Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Kenia > Vrijwilligerswerk Limuru

 > Reisverhalen


Reiservaringen vrijwilligerswerk Kenia


Ik ben 2 maanden naar Kenia geweest; community project in Limuru. Daarna ben ik naar Zuid-Afrika gegaan en heb 2 weken Monkey Rehabilitation project en 2 weken Big 5 project gedaan. Het waren zonder twijfel de mooiste 3 maanden van mijn leven!

Vrijwilligerswerk in Kenia
undefinedIn Kenia is elke dag anders, maar toch met genoeg regelmaat, zodat je snel went aan het leven daar. Je leert al snel de mensen daar kennen, de ‘moeders’ van de weeshuizen en schooltjes zijn zo blij en dankbaar dat jij er bent en dit laten ze vanaf minuut 1 blijken. Maar vooral de kinderen vinden mzungu’s (blanken) geweldig en staan elke dag dat je weer komt, weer te springen van geluk! Het werk was afwisseleld en je mag zelf aangeven wat je het liefst doet. Zo was ik in de sloppenwijken veel in de kliniek te vinden en heb ik zelfs een heuze bevalling meegemaakt! In Limuru zelf heb ik ervoor gekozen veel te werken op een schooltje waar ze ook een voedselproject hebt; zo is het werk erg wisselend, van eten maken tot les geven. Maar het hoogte punt was toch wel elke keer weer het ‘speelkwartier’ waar de kinderen eerst de kat uit de boom kijken, maar je al snel als klimpaal gebruiken. De lol die ze dan hebben is niet te beschrijven en als ze (of jij) moe worden, klimmen ze bij jou op schoot en vallen in slaap…

Ik heb veel in een weeshuis voor kinderen tot 2 jaar gewerkt. Veel communicatie heb je niet bij deze kleintjes, maar ik voelde me hier gelijk thuis en ook met de moeders heb ik heel veel lol gehad! Het werk is hier ook erg afwisseld; van de was doen (heel veel was) tot eten koken, de fles geven of 3 peuters tegelijk voeden! Verder sliepen de peuters veel, maar de baby’s waren vaak wel afwisselend wakker en die droeg je dan als een echte Afrikaan op de rug mee!

Hoe zag mijn werkweek eruit?
undefinedIn Kenia zat er elke week wel regelmaat in, maar elke dag was weer anders. Maandag, woensdag en vrijdag deed je lokaal werk in Limuru en omgeving. Dinsdag en donderdag vertrok je naar Nairobi om daar in de sloppenwijken of op de Masaai school te werken. De dagen begonnen altijd om kwart over 8 op het kantoortje, waar de coordinatoren je stonden op te wachten en Bernard, de chauffeur je naar de projecten reed. In Limuru waren en weeshuizen (the Nest en LCC), schooltjes (BOC, LCC-k) en soms andere projecten, zo is er eens in de 2 weken een feedingprogram, waar de armste van het dorp bijelkaar komen om mais, meel, bonen, boter, papier, lucifers en nog veel meer op te komen halen. De meeste zijn HIV besmet en hebben een hel gezin te voeden, zonder dit zullen ze dus ook niet overleven en de dankbaarheid straalt ervan af!

Verder organiseerde wij vaak op vrijdag een sportdag op de schooltjes of weeshuizen, de kinderen hadden dit toen nog nooit meegemaakt en genoten ontzettend! Ook heben we de kinderen van the Nest eens opgehaald en in de speeltuin van ons verblijplaats laten spelen; in hun mooiste kleertjes kwamen de kinderen om op de wip en de schommel te zitten en het mooiste van allemaal was wel dat de leraren/moeders zichtbaar ontroerd waren!

