Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Indonesie > Schoolproject en cultuur op Bali

 > Reisverhalen


Reisverhalen en ervaringen van deelnemers vrijwilligerswerk Bali

 

Ik heb een geweldige ervaring in Bali achter de rug en zal anderen deze reis zeker aanraden! Bedankt voor jullie hulp! Ik ben erg blij dat ik in Klungkung ben geplaatst i.p.v. Ubud. Klungkung is alles behalve toeristisch en de familie van de homestay zorgt er echt voor dat iedereen zich thuis voelt. Met name de middelbare school in Klungkung is ook geweldig en biedt de vrijwilligers een mooie werkplek en een plek om veel lokale mensen te ontmoeten.

vrijwilligerswerk bali ronald van leeuwen vrijwilligerswerk bali ronald van leeuwen vrijwilligerswerk bali ronald van leeuwen
vrijwilligerswerk bali ronald van leeuwen vrijwilligerswerk bali ronald van leeuwen vrijwilligerswerk bali ronald van leeuwen
vrijwilligerswerk bali ronald van leeuwen vrijwilligerswerk bali ronald van leeuwen vrijwilligerswerk bali ronald van leeuwen

 Ronald van Leeuwen juli 2016

 

Terima kasih! 
Mijn tijd als vrijwilliger op Bali laat veel mooie herinneringen achter van mijn reis. Wat ik het allermooiste vind van Bali is de Hindoeïstische cultuur. Overal is deze cultuur te merken, met alle zintuigen. De mensen zijn er erg vriendelijk en laten jou graag zoveel mogelijk weten! De homestay waar ik verbleef was in Ubud, Made Arsa Homestay. In deze homestay had ik met de andere vrijwilligers een eigen plekje om uit te rusten voor en na het lesgeven. De leraren Komang en Hendra leiden ons goed de weg, net als de eigenaren van de homestay. Binnen no time voelde ik mij hier helemaal thuis. De school was erg dichtbij en hier werd ik altijd begroet door de leerlingen. Ik gaf samen met een andere vrijwilliger les aan kinderen van 6-12 jaar, verdeeld in vier klassen. Het is bijzonder om te zien hoe anders er hier wordt lesgegeven dan in Indonesië. De kinderen vinden het prachtig als er een nieuwe vrijwilliger is. Het lesgeven ging goed met Hendra er bij, want hij vertaalde veel van de informatie in het Bahasa Indonesia. De kinderen vonden het erg leuk om een mooie stempel te zetten of te zien in hun schrift, dat zag je aan een grote glimlach! Naast het lesgeven werden er ook een aantal culturele dingen gedaan, zoals kooklessen, taallessen en offers maken. Er was ook voldoende tijd om zelf het eiland en de wonderschone natuur te bekijken! Ik kan je zeggen, dat is totaal geen straf! Ik ben mijn begonnen met één maand vrijwilligerswerk en dit is een goede keuze geweest. Door deze maand ben ik langzaam in de Aziatische cultuur gerold en heb ik veel mooie dingen mogen meemaken. Terima kasih! 

vrijwilligerswerk bali esther dekker vrijwilligerswerk bali esther dekker vrijwilligerswerk bali esther dekker
vrijwilligerswerk bali esther dekker vrijwilligerswerk bali esther dekker vrijwilligerswerk bali esther dekker
vrijwilligerswerk bali esther dekker vrijwilligerswerk bali esther dekker vrijwilligerswerk bali esther dekker
vrijwilligerswerk bali esther dekker vrijwilligerswerk bali esther dekker vrijwilligerswerk bali esther dekker

Esther Dekker (vrijwilligerswerk Bali feb 2016)

 

Lesgeven op het prachtige Bali
vrijwilligerswerk thailand michelleTijdens mijn vier weken vrijwilligerswerk op Bali heb ik een bijzondere tijd gehad om nooit meer te vergeten! Ik heb vrijwilligerswerk gedaan in Klungkung (Semarapura) op een Elementary School en een High School. Het was enorm interessant om te zien hoe de situatie daar is op de scholen. Ook was het leuk om te zien wat het verschil was tussen de leerlingen op de Elementary en op de High School. 'S ochtends gaf ik altijd les op de High School en in de middag gaf ik twee uurtjes les op de Elementary School. De eerste keer les geven was super spannend, maar je raakt er erg snel aan gewend en de kinderen zijn zo lief en respectvol dat ze je meteen een goed gevoel geven. Het voelt heel erg goed om een steentje te kunnen bijdragen en de kans te hebben om een klein beetje van jouw kennis over te brengen aan anderen in de hoop dat zij hier wat aan hebben in de toekomst. Wat me vooral heel erg is opgevallen is hoe respectvol alle kinderen zijn. Ze zien je echt als een voorbeeld, wat het lesgeven super leuk maakt!

