Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Nepal > Kathmandu

 > Reisverhalen


Reisverhalen, ervaringen en foto's van vrijwilligerswerk Nepal

 

vrijwilligerswerk nepal fleur kuikenIk heb het onwijs naar mijn zin gehad in Nepal. Er zaten hele leuke mensen in het huis en ook de staff ter plaatse was ook heel erg aardig en behulpzaam. Het huis zelf was ook erg leuk en prima qua voorzieningen.

Ik heb samen met een andere Nederlandse vrijwilliger les gegeven op een schooltje vlakbij het vrijwilligershuis en dit was zo ontzettend leuk en bijzonder. Drie weken was echt veel te kort voor mijn gevoel en de tijd is voorbij gevlogen.

Het Travel Pakket is een dikke aanrader. De trip naar Pokhare was echt super! Chitwan heb ik overgeslagen omdat ik toch liever wat meer van Kathmandu zelf wilde zien in de weekenden. Ik raad dit programma echt aan iedereen aan!
Fleur Kuiken (juni 2016)

 

Onze collega's in Kathmandu stuurden ons deze video van de Nederlandse vrijwilliger Mees door. Zo mooi om zijn verhaal te horen! 

Mees (juni 2016)

vrijwilligerswerk nepal iris vanschoonhoven vrijwilligerswerk nepal iris vanschoonhoven vrijwilligerswerk nepal iris vanschoonhoven
vrijwilligerswerk nepal iris vanschoonhoven vrijwilligerswerk nepal kathmandu vrijwilligerswerk nepal iris vanschoonhoven
vrijwilligerswerk nepal iris vanschoonhoven vrijwilligerswerk nepal iris vanschoonhoven vrijwilligerswerk nepal iris vanschoonhoven
Iris van Schoonhoven 2015    

 

 

vrijwilligerswerk nepal anna de rek 2015Op 28 april 2015 begon mijn reis naar Nepal. Na een lange vlucht stond ik weer met beide benen op de grond, aan de andere kant van de wereld, daarmee ook gelijk in een hele andere cultuur. Eenmaal aangekomen in het vrijwilligershuis werden we vrolijk verwelkomd door de directeur en medewerkers van, de partnerorganisatie.

De eerste week werden we ondergedompeld in de Nepalese cultuur. Ik was meteen verliefd op de stad, al die mooie kleuren, verstopte tempeltjes, en de locale mensen zijn zo ontzettend vriendelijk. De andere vrijwilligers in het huis kwamen van over de hele wereld. Ik had een ontzettend leuke groep en in onze vrije tijd hebben we ook veel leuke dingen  samen gedaan, super gezellig.

Vanaf de tweede week begon het echte werk! We gingen aan de slag als vrijwilligers. Ik mocht in een verzorgingstehuis werken voor ouderen en in een opvangtehuis voor meisjes, waarvan de ouders in de gevangenis zaten.  In het begin was het best wennen, je weet niet zo goed wat er van je verwacht wordt, en ik was bang dat ik al snel wat verkeerds deed. Gelukkig werden we heel erg goed begeleid en ging er elke dag een medewerker van Idex mee naar de projecten. Het communiceren met de ouderen ging vooral met handen en voeten en een lach was vaak al voldoende. De meisjes in het opvangtehuis konden opvallend goed Engels, dus daar kon je erg gezellig mee kletsen!

vrijwilligerswerk nepal anna de rekIk had bij het programma de travel package erbij geboekt, zodat ik samen met de andere vrijwilligers in het weekend leuke excursies zou gaan maken. Ik ben naar Pokhara en Chitwan geweest en het zijn allebei echt fantastisch plekken. Pokhara is een prachtige rustige stad, gelegen bij de Himalaya, wat een heel mooi uitzicht geeft over de besneeuwde bergtoppen. Chitwan staat bekend om haar natuur en veel verschillende diersoorten, het is er een en al groen en overal zie je wilde dieren om je heen! In mijn andere vrije weekend heb ik samen met een paar vrijwilligers een oud dorpje bezocht, wat bekend staat om haar mooie en vele tempels. Het is erg leuk om er samen op uit te gaan en zo meer van Nepal te zien.

vrijwilligerswerk nepal anna de rek in kathmanduJammer genoeg had mijn trip naar Nepal ook een wat mindere kant. Op weg  van Chitwan terug naar Kathmandu vond de aardbeving plaats. Dit was natuurlijk wel even schrikken. Gelukkig is mij en de rest van de groep vrijwilligers niets overkomen. We waren in goede handen bij de partnerorganisatie. Het is verschrikkelijk om zo’n mooi land kapot te zien gaan. Het viel me op dat de inwoners van Kathmandu echt het beste maakte van de situatie. Ze zorgden ontzettend goed voor elkaar en ook voor ons, wat mij ook een heel fijn en veilig gevoel gaf. Ik snap dat de aardbeving mensen af kan schrikt om naar Nepal te gaan, maar het is zo'n prachtige bestemming en het land heeft op dit moment de hulp nog harder nodig dan eerst, dus alle extra handen zijn meer dan welkom. Ik zou daarom zeggen, pak je backpack en ga! Hier ga je zeker geen spijt van krijgen! Ik heb zelf naast de ervaring met de aardbeving echt een geweldige tijd gehad in Nepal en wanneer ik aan mijn reis terug denk, is de aardbeving zeker niet het eerste wat in me opkomt. Ooit hoop ik weer een keer terug te gaan naar deze fantastische plek. 
Anna de Rek (vrijwilligerswerk Nepal 2015)

