Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Indonesie > Combi cultuur en lesgeven Bali

 > Reisverhalen


Reisverhalen en ervaringen van deelnemers

 

Ik ben 6 weken in Tasikoki in Noord Sulawesi geweest, in het Wildlife Rescue Center.
Daarna ben ik naar Bali gegaan (1 week introductie en 5 weken lesgeven). Het was super! Geweldige ervaring, leuke mensen, leuke dingen gedaan en vrijwilligerswerk was ook heel leuk!

Ik ben eerst 6 weken naar Sulawesi geweest. Daar in Tasikoki gewerkt. Het waren super weken. Keihard gewerkt, bomen uitgegraven, elke ochtend browsen (bladeren, gras, fruit verzamelen voor de makaken) en enrichments (voedsel verstoppen in bamboe of ijs bvb zodat het moeilijker is om het te eten) maken voor de dieren. twee keer per week een day off, leuke uitstapjes met de andere vrijwilligers.. zaalvoetballen met de keepers (die voor de dieren zorgen).
Toen naar Bali. Eerst een week introductie. Was wel enorme overgang van Sulawesi naar Bali. Van niet toeristisch naar zoveel toeristen… was in begin wel heel erg wennen. Maar het lesgeven was heel leuk. Kinderen zooo lief, en had echt het gevoel dat je ze wat leerde.

Aanrader? Ja, het is super leuk. Je leert mensen kennen van over de hele wereld. Je doet dingen die je thuis niet zou doen. Tips? Niet echt, behalve gewoooon gaan!
Pien Toonen (19 jaar, Tasikoki + vrijwilligerswerk Bali 2015)
 
 

In de eerste week heb ik de introductieweek gehad waarbij we de cultuur en omgeving hebben leren kennen. Denk daarbij aan tours door het centrum van Ubud, dansvoorstelling, leren koken, bloemenoffers maken, het bezoeken van een tempel en de taal leren. Na deze week kende ik iedereen al goed waardoor ik in het weekend dingen ben gaan doen met huisgenoten of mensen die in een ander huis zaten maar wel hetzelfde project deden. Op het einde van de introductieweek kreeg je informatie over de school waar je ging helpen.

Ik stond samen met Ilja in groep 4. De leerlingen waren super enthousiast en vonden de lessen ook heel erg leuk. We hebben ze de basis woorden en zinnen geleerd in het Engels omdat ze dit nog niet goed konden. Dit hebben we door middel van tekeningen en spelletjes gedaan. Ilja en ik hebben hier twee weken lesgegeven daarna gingen we naar de kleuterschool waar de leerlingen nog minder Engels kunnen en moet je het vooral doen met plaatjes aangezien de leerlingen nog niet goed kunnen lezen en/of schrijven. Helaas ben ik tijdens deze twee weken erg ziek geweest waardoor ik van de twee weken maar 3 dagen les heb kunnen geven. De andere dagen was Ilja dus alleen.

Na mijn 4 weken lesgeven heb ik een Yogaweek gehad hierbij had ik iedere morgen en middag een yogales van anderhalf /twee uur. We kregen hierbij les van een yoga instructeur en ik heb veel geleerd, doe de oefeningen nog steeds! Ilja en ik hadden besloten om ook nog een week naar Nusa Penida te gaan omdat we graag de ervaring wilde hebben met zeeschildpadden en het verzorgen daarvan. Dit was erg indrukwekkend en heel mooi om mee te maken. In de weekenden en vrije tijd heb ik met vrienden Bali ontdekt en mooie herinneringen gemaakt!

Aanrader? Ja, je leert er heel erg veel van. In het begin zag ik er erg tegenop maar nu ik terug ben en terug denk heb ik zoveel geleerd. Iedereen zegt ook dat ik volwassener ben geworden. Dus mijn tip: niet twijfelen en gewoon doen! 
Anne van de Lisdonk (20 jaar, vrijwilligerswerk Indonesië 2015) 


 
Ik heb gewerkt in een Kindergarten en Primary school op Bali. De accommodatie is prima, basic maar dat is te verwachten. Kamer zonder airco, dus dat was soms wel erg warm met slapen.
We kwamen op zondag 16 feb aan in het vrijwilligershuis om 01.00 uur ongeveer. De volgende dag begon de introductieweek om 09.00 uur. Deze hele week allerlei activiteiten gedaan. Vervolgens in week 2 en 3 lesgegeven op de Kindergarten en in week 4 op de primary school. In de weekenden hebben we Bali verkend. O.a. Nusa Lembongan, Lovina, Kuta, het zuiden,

Aanrader? Ja, je maakt heel veel mee in een korte periode en je leert om overal zelf een oplossing voor te zoeken. Dit doe je (meestal) eens in je leven en de wereld ontdekken is iets heel moois.