Naast het lesgeven heb je ook genoeg vrije tijd om Bali te ontdekken. Op vrijdag, zaterdag en zondag ben je vrij, waardoor je leuke uitstapjes kunt maken met de andere vrijwilligers, naar bijvoorbeeld leuke stadjes als Ubud en Kuta of je kunt zelfs naar de Gili-eilanden! Zucht! Wat het project voor mij vooral bijzonder maakte, is dat je de kans hebt om bij een Balinese familie te wonen. Je leert zo enorm veel over hun bijzondere cultuur en je leert natuurlijk ook geweldige mensen kennen op die manier! De familie waarbij ik woonde waren hele lieve mensen, waardoor je je meteen thuis voelt!

Al met al is dit project een echte aanrader! Niet alleen krijg je de kans om anderen te helpen, maar ook voor jezelf is het een tijd om nooit meer te vergeten!

vrijwilligerswerk thailand michelle vrijwilligerswerk thailand michelle vrijwilligerswerk thailand michelle
vrijwilligerswerk thailand michelle vrijwilligerswerk thailand michelle vrijwilligerswerk thailand michelle
vrijwilligerswerk thailand michelle vrijwilligerswerk thailand michelle vrijwilligerswerk thailand michelle

Michelle Mombarg, april 2016

 

vrijwilligerswerk bali maaike plantingIk heb het onwijs leuk gehad de afgelopen twee maanden op Bali. Ik heb vrijwilligerswerk gedaan op een basisschool in Gianyar. Samen met Hendra (de vrijwilligerscoördinator van het project) ben ik op een nieuwe school begonnen om daar Engelse lessen te geven na de dagelijkse lessen van de leerlingen. In totaal hadden we vier verschillende klassen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar. De lessen waren van maandag tot met donderdag van 3 tot 5 uur in de middag. Doordat we op een nieuwe school begonnen, konden we vanaf het begin zelf bepalen hoe we de lessen wilden indelen. Vaak kwam er een onderwerp per les aan bod en aan het eind van de les was er ook altijd tijd voor een spelletje of een liedje, want het moet wel leuk blijven natuurlijk! Het was heel erg fijn dat Hendra erbij was, omdat ik natuurlijk geen Indonesisch spreek en de kinderen nog bijna geen Engels. Juist dat zorgt soms ook voor leuke en grappige situaties!

vrijwilligerswerk bali maaike en rafael geven voorlichtingDoordat me op school opviel hoeveel kinderen slechte tanden hebben, kwam ik samen met Ayu Mas (de projectleider) op het idee om alle leerlingen voorlichting te geven over het belang van tanden poetsen. Ze vonden het vooral heel erg leuk dat ze een tandenborstel met tandpasta kregen. Hopelijk hebben ze er ook nog iets van opgestoken en wordt dit initiatief voortgezet!

Zelf verbleef ik in het vrijwilligershuis in Gianyar, waar ik het goed naar mijn zin heb gehad. Iedereen was heel erg aardig en gastvrij :) Doordat we niet zoveel uren lesgaven was er veel tijd om andere dingen te doen, dit vond ik erg leuk. Zo gingen we in de weekenden vaak gezellig met de andere vrijwilligers uit Ubud en Klungkung ergens naartoe. Zo zijn we bijvoorbeeld naar verschillende eilanden geweest (Gili's en Nusa Lembongan), hebben we midden in de nacht Mount Batur beklommen om daar de zonsopgang te zien, zijn we gaan raften en nog heel veel meer!
 
vrijwilligerswerk bali maaike plantingOok hebben we verschillende hindoeïstische ceremonies mee kunnen maken, waarvan een crematie toch wel de meest bijzondere was! Doordeweeks gingen we vaak 's ochtends naar het zwembad of naar Ubud (de spa daar is een echte aanrader!!) of gewoon lekker relaxen. Je hebt dus genoeg vrije tijd tijdens het vrijwilligerswerk om veel van Bali te kunnen zien. Iedereen rijdt hier scooter, dus als je een beetje wilt integreren kan je hier eigenlijk niet onderuit. :)  Zelf had ik het nog nooit gedaan en vond ik het in het begin best spannend, maar je leert het supersnel hier en het is superhandig! De twee maanden zijn voor mij echt voorbijgevlogen en dit project is dan ook een echte aanrader, vooral door de betrokken medewerkers van de organisatie op Bali!

