Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Seychellen > GVI Conservation Project Seychellen

 > Ervaringen


Ervaringen van vrijwilligers

 

Duiken en vrijwilligerswerk op de Seychellen - Karin van Leersum
gvi marine conservation seychellen karin van leersumVrijwilligerswerk is iets dat ik graag een keer wilde gaan doen en om dat te kunnen combineren met duiken is een mooie kans. Na de dingen in Nederland te hebben geregeld, is het begin januari, met de koude maanden voor de deur het meest geschikte moment om een reis te gaan maken naar een tropisch eiland. De bestemming is de Seychellen en ondanks dat het daar regenseizoen is in deze periode van het jaar, is het er tropisch warm. Dag en nacht temperaturen rond de 30 graden is wel even wennen, maar op den duur is het heerlijk vertoeven.

Met ongeveer 20 andere vrijwilligers sta ik aan het begin van een nieuw avontuur. De komende twee maanden gaat deze groep werken bij het Marine Conservation project op de Seychellen. Iedereen die hier vrijwilligerswerk verricht is duiker, maar allemaal met een andere achtergrond en ervaring. Op deze manier leer je niet alleen nieuwe mensen kennen, maar ook verschillende manieren van werken en duiken.

Een week van een vrijwilliger
gvi marine conservation seychellen karin van leersumEen week als vrijwilliger bestaat uit vijf dagen werken en studeren. Ja je leest het goed, studeren! Voordat het mogelijk is om deel te nemen aan onderzoek onder water is het noodzakelijk dat je leert wat je moet doen en waar je op moet letten. De groep vrijwilligers is opgedeeld in drie groepen: vissen, koralen en weekdieren. Ik heb zelf deelgenomen aan de groep vissen en kort gezegd is dat de juiste vissen onder water herkennen. Hiervoor krijg je verschillende lessen en allerlei studiemateriaal om te oefenen boven water. Onder water word je vervolgens getoetst door de juiste naam van de vis op te schrijven welke wordt aangewezen door de instructeur. Elke keer is natuurlijk een verrassing of bijzondere vissen zich zouden laten zien en een uitdaging om alle vissen de juiste naam te geven. Als dit goed gaat is het een plezier om na de duik nog even na te praten over alle bijzonderheden in het prachtige onderwater landschap van Cap Ternay.

gvi marine conservation seychellen karin van leersumHoe ziet dan nu een week op de basis van Cap Ternay eruit? Na twee dagen vrij van duiken en klusjes staat het programma voor de volgende dag alweer op het krijtbord in de keuken. Het uitgangspunt voor de planning is dat iedereen twee duiken per dag kan maken, echter ligt het aan de getijden of dit altijd mogelijk is. Deze zelfde getijden bepalen ook of iedereen op moet staan om 6 uur (of soms nog eerder) of half 8. De eerste ochtend begint voor mij met het klaarleggen, controleren en opruimen van de spullen voor het duiken. Wanneer er hard wordt geschreeuwd dat het ontbijt klaar is kunnen we genieten van vers fruit met een bakje granola. Hierna is het voor de vissengroep tijd om nieuwe soorten te leren tijdens een presentatie. Onder water wordt de nieuwe kennis direct getest. Het is elke keer weer een uitdaging en op de plaatjes zien de vissen er anders uit dan onder water. Ik doe het erg goed en heb bij de duiken van vandaag al veel nieuwe vissen geleerd te herkennen. Na alle duiken hoort het bij mijn taken vandaag om de algemene duikspullen op te ruimen.

gvi marine conservation seychellen karin van leersumDe volgende dag mag mijn groepje koken, beginnend met het ontbijt klaarmaken. Het is het gemakkelijkste om muesli te bakken en daar lekker vers fruit bij neer te zetten. Hierna beginnen de duiken weer, maar daarnaast is het belangrijk de taken zo te verdelen dat de lunch en het avond eten op tijd klaar is. Vanwege de planning kan ik helaas maar één duik maken, maar het positieve is dat wij kaas kunnen gebruiken voor de maaltijd (Cheesy Tuesday). Zonder de tweede duik heb ik dan ook mooi de tijd om pizza's te maken. Met alle verse producten is het koken hier geen probleem. Pizza valt zeer goed in de smaak bij iedereen en aansluitend wordt er een film gedraaid tijdens de dinsdag filmavond.