In de sloppenwijken
De dagen in de sloppenwijken waren zo mogelijk nog afwisselender; van rommel opruimen, tot lesgeven op de Masaai school, van schilderen, tot baby’s wegen. In de sloppenwijken gebeurde altijd wel iets wat je niet verwachtte, zeker de eerste keer. De sfeer die daar hangt, dat kun je je van te voren niet voorstellen. Overal hoor je muziek, lachende kinderen en ouderen, vrolijken stemmen en hard werkende mensen. Maar achter dit ‘geluk’ gaat een hoop armoede schuil… Zo is een HIV besmette moeder meer regel dan uitzondering en huisjes van 3 bij 3 waar 8 mensen wonen een heel normaal beeld. Prachtig is het om dan eten te kopen en de HIV besmette, zwangere moeder van 7 te verblijden met een maaltijd, met vlees! Ondertussen terwijl je aan het kopen bent, de verhalen van de vrouw te horen, van de geweldige tolk die je meeneemt naar de vrouwen, Lilian. Schokkende verhalen, maar waardoor je ook ziet hoeveel kracht deze mensen hebben en waardoor jij je leven opeens veel meer gaat waarderen. Verder is het ook leuk om te zien hoe blij je de ‘groenteboer’ ermee doet om 7 tomaten a 10 Keniaanse shilling (10 eurcent) te kopen, de slager waar je een ons vlees koopt van de koe die al dagen achter een ruitje ligt te braden of de ‘supermarkt’ waar je een kilo mail koopt. Prachtig is het om te zien dat de sloppenwijken opzich een land is die zich prima kunnen redden, maar waar hulp niets meer als een geschenk uit de hemel is.Ik heb me verder nooit onveilig gevoeld in de sloppenwijken, me er altijd welkom gevoeld en van al het werk genoten, mede dankzij alle hulp van de bewoners. Wanneer wij begonnen met puin ruimen, hielpen velen mee!

De schooltjes waren geweldig!
undefinedDe schooltjes geweldig; met zo weinig materiaal, ruimte en mogelijkheden leiden de leraren de kinderen op goed niveau op, met als bewijs de Nationale Keniaanse test waar de meeste leerlingen goed scoorde! Hoe mooi ishet dan om in de vakantie heel de school te schilderen, de lesbankjes te repareren en schoolborden te kopen. En met als klap op de vuurpijl, met geld uit Nederland ervoor te zorgen dat er een keukentje is gebouwd en dat de school voortaan zelfstandig eten kan geven aan alle kinderen die dat thuis niet krijgen!
Daarnaast heb je de Masaai school, net buiten de sloppenwijken, in the middle of nowhere, waar de Masaai bevolking nog zo goed als mogelijk traditioneel leven, maar de jeugd wel een kans geven en een schooltje hebben opgericht. Om dit schooltje ook een likje verf te geven, les te geven, of een voetbal veld aan te leggen, dat is het mooiste wat je kan doen hier. Ook hier doen de leraren ontzettend hun best, met hoge cijfers voor de kinderen, zijn de ouders je eeuwig dankbaar en laten ze dat blijken door je een armband te geven, voor je te dansen en te zingen of gewoon om elke dag weer met een big smile je op staan te wachten… Ook hier heb ik wat achter gelaten; een watertank zodat ze het regenwater kunnen opvangen en dus niet meer  5 kilometer moeten lopen, zodat het schooltje geld verdient, zodat meer kinderen, waarvan de ouders geen geld hebben, ook een kans krijgen op een toekomst…

En dan de klinieken; vaak is het er rustig, maar er is genoeg te doen; schilderen, schoonmaken (met 10 liter water per dag) en als je zo heel de dag bezig bent komt er vanzelf iets binnendruppelen, zo heb ik zieke baby’s, gewonde kinderen en gewoon nieuwschierige oudere gezien en met als klap op de vuurpijl: een bevalling.

Ook tijd voor lol!
Naast het werk was er ook veel tijd voor lol; elke avond was het gezellig met de andere vrijwilligers en in het weekend gingen we vaak ergens heen. Zo ben ik het eerste weekend naar Mount Logonot en Hell’s Gate NP geweest. De vulkaan beklimmen was zwaar, maar zeker de moeite waard! ‘s Avonds aan het kampvuur, ‘s nachts in je tent met de geluiden van apen en nijlpaarden om je heen!
Hell’s Gate was ook zeker de moeite waard; hier kan je met een mountainbike door het park heen en hierdoor kan je dicht bij de zebra’s, zwijnen, giraffen en nog veel meer komen!  

