Au pair
Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Highschool > USA

 > Info voor ouders


Informatie voor ouders van High School studenten

 

central regional high schoolAls ouder(s) van een kind met high school-plannen, komt u voor veel vragen te staan. Hoe wordt mijn kind opgevangen, hoe zit het met de leerplicht, welk visum moet hij/zij aanvragen, wat kost het eigenlijk allemaal, op welk niveau stroomt hij/zij in etc. De meestgestelde en meest belangrijke vragen hebben we hieronder voor u op een rijtje gezet. Heeft u hierna nog meer vragen, laat het ons vooral weten! We kunnen de vragen beantwoorden tijdens het kennismakingsgesprek, maar mailen of bellen kan natuurlijk ook altijd.

 

Begeleiding op school én van CIEE

Op iedere High School in Amerika staat één of meerdere coördinatoren klaar om de internationale studenten op te vangen en te begeleiden gedurende de tijd dat ze in Amerika zijn. De coördinatoren van school of van onze partnerorganisatie CIEE zijn het aanspreekpunt voor uw zoon of dochter. Bij hen kunnen ze terecht voor alle vragen die ze hebben over school, over het gastgezin, over het doen van extra activiteiten, over heimwee...kortom: over van alles en nog wat. Uiteraard staan ze ook klaar voor een goed gesprek en een arm om de schouder als het even moeilijk is. De coördinatoren houden ook de schoolprestaties in de gaten. Uw zoon of dochter zal er zeker niet alleen voor komen te staan; we verzekeren u dat ze in goede handen zijn!

 
Extra kosten

Naast de zogenaamde progammakosten die worden genoemd bij prijzen, komen er ook nog een aantal extra kosten bij waar u rekening mee moet houden. U moet denken aan kosten voor een aanvullende verzekering, uniform, schoolboeken, examens (indien van toepassing), schoolspullen (agenda, schriften, klappers etc), zakgeld, extra activiteiten. Houd voor zakgeld/kleding/leuke dingen doen zo'n $250 per maand aan.

 

Extra kinderbijslag aanvragen

Naast alle kosten die u moet maken, is er ook nog goed nieuws: de Nederlandse overheid biedt een financiele tegemoetkoming. Iedere jongere onder de 18 jaar kan in aanmerking komen voor meer kinderbijslag. Op dit moment is deze regeling van kracht maar deze regeling kan ook zo maar weer veranderen. Meer informatie vindt u op de site van de Sociale Verzekerings Bank.


Leerplicht

arlington catholic high school Omdat een deelnemer aan een High School/College programma wordt ingeschreven op een school in het buitenland voldoet hij/zij gewoon aan de leerplicht, zoals die in Nederland geldt.
Indien u wilt dat uw kinderen onderwijs volgen in het buitenland, dient u uw kinderen in te schrijven op een school in het buitenland. U maakt voor vertrek naar een school in het buitenland afspraken met de leerplichtambtenaar bij uw eigen gemeente over de inschrijving, eventuele uitschrijving bij de gemeente en schoolbezoek. Het bewijs van inschrijving van de High School geeft u aan de leerplichtambtenaar. Wacht niet met een afspraak met een leerplichtambtenaar tot kort voor vertrek, maar doe dit ruim van tevoren.

 

Verzekering

Als High School student moet je goed verzekerd zijn. Dat is verplicht vanuit de scholen. Onze partnerorganisatie CIEE sluit een Amerikaanse verzekering af voor uw zoon of dochter. Dit is in principe een prima verzekering maar er zijn een aantal zaken niet meeverzekerd die volgens ons wel belangrijk zijn.

Via Activity International kunt u een aanvullende verzekering afsluiten. Deze verzekering is een goede aanvulling. De Special ISIS is een reisverzekering van de Goudse Verkzekeringsmaatschappij speciaal ontwikkeld voor jongeren die graag voor een langere tijd naar het buitenland willen en daar bijzondere dingen willen doen zoals stage, studie, backpacken, vrijwilligerswerk al dan niet gecombineerd met avontuurlijke excursies en/of sporten zoals skiën en andere outdoor-activiteiten.

Kijk voor meer informatie over deze verzekering bij Special ISIS verzekering.High School telt niet als schooljaar!

big sure baaiWanneer uw zoon/dochter een jaar naar het buitenland gaat, dan telt deze niet mee als zijnde een Nederlands schooljaar. Als hij/zij bijvoorbeeld ná HAVO 3 naar het buitenland gaat, dan stroomt hij/zij na terugkomst uit Amerika in HAVO 4 in - en dus niet in HAVO 5. Ze doen dus één jaar extra.

