in Kandy.

 

Een bezoekje brengen aan het olifantenprogramma

omgeving wasgomuwa npOp naar een bijzonder onderdeel van de reis, namelijk het olifantenproject in Wasgamuwa National Park.
Vanaf Kandy was het een aantal uur rijden met een taxi. Maar het was de rit meer dan waard. De omgeving was werkelijk onbeschrijflijk mooi.

Het Wasgamuwa NP staat bekend om zijn vogel en vlinderpopulatie en om de olifanten die er leven (zo'n 400). Het probleem in dit park is dat de olifanten en de lokale mensen te dicht op elkaar leven waardoor er conflicten ontstaan. Dit programma is opgericht om zowel de olifanten als de mensen te helpen. En dit is nog best lastig. De olifanten vernielen de gewassen van de mensen, zij zijn arm en hebben al niet veel en moeten hier met hun gezin van leven. De mensen raken zo gefrustreerd dat ze de olifanten met hun zelfgemaakte pistolen verwonden of zelfs doden. Ook kruisen de wegen van de olifanten zich vaak met die van de mensen. Kinderen die bijvoorbeeld op weg zijn naar school of boeren die naar hun land gaan, kunnen plotseling oog in oog komen te staan met een olifant. De mensen die in het park wonen zijn bang voor de olifanten en zien niet in dat  het belangrijk is om hun populatie in stand te houden. 's Nachts worden er af en toe ook schoten gehoord. Mensen doden de olifanten soms zelfs stiekem voor het vlees, om zo wat extra's bij te verdienen. Al met al een lastig probleem, waar dankzij de organisatie hard aan gewerkt wordt. Helaas doet de overheid hier niets aan.

 
Accommodatie

accommodatie olifantenprojectWe zouden hier twee nachtjes blijven slapen en wat hebben we genoten. De accommodatie was vrij basic, maar alles wat je nodig hebt was aanwezig. Bedden met klamboes, woonkamer met uitzicht over het meer en een fijne schone douche met toilet. Het uitzicht vanuit de accommodatie was echt adembenemend. We zaten op een heuvel waardoor we een geweldig uitzicht hadden over het park en het meer. Een vrouw die in de buurt woonde bereide elke dag de lekkerste maaltijden voor ons. Tja en als dan de avond valt en je dan ook nog eens miljoenen heldere sterren aan de hemel ziet staan, dan is het plaatje toch wel compleet.

  

Vrijwilligers

op zoek naar olifantenOp het moment dat wij kwamen waren er twee Australische vrouwen bezig op het project. Ze zouden hier beiden twee weken vrijwilligerswerk gaan doen. We zijn twee dagen met ze meegelopen. We hebben een aantal uren in een boomhut gezeten om in de gaten te houden wat er om ons heen gebeurde en de vrijwilligers noteerden dan alles op papier. Zagen we olifanten, welke kant ging die dan op? Kwamen er mensen langs, waren ze dan te voet of met de fiets en welke kant gingen zij op? We zijn ook opzoek gegaan naar sporen. Uren lang zijn we door het park gelopen. Wanneer we dan bijvoorbeeld mest tegen kwamen gingen we kijken wat de olifant gegeten had en keken we hoe oud de mest was om na te gaan hoe lang geleden de olifant hier was geweest. Wanneer we voetafdrukken zagen gingen we die opmeten. Alle data werd netjes verzameld op papier en in de GPS, zodat dit allemaal later weer in de computer verwerkt kon worden. Het was erg leuk om te zien wat de vrijwilligers hier nou precies deden en om daar deel van te zijn.

vrijwilligers bij olifantenprojectDit project is het meest geschikt voor echte avonturiers.
Je moet echt van de natuur en rust houden. Ook moet je niet bang zijn voor insecten, want ook die zijn hier aanwezig. Verder bevind dit project zich in een natuurpark, waardoor je 's avonds dus niet nog even gezellig ergens een drankje kunt doen of zo. Je bent best ver weg van de bewoonde wereld. En dat moet je wel liggen. De mensen van het project zijn erg gedreven en enthousiast in wat ze doen. Ze zijn ontzettend vriendelijk en doen hun best om je daar thuis te laten voelen. Voor ons organiseerden ze op onze laatste avond een feestje. Ze hadden bier en lekkere hapjes gekocht en de rest van de avond hebben we onder de sterrenhemel liedjes gezongen en muziek gemaakt. Nou, beter konden we ons verblijf daar niet afsluiten.   

worlds endHet werken zat erop en we gingen weer op pad. Terug naar Kandy om daar nog één nachtje te logeren bij onze host mom. We hadden het zo fijn gehad daar, dat we besloten om weer terug te gaan. Zodat we vanaf daar rustig af konden reizen richting het Zuiden.


World's End

Vanaf Kandy gingen we daarna met de tuk tuk (ons favoriete vervoersmiddel in Sri Lanka) in 3 uur naar Nuwara Eliya. Wat een gave tocht was dat. Urenlang omhoog door de prachtige groene theeplantages en merken dat het steeds een beetje koeler werd. We keken onze ogen uit, zo mooi. Nuwara Eliya gelegen in de bergen van Sri Lanka wordt ook wel klein Engeland genoemd. Een gezellig knus stadje. Hier hebben we World's End bezocht. Echt een aanrader!

 
alex in de treinEindelijk was het zover, we zouden met de trein gaan, hier keken we erg naar uit. Op naar Ella. De rit duurde weer 3 uur. Langzaam gleed de trein door het mooie landschap. Langs theeplantages, groene jungle, een grote waterval en langs kleine dorpjes. Ik heb mijn ogen uitgekeken. In Ella had ik rustig een paar dagen langer kunnen blijven. Het is er erg klein en daardoor erg knus. Hier hebben we Little Adam's Peak beklommen. Helaas zat het beklimmen van de echte Adam's Peak er niet in, maar deze mooie tocht maakte veel goed.    

We hadden al zoveel gezien en zoveel gereisd. Het was nu echt tijd om richting het Zuiden te gaan, naar de mooie stranden. Eerst gingen we naar Tangalle, daarna door naar Mirissa. De stranden zijn er prachtig. Zwemmen kan door de soms wat ruwe zee niet altijd overal, maar dat mag de  pret niet drukken. Wat hebben we genoten. Je kan er duiken, snorkelen, kajakken, walvissen en dolfijnen spotten, noem het allemaal maar op. Met pijn in ons hart gingen we daarna op weg naar Galle.

Galle een mooie havenstad. In de ommuurde stad valt nog veel te zien van de Nederlandse overheersing in de 17de en 18de eeuw. Knusse straatjes, leuke winkeltjes, gezellige eettentjes, mooie oude gebouwen, eigenlijk wou ik hier niet meer weg. Maar helaas de tijd tikte door, onze reis was bijna ten einde. We zeiden vaarwel en sprongen weer de trein in, op naar onze laatste stop. We twijfelden erg om naar Colombo te gaan, maar door de erg wisselende verhalen over deze stad, hadden we besloten om toch weer richting Negombo te gaan. Een fijne plek om onze reis af te sluiten.


Wat heb ik genoten!

sri lanka 2014Wat heb ik genoten. Wat is Sri Lanka toch een geweldige bestemming. Alles wat je zoekt in een fijne vakantiebestemming vind je hier. Leuke steden, prachtige stranden, mooie natuurparken, jungle met watervallen, eindeloze groene theeplantages. Om nog maar te zwijgen over de overheerlijke curries en de lieve en gastvrije Sri Lankanen. Ik mis het nog iedere dag en hoop ooit weer die kant op te gaan. Terug naar het paradijs op aarde!