vrijwilligerswerk bali maaike planting vrijwilligerswerk bali maaike planting vrijwilligerswerk bali maaike planting

Maaike Planting (vrijwilligerswerk Bali 2015)

 

"Hoi iedereen, mijn naam is Lindsey en ik zit op dit moment (juni 2015) in Gianyar, Bali. Ik heb het reuze naar mijn zin hier: alles is tot in de puntjes verzorgd en over de mensen, het eten en de cultuur valt niet te klagen. Vier jaar geleden heb ik voor mijn bachelor opleiding een jaar lang in Indonesië gewoond en in dat jaar heb ik Bali vaak kunnen bezoeken. Het eiland had mijn hart gestolen. Ik had al langer het idee om 'vrijwilligerswerk' te doen en zodra ik was afgestudeerd voor mijn master in februari jl. wist ik het zeker: nu is de tijd om te gaan. Ik boekte mijn tickets en voor ik het wist zat ik in het vliegtuig naar Bali. Ik geef momenteel les in Klungkung (Semarapura) aan verschillende klassen en ik ben erg blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Om mijn familie en vrienden in Nederland een idee te geven hoe het eraan toe gaat in Gianyar en Klungkung, hou ik een video blog (vlog) bij. Kijk gerust en ik hoop dat het jullie overtuigd en motiveert om binnenkort deel te nemen aan een programma van Activity International. Sampai nanti!"

Ontzettend leuk én zeker een aanrader om haar Youtube kanaal Lindsey Siadis te bekijken. Hieronder haar eerste vlog waarin je haar avontuur vanaf Schiphol tot aan de vrijwilligersaccommodatie in Bali kunt volgen.  

Lindsey Siadis  (25 jaar, vrijwilligerswerk Bali 2015)

   

Ik heb Engelse les gegeven aan kinderen op een basisschool. Dat is me goed bevallen, een bijzondere ervaring. Was alleen voor een Nederlander veel te heet, zeker als je op een kleine kamer slaapt zonder airco. Daarnaast zaten we niet aan het strand of zwembad, dus afkoelen was lastig. Ik ben halverwege verhuisd naar een ander hostel, met airco en een eigen kamer met groot bed. Ik sliep gewoon niet fatsoenlijk. Uiteraard dit zelf betaald.
Lesgeven was wel heel leuk, wel vrij kort (3 weken, maar dat kon niet anders). Toch in korte tijd bijzondere band met de kinderen. Ik had een middaglesprogramma, voordeel 's ochtends rustig aan kunnen doen, maar nadeel 's ochtends te kort om ergens naar toe te gaan (iets te bezoeken), had je pas na 18.00 uur weer tijd voor (maar dan werd het alweer donker)

Aanrader? Ja, op deze manier kom je dicht bij de cultuur van een land. Bovendien leer je goed om jezelf te redden, zeker als je wat jonger bent (mij lukt dat namelijk heel prima)
Tip: Ja, thuis loslaten, zoveel mogelijk genieten en zoveel mogelijk in de cultuur duiken (dus niet elke dag bij westerse restaurants gaan eten en alles in de supermarkt kopen). Verder is de basis van het Indonesisch (of het Balinees) handig om een beetje te kunnen communiceren met de inwoners.
Suzanne de Jong (32 jaar, vrijwilligerswerk Bali 2014)

Hieronder een paar prachtige foto's van Suzanne!

vrijwilligerswerk bali (ubud en omgeving ) suzanne de jong  vrijwilligerswerk bali (ubud en omgeving) suzanne de jong  vrijwilligerswerk bali (ubud en omgeving) suzanne de jong  
vrijwilligerswerk bali (ubud en omgeving) suzanne de jong  vrijwilligerswerk bali (ubud en omgeving) suzanne de jong  vrijwilligerswerk bali (ubud en omgeving) suzanne de jong  
 vrijwilligerswerk bali (ubud en omgeving) suzanne de jong  vrijwilligerswerk bali (ubud en omgeving) suzanne de jong  vrijwilligerswerk bali (ubud en omgeving) suzanne de jong 7