Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Peru > Spaans en vrijwilligerswerk

 > Reisverhalen


Reisverhalen en ervaringen vrijwilligerswerk Peru

 

Ik heb in een weeshuis gewerkt in Peru. Super! Een topervaring, aan iedereen aan te raden!
Ik ben gestart met 2 weken spaans leren en vervolgens 2 weken vrijwilligerswerk in een weeshuis in Cuzco, Peru. Hierna heb ik nog 3 weken rond gereisd door Peru, Bolivia en een stukje Noord-Chili.
Aanrader? Ja, het is goed om andere ervaringen op te doen en anders naar bepaalde dingen in het leven te kijken.

Tip: Bereid je wel goed voor op je vrijwilligerswerk. Vaak word je in het diepe gegooid. Zorg dat je thuis al wat dingen hebt bedacht om met de kinderen te doen. 

Meer lezen? Lees dan het reisblog van Laura: www.lauravandewetereing.waarbenjij.nu
Laura van de Wetering (29 jaar, vrijwilligerswerk Peru 2016)
 

Hoe mijn verblijf in Peru mij bevallen is? Goed, heel spannend maar goed. Mezelf aardig wat keren tegen gekomen maar een hele mooie ervaring. Het was super om even uit de sleur van Europa te zijn en even totaal ergens anders mee bezig te zijn. Je waardeert weer wat je hebt en leert jezelf op een totaal andere manier kennen. 5 weken spaanse les afgewisseld met vrijwilligerswerk was een perfecte combinatie. Het was perfect geregeld!

Aanrader? Ja, even terug komen bij jezelf!!

Tip: Goed luisteren naar locals, en vooral proberen te genieten. Een cultuutshock hoort erbij maar als je daar overheen bent wordt het alleen maar leuker.
Melissa Spronk (23 jaar, vrijwilligerswerk Peru 2016)

 

8 leuke dingen om te doen in Cusco (en het zijn géén Inca ruïnes) 

Cusco staat vol met Inca ruïnes – maar er is zo veel meer! En als je een tijdje gaat wonen in Cusco om Spaans te leren en vrijwilligerswerk te doen, dan zijn dit goede tips voor jou!


1. Loop eens rond in de typische buurt van San Blas. Er zijn veel interessante winkels, gallerijen, restaurants en cafés. Het is leuk om naar de limbo bar te gaan op Pasnapakana 133. Het is nog een flink aantal trappen omhoog van Plazoleta San Blas maar het is het zeker waard voor het uitzicht over de stad. Als de zon onder gaat kun je lekker ontspannen met wat snacks en een drankje en genieten van het mooie landschap.

2. Relax in het park naast de Ccoricancha, net 10 minuten lopen op Avenida el Sol vanaf Plaza de Armas. Veel van de lokale bevolking nemen een pauze hier op zonnige dagen. Het is een hele mooie plek om wat zon te pakken en te ontspannen, misschien met een ijsje.

3. Probeer locaal Peruaans (straat) eten – verschillend op het tijdstip van de dag vind je: kraampjes met warme drankjes, anticuchos (barbeque vlees spiesjes), papa rellena (gevulde aardappel), rocoto relleno (gevulde chili), tamales, salchipapa (friet met worst), en geroosterde banaan. Allemaal goed en lekker eten. En goedkoop.

4. Ontdek coole museums zoals het coca museum. Hun missie is het promoten van de positieve kanten van het coca blad en het traditionele gebruik ervan. Ze hebben ook een heel groot aantal verschillende producten die gemaakt zijn van coca bladeren. Ook is het goed om het Choco museum te bezichtigen evenals het Heilige, Magische en Medische Planten Museum en het Centrum van Traditionele Textiel.

5. Volg een les chocolade maken in het Choco Museum. Het is een 2 uur durende workshop beginnend bij de cacao boon en neemt je mee door het hele proces van het maken van de heerlijke chocolade. Er is ook een winkel met heel veel chocoladeproducten.

6. Loop naar Cristo Blanco. Om hier te komen, loop omhoog bij San Blas naar Atocsaycuchi en vervolg je weg verder omhoog (wees voorbereid op heel veel trappen), je komt langs een sportveld en uiteindelijk kom je weer op de hoofdweg uit. Ga links en blijf lopen tot je bij het standbeeld bent.

7. Leer salsa dansen – Er zijn heel veel mogelijkheden om salsa te leren in Cusco naast de gratis lessen die onze talenschool aanbiedt. Je kunt privé lessen nemen, groepslessen of zelfs gebruik maken van alle gratis lessen in de verschillende nachtclubs. Er zijn gratis klassen in Mama Africa, Mythology en Inca Team elke avond om 21.00.

