Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Nicaragua > Vrijwilligerswerk Nicaragua

 > Reisverhalen


Reisverhalen vrijwilligerswerk Nicaragua

 

Hoi Manon! Leuk dat mijn foto's gebruikt worden voor de site. De kinderen vonden het ook erg leuk om op de foto te gaan! Toen ik er was, waren er twee dagen de 'Olympische Spelen'. Vandaar dat de kinderen met vlaggen van andere landen rondlopen, ze 'speelden' tegen elkaar ;-)! 

vrijwilligerswerk nicargua vrijwilligerswerk nicargua vrijwilligerswerk nicargua
 vrijwilligerswerk nicargaua vrijwilligerswerk nicargua vrijwilligerswerk nicargua

 Femke Boers (vrijwilligerswerk Nicargua 2016)

 

Ik heb een taalreis gemaakt naar Nicaragua. Ik heb 3 weken Spaanse les gehad in Granada, een prachtige, koloniale stad in Nicaragua. Ik heb het echt fantastisch gehad. Niet alleen de Spaanse lessen waren erg leuk, ook de cultuur, de vriendelijke mensen en de prachtige omgeving maakte de reis echt een onvergetelijke ervaring.

Ik ben drie weken in Granada, een stad in Nicaragua geweest om daar Spaanse lessen te volgen. Ik verbleef bij een gastgezin, wat echt een aanrader is. Op die manier leer je niet alleen sneller Spaans, het is ook een hele leuke manier om de gewoontes van de mensen te leren kennen en te ervaren hoe het is in zo'n gezinssituatie. 's Ochtends hadden we privéles van 8.00 - 12.00. Dat was heel leuk. De leraren hebben heel veel kennis en geven echt goed les! Vaak ga je ook tijdens je les even naar de markt, een kerk bezoeken of een stukje wandelen. 's Middags is er tijd om te lunchen bij je gastgezin en meestal begint rond 2 uur 's middags de activiteit die door de school georganiseerd wordt. Dit doe je wel met alle andere leerlingen. Het zijn hele leuke activiteiten, zoals een markt bezoeken, kookles, een middagje naar een meer om te zwemmen, et cetera. In de weekenden ging ik zelf rondreizen. Granada is daarvoor de ideale stad, omdat het heel centraal ligt. Zo ben ik een weekend naar Isla de Ometepe, een heel mooi eiland, geweest en bracht ik een weekend door aan de kust. Het is heel leuk om Spaanse les en reizen met elkaar te combineren.

Aanrader? Ja! Door Spaans te leren kom je veel meer in contact met de lokale bevolking. Je stapt sneller op iemand af om een praatje te maken en leert de mensen echt kennen. Nicaragua is daarnaast een prachtig land, dat nog niet heel toeristisch is en daardoor veelal ook niet zo druk. De natuur is erg mooi en de mensen zijn ontzettend vriendelijk. Echt een land dat je niet snel zal vergeten wanneer je er geweest bent.

Tip: Zorg ervoor dat je, naast je Spaanse lessen en vrijwilligerswerk, genoeg tijd overhoudt om te reizen. Nicaragua is een prachtig land en er zijn zo ontzettend veel mooie dingen te zien. Voldoende tijd is dus echt belangrijk!
Ingrid Berendse (21 jaar, taalcursus Spaans 2015)

 

Hoe mijn reis in Nicaragua is bevallen? Zeer goed! Heel bijzonder om kennis te maken met Nicaragua door er middenin te werken en wonen. Werken als de lokale leraren bij Carita Feliz (voor- en naschoolse opvang) en wonen bij Dona Fatima met haar familie. De Nicaraguanen zijn open, vriendelijke, behulpzame, vrolijke en ontzettende aardige mensen. De culturele steden en natuur zijn prachtig. Aanrader? Ja, zie hierboven. Plus als je je aan de tips ten aanzien van veiligheid houdt, dan hoef je ook niet onveilig te voelen.