Ik zou lesgeven op de Kindergarten niet aanraden aangezien je amper lesgeeft. De kinderen hebben een eigen leraar en naast de verplichte liedjes die zij zingen, is er niet veel ruimte om iets met/voor de kinderen te doen. De primary school daarentegen is veel leuker/leerzamer. Je hebt de kinderen echt voor jezelf en je moet een paar uur vullen met lesstof.
Mandy Mazurel (23 jaar, vrijwilligerswerk Indonesië 2015)

  

Ik heb enorm genoten van mijn ervaringen in Bali. Ik heb zoveel geleerd van de locals en waardeer mijn omgeving veel meer, nadat ik heb gezien met hoe weinig de locals moeten leven. Ik ben nu veel dankbaarder voor alles wat ik heb. Bovendien heb ik ook veel nieuwe vrienden gemaakt met de vrijwilligers. Het zijn allemaal mensen met soortgelijke ideëen en het is fijn om met ze over van alles te kunnen praten, van oppervlakkige gesprekken over de activiteiten tot diepe gesprekken over religies. Verder zijn de kinderen echt geweldig! Doordat ze al vanaf kindergarten Engels krijgen, is hun Engels vocabulaire vrij groot.

Aanrader?Ja, deze ervaring maakt je zoveel dankbaarder voor je omgeving en je bezittingen. Bovendien maak je zoveel nieuwe dingen mee en kom je uit je comfort zone waardoor je ongelooflijk veel nieuwe herinneringen maakt.

Nog wel een paar opmerkingen: Je wordt goed opgevangen door de lokale vrijwilligersorganisatie (Green Lion). Je wordt echter niet goed voorbereid op het geven van de lessen, waardoor je óf voor de klas moet improviseren óf van huis uit zelf moet voorbereiden op lessen voor kinderen van verschillende leeftijden. Bovendien hoor je pas een dag van te voren welke groep/ klas je gaat krijgen.
Verder moet je er goed voor oppassen dat Green Lion je niet elke week voor een andere klas zet (tenzij je dat wilt), waardoor er voor de kinderen de weinige continuïteit die er is, ook verloren gaat. Zo is het geen verplichte les en komen de kinderen niet elke dag (afhankelijk van hun hoeveelheid huiswerk), hierdoor heb je zelfs binnen een klas verschillende niveaus van Engels.
Er is op de school wel altijd een coördinator die rondloopt zodat je bij vragen of vertalingen altijd bij hem/ haar terecht kan (hun engels is echter niet altijd even goed).

Het is wel fijn dat er in Ubud ongelooflijk veel vrijwilligers van allerlei verschillende landen zijn. Bovendien slaap je in een vrijwilligershuis met in ieder geval minstens 5 personen, zodat je nooit echt alleen bent. Één van die personen is vaak ook je partner, als je die hebt, met wie je samen voor de klas staat en met wie je samen de lessen kan voorbereiden.

Green Lion biedt voor het lesgeven twee programma's aan: alleen lesgeven of een introductieweek en daarna lesgeven. Ik raad echter aan voor mensen die voor een kortere tijd gaan lesgeven om gelijk les te geven. Je hebt namelijk zoveel vrije tijd dat je 's ochtends en 's avonds ook de dingen kan doen die je anders in de introductieweek gaat doen. Zo kan je meer lesgeven en de kinderen meer meegeven en doe je alsnog de introductieactiviteiten. Verder ben je het hele weekend vrij, en vaak kan je zelf of met behulp van Green Lion (met of zonder andere vrijwilligers) uitstapjes maken naar bijvoorbeeld het strand.
Jessica Karuntu (20 jaar, vrijwilligerswerk Bali 2014)

 
Reactie van Activity International: we zijn samen met de partnerorganisatie bezig om meer structuur, continuïteit en begeleiding in het vrijwilligerswerk te brengen. Dat is ook een wens van Activity International. Er wordt aan gewerkt! 

