Au pair
Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Homestay

 > FAQ


Veelgestelde vragen

 

Moet ik een vergunning aanvragen om reizigers betaald onderdak te bieden?
Dit verschilt per gemeente. Het handigste is om een e-mail naar je eigen gemeente te sturen, met de vraag of je een vergunning nodig hebt als je een kamer wilt verhuren (vaak noemt men dit ook vakantieverhuur). Je bent zelf verantwoordelijk voor het regelen van een eventuele vergunningsaanvraag.

Moet ik toeristenbelasting bij mijn gemeente betalen?
Activity International heeft navraag gedaan bij verschillende gemeentes. Bij de ene gemeente betaal je wel toeristenbelasting, en bij de andere gemeente niet. Ook hier geldt weer dat je het beste je eigen gemeente kan raadplegen.

manonWaar moet de gastenkamer aan voldoen?
Maak het zo gezellig mogelijk voor de reiziger. Er moet een bed en een kast aanwezig zijn, en de kamer moet uiteraard schoon zijn. Hoe groter/mooier/meer faciliteiten in een kamer des te meer je kunt vragen voor een overnachting.

Mag je ook een huurhuis aan reizigers verhuren?
Voor vakantieverhuur moet er altijd toestemming zijn van de vereniging van de eigenaren of de verhuurder. Als host moet je dit dan even navragen/regelen.
In sociale huurwoningen is vakantieverhuur niet toegestaan, de gemeente en corporaties kunnen hierop controleren.

Moet ik belasting betalen over mijn inkomsten?
Dit hangt er vanaf of je een eigen huis of een huurhuis hebt. Je kunt dit het beste op de site www.belastingdienst.nl navragen.

Wat is de maximale verblijfsduur van een reiziger?
Je kunt zelf bij het aanmaken van je profiel aangeven hoelang je maximaal een reizger in huis wilt hebben. Meestal boekt een reiziger een paar dagen, in sommige gevallen kan het ook enkele weken zijn. Als de reiziger het leuk vindt bij jou in huis, dan kan er ook bijgeboekt worden.

Wat is maximaal aantal overnachtingen dat ik kan aanbieden per jaar?
Je bepaalt zelf hoeveel overnachtingen je wilt aanbieden, zijn er dagen/weken/maanden dat je geen reiziger wilt ontvangen dan kun je dit op de boekingssite van homestay.com aangeven. Je blokt dan een aantal data.

Moet ik ook voor een ontbijt zorgen?
In principe hoef je niet voor maaltijden te zorgen, maar het is wel wenselijk om een licht ontbijt klaar te zetten of de mogelijkheid geven dat de reiziger dit zelf kan pakken.

amsterdams pleintjeMoet ik zelf de hele avond thuis zijn als de reiziger is gearriveerd?
Dit is geen verplichting. Wel is het zo dat de reiziger een gastgezin heeft geboekt, en het dus leuk vindt om tijd met het gastgezin door te brengen.

Mag de reiziger zo maar dingen uit de (koel-)kast pakken?
Als je een tweede koelkast hebt, is het handig deze aan de reiziger beschikbaar te stellen. Heb je één koelkast spreek dan met elkaar af wat de regels zijn. Wil je niet dat de reiziger de koelkast gebruikt, geef dit dan ook aan. Dit geldt natuurlijk ook voor andere zaken zoals bijvoorbeeld kastruimte.

Met wie heb ik als host een overeenkomst?
De host en de organisatie Homestay Technologies Limited sluiten een overeenkomst op het moment dat jij je profiel aanmaakt op de site homestay.com

Hoeveel kan ik vragen voor een overnachting?
Je bepaalt zelf de prijs voor de kamer die je verhuurt. Als je een grote kamer hebt in het centrum van Amsterdam met veel faciliteiten, dan kun je meer kunnen vragen dan voor een kleinere kamer in een dorp. De meeste prijzen liggen tussen de €25 - €50 per nacht per persoon.

Aan hoeveel personen kan ik een kamer aanbieden?
De kamer(s) mogen aan niet meer dan 4 reizigers tegelijkertijd verhuurd worden.