Werken in een andere cultuur betekent dat je iedere dag weer verrast wordt door iets wat je nog niet wist en zo ontdek je dag voor dag meer van het land waar je bent. Sta open voor deze 'verrassingen' en ga mee in de flow van het land waar je bent / doe mee als en met de lokale bevolking.
Angelique Grippeling (46 jaar, vrijwilligerswerk Nicaragua 2015)

 
 

Ik ben mijn reis begonnen in Costa Rica. Daarna ben ik naar Nicaragua gereisd. In Costa Rica heb ik bij een schildpaddenproject gehopen en in Nicaragua in een dierentuin. Beide projecten twee weken en daarnaast nog twee weken gereisd in beide landen. Hoe het me bevallen is? Hartstikke goed! Super ervaring gehad en de tijd ging veel te snel!

Ik heb twee weken gewerkt op een schildpaddenproject aan de Pacifische kust in Costa Rica. Ik had nooit gedacht dat ik zoveel schildpadden (volwassenen en baby's) van dichtbij zou zien. Ik vond het heel interessant om te leren over dit mooie dier. Daarnaast was het heel leuk om met mensen uit zoveel verschillende landen samen te wonen en te werken, dit leverde altijd leuke gesprekken op.

In Nicaragua heb ik twee weken gewerkt in een dierentuin vlakbij Granada. De eerste week in de vlindertuin en de tweede week in de dierenopvang. Het werk was soms fysiek zwaar (vooral de tweede week), maar ook hier heb ik genoten door de hele tijd buiten aan het werk te zijn. Ik was hier de enige buitenlander, dus ik heb goed mijn Spaans kunnen oefenen en ben hierdoor ook veel te weten gekomen over het land.

Naast het vrijwilligerswerk heb ik ook nog twee weken gereisd in beide landen en ook dit had ik zeker niet willen missen! Aanrader? Ja, het is een uitdaging en naast dat je een land leert kennen, leer je ook veel over jezelf. Je moet omgaan met een nieuwe cultuur en dit is altijd goed voor je persoonlijke ontwikkeling. En als laatst leer je het leven in Nederland meer waarderen (hoe cliché dit ook klinkt). Voornamelijk de luxe en hoe goed alles geregeld is bij ons.

Tip: Plan naast het vrijwilligerswerk ook zeker tijd in om te reizen, zodat je wat van het land kunt zien. Mijn combinatie van de helft vrijwilligerswerk en de helft reizen vond ik echt perfect! Trek je niet te veel aan van meningen van andere mensen wanneer deze zeggen dat Midden-Amerika niet veilig is voor een meisje alleen. Uiteraard moet je altijd goed uitzoeken waar je wel en niet moet komen en je gezonde verstand gebruiken, maar ik heb Costa Rica en Nicaragua ervaren als veilige landen voor een meisje alleen.
Anne van der Plasse (23 jaar, vrijwilligerswerk Costa Rica en Nicaragua 2015)

 

Ik ben in Nicaragua en Guatemala geweest. Mijn reis is me heel goed bevallen! Op alle vlakken was het een bijzondere, unieke en leerrijke ervaring. Je leert veel en ook over jezelf. Het maakt je als persoon zoveel rijker!!

Aanrader? Ja, zoals hierboven beschreven. Het is een unieke ervaring. Je moet het gedaan en beleefd hebben om erover te kunnen meepraten en te kunnen beoordelen. Het verrijkt je als mens!!

Tip: Vertrek met een open geest, heb geen verwachtingen en geniet!!! De organisatie is erg betrokken en er zijn steeds vele mogelijkheden. Zowel hier als daar. Ze hebben het beste met jou voor en willen alles in werking laten treden om er de meest geweldige reis van te maken! Alles is bespreekbaar. Onzekerheden, spanning,... Is normaal. Zij hebben alle begrip en doen er alles aan je verder te helpen /gerust te stellen.. Lees meer op de weblog van Martine: www.stalskegaatopreis.waarbenjij.nu
Martine Stals (28 jaar, combi Nicaragua en Guatemala 2015)
 

Ik ben 6 weken in Nicaragua geweest. Eerst drie weken les, met best leuke activiteiten. Twee weekendjes weg (naar stadje en naar een eiland), verder in Granada gebleven. Verder was het vrijwilligerswerk kleinschaliger dan ik had verwacht, maar eenmaal m'n draai gevonden een erg leuke en gezellige locatie (Social Library in Granada). Aanrader? Ja, als je van andere talen en bijzondere cultuurverschillen houdt is het een bijzondere ervaring.