Dagen waarop je bent ingedeeld om te koken zijn het zwaarste, maar de dag erna mag je het iets rustiger aandoen tijdens het vullen van de duikcilinders. Na een korte cursus hoe een compressor werkt mag je deze zelf bedienen. Het is vooral veel wachten en ondertussen studeren, een boekje lezen of krachtoefeningen doen terwijl je de compressor in de gaten houdt. Tussen de duiken door is het belangrijk dat je de compressor draaiende houdt, zonder lucht in de duikcilinders is het wel erg lastig om te duiken natuurlijk. Het duiken vandaag gaat ook zeer goed en ik ken nu bijna alle vissen, het wordt zo langzaam tijd om door te gaan naar de methode voor het 'echte' onderzoek. Voordat dit is toegestaan moet ik de volgende ochtend een schriftelijk examen afleggen.

Voordat ik aan het examen zou gaan beginnen is het vandaag de taak aan mijn groep je om schoon te maken, onder andere de badkamers. Na het ontbijt mag ik het examen maken. Ik krijg verschillende plaatjes te zien van alle verschillende vissen en daarvan moet ik de naam opschrijven. Ik heb alle namen goed en mag dus volgende week door met het leren en onder water oefenen van de onderzoeksmethoden!

gvi marine conservation seychellen karin van leersumDe laatste werkdag is alweer aangebroken. Natuurlijk gaan we nog een paar duiken maken en daarna de week afsluiten met een BBQ! Deze dag staat vaak in teken van duiken met een ander doel dan het leren van nieuwe vissen of koralen. Vandaag gaan we een bepaald soort zeester 'crown of thorn' opzoeken. Deze zeesterren zijn schadelijk voor het koraalrif en vermenigvuldigen zeer snel. Door ze op te zoeken kunnen we een soort chemisch stof inspuiten waarna ze doodgaan. Dit klinkt slecht, maar eigenlijk is het zeer belangrijk ter bescherming van het koraal. Behalve alleen duiken ben ik vandaag ook de 'boat bitch'. De benaming is een stuk minder leuk dan de taak! Ik helpt de schipper en de duikers voornamelijk voorafgaand en na de duik met alles op de boot. Nu de duikdag erop zit is het tijd om te relaxen en de stafleden te helpen met de voorbereidingen voor de BBQ avond. Deze avonden zijn altijd zeer gezellig en een super manier om de week niet alleen lekker, maar ook een beetje feestelijk af te sluiten!

gvi marine conservation seychellen karin van leersumWat ik heb gedaan tijdens het lesgeven: Elke week was er een bijeenkomst van de internationale school op het strand van het dorpje dichtbij onze basis. Hier gaven wij de kinderen les over verschillende aspecten belangrijk voor de natuur, het milieu en het behoud van het koraalrif. Zelf heb ik een les gegeven over mangroves, bomen die zorgen voor zuivering van het water en een beschermend gebied vormen voor bijvoorbeeld jonge haaien, vissen en andere dieren om te overleven. Door lesgeven te combineren met leuke activiteiten hebben de kinderen er duidelijk heel veel plezier in en zijn zeer leergierig! 

gvi marine conservation seychellen karin van leersum gvi marine conservation seychellen karin van leersum gvi marine conservation seychellen karin van leersum

Karin van Leersum (2016) 

 

vrijwilligerswerk seychellen valerie maesIk heb op de Seychellen onderzoek gedaan naar de visstand verricht d.m.v. duiken en dat is me zeer goed bevallen! Het was een geweldig bijzondere ervaring om zo afgelegen in een ontzettend mooie omgeving en overweldigende natuur te leven in een groep van ongeveer 30 personen. Iedereen was erg behulpzaam en aardig. Door gebrek aan internet en tv wel veel beter het leven daar kunnen ervaren!
Aanrader? Ja, je leert zoveel nieuwe mensen met hun cultuur kennen. Je leert over hoe dingen in andere landen zijn geregeld en het is erg goed voor je persoonlijke ontwikkeling om je buiten je comfortzone te begeven! Vooral erg leerzaam dus en je gaat dingen in Nederland meer waarderen :)

Tip: Een woordenboekje Engels-Nederlands meenemen; constant Engels spreken is erg leerzaam, maar in de omstandigheden soms ook erg vermoeiend. Dan kan het handig zijn om iets niet 3x te hoeven omschrijven, maar gewoon het woord op te kunnen zoeken!
Vooral alleen reizen; je ontmoet zoveel mensen en dat is zo veel leuker om samen met die andere vrijwilligers je doel te bereiken!