 

Ik heb Engels lesgeven aan kinderen van 10/11 jaar op Bali. In het begin heel erg wennen. Verkeerd beeld gekregen van de informatie en foto's op de website. Uiteindelijk was het basic en prima. Ik ben begonnen met een week rondreizen op Bali, daarbij de meeste bezienswaardigheden bekeken en onwijs veel gezien. Vervolgens begonnen met de introductieweek van het vrijwilligerswerk. Hierbij veel lokale dingen gezien en gedaan, erg leuk. Daarna begon het werken, 3 uurtjes per dag. Je werd gewoon 'gedropt' in de klas en dan mocht je het zelf uitzoeken. Pittig, maar dit went vrij snel en dan leer je de kinderen kennen, waardoor je beter weet wat ze kunnen en dus weet wat je ze kan proberen te leren. In de weekend erop uit geweest met de andere vrijwilligers, ook hier weer nieuwe, mooie dingen gezien. Hele mooie ervaring!
Aanrader? Ja, je leert zoveel mensen kennen, maar daarbij vooral jezelf. Je leert andere omgevingen kennen en respecteren, heel mooi.
Tip: Zet je verwachtingen op een laag pitje, maar dit maakt de ervaring niet minder mooi! Niet twijfelen, gewoon boeken!! Het wordt een geweldige ervaring :)
Kelly Schinkel (22 jaar, vrijwilligerswerk Bali 2014)

 
Het verblijf is me uitstekend bevallen. De accommodatie bij het project was even wennen. Beviel daarna goed. Eerst 2 weken zelf gereisd door Bali. Vervolgens de andere 2 weken vrijwilligerswerk gedaan in Ubud. Aanrader? Ja, je leert zelfstandig te zijn, eigen keuzes te maken en je leert nieuwe mensen en culturen kennen.
Aaltje Noordstra (24 jaar, vrijwilligerswerk Bali 2014)

 

vrijwilligerswerk bali jikke zwerink met kindjeIk wilde reizen. Dat wist ik heel zeker nadat ik geslaagd was en mijn vwo-diploma op zak had. Ik had nog geen zin om te studeren en wilde meer van de wereld zien. Eigenlijk was dat het enige wat ik zeker wist, want ik had nog geen idee waar ik heen wilde en in welke vorm ik op reis wilde. Helemaal alleen met mijn backpack de wijde wereld in zag ik niet zo zitten, dus ik was er vrij snel uit dat ik op zoek moest naar een organisatie die mij kon helpen. Een groepsreis zag ik bij nader inzien niet gebeuren, maar vrijwilligerswerk leek me ontzettend leuk. Zo gebeurde het dat ik terecht kwam bij Activity International. Ondanks dat ik al bij meerdere  organisaties had gekeken, kreeg ik bij Activity meteen een goed gevoel. Yvette heeft me met veel enthousiasme geholpen bij het bepalen van mijn project, eenmaal op Bali kreeg ik nog mailtjes hoe het was en zelfs toen ik weer thuis was bleef de interesse. Complimenten!

Goed, nu het belangrijkste: mijn reis naar Bali. Eén ding was zeker: ik wilde iets met kinderen gaan doen. Ik pas veel op en wilde dolgraag de kinderen op Bali helpen. Mijn perfecte reis vond ik in een programma dat lesgeven combineerde met cultuur. Zo kon ik kinderen onderwijzen en tegelijkertijd zelf de Balinese cultuur leren kennen. Lees hier het hele reisverhaal van Jikke Zwerink

 

vrijwilligerswerk bali eef brandsHet was een geweldige ervaring. Ik heb veel geleerd over een andere cultuur, hard gewerkt, leuke mensen ontmoet, prachtige dingen gezien, een andere plaats ontdekt en leuke dingen meegemaakt. Ik heb les gegeven op een basisschool (Engels) en geholpen in een schildpaddenopvang. Geweldig!
Aanrader? Ja. Het verbreedt je horizon enorm. Je ziet geweldige dingen en leert enorm veel. Een andere cultuur ontdekken is super. En een reis zoals deze helpt je ook echt om volwassener te worden.
Tip: Bereid je goed voor voordat je vertrekt! Lees je goed in over je vrijwilligerswerk en het land waar je heengaat, denk aan vaccinaties, verzekeringen etc en neem een ehbo doos mee. Ik heb enorm veel aan mijn goede voorbereiding gehad.
Eef Brands (19 jaar, vrijwilligerswerk Bali 2014)
  


Ik heb eerst een aantal weken vrijwilligerswerk gedaan (Englese les gegeven) in Ubud, Bali. Hierna heb ik nog een aantal weken rondgereisd op Bali, Lombok en Java. En dat is me heel goed bevallen! Of ik het een aanrader vindt om een tijdje naar het buitenland te gaan? Ja, je treedt uit je comfortzone en leert daar heel veel van. Daarnaast zie je meer van de wereld wat volgens mij altijd een goede ervaring is. Lees hier haar weblog Daisytermorshuizen.waarbenjij.nu
Daisy Temorshuizen, (19 jaar,  vrijwilligerswerk Bali 2014)