Tip: Ga zo lang mogelijk op reis. Ik was 6 weken weg, maar dat is te kort om écht 'in te burgeren' in zo'n cultuur. Meer lezen? Check de weblog van Dave: www.dwessling.waarbenjij.nu  
Dave Wessling (24 jaar, vrijwilligerswerk Nicaragua 2015)

 

Ik heb in Nicaragua 4 weken in een sociale bibliotheek gewerkt. Het lezen van boeken is een erg 'ondergeschoven kindje' in Nicaragua. Niet alleen zijn boeken schaars en duur, maar wordt het door de overheid ook totaal niet gestimuleerd (als onderdeel van educatie). Veel kinderen én volwassenen kunnen dan ook niet of slecht lezen. De bibliotheek Puedo Leer probeert daar verandering in te brengen; met twee kleine vestigingen in Granada, Nicaragua als ontmoetingsplek, en een bezoek aan de verschillende publieke scholen. Om de week gaat er op woensdagochtend iemand langs 12 scholen (24 in totaal) om boeken af te leveren en weer op te halen. Ik ben al de keren mee gegaan (erg indrukwekkend om ook een bezoekje te brengen aan die publieke scholen). Naast een gewoon 'leensysteem' biedt de bibliotheek ook de mogelijkheid voor kinderen (en volwassenen) om overdag in de bibliotheek zelf te lezen. Er is één voorwaarde: de kinderen moeten ongeveer 3 boeken lezen (of minder, afhankelijk van de dikte), en pas dán mogen ze gaan spelen. Als vrijwilliger hielp ik met (voor)lezen, boeken uitzoeken, en de spelletjes. Daarnaast werkte ik ook nog de 'gewone' zaken af; de bibliotheek netjes houden en schoonmaken, boeken op de juiste plek zetten, enz. Het was echt fantastisch. Het is gewoon onbeschrijfelijk; één grote achtbaan aan indrukken, emoties, ervaringen en gevoelens.

Een samenvatting geven van mijn reis? Een kórte samenvatting doet het avontuur (en Nicaragua) te kort, want dit prachtige land en zijn mensen verdient véél meer dan het momenteel krijgt. De natuur is adembenemend, de mensen zijn er vriendelijk, optimistisch en warm en het is er ontzettend levendig. De school waar ik de eerste vier weken spaans heb geleerd heeft het ontzettend goed begrepen; iedere ochtend van 8 tot 12 heb je 1 op 1 les, met regelmatig een pauze voor wat spelletjes (in het Spaans!) of een clase visuál; de straat op met een professor voor een ontdekkingstocht. 's Middags, ongeveer van 2 tot 5, is de middagactiviteit; een vulkaan beklimmen, een stadje bezoeken, een kookles, enzovoort. De tweede maand heb ik als vrijwilliger in een lokaal bibliotheekje gewerkt (eerder beschreven). Daarnaast heb ik ontzettend veel leuke, llieve, grappige, ontroerende en boeiende mensen ontmoet. Ik heb gedanst, gehuild, gereisd, geklommen, gezwommen, gekayaked, gelachen - en nog veel meer. En genoten van iedere seconde.

Aanrader? Ja, het standaard riedeltje, maar daarom niet minder waar; je ontdekt en leert dingen waar je je hele leven nog wat aan hebt. "Experience and memories are far more valuable than money ever will be".

Tip: Gewoon gaan, en maak je niet druk; alles wijst zich uiteindelijk vanzelf uit. Je ontmoet mensen die je op sleeptouw nemen, je leert de taal écht snel genoeg en je gaat sowieso genieten. Stel je er alleen wel voor open; om specifiek over Nicaragua te spreken, het is een ontwikkelingsland dus heeft nog veel nodig. Daar staat echter een prachtland met veel potentie en optimisme tegenover.

Heb ik me veilig gevoeld? JA, maar ik ben vrij nuchter en op mijn hoede ingesteld. Nicaragua mag dan het veiligste land van latijns amerika zijn, maar logisch nadenken is het minste wat je moet doen. Managua, Nicaragua is echt wel gevaarlijk en 's avonds in Granada is het ook niet veilig om als 'toerist' over straat te lopen; mijn vrienden die iets minder voorzichtig waren hebben dit wel regelmatig met berovingen moeten bekopen. Een taxi kost maar 60 cent, en als je het vraagt wacht een chauffeur zelfs tot je binnen bent.
Tanika Buijsen (23 jaar, vrijwilligerswerk Nicaragua 2014)

 