Verder heb ik echt een week bij moeten komen van alle ervaringen en moest ik zeker wennen om weer in Nederland te zijn; het leven op de Seychellen voelt toch echt onwerkelijk! Ik ben heel blij dat ik voor het duikproject heb gekozen; het kamp van het landproject was nog primitiever dan dat van het duikproject en het duiken was zo gaaf! Heel veel geleerd qua vissen, biologie etc en ook heel veel moois onder water gezien. Het was een onvergetelijke ervaring.
Valerie Vermaes (23 jaar, vrijwilligerswerk Seychellen 2014)

 


Ik heb het Terrestial Conservation Expedition project gedaan: in feite simpel biologisch veldonderzoek, de zoutheid meten van de mangrove, schildpadden lokaliseren en opmeten, herbeplanting, vogels herkennen en tellen, boom coco de mer opmeten alsook data invoeren in computer. En koken en (schoonmaak)klusjes op base camp. Fysiek soms wel pittig (wat ik wel lekker vond, anderen vonden het misschien soms wat minder). Ik heb genoten, paradijselijke omgeving, staff is geweldig team, enthousiasmerend, behulpzaam, kamp is heel basic/primitief maar aantrekkelijk en gezellig. Enige nadeel: eten veelal uit blik, weinig verse groeten, fruit, vlees en vis, vooral veel koolhydraten.

Een samenvatting van mijn verblijf? Een maand lang in een paradijselijke omgeving op een eiland buiten leven met een stel onbekenden, ondertussen allerlei volslagen nieuwe dingen doen (zie hierboven). Project is wel geïsoleerd, je kunt niet 'zomaar even weg' als je geen zin in de anderen hebt. Groepssamenstelling weegt daarom zwaar. Je krijgt ook een ehbo-cursus ipcl test en als je slaagt tegen betaling een certificaat (ca 25 euro).
Aanrader? Ja. Het haalt je uit je dagelijkse sleur, rekt je denken op, maakt je wereldwijzer, creatiever, het is goed voor je talen, en al is het misschien verwaarloosbaar, maar je doet hopelijk iets goed voor die omgeving en plaatselijke bevolking/community.

Tips: 
* Neem vitamine pillen mee (mocht je dat belangrijk vinden). - Het is een leuke onderbreking om de weekenden op een ander eiland door te brengen. Vooral doen, maar het is best prijzig (vooraf sparen?).
* Schoenen: mijn vintage nike shox waren in no time stuk. Neem een wat steviger schoen mee met profielzool, die miste ik.
* Gemiddelde leeftijd was ongeveer 22, 23 jaar. Veel uit de U.K.
* Sneldrogende kleren en handdoeken is superfijn.
* Met rupees ben je goedkoper uit dan met euro's. Zou niet teveel cash meenemen en dasr rupees pinnen.
* Ik sliep onder een zijden slaapzaklaken: perfect.

Als iemand overweegt naar de Seychellen te gaan: je mag me mailen: postsuuz@gmail.com

Suzanne (45 jaar, vrijwilligerswerk seychellen 2014)

 

Ik heb onderzoek gedaan naar gedrag van reuzenschildpadden, Patrolling for sea turtles, onderzoek in de mangroves, birdwatching, coco de mer onderzoek. Het was echt fantastisch!  Het was zeer avontuurlijk. We hadden weinig luxe maar het mooiste was dat we de prachtige zee vlakbij hadden. Het was een fantastische ervaring om een maand op een onbewoond eiland te zitten!

Of ik het een aanrader vindt. Ja, het is een paradijs en mensen zouden gek zijn om dit niet te doen. Tips? Closed toes shoes om in het water te stappen zijn zeer belangrijk!!!
Nathalie de Backer (30 jaar, vrijwilligerswerk Seychellen 2013)

 

Ik heb het Marine Conservation project gedaan op de Seychellen en ben coral reef reseacher geweest. Om 06.45 uur op, ontbijten, duiken, duties (schoonmaken ofzo), duiken, eten. Druk, maar leuk. De 3 hoogtepunten warenn surveyen van vissen op het rif, een weekendje Bird Island en een Shark dive! Top! Aanrader? Ja, het is een goede manier om letterlijk je horizon te verbreden.
Annemiek Lauwerijssen (29 jaar, vrijwilligerswerk Seychellen 2013)


Conservation Project SeychellenPrijzen en voorwaarden | Startdata | Ervaringen