 
 
Het verblijf in het buitenland is me goed bevallen. De bevolking van Bali is erg behulpzaam en vriendelijk en het eiland is prachtig. De accommodatie is meer dan prima en het eten was lekker. In totaal ben ik 11 weken op Bali geweest. De eerste 9 weken via Activity International (combi cultuur en lesgeven op Bali) en de laatste 2 weken heb ik op eigen houtje samen met mijn vriend doorgebracht en heb in die tijd met hem rondgereisd.

Het programma via Activity International startte met een introductieweek; kennismaken met de Balinese cultuur door middel van allerlei leuke dingen, zoals batik painting, taalles, het bezoeken van een heilige tempel en nog veel meer. De daaropvolgende 7 weken heb ik Engelse les gegeven aan Balinese kinderen. In het begin was ik best zenuwachtig over het lesgeven, maar het komt echt allemaal goed. Ik vond het érg jammer toen deze 7 weken voorbij gevlogen waren en ik afscheid moest nemen van de kindjes. De laatste week van het programma bij Activity International bestond uit een adventureweek (deze kun je bijboeken evenals een yogaweek) waarin ik allerlei avontuurlijke activiteiten ondernam, zoals raften en het beklimmen van een vulkaan. In de weekenden was ik vrij en ging ik er dagjes/weekendjes op uit om samen met andere vrijwilligers het mooie Bali te verkennen. Het was één groot avontuur. Aanrader? Ja, het is een unieke ervaring. Je draagt een steentje bij aan een iets betere wereld en daarnaast leer je er zelf ook ontzettend veel van.
Tip: ga er in je vrije weekenden lekker op uit. Op deze manier zie je veel van het mooie land en daarnaast kun je opladen om er in je nieuwe week werken weer fris en fruitig tegenaan te gaan.
Marjolein van Helvoort (22 jaar, Cultuur en lesgeven 8 weken + 1 Adventure week 2014)

 

Mijn reis naar Bali
vrijwilligerswerk bali anouk van rijnOp vrijdag 28 februari nam ik op Schiphol afscheid van mijn familie. Ongeveer 20 uur later kwam ik ‘s avonds rond negen uur aan op het prachtige eiland Bali. Ik werd gelijk overvallen door een aangename warme temperatuur, heerlijk! Nadat ik mijn koffer had opgehaald en mijn naam tussen de honderden bordjes met namen had gevonden kon het avontuur dan echt beginnen! Na anderhalf uur kwam ik aan in Penestenan, een klein gezellig plaatsje naast Ubud. Ik ben meteen gaan slapen want zo’n reis maakt je behoorlijk moe. Die zondag heb ik mijn huisgenoten voor de komende tijd ontmoet, toevalligerwijs zaten we met 8 Nederlanders in een huisje! Een super leuke groep. Dit was iets minder leuk voor het enige Franse meisje in onze groep, maar we hebben haar er wel heel veel bij betrokken.

vrijwilligerswerk bal anouk van rijn en huisgenoten introductieIk zal eventjes wat informatie geven over hoe het daar is geregeld. Er is eigenlijk 1 lange straat waar 14 huizen staan die allemaal horen bij de organisatie van dit project. Bijna al deze huisjes staan op een familieterrein. Je slaapt niet bij deze familie in hetzelfde huis maar dus wel op hun terrein. Dat vond ik heel bijzonder om mee te maken. Je ziet van dichtbij hoe een Balinese familie leeft. Wij hadden echt een super lieve familie die heel erg geïnteresseerd was. Vooral de moeder, Made, was heel zorgzaam. Je krijgt iedere dag ontbijt, lunch en avondeten. Het is prima eten. Veel rijst! Ook staat er altijd schoon drinkwater waarmee je je flesje kunt vullen. Goed geregeld.