Masai Mara National Park
Ik ben naar Masai Mara NP geweest, 3 dagen door een National Park heen crossen op zoek naar de Big 5! Ongelooflijk hoeveel leeuwen en cheeta’s we daar gezien hebben! Echt een must do voordat je Kenia verlaat! Daarna ben ik nog 3 dagen naar Tsavo-West NP geweest; een heel ander soort National Park, minder dieren, maar echt de mooiste landschappen. Zeker de moeite waard, al is het alleen maar voor het hotel (waar je als vrijwilliger flinke korting krijgt); ‘s ochtends champagne bij je luxe ontbijt en ‘s avonds bij een heerlijk diner, kijken naar de giraffen, olifanten, zwijnen, buffels, impala’s en andere dieren die water gaan drinken bij het verlichte ‘waterhole’ en dan ‘s nachts luisteren naar de brullende leeuwen!
Verder is Uganda ook zeker de moeite waard; 12 uur in de bus, prachtige reis! Uganda is een prachtig land, erg anders als Kenia, veel groener en jungle-achtiger. Ik heb daar dé wereldberoemde wildwaterraft baan gedaan. Op de oorsprong van de Nijl, de gevaarlijkste van de wereld, zo is ons verteld… en eng was het, maar ook zó cool! En als klap op de vuurpijl heb ik ook gebungeejumpt boven de Nijl. Veder was de accommodatie daar geweldig en hangt er een hele relaxte sfeer. 

Mobasa
Ten slotte ben ik nog naar Mombasa, aan de kust van Kenia, geweest. Een lang weekend relaxen aan de prachtige witte stranden. Gezeild, gefeest, aan het zwembad gelegen, geshopt, kameel gereden, ‘beachsafari’ gedaan en nog veel meer!! Wederom een aanrader, mede omdar het erg goedkoop kan; voor 2 nachten in hotel, retour nachtbus (dus 3 volle dagen Mombasa) en eten was ik 80 euro kwijt!
Verder zijn we nog dagjes weg geweest; zo zijn wij naar een fashiongala midden in Nairobi NP geweest! Midden tussen de zebra’s, leeuwen en giraffen zaten wij te eten, drinken en naar Afrikaanse fashion te kijken! Hele bijzondere ervaring! En ik ben meedere malen naar Nairobi geweest om de toerist uit te hangen; rondkijken, eten en souvenirs kopen op de kleurijke Masai Market! Zeker een aanrader: voor maar 70 eurocent ben je er met de Matatu! Dus zo is er enorm veel te doen ik Kenia, nog veel meer zelfs. Ook het fijne is dat je dagjes mag skippen van het werken, hoewel ik ook het wreken zo leuk vond dat ik ook soms op zondag in het weeshuis te vinden was en ik eigenlijk geen dag wilde missen!

Bye bye Kenia, door naar Zuid-Afrika
En dan nu Zuid-Afrika; evengoed een prachtige ervaring! Het Monkey Project was super! Bob en Lilly zijn de mensen die het runnen en die sluiten je vanaf dag 1 in je armen en het voelt echt, samen met de andere vrijwilligers als een grote familie! Het werk is hier elke dag hetzelfde; schoonmaken van de hokken in de kliniek, apen in quarantaine, baby-cage of voedsel maken. Dit wordt aangevuld met het verzorgen van de zwakste baby-aapjes, die je heel de dag mee draagt en mee moet spelen, met de hand voeren en naast je bed (of in bed) slaapt. Verder zijn er andere wilde dieren die daar opgevangen worden; op het moment dat ik er was waren er uilen die ook met de hand gevoerd moesten worden. Verder wordt elke dag aangevuld met bijvoorbeeld dieren in het wild uitzetten, nieuwe dieren meten, wegen, chippen e.d. en komt er ook vrij regelmatig een gewond dier binnen, waarbij je mag assiteren bij het opereren en zelf de wonden mag hechten!