Het was gewoon geweldig! Leuke dingen gedaan, mooie dingen gezien, leuke mensen ontmoet. Ook harde dingen gezien en gehoord, maar dat hoort erbij en daar leer je ook uit.
Aanrader? Ja, je leert er veel uit. Mijn principes liggen nu anders en ik kan nu niet zo goed meer om met mensen die over onnuttige dingen lopen te zagen..
Janti Pauwels (21 jaar vrijwilligerswerk Nicaragua 2014)

 

Mijn verblijf in Nicaragua is me zeer goed bevallen. Ik heb in een bibliotheekje gewerkt met kinderen. Het was een groot avontuur, met wat moeilijkere momenten maar over het algemeen een geweldige ervaring!. De cultuur, de mensen, de levenstijl, de natuur,..je krijgt alles zo goed mee als je het combineert met een taalcursus en vrijwilligerswerk.
Aanrader? Ja, je leert er erg veel van en het is een hele andere manier om een land te leren kennen dan gewoon op vakantie te gaan!
Tip: Bereid je goed voor, lees je in op het land waar je heen gaat en reken er op dat lang niet alles gaat zoals je verwacht. Maar dat als je alles over je heen laat komen, het helemaal geweldig is!
Marieke Peeters (21 jaar, vrijwilligerswerk Nicaragua 2014)

Mijn verblijf in Nicaragua is me heel goed bevallen. Ik heb 2 weken Spaanse lessen gehad en bij een gastgezin gewoond om de Spaanse taal en de cultuur daar te leren kennen en vervolgens heb ik 2 weken in een soort studentenhuis met andere Nederlanders gewoon en vrijwilligerswerk gedaan bij een bibliotheek.
Aanrader? Ja, omdat je nieuwe dingen ziet en leert.
Marjan Mertens (22 jaar, vrijwilligerswerk Nicaragua 2014)


 
Een korte samenvatting van mijn verblijf in Nicaragua vraag je?? Zal ik eens proberen: 's Middags toegekomen en een warm onthaal gekregen van mijn gastgezin. Ik kon nog geen woord spaans dus de eerste 2-3 weken waren moeilijk maar dankzij de Spaanse school heb ik toch wel een mooie basis kunnen opbouwen waardoor een band opbouwen met de mensen gemakkelijker ging. Veel van de omringende plaatsen bezocht en cultuur ontdekt. Het was een mega ervaring om bij een gast gezin te wonen en om te een deel uit te maken van de familie.

Na 4 weken Spaans te leren mocht ik dan beginnen aan mijn vrijwilligerswerk in de Nationale Zoo van Nicaragua. Een heel aparte evaring om te zien hoe de dingen achter de schermen gebeuren. Het werk werd goed uit gelegd en ik moest geen apentoeren of gevaarlijk werk doen en was steeds onder toezicht. Mijn laatste maand zou normaal mijn vakantiemaand zijn maar die is een beetje minder actief geweest door dat ik ziek geworden ben en gehospitaliseerd ben geweest. Maar zelfs die ervaring heeft de waarde van mijn reis niet verminderd. Leuk was anders maar nu weet ik ook wat er mij te doen staat moest ik of een andere reisgenoot ooit in de situatie komt dat hij/zij gehospitaliseerd moet worden.

Aanrader? Ja omdat je door andere landen en culturen te bezoeken meer respect en dankbaarheid krijgt voor het geen je thuis allemaal hebt en het opent je ogen voor hoe de dag dagelijks leven eruit ziet voor veel mensen. En als beloning krijg je er veel voor terug zoals een 'familie' in het buitenland en al de 1001 mooie herinneringen die je zullen bij blijven. Mijn tip: neem een reis verzekering !!!!!!
Lancelot Pesch (27 jaar, 9 weken Nicaragua 2014)

 

Ik heb eerst twee weken in een gastgezin gezeten. Hele lieve familie waar ik zat: familie van Ana Esmeralda. Dit gezin raad ik zeker aan om bij te verblijven in Granada. Daarna ging ik naar een hostel waar acht andere Nederlandse studenten zaten die stage aan het lopen waren in Granada/Masaya. Wel gek om tussen de Nederlanders te zitten in het buitenland maar ook wel weer fijn en vertrouwd. Het is ook makkelijk om de meiden te blijven zien in Nederland. Met deze groep en andere Nederlanders in de buurt zijn we weekenden weggeweest en op stap geweest.