Er zijn mensen uit allemaal verschillende landen. Zo heb ik mensen ontmoet uit: Canada, Italië, Australië, Porto Rico, Engeland, Nieuw Zeeland en ga zo maar door. Iedereen is heel open en daardoor heb je al snel een heel erg leuk gesprek! In die lange straat waar al die huisjes staan, zijn ook twee café’s: Kopi Desa en Café Vespa. Hier kun je ‘s avonds veel vrijwilligers vinden, dat is hartstikke gezellig! Ook is hier vlakbij een prachtig mooi zwembad waar je in je vrije tijd naar toe kunt, zeker aan te raden. In diezelfde straat staat ook de ‘office’ van de partnerorganisatie, hier kun je altijd langs lopen als je een vraag hebt. De coördinatoren zijn allemaal zo lief! Eigenlijk zijn alle mensen in Bali lief. Dat vond ik een van de mooiste dingen aan het eiland. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld. Iedereen was oprecht aardig, geïnteresseerd en behulpzaam.

vrijwilligerswerk bal anouk van rijn voor accommodatie met de groepMaar goed, weer even terug naar mijn verhaal. Die maandag begon de introductieweek. Die zou ik iedereen aanraden! Je gaat heel veel leuke dingen doen en leert ook al de andere vrijwilligers goed kennen. Zo ga je met z’n allen naar Ubud lopen (handig, weet je meteen de weg), ga je een prachtige wandeltocht maken door de rijstvelden, leer je hoe je een bloemenoffer maakt, ga je naar een holy water tempel en je krijgt lessen over de cultuur en taal. Aan het eind van de week krijg je te horen met wie je bent ingedeeld om te gaan lesgeven en op welke school. Ik zat met Jikke, mijn Nederlandse kamergenootje en inmiddels vriendin, en met Amanda uit Porto Rico.

vrijwilligerswerk bali anouk van rijn met haar klasIk heb uiteindelijk twee weken lesgegeven aan een klasje van 25 kindjes. Ze waren rond de 6/7 jaar. Dit was de jongste groep. Je kunt er ook voor kiezen om les te geven aan wat ouderen, die hebben vanzelfsprekend een wat hoger niveau Engels. Wij hebben de kinderen vooral dingen geleerd als fruitsoorten, lichaamsdelen, communicatiemiddelen, vervoer en familie. Wij hadden een coördinator in de klas omdat wij Kindergarten deden, de jongste groep . De oudere groepen hebben deze niet altijd in de klas maar wel op school. Dus mocht er echt wat vertaald moeten worden dan kun je deze altijd even roepen. Ik vond het een hele bijzondere ervaring om voor de klas te staan. Soms best lastig, want met name de jongens vinden luisteren maar saai. Maar toen we afscheid moesten nemen, lieten ze toch wel blijken ons te gaan missen!

vrijwilligerswerk bali anouk van rijn feestje op eiland trawanganIn de weekenden waren we vrij en mochten we zelf weten wat we wilden doen. Zo hebben we de grootste tempel van Bali bezocht, zijn we dolfijnen wezen kijken en we zijn afgereisd naar de Gili eilanden die dichtbij Bali liggen. Witte stranden, blauwe zee, een paradijs! Dit moet je zelf regelen maar je kunt natuurlijk altijd hulp vragen aan de coördinatoren.

De laatste week heb ik een adventure week gedaan. Ook heel erg leuk. We gingen naar de koffieplantage, raften, mountenbiken, een vulkaan beklimmen, schildpadjes bekijken en op het eind kregen we een heerlijke massage van maar liefst anderhalf uur!

Al met al heb ik echt een super mooie reis gemaakt. Ik wilde zelf heel graag meer zien van de wereld maar wilde niet in mijn eentje reizen. Dit was de perfecte oplossing. Ik heb heel veel gezien van de mooie natuur en geleerd van de cultuur, ook nog iets goeds voor de bevolking kunnen doen door de kindjes Engels les te geven en onwijs leuke mensen ontmoet. Ik zou dit echt iedereen aanraden te doen!!!
Anouk van Rijn (19 jaar, Cultuur en lesgeven 3 weken + 1 Adventure week,  2014)

 
 

Ik heb Engelse les gegeven en tevens de Adventure week gedaan, in Bali zelf heb ik nog de yoga week bijgeboekt. Aanrader? Ja, het is een ervaring op zich wat niemand je meer afpakt, goed voor je ontwikkeling en kennis. Je ziet wat van de wereld, hoe het eraan toegaat aan de andere kant van de wereld. Je ziet en leeft in een andere cultuur, dan waardeer je het luxe leven nog meer in Nederland.

Tip: Geniet van elke minuut van je reis. Mocht je in een vrijwilligershuis zitten, zorg ervoor dat je een kluisje op je kamer hebt voor belangrijke spullen.
Ilse ten Brinke ( 22 jaar, Cultuur en Lesgeven Bali 2014)