De werkzaamheden op het Monkey project
undefinedHier was elke dag hetzelfde, maar toch weer afwisselend. Hoe laat de wekker ging? Geen idee, maar wel vroeg, maar dat geeft niet, want als de wekker gaat hoor je naast je gestommel, doe je je ogen open en kijkt de aap waarvoor jij moest zorgen je lief smekend aan: Malco, het motorisch gestoorde aapje staat je alweer op te wachten, blij om uit zijn mand te mogen. De kleed je snel aan, douchen komt later en staat stipt optijd klaar voor je werk. Eerst een kopje thee en dan kijk je op het rooster wat je moet doen; eten voor baby-cage? Eten voor de apen in de kliniek? Eten voor de baboons? Baby-cage schoonmaken? Kliniek of quarentaine schoonmaken? Geen probleem allemaal even leuk en met hard werken, ben je na 2 uurtjes klaar voor het ontbijt; wel verdiend en heerlijk gemaakt door de kok.

Hierna is het elke dag afwisselend; 2 maal per week kan je naar de stad gaan, even uit de wildernis en een hele andere kant van Afrika zien; een luxe winkelcentrum met alles wat je nodig hebt. De werkers gaan dan ondertussen eten halen bij de supermarkten en op de terugweg zit je dus op een laag broden, groente, fruit, koekjes en nog veel meer lekkers. Beurs plekje of gebroken; prima eetbaar, maar niet meer verkoopbaar. Dus eten wij de koekjes op en gaat de rest naar de apen!
Andere dagen heeft Bob altijd wel een klusje voor te doen; kooien bouwen, apen verplaatsen, groente zaaien of oogsten… en heb je even niets te doen, lig je even in de zon een boek te lezen of met de apen aan het spelen, dan komt er wel weer een spoedgeval binnen; een aap met 10 wonden. Hup verdoven en hechten maar. Bob legt met plezier uit hoe je hecht en al snel mag je snel je eerste knopen leggen! Echt een hele leuke en bijzondere ervaring!
Op zondag ben je vrij; dat wil zeggen dat je een uurtje langer in je bed mag liggen en na de dagelijkse klusjes niets hoeft te doen, dus is er tijd voor een excursie. Er is enorm veel te doen en is erg goed geregeld zodat je er zeker van kan zijn dat je het zult gaan doen. Zo ben ik naar de ‘Big Swing’ geweest, een lokale bevolking bezocht en heb ik een nacht in het wild geslapen! Verder is er elke zaterdag een echte Zuid-Afrikaanse braai en op zondag een heuze Potjiekos. Verder breng je de dagen door aan het zwembad, in de rivier met de kabelbaan of leer je schieten van Bob!
Maar het mooiste blijven de apen; allereerst toch wel een beetje eng, zo in een kooi vol hyperactieve apen die maar al te lief op je springen. Maar als je meer met ze omgaat en naar ze kijkt, leer je enorm veel over ze en voel je je helemaal op je gemak bij ze en zij bij jou; vallen ze op je buik of in je armen in slaap!

Lekker chillen bij het zwembad
Naast het werk is er meer dan genoeg ruimte voor ontspanning; chillen bij het zwembad, zwemmen in de rivier, de kabelbaan nemen, een boek lezen met de honden en apen om je heen, spelen met de apen in baby-cage of je wagen in de Babooncage, die alles was los zit afpakken! Zondag mag je wat langer slapen en is er na de dagelijkse taken tijd om bijvoorbeeld naar de ‘Big Swing’ te gaan; een val van 65 meter van een waterval af en dan zwaaien als een hele grote schommel. Zeker de moeite waard, mede door de prachtige omgeving en op de weg ernaartoe zie je de mooiste uitzichten die je ooit zult zien! Verder stop je voor souvenirs, om lekker te lunchen en om een lokaal volkje te bezoeken. Verder hebben we een nacht gesurviveld: met alleen een slaapzak de wildernis in en ‘s avond boven een kampvuurtje je eten maken en ‘s nachts onder de prachtige sterrenhemel in slaap vallen! Daarnaast is er nog veel meer te doen, een bezoek aan het Kruger NP, de grootste baobab boom ter wereld en nog veel meer! Helaas was ik hier maar 2 weekjes en vlogen die zo voorbij!