8. Maak een tour naar Tipón en eet cuy – Tipón staat bekend om zijn Inca ruïnes (maar geen inca ruïnes in deze blog), maar staat ook bekend om zijn cuy (cavia, een typisch Peruaans gerecht). Het is ongeveer 45 minuten met de bus van Cusco en er zijn vele restaurants waar je uit kunt kiezen; op hun borden staat “cuy al horno” wat geroosterde cuy betekent. Erbij zitten een groot bord met noodles, aardappels, gevulde paprika en bloedworst. Je kunt vragen of het gesneden wordt, dit maakt het wat makkelijker om te eten.

  

 

Het was een superleuke ervaring! De stap zetten voor mijn 1ste verre reis alleen was niet altijd even makkelijk maar ik ben blij dat ik mijn droom achterna ben gegaan want eens ik daar was, was het helemaal geweldig! Ik zou bij een gastgezin logeren maar dat viel wel even tegen, het was niet wat ik verwacht had, maar anderen hadden wel een leuk gastgezin. Nadat ik verhuisd was naar de talenschool zat ik helemaal op mijn plaats.

Nadat ik een 2-weekse groepsrondreis doorheen Zuid-Peru heb gedaan, heb ik 1 week groepslessen Spaans gevolgd. Daarna heb ik 2 weken vrijwilligerswerk gedaan. Tijdens mijn 1ste week vrijwilligerswerk heb ik ook nog enkele uren privéles Spaans terplaatse bijgeboekt en ook tijdens mijn 2de week had ik voormiddag 2u privéles Spaans en namiddag ging ik naar het naschool project. Ook het vrijwilligerswerk was heel goed meegevallen. Ik had geen ervaring met kinderen, maar iedereen is heel behulpzaam en ook de kinderen zijn zo dankbaar.

Aanrader? Ja, je leert een nieuwe cultuur en taal kennen en je leeft een tijdje met andere basisbehoeften. Ik heb hieruit geleerd dat we niet zoveel luxe nodig hebben om gelukkig te zijn, maar dat het ook met een beetje minder kan. Het vrijwilligerswerk geeft ook een goed gevoel omdat je tijdens het reizen, nieuwe taal en cultuur leert kennen je dankbaarheid terugkrijgt die onbetaalbaar is.
Tip: Als je excursies etc wil doen, zou ik het niet op voorhand boeken vanuit België/Nederland, maar het terplaatse doen want dit is veel goedkoper.
Meer lezen? Kijk dan op www.debbiediscoversperu.wordpress.com
Debbie Smets, (22 jaar, vrijwilligerswerk en taalcursus Spaans in Peru 2014)

 


Mijn verblijf is me heel goed bevallen! Ik heb leuke mensen leren kennen, ik had een leuk gastgezin en de omgeving was heel mooi. De cultuurshock viel me ook mee. De eerste twee weken heb ik Spaanse les gevolgd aan taalschool Amauta. Hier heb ik veel andere leerlingen leren kennen. Dat was erg leuk. Na school gingen we altijd samen eten of gewoon wat leuks doen. De twee weken daarna heb ik in een tehuis voor misbruikte meisjes gewerkt. Dat was heel heftig, maar het was ook een mooie ervaring. Het was de bedoeling dat we leuke dingen met de meisjes gingen doen. Ik hoop dat ik ze een leuke tijd heb kunnen geven. Tijdens deze vier weken verbleef ik bij een gastgezin. In mijn laatste week heb ik wat andere plekken in Peru bezocht.

Aanrader? Ja, het is sowieso leuk om nieuwe mensen en andere culturen te leren kennen. Daarnaast heeft het mij aan het denken gezet. Ook voor sightseeing is het buitenland heel leuk.

Tip: Sta open als je in het buitenland bent en laat alles over je heen komen. Bereid je voor op de gebruiken en gewoonten van het land, maar plan vooral als je op de plaats van bestemming zelf bent.
Mirjam Voets (23 jaar, vrijwilligerswerk Peru 2014)
 

 

vrijwilligerswerk peru elske van beers 2014Ik weet nog goed hoe ik in januari 2014 de infodag van Activity International bezocht. Dat ik vrijwilligerswerk in het buitenland wilde doen wist ik al. Maar wat en waar, was nog een groot vraagteken. Na die dag hakte ik de knoop door: ik ga naar Peru. Ik kon al een beetje Spaans, en dat wil ik graag verbeteren. Verder leek Peru me een prachtig land met mooie natuur en een indrukwekkende cultuur. Bovendien is het een arm land, mijn hulp als vrijwilliger kunnen ze hier dus wel gebruiken.

Eind april was het dan zo ver. Ik zwaaide mijn ouders uit op Schiphol en vertrok naar Peru. Nu begon het avontuur écht. In Cusco werd ik opgehaald en naar mijn gastgezin gebracht. Daar verbleef ik de eerste twee weken, tijdens mijn Spaanse lessen.
Het was een geweldige tijd. Ik ging vier uur per dag naar school. De lessen waren leuk, en ik leerde veel. Naast de gewone lessen, bezochten we af en toe ook musea. Daar kregen we een rondleiding in het Spaans, super leuk! Bij mijn gastgezin werd er ook Spaans gesproken, dus ik kon de hele dag mijn Spaans oefenen. Ook heb ik echt het Peruaanse leven leren kennen. Op zondagmiddag zat ik met de hele familie urenlang te lunchen met allemaal traditionele Peruaanse gerechten.