 

 

Ik heb lesgegeven en in een weeshuis gewerkt en dat is me uitstekend bevallen! Ik heb een fantastische reis gehad! Ik heb 4 weken vrijwilligerswerk gedaan in Kathmandu, Nepal. Daar heb ik in een weeshuis gewerkt in de middag, en lesgegeven op een school in de ochtend. Daarna heb ik 1 week zelf rondgereisd, waarbij ik een bergtrek heb gemaakt en nog wat tijd heb ontspannen in de stad Pokhara.
Aanrader? Ja, omdat het je wereldbeeld enorm aanvult, en het een ontzettend gezellige en leerzame ervaring is!
Tip: Bereid je voor op een andere, maar niet onmogelijk verschil met je bestemming en thuis, en luister goed naar de tips op de trainingsdag van Muses!!! Die hebben echt enorm geholpen! Meer lezen? Kijk op thijntienes.waarbenjij.nu
Thijn van Eldijk (18 jaar, vrijwilligerswerk Nepal 2014)

 

Hoe mijn reis me bevallen is? Ontzettend goed, ik heb er van genoten. Ik heb nauwelijks moeite gehad met het aanpassen aan de nieuwe cultuur, ik heb juist zo veel mogelijk geprobeerd er in op te gaan. het is leuk om een nieuwe cultuur te leren kennen. De mensen waren ontzettend aardig en behulpzaam en blij, iets wat je hier in Nederland helaas niet veel meer tegen komt. Ook de natuur was mooi. De stad was vooral druk, vies en oud.

Ik ben naar Nepal gegaan, Kathmandu, en heb daar eerst een introductieweek gehad. Hierin hebben we de cultuur leren kennen en vrije tijd gehad om de stad te verkennen. In het weekend was er een excursie. Op zondag begon het lesgeven, al was dat nog een observatiedag. Vanaf maandag moesten we echt aan het werk: 's ochtends lesgeven en 's middags naar het weeshuis. Helaas waren de projecttijden wat kort en hadden we veel vrije tijd, terwijl ik liever meer vrijwilligerswerk had gedaan. In de weekenden tussendoor hadden we weer leuke excursies.

Aanrader? Ja, ik heb ontzettend veel geleerd, over mezelf, over de cultuur, over anderen. Ik heb mijn Engels kunnen verbeteren, mijn sociale vaardigheden en ik heb les kunnen geven. Daarnaast heb ik ook mijzelf beter kunnen leren kennen en het beeld dat mensen van mij hebben. En de hele vakantie was gewoon een grote (grotendeels) goede ervaring. Natuurlijk zijn er wat tegenvallers en was het soms moeilijk in je eentje, maar daar komt genoeg moois en leuks voor terug.

Tip: Ga er niet vanuit dat je alleen vrijwilligerswerk gaat doen, je hebt ook veel vrije tijd. Bereidt je goed voor op de lessen en zorg dat je een beetje weet hoe je les moet geven aan kinderen die nog geen engels kunnen. Regel ter plekke je excursies, dat is namelijk veel goedkoper.
Charlotte Boersma (18 jaar, vrijwilligerswerk Nepal 2014) Lees hieronder haar reisverhaal!
 


vrijwilligerswerk nepal charlotte boersma op schiphol"Juni 2014: Daar sta ik dan, helemaal alleen bij de Douane. Nog een laatste keer draai ik me om en zwaai naar mijn familie. Dan loop ik verder en begint het avontuur echt. Op naar Nepal, voor drie weken. Ik heb er naar uitgekeken, maar besefte me nooit echt volledig wat ik ging doen. Dat besef kwam pas in het vliegtuig, als je echt even helemaal alleen bent… Gelukkig ben je in het basiskamp in Nepal al heel gauw niet meer alleen, want er staat een hele groep vrijwilligers én lieve medewerkers klaar om het jou je zin te maken. Bovendien komt bijna iedereen daar alleen en is dus iedereen ook op zoek naar goed gezelschap.

De eerste week wordt je ingewijd in de Nepalese cultuur: taalles, henna, dansles én kookles; het hoort er allemaal bij. Nepal is echt een andere wereld en daarom is zo’n introductie heel fijn. Daarnaast heb je tijd genoeg om Kathmandu en je medevrijwilligers te leren kennen. In het weekend kun je ervoor kiezen om op excursie te gaan. Ik ben het eerste weekend gaan white water raften (en de anderen gingen ook nog bungee jumpen) en dat was echt super gaaf! Bovendien krijg je tijdens de excursies ook wat meer van het prachtige land Nepal en het inheemse leven te zien. Toen we weer in het kamp arriveerde, voelde dat zowaar als thuiskomen. Zo snel wen je dus!