Tijdens mijn verblijf in het hostel, heb ik mijn vrijwilligerswerk gedaan. Ik heb voor een kindercentrum 'Carita Feliz' gewerkt. De kinderen kregen daar onderwijs en activiteiten. Ik hielp mee met de knutselactiviteiten en de Engelse lessen.
Dit vond ik een hele leerzame en uitdagende ervaring. Alleen had mijn vrijwilligerswerk geen concrete taken en werkzaamheden voor mij. Ik mocht helemaal zelf kiezen wat ik ging doen. Ik vond het fijn om mee te helpen maar ik had iets concreter willen weten wat ik had kunnen betekenen daar. Na mijn vrijwilligerswerk ben ik gaan reizen naar Utila, Honduras. Daar ben ik twee weken gaan duiken. Na Utila, ben ik verder gaan reizen in Nicaragua en beetje van Costa Rica met mijn vriend. Dit was ook zeker een hele leuke ervaring!

Mijn verblijf in het buitenland is hartstikke goed gegaan! Ben heel blij met mijn ervaring die ik heb opgedaan daar. Ik vind het een aanrader om een tijdje naar het buitenland te gaan. Je leert zelfstandig te zijn en eigen keuzes te maken. Je ziet hele mooie steden/ dorpjes/landschappen. Ik vond het fantastisch om de Nicaraguaanse cultuur mee te maken en dus ook van dichtbij door bij een gastgezin te wonen en vrijwilligerswerk te doen. Tip: Super leuk! DOEN!
Eline van Rossum (23 jaar, vrijwilligerswerk Nicargaua 2013)

 

Ik ben vrijwilligerswerk op de La Esperanza (summer school) gedaan en dat is me heeeeel erg goed bevallen. Eerst heb ik 4 weken taalcursus Spaans gevold en daarna 4 weken vrijwilligerswerk gedaan. Ik heb in 2 verschillende hostels gewoond, heel veel activiteiten gedaan (vooral met de talenschool), en mij heel goed geamuseerd.

Aanrader om een tijdje naar het buitenland te gaan? Ja! Omdat iedereen een tijdje opeens in het diepe gegooid zou moeten worden. Vreemd land, vreemde taal, vreemde cultuur, en dan nog eens kunnen werken met vreemde (maar superlieve) kindjes. Mijn tip: Ni nadenken, gaan!
Lotte Vercammen (22 jaar, vrijwilligerswerk Nicaragua 2013)

 
Ik heb 4 weken gewerkt op het CDI. Een dagopvang voor kinderen die niet thuis kunnen blijven overdag, omdat de ouders moeten werken. Kinderen van de leeftijd 0 t/m 6 jaar kunnen daar terecht. Ik heb gewerkt met de jongste groep, 0 t/m 2 jaar. Als ik naar school ging stond ik om 7 uur op om te ontbijten. Vervolgens had ik Spaanse les van 8 tot 12. In de middag werden er activiteiten georganiseerd die varieerde van kookles tot het bezoeken van een vulkaan. Tijdens mijn 4 weken vrijwilligerswerk werkte ik ook van 8 tot 12. Daarna was ik in de middag vrij en bracht ik veel tijd door met mijn vrienden en heb ik af en toe nog een Spaanse les gevolgd. Ik heb de meest fantastische tijd gehad en had het voor geen goud willen missen. Ik heb na mijn programma van 8 weken ook nog 4 weken bijgeboekt om lekker nog van het leven in Nicaragua te genieten en vakantie te vieren!

Mijn 3 hoogtepunten? Dat waren het Spaans leren op de Spaanse talenschool, plus de activiteiten die ik gedaan heb.  De nieuwe vrienden die ik tijdens mijn reis heb ontmoet. De cultuur in Nicaragua. De mensen, het leven en de taal zijn fantastisch! What's not to love?!

Een aanrader? Ja. Het ervaren van een heel ander land en andere cultuur vind ik geweldig. Je leert nieuwe mensen uit de hele wereld kennen en al dit is een ervaring waar je super veel van leert en nooit meer vergeet. Mijn tip: Als je vertrekt zonder verwachtingen kan het nooit tegenvallen!
Maressa Joseph, (21 jaar, vrijwilligerswerk Nicaragua 2013)