Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Sri Lanka > Cultuur en vrijwilligerswerk Colombo

 > Reisverhalen


Reisverhalen en ervaringen vrijwilligerswerk Sri Lanka

 

vrijwilligerswerk sri lankaAfgelopen januari heb ik mijn reis naar Sri Lanka gecombineerd met vrijwilligerswerk. Het voelde fijn om de eerste twee weken onder de pannen te zijn en vanuit daar de cultuur te leren kennen. Eenmaal in Sri Lanka aangekomen was ik erg blij met deze keuze, want de cultuurshock was toch wel groter dan ik van tevoren had verwacht.

Ik deed vrijwilligerswerk op een internationale school in een randgemeente van de hoofdstad Colombo. Hier werden alle vakken in het Engels gegeven. Voornamelijk heb ik geassisteerd in een klasje met kinderen rond de 5/6 jaar oud. Zelf mocht ik ook een aantal lesjes geven; dat werden wetenschap en aardrijkskunde. Ik vond het heel erg leuk om de kinderen te vertellen waar ik vandaan kwam en om dit aan te wijzen op de kaart. Ook liet ik dan zien waar zij woonden.  Dit vonden ze erg interessant. Ook legde ik ze uit dat het in de winter erg koud kon zijn in Nederland en dat we daarom wollen kleding nodig hadden om warm te blijven. Hier snapten ze natuurlijk niets van. In Sri Lanka is het ook altijd warm.  Ik hoefde ze niet te vragen of ze zelf wel eens op vakantie waren geweest, want de meeste kinderen zijn bij wijze van spreken nog nooit hun geboortedorp uitgeweest. En als ik ze dan vroeg om een land op te noemen, werd er vooral India geroepen. Ik vond het daarom juist erg leuk om ze wat meer te leren over de wereld.

Ik kon het ook heel erg goed vinden met de leraressen van de klas, zij waren ongeveer even oud als ik. Voor en na de lessen gingen we altijd gezellig met elkaar kletsen en zo leerden we meer van elkaars cultuur. Op mijn laatste dag op de school werd er een feestdag,  die de volgende dag officieel gevierd werd onder de Tamil bevolking, nagedaan. Alle leraressen deden speciale Shari's aan en ook aan de kinderen werd gevraagd om kleding van Tamil bevolking te dragen. De lerares van de klas waarin ik hielp, had mij geholpen mijn Shari aan te trekken. Prachtig zijn die jurken! In stijl mochten we meelopen in het ritueel. Wat een geweldige ervaring!

Na het vrijwilligerswerk heb ik nog twee weken gereisd zodat ik meer van het land kon zien. Van mooie stranden, tot tempels op toppen van hoge bergen. Sri Lanka is zo mooi! Ik merkte al snel dat ik door het vrijwilligerswerk een hoop meer afwist van de cultuur dan de andere reizigers die ik daarna had ontmoet.

vrijwilligerswerk sri lanka vrijwilligerswerk sri lanka vrijwilligerswerk sri lanka
vrijwilligerswerk sri lanka vrijwilligerswerk sri lanka srilanka_vrijwilligerswerk_waterval-ella

Karlijn Kooij (Vrijwilligerswerk Sri Lanka 2016)

 
Video vrijwilligerswerk Sri Lanka

Zo af en toe vragen onze collega's in Sri Lanka of een vrijwilliger wat wil vertellen over haar ervaringen. De Nederlandse Quilaine Wegman had daar wel zin in! Kijk je mee?

Quilaine Wegman, Sri Lanka (2016)