Als hij/zij kiest voor een kortere periode (een term of semester) dan zijn er wel mogelijkheden om het schooljaar in Nederland te combineren. Dat betekent dat er geen 'tijdsverlies' is. Uw zoon/dochter maakt daarna gewoon het schooljaar in Nederland af. Pittig, want er moet dan natuurlijk wel wat ingehaald worden. Hoe uw zoon/docher dat kan doen en wat het beste voor hem/haar is, kunt u het beste met school overleggen. Zij kijken ook of de school in Amerika een beetje op hetzelfde niveau zit en of je de tijd daar kunt compenseren.

 

Niveau

De meeste leerlingen die High School gaan doen, zitten op de VMBO/HAVO/VWO. Het onderwijsprogramma van de high schools sluit daar redelijk goed op aan. Het Nuffic zegt hierover:

"Het niveau van het High School Diploma is in de meeste gevallen vergelijkbaar met dat
van een havo-diploma, maar de waardering kan variëren van een vmbo-t diploma tot een
vwo-diploma, afhankelijk van de inhoud en het niveau"

Kijk voor meer informatie over het onderwijssysteem en over het niveau-vergelijking op: nuffic.nl/diplomawaardering

   
F1 of J1 Visum

visum_australieAls uw kind een High School of School district heeft uitgekozen of is geplaatst en hij/zij is toegelaten, dan zal de school een I20 formulier uitgeven. Na ontvangst van dit formulier én een SEVIS document kunt u online de procedure gaan opstarten. Een afspraak inplannen met het Consulaat kunt u pas doen nadat online alles is ingevuld en de betaling is gedaan.

Wanneer alles goed is gekeurd door het Consulaat en de betaling is voldaan, krijgt u hiervan na een paar dagen via de mail een bevestiging en kunt u daarna online een afspraak in gaan plannen. Probeer de afspraak minimaal 3 tot 4 weken voor je vertrekdatum in te plannen (liefst eerder!) Houd er rekening mee dat er soms een wachttijd van 2-3 weken is, voordat je überhaupt terecht kunt op het Amerikaanse consulaat. Als u en uw kind op het consulaat geweest zijn, duurt het vervolgens nog (maximaal) 5 werkdagen voordat hij/zij zijn paspoort terug heeft, én dit heeft hij/zij uiteraard nodig als zij/hij naar Amerika vertrekt!

Het is uw eigen verantwoordelijkheid om op tijd het visum te verkrijgen, ga hier dus zo snel mogelijk mee aan de slag. Via onderstaande link vindt u meer informatie over het verkrijgen van je visum en over formulieren die u nog in moet vullen + documenten die u mee moet nemen naar het consulaat. Lees deze site heel goed door en houd je aan de aanwijzigingen! Hier staat alles stap voor stap heel duidelijk beschreven.

http://amsterdam.usconsulate.gov/fm_visas.html

 


Vliegticket boeken en verzekering afsluiten

Zodra we de bevestiging uit Amerika binnen hebben, zullen we meteen contact opnemen. Dit is dan ook het moment waarop u met de praktische regelzaken aan de slag kunt zoals de verzekering regelen, contact opnemen met school/leerplichtambtenaar én het vliegticket boeken. Met het boeken van het ticket kunnen wij u zeker helpen. Ook het met het afsluiten van de verzekering kunnen wij u helpen en adviseren.

 

High School als Tussenjaar

summercamp usa springende counselorsWe merken dat veel schoolverlaters HAVO/VWO geïnteresseerd zijn het High School programma. We merken dat zij graag een aantal maanden High School zouden willen doen voordat ze aan een vervolgstudie beginnen. We merken ook dat ouders daar soms een beetje huiverig voor zijn: als je éénmaal aan een tussenjaar begint, kun je daarna nog wel de motivatie opbrengen om verder te gaan leren? Goed nieuws voor de ouders: ja!  Uit onderzoek van het Nuffic blijkt dat de studie-uitval van studenten met reiservaring tijdens een tussenjaar (oftewel gap year) lager is dan die van andere studenten (Nuffic-publicatie 'Internationalisering in beeld').

"Het is goed te zien dat internationale ervaring voorafgaand aan de studie ook positief effect heeft op de studiekeuze", zegt Freddy Weima, algemeen directeur van de Nuffic. "We wisten al dat studenten die een deel van hun studietijd in het buitenland doorbrengen vaak gemotiveerder zijn tijdens hun studietijd. En we wisten ook al dat ze aantrekkelijker blijken voor werkgevers wanneer ze na hun studie een baan zoeken. Maar het is goed dat dit nu ook is onderzocht. 

Meer weten over een Tussenjaar? Op onze blog "Waarom een Tussenjaar een slim idee is" staat meer informatie en nuttige links naar interessante blogs en websites.

 

 

USA | Stap voor Stap | Info voor ouders | Prijzen | VoorwaardenGastgezinnen in Amerika | Amerikaanse partnerorganisatie