Alweer mijn laatste project
En toen op naar mijn laatste project; Big 5. Het werk stelt hier niet veel voor; een beetje rondrijden door het park, omzoek daar de olifanten die plots verdwenen leken te zijn… en toen we ze weer gevonden hadden was het weer tijd om de bomen van de weg af te slepen. Verder werk je aan de hutjes; zo heb ik een olifant van kleine stukje glas gemaakt in een van de huisjes.  Daarnaast wordt er ongelooflijk veel verteld over het wilde leven van Afrika, over het park en hoe dat onderhouden moet worden en staat het vrijwilligershuis op het mooiste plekje van het reservaat; op de top van een heuvel, waardoor je aan de ene kant op de Olifanten Rivier, waar altijd nijpaarden en vaak olifanten te vinden zijn en aan de andere kant op de ‘waterhole’ uitkijkt, waar hyena’s, giraffen, zebra’s, impala’s, waterbokken en nog veel meer dieren komen drinken! Zo is dit een heerlijk project om te relaxen en te genieten van de Afrikaanse wildernis! Ook is het erg gezellig met elke avond een kampvuur en mooie verhalen van de rangers!

Het werk op dit project vond ik niet veel voorstellen, maar daar moet wel bij gezegd worden dat de hoofdranger er niet was en er net een nieuwe manager was, die ontzettend zijn best deed het helemaal naar je zin te maken! De dag begon wederom vroeg; ontbijten en aan het werk! Tot half 1 dan is de dag om en ben je klaar. Veel is er dan niet te doen, zeker niet als er gasten zijn in het reservaat want dan zijn de rangers allemaal weg. Wanneer ze er wel zijn nemen ze je mee op safari, leren ze je over de natuur of nemen ze je mee met een bushwalk. Zo leer je over de sporen die de dieren achterlaten, zie je hoe groot olifantenpoten zijn of kom je een kudde buffels tegen!
Verder heb ik gezien hoe een nijlpaard van binnen eruit ziet! Ook het reservaat heeft geld nodig, dus wordt er af en toe een dier geschoten, ook om de populatie op pijl te houden. Zo wordt er elke maand een impala gedood en toen ik er dus was een nijlpaard! Bij de kill zelf mag je niet bij zijn, maar daarna zijn wij erbij geroepen en mochten we alles van dichtbij zien! Echt Een enorm beest en echt raar om het daar zo te zien liggen, maar wederom een bijzondere ervaring! En ook niet iedereen kan zeggen dat ze hippovlees hebben gegeten!

Conclusie: Afrika is me in mijn hart geslopen
Mijn verblijf in Afrika is uitstekend bevallen!! Voor alle drie de projecten geldt dat je met open armen wordt ontvangen en dat er uitstekend voor je wordt gezorgd. Vooral Kenia is een en al warmheid en luxe. De 2 cottages voor de vrijwilligers zijn knus en gezellig. De kamers zijn prima en ook over de douche en wc is zeker niets te klagen! Helemaal geweldig dat er elke dag wordt schoongemaakt, je kleren worden gewassen en voor je wordt gekookt! En dat alles door hele gezellige Kenianen, waar je het heel gezellig mee zult hebben!

In Zuid-Afrika, apen project, is het welkom zodanig nog beter! Bob en Lilly zijn als je vader en moeder en de coördinatoren laten je gelijk alles zien, met een geduldige en duidelijke uitleg zodat je de volgende dag, wederom met de beste begeleiding, aan je taak kan beginnen. De hutjes waar je hier in verblijft, zijn primitief, maar dat is geen enkel probleem, je slaapt er tenslotte alleen maar en het is heel gezellig zo met al die meiden in een hutje! De douches zijn ook prima, ondanks dat het een openlucht douche is! En het kampement erom heen is erg leuk om te chillen of mashmallows te bakken rond het kampvuur. En het zwembad, de rivier en de kabelbaan maken het helemaal af!

Ook op het Big 5 project is de locatie prachtig, zo boven op de berg. Prachtige uitzichten, stilte en rust, gezelligheid rond het kampvuur, geluiden van dieren om je heen, dieren die komen drinken en ook hier prima kamers en douches. Een klein nadeel hier is dat er geen kussens of dekens zijn en dat je zelf moet koken en wassen, maar zeker het koken is erg gezellig zo boven het kampvuur!

