Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Sri Lanka > Olifantenproject Sri Lanka

 > Bezoek Yvette aan olifantenproject


Yvette goes Sri Lanka!


yvette goes sri lankaDoor alle enthousiaste verhalen van mijn collega wist ik het zeker, Sri Lanka zou mijn volgende vakantiebestemming gaan worden. Zij was er afgelopen zomer al geweest en haar mooie verhalen en prachtige foto's beloofden veel goeds. Ik kon niet wachten om het vliegtuig in te springen! Zelf bieden wij sinds kort ook het Sri Lanka programma aan, dus ik was extra nieuwsgierig om hier een kijkje te gaan nemen.

Eindelijk het aftellen was begonnen. Het ticket was geboekt, het visum was online aangevraagd, de laatste vaccinatie was gehaald, de Lonely Planet was binnen, alle reisspulletjes waren gekocht en mijn backpack stond weer klaar om volgepakt te worden. Mijn vriend en ik waren klaar voor het grote avontuur!


Een bezoekje brengen aan het olifantenprogramma

olifantenproject sri lanka olifantHet Wasgamuwa NP staat bekend om zijn vogel en vlinderpopulatie en om de olifanten die er leven (zo'n 400). Het probleem in dit park is dat de olifanten en de lokale mensen te dicht op elkaar leven waardoor er conflicten ontstaan. Dit programma is opgericht om zowel de olifanten als de mensen te helpen. En dit is nog best lastig. De olifanten vernielen de gewassen van de mensen, zij zijn arm en hebben al niet veel en moeten hier met hun gezin van leven. De mensen raken zo gefrustreerd dat ze de olifanten met hun zelfgemaakte pistolen verwonden of zelfs doden. Ook kruisen de wegen van de olifanten zich vaak met die van de mensen. Kinderen die bijvoorbeeld op weg zijn naar school of boeren die naar hun land gaan, kunnen plotseling oog in oog komen te staan met een olifant. De mensen die in het park wonen zijn bang voor de olifanten en zien niet in dat  het belangrijk is om hun populatie in stand te houden. 's Nachts worden er af en toe ook schoten gehoord. Mensen doden de olifanten soms zelfs stiekem voor het vlees, om zo wat extra's bij te verdienen. Al met al een lastig probleem, waar dankzij de organisatie hard aan gewerkt wordt. Helaas doet de overheid hier niets aan.

 
Accommodatie

accommodatie olifantenprojectWe zouden hier twee nachtjes blijven slapen en wat hebben we genoten. De accommodatie was vrij basic, maar alles wat je nodig hebt was aanwezig. Bedden met klamboes, woonkamer met uitzicht over het meer en een fijne schone douche met toilet. Het uitzicht vanuit de accommodatie was echt adembenemend. We zaten op een heuvel waardoor we een geweldig uitzicht hadden over het park en het meer. Een vrouw die in de buurt woonde bereide elke dag de lekkerste maaltijden voor ons. Tja en als dan de avond valt en je dan ook nog eens miljoenen heldere sterren aan de hemel ziet staan, dan is het plaatje toch wel compleet.

  

Vrijwilligers

op zoek naar olifantenOp het moment dat wij kwamen waren er twee Australische vrijwilligers bezig op het project. Ze zouden hier beiden twee weken vrijwilligerswerk gaan doen. We zijn twee dagen met ze meegelopen. We hebben een aantal uren in een boomhut gezeten om in de gaten te houden wat er om ons heen gebeurde en de vrijwilligers noteerden dan alles op papier. Zagen we olifanten, welke kant ging die dan op? Kwamen er mensen langs, waren ze dan te voet of met de fiets en welke kant gingen zij op? We zijn ook opzoek gegaan naar sporen. Uren lang zijn we door het park gelopen. Wanneer we dan bijvoorbeeld mest tegen kwamen gingen we kijken wat de olifant gegeten had en keken we hoe oud de mest was om na te gaan hoe lang geleden de olifant hier was geweest. Wanneer we voetafdrukken zagen gingen we die opmeten. Alle data werd netjes verzameld op papier en in de GPS, zodat dit allemaal later weer in de computer verwerkt kon worden. Het was erg leuk om te zien wat de vrijwilligers hier nou precies deden en om daar deel van te zijn.

vrijwilligers bij olifantenprojectDit project is het meest geschikt voor echte avonturiers.
Je moet echt van de natuur en rust houden. Ook moet je niet bang zijn voor insecten, want ook die zijn hier aanwezig. Verder bevind dit project zich in een natuurpark, waardoor je 's avonds dus niet nog even gezellig ergens een drankje kunt doen of zo. Je bent best ver weg van de bewoonde wereld. En dat moet je wel liggen. De mensen van het project zijn erg gedreven en enthousiast in wat ze doen. Ze zijn ontzettend vriendelijk en doen hun best om je daar thuis te laten voelen. Voor ons organiseerden ze op onze laatste avond een feestje. Ze hadden bier en lekkere hapjes gekocht en de rest van de avond hebben we onder de sterrenhemel liedjes gezongen en muziek gemaakt. Nou, beter konden we ons verblijf daar niet afsluiten.   

worlds endHet werken zat erop en we gingen weer op pad. Terug naar Kandy om daar nog één nachtje te logeren bij onze host mom. We hadden het zo fijn gehad daar, dat we besloten om weer terug te gaan. Zodat we vanaf daar rustig af konden reizen richting het Zuiden.


 

Olifantenproject Sri Lanka | Prijzen en voorwaarden | Startdata | Bezoek Yvette aan olifantenproject