Au pair
Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Highschool > USA

 > Gastgezinnen in Amerika


Gastgezinnen in the USA


Het zal in het begin wel even wennen zijn om zo maar bij een nieuw gezin te gaan wonen. Want het zal er vast anders aan toe gaan dan dat je thuis gewend bent. Maar dat is juist het leuke! Zo zie je als geen ander hoe het is om in Amerika te wonen en naar school te gaan. Bovendien ga je mee met familie-uitjes, doet mee aan alle gezinsactiviteiten en vier je de feestdagen mee zoals Kerst, Thanksgiving en de 4th of July. Hoe leuk is dat! En nog leuker, misschien krijg je tijdelijk wel een paar nieuwe broers of zussen erbij of heeft het gastgezin de huisdieren die je thuis niet mag hebben. Welk gezin het best voor jou is, gaan onze collega's in Amerika goed uitzoeken. Op basis van jou wensen en jouw profiel gaan ze op zoek naar het gezin dat het best bij jou past. En dat pakt in de meeste gevallen heel goed uit! Pas maar op, want straks vind je het zo leuk dat je niet meer naar huis wilt....


Strenge selectie voor gastgezinnen

Het gezin waar je komt te wonen is erg belangrijk, misschien net zo belangrijk als de keus van de High school. Ze vormen je thuisbasis voor de tijd dat je in Amerika bent. Daarom worden de gastgezinnen zorgvuldig geselecteerd. Sommige gastgezinnen ontvangen al jaren High school studenten, sommige gastgezinnen doen dat voor het eerst. Hoe dan ook, ze vinden het allemaal erg leuk om hun leven te delen met iemand uit een ander land en zullen jou ongetwijfeld de oren van je hoofd vragen over jouw familie en de gewoontes in jouw land.

Voordat een gastfamilie een échte gastfamilie wordt, hebben ze al een strenge selcetieprocedure achter de rug. Want het is niet maar wat om iemand een lange tijd in huis te krijgen en te begeleiden. Ze moeten een uitgebreid aanmeldformulier invullen, een Verklaring van Goed Gedrag opvragen, ze worden geïnterviewd door onze partnerorganisatie en die komt ook bij de familie thuis. Ze gaan kijken hoe ze wonen, hoe ze leven en of hun gezinsleven en huis geschikt is om een buitenlandse student te huisvesten. Als dat allemaal goed is, worden ze officieël gastgezin, tekenen ze een contract dat ze verantwoordelijk voor jou willen zijn en zijn ze klaar voor je komst! Ook het gastgezin blijft contact houden met de organisatie in Amerika en ook zij zullen goed worden voorbereid.

 

Wie zijn het en waar wonen ze?

Er is geen eenduidig beeld van 'het gastgezin' want er zijn gastfamilies in vele soorten en maten. Sommige gastouders hebben zelf nog schoolgaande kinderen, bij sommige zijn de kinderen al het huis uit, sommige gastgezinnen hebben zelf helemaal geen kinderen en sommige gezinnen bestaan alleen uit een alleenstaande ouder. Van alles en nog wat dus. Máár allen goed gescreend en zeer gemotiveerd om een buitenlandse student een geweldige tijd te geven!

De meeste gastgezinnen wonen redelijk in de buurt van je school, maar houdt wel rekening met het feit dat de afstanden in Amerika behoorlijk wat groter zijn dan we in Nederland gewend zijn. Lopend naar school gaan doen ze daar niet zo snel. Vaak wonen de families in voorsteden of kleine stadjes of steden. Dat is ook veel leuker want zo krijg je sneller contact met andere jongeren uit de buurt.

 

Onderdeel van de familie

Er is een klein verschil tussen 'gast zijn' en 'lid van de familie' zijn. En toch is dit verschil essentieel want jij zult niet als gast worden behandeld maar als nieuw lid van de familie. Dat betekent dat je - net als ieder ander lid van de famlie - je aan de regels van de familie houdt en dat je gewoon meedraait met het gezin. Dus dat je ook de vaatwasser uitruimt, je eigen kamer netjes houdt, de tafel dekt of de vuilniszakken buiten bij de straat zet. En dat je mee naar oma gaat, een basebalwedstrijd bezoekt en kadootjes koopt voor Kerst voor iedereen. En dat je een keertje meehelpt met boodschappen doen, de hond uitlaat of het konijnenhok schoonmaakt. Hoort er allemaal bij!

Natuurlijk zal het in het begin gek zijn. Want ieder gezin doet de dingen weer anders en heeft andere regels, normen en waarden. En al helemaal in een ander land! Dat zal even wennen zijn en je zult je eigen thuis best af en toe missen. Maar als je veel aanpassingsvermogen hebt, een 'open mind' hebt, nieuwsgierig bent en doorzettingsvermogen hebt, dan komt het helemaal goed! Het gezin zal er alles aan doen om je goed en welkom te laten voelen. Maar net als bij je eigen gezin thuis: het zal van twee kanten moeten komen. Het helpt vaak als je over de dingen praat, dan weet het gastgezin ook wat je bezig houdt, wat je moeilijk/leuk vindt en dan kunnen ze daar rekening mee houden.

 

Wat als je het écht niet leuk vindt bij je gastfamilie?

Gelukkig gaat het in de meeste gevallen goed en ga je met 'een compleet nieuwe familie' erbij weer naar terug naar huis. Wat zul je ze gaan missen! Maar in sommige gevallen gaat het echt niet. Soms zijn de meningsverschillen gewoon te groot, vallen er te veel woorden, begrijpen jullie elkaar niet of is er simpelweg geen 'klik'. Dat kan gebeuren. In dat geval zullen wij en de lokale coördinator inspringen want dit hoef je niet alleen op te lossen! We zullen proberen de problemen in kaart te brengen en kijken waar de schoen wringt. Als het écht niet meer gaat, dan kun je naar een ander gastgezin overgeplaatst worden. Maar dan moeten we wel eerst goed hebben gekeken naar wat er nou allemaal precies aan de hand is.

Het is belangrijk dat je zelf niet lang met je probleem blijft rondlopen. Hoe langer het duurt voordat je hulp inschakelt, hoe moeilijker het wordt om het probleem te herstellen. En niet denken: ach, het komt vast allemaal wel goed. Als je je écht niet fijn voelt, meteen actie ondernemen. Vroeg contact zoeken met je lokale coördinator of met ons is dus heel belangrijk! Want als je niet aan de bel terkt, denken we allemaal dat het goed met je gaat.

 

Hoe gaat dan nou, zo'n selectie van een gastgezin?

De gastgezinnen krijgen een aantal profielen van studenten voorgelegd. Daaruit kunnen zij kiezen welke hen het meest geschikt lijkt als 'nieuw familielid'. Het is daarom belangrijk dat jij een zo uitgebreid mogelijk profiel van jezelf maakt zodat de families precies weten wie jij bent, wat je leukt vindt etc. Als ze hun keus hebben gemaakt dan geven ze dat door een onze collega's in Amerika en die geven ons weer een seintje. Als jij geselecteerd bent, nemen we contact met jou. Daarna sturen we je het profiel van het gastgezin en kun je het samen met je ouders bekijken. Vervolgens ga je contact met ze opnemen en ga je alle vragen stellen die je van tevoren al hebt bedacht. Spannend!

 

USA | Stap voor Stap Info voor ouders | Prijzen | Voorwaarden | Gastgezinnen in Amerika | Amerikaanse partnerorganisatie