Tips van de dag?
Ik heb zeker tips! Hoewel je uitstekend wordt voorbereid door Activity International! Over mooie plaatsen heb ik genoeg vertelt, zeker in Kenia is zo veel te doen en een grote tip; gebruik Adrian en Sean om de mooiste plekjes te ontdekken. Zij zoeken de leukste dingen op, stellen verschillende dingen voor, zetten het keurig op een A4’tje en zo heb je een reisje op maat! Zo ben ik voor het eerst van alle vrijwilligers naar Uganda geweest en ook dit is helemaal perfect geregeld! En het is dus zeker aan te raden veel geld mee te nemen, zodat je deze reisjes kunt maken. Hoewel er ook genoeg opties zijn voor rond de 100 dollar voor een weekendje weg! Verder zou ik zeker op dit project willen aanraden aan te geven wat je leuk vindt. Ze hebben enorm veel opties en ze staan er altijd open voor opties van jou kant te horen. Zo hebben wij spelletjesdagen gehouden voor kinderen van scholen en weeshuizen, zijn we naar de speeltuin geweest en hebben we verjaardagen van de kinderen in weeshuizen uitgebreid gevierd! Maar vind je het leuker om naar een ziekenhuis te gaan, dan zoeken ze er eentje voor je op die helemaal bij je past! En vind je een van de projecten gewoon heel erg leuk? Dan brengen ze je er zo elke dag heen! Dus gewoon vragen!

Qua kleren zou ik zeggen, neem niet zo veel en vooral oude kleren mee, de wasmachine is niet heel erg best, je kleren worden zeker schoon, maar niet al te mooi en het is al helemaal mooi om je oude kleren achter te laten voor de kinderen in weeshuizen of sloppenwijken. Stevige schoenen zijn niet echt nodig, je kan eigenlijk overal wel op slippers lopen of als het bijvoorbeeld modderig is in de sloppenwijken dan hebben zij daar laarzen in alle maten staan. Verder doen gewone sneakers het prima!

Verder heb ik wat dingen meegebracht voor de kinderen daar; boekjes, potloden, papier e.d. Alles is welkom, maar zeker ballen, potloden, pennen en schriften zijn van harte welkom. Maar ik raad je vooral aan geld in te zamelen zodat je dingen daar kunt kopen. Zo kun je eerst kijken wat er nodig is en dan je geld goed besteden! Zo heb ik in de tijd dat ik er was geld ingezameld in Nederland door simpelweg een mailtje te sturen. Maar het is zeker aan te raden dit van te voren te doen, zodat als je er een tijdje bent, je gelijk kan beginnen met wat jij vindt dat er moet gebeuren! En overleg dit zeker met de coördinatoren, die weten uiteraard het beste wat de mensen verlangen!

Er werd aangeraden dvds mee te nemen. Zelf dacht ik, onzin. Maar hoewel ik me heel weinig verveeld heb is het toch erg leuk om ’s avonds een dvd’tje te kunnen kijken met z’n allen op de bank. En je doet er de rest ook een plezier mee! Verder voor het Big 5 project; je hebt daar ontzettend veel vrije tijd en ik kon me er uitstekend vermaken met om me heen kijken, maar een boek (of iets anders om jezelf te vermaken) meenemen is voor dit project echt aan te raden! In Kenia staat een hele kast vol (Engelse) boeken. Verder konden we op alle projecten egwoon uit de kraan drinken, dus een waterfles is erg handig om mee te nemen. En genoeg opslag capaciteit voor je foto’s. Het is ook leuk om de foto’s van medereizigers te krijgen en achteraf gebeurd dit niet altijd. Dus als je een usb-stick oid meeneemt met ongeveer 8 gb dan heb je van alles foto’s en geen ruimtegebrek.

Ik heb de beste tijd van mijn leven gehad en denk nog regelmatig terug aan die 3 maanden. Ik heb Afrika in mijn hart gesloten en kan niet wachten totdat ik weer terug kan!
Nicole Fiolet