Na de introductie begon hetgeen waar ik ook echt voor gekomen was: het vrijwilligerswerk. ’s Ochtends hielp ik op een school en gaf ik, samen met iemand anders les. Zij deed de rekenles en ik gaf Engels. Ook al is het soms lastig, je moet je eigen les plannen en voorbereiden, het is echt geweldig hoe enthousiast en leergierig alle kinderen zijn! Het maakt ook niet uit of je fouten maakt, zij zijn al blij dat je er bent.

vrijwilligerswerk nepal charlotte bongers - kinderen van de straat’s Middags hielp ik in een weeshuis. Ook dit is ontzettend leuk om te doen. De eerste week is even wennen, zowel voor jou als voor de kinderen. Als ze je eenmaal kennen, dan willen ze met je spelen, moet je ze helpen met huiswerk of willen ze gewoon wat aandacht. Het is bijzonder om te zien hoe blij je de kinderen kunt maken met het voorlezen van een verhaal, mee te doen met voetballen of ze gewoon een glimlach gunnen. Ze hebben in het weeshuis heel weinig tot hun beschikking, maar toch zijn deze kinderen altijd blij. Dat is ontroerend om te zien…

De drie weken vlogen uiteindelijk voorbij en aan het einde wilde ik echt niet weg. Ik begon eindelijk mijn draai te vinden in het lesgeven en in het weeshuis kreeg ik met sommige kinderen een hechtere band en dat moest ik nu allemaal weer  achterlaten… Ik heb ontzettend veel geleerd. Niet alleen mijn Engels is verbeterd, ik heb ook mijzelf beter leren kennen, heb nu meer zelfvertrouwen en een prachtige nieuwe cultuur leren kennen. Daarnaast heb ik de reiskriebels te pakken gekregen! Ik hoop dan ook nog een keer terug te kunnen keren en dan voor langere tijd mijn ‘werk’ voort te zetten."

Charlotte Boersma

 

We (Jacob en Colina) hebben in Kathmandu in Nepal en Lalsot in India vrijwilligerswerk gedaan. Wat de hoogteprunten van onze reis waren? Alles eigenlijk! Het werken bij het Elderly home en het werk in het Lalsot kamp was weer een geweldige ervaring. De weekenden die wij in Lalsot weg zijn geweest waren ook te gek; Udiapur, Jodpur en de kamelensafari.

Jacob heeft in Nepal gewerkt bij het Elderly home en in de meiidag werket hij in een weeshuis. In India Heeft hij bij het DCC en snake charmers gewerkt.
Colina heeft in Nepal gewerkt bij het Elderly home en in de middag bij het women imperment project. In india heeft zij ook gewerkt bij de DCC en in de middag bij de snake charmers.

In Nepal werkten we in de ochtend bij het Elderly home waar we onder begeleiding van Sanu de projectleider lopend naar toe gingen. Meestal werkten we daar ca 1,5 a 2 uur en daarna konden we weer terug naar het vrijwilligershuis of gingen even nog ergens even zitten of deden onze boodschappen. Na de lunch hadden we even vrij en rond 14 uur gingen we de projecten van de middag voorbereiden met de projectleden. Jacob ging dan met een tuk tuk naar het weeshuis en ik Colina kon lopend naar het schooltje waar de vrouwen kwamen voor hun lessen. Na het werk hadden we wel even tijd voor boodschappen of gingen even naar Bodinath de boedhistische tempel, ca 15 minuten lopen vanaf het vrijwilligershuis. Je kon daar altijd even lekker wat drinken en relaxen en kijken naar de boedhisten die daar hun dagelijks rondje om de stoepa liepen. In de avond kon je als je nog genoeg energie over had met een taxi naar de wijk Thamel waar je lekker kon shoppen.

In India was er na het ontbijt tijd om de lessen te plannen voor die dag. Om 10.30 werd je met de schoolbus naar je werk gebracht en rond 134 uur was je dan weer terug in het kamp waar je kon aanschuiven voor de lunch. In de middag waren er workshops zoals koken, hindi les en een henna workshop. In de middag hadden Jacob en ik het project van de snake charmers dat naast het kamp lag. Na het werk was er tijd voor een heerlijk bakje chai en daarna werd er meestal nog volley bal gespeeld een lekkere afleiding na zo'n dag werken. 2 Keer per week gingen we naar Lalsot met de schoolbus om wat inkopen voor onszelf te doen. In de avond uren was er geregeld een kampvuur waar we dan met de vrijwilligers en stafleden om heen zaten om wat te praten en grappen te maken. Het kon niet beter en ik mis het nu, na een dag thuis al weer heel erg!

Aanrader? Ja, je kunt een tijdje wat voor de mensen in dat land betekenen al is het maar voor een korte tijd!

Tip: Lalsot en Kathmandu zijn een echte aanrader. Als je vrijwilligerswerk gaat doen neem het wel serieus en luister goed naar ervaringen van stafleden en andere vrijwilligers. En geniet vooral van de mooie ervaringen die je daar op doet! Ga gewoon zo door jullie zijn een top team.
Jacob en Colina (vrijwilligerswerk Nepal en India 2013)