Toen was het tijd voor mijn vrijwilligerswerk. Ik ging naar een naschoolse opvangproject voor kinderen uit arme gezinnen 'Club Corason'. Er kwamen ongeveer 40 kinderen, dat verschilde van dag tot dag. En we deden van alles. Elke maandag kwamen we met alle vrijwilligers bij elkaar om de activiteiten voor de week te plannen. We deden allerlei spelletjes, toneelstukjes en gingen met ze knutselen. Maar de kinderen vonden het ook leuk om gewoon lekker buiten te spelen, het liefst met de fietsjes.

vrijwilligerswerk peru elske van beers machu picchuDit project was alleen 's middags. Ik had 's ochtends dus nog genoeg tijd over om af en toe een Spaanse les te nemen, door de stad te lopen en mijn weekenden te plannen. Er zijn namelijk een heleboel leuke dingen te doen en te zien in Peru. De nachtbus brengt je heel goedkoop en redelijk snel van A naar B. De bussen zijn prima, echt waar! Zo ging ik naar het Titicacameer, de jungle, bezocht ik de Sacred Valley. Maar in Cusco kun je ook andere dingen doen zoals paragliden of paardrijden. Ook kun je er een wandeltocht naar Machu Picchu boeken. Ik heb de Inca Jungle Trail gedaan, het was fantastisch!

Na mijn zes weken in Cusco, had ik nog twee weken over. In deze weken had ik bewust nog niks gepland. Ik wilde namelijk graag rondreizen. Op de taalschool heb ik een meisje ontmoet dat in dezelfde week vertrok en ook wil rondreizen. We besloten samen te gaan, een we hebben een toptijd gehad. Niks stond vast, behalve de terugvlucht, dus we hebben op de bonnefooi rondgereids door heel Peru. Het ultieme vrijheidsgevoel!

Daarna was het echt tijd om naar huis te gaan. Met gemengde gevoelens ging ik weg. Het is fijn om weer naar huis te gaan, maar ik heb zoveel mooie momenten meegemaakt in Peru. Daar had ik graag nog een paar aan toe willen voegen. Ook heb ik heel veel bijzondere mensen ontmoet, zowel mensen uit Peru als vrijwilligers en studenten. Ik ben in het vliegtuig gestapt met mijn rugzak vol met spullen en met een rugzak vol ervaringen. Ik heb een geweldige tijd gehad en heel veel geleerd!

Het complete verslag van Elske www.elske16.waarbenjij.nu
Elske van Beers (6 weken vrijwilligerswerk Peru 2014)


 
 

Hoe mijn verblijf bevallen is? Heel goed, ik zou graag terug willen. Ik heb eerst een
maand Spaans geleerd, toen een maand vrijwilligerswerk gedaan. Allebij in Cusco, Peru. Ik heb geholpen in een pre-school voor kinderen van 3 tot en met 5. Daarna ben ik nog een maand gaan reizen in Peru en Bolivia. Ook heb ik in de weekenden veel gereisd in Peru.
Aanrader? Ja, het maakt je een stuk zelfstandiger vooral als je nog maar 18 bent. Het is een heel mooie en leuke ervaring omdat je zoveel ziet en bereikt.
Tip: Neem genoeg tijd om te reizen naast het vrijwilligerswerk! Er is zoveel te zien en nooit genoeg tijd (of geld).
Tessa Mauw (19 jaar, 8 weken vrijwilligerswerk en Spaanse les Peru, 2014)

 

Mijn verblijf in Peru is erg leerzaam en indrukwekkend geweest. Ik ben 6 weken in Peru geweest. Ik heb de korte tijd opgedeeld in twee weken Spaans, twee weken vrijwilligerswerk gedaan (geholpen bij kindjes van 3 to 5 jaar) en twee weken reizen. Ik heb veel mensen ontmoet en ook veel met mezelf alleen. Beide was boeiend en verrassend soms. Aanrader? Ja, fFysieke afstand helpt je aan nieuwe inzichten en helpt relativeren. Een andere cultuur is hoe dan ook boeiend en leerzaam.
Tip: Ga met een open mind, niet te hoog gespannen verwachtingen. Open voor ales wat op je pad komt, ook dat wat je tegenvalt heeft je iets te zeggen.
Anja van Diggele (6 weken Spaans, vrijwiligerswerk én reizen Peru, 2013)

 Vrijwilligerswerk Peru | Prijzen en voorwaarden | Startdata | Reisverhalen