Au pair
Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Highschool > Nieuw-Zeeland

 > Info voor ouders


Informatie voor ouders van High School studenten

 

nieuw-zeeland avondale collegeAls ouder(s) van een kind met high school-plannen, komt u voor veel vragen te staan. Hoe wordt mijn kind opgevangen, hoe zit het met de leerplicht, welk visum moet hij/zij aanvragen, wat kost het eigenlijk allemaal, op welk niveau stroomt hij/zij in etc. De meestgestelde en meest belangrijke vragen hebben we hieronder voor u op een rijtje gezet. Heeft u hierna nog meer vragen, laat het ons vooral weten! We kunnen de vragen beantwoorden tijdens het kennismakingsgesprek, maar mailen of bellen kan natuurlijk ook altijd.

 

Begeleiding

nieuw-zeeland avondale college bezoek claireOp iedere High School in Nieuw-Zeeland staat een team van coördinatoren klaar om de internationale studenten op te vangen en te begeleiden gedurende de tijd dat ze in Nieuw-Zeeland zijn. Bij de grotere scholen is dat een heel team, bij de wat kleinere scholen zijn dat een aantal personen. Deze coördinatoren zijn het aanspreekpunt voor uw zoon of dochter. Bij hen kunnen ze terecht voor alle vragen die ze hebben over school, over het gastgezin, over het doen van extra activiteiten, over eventuele bijbaantjes, over heimwee...kortom: over van alles en nog wat. Uiteraard staan ze ook klaar voor een goed gesprek en even een arm om de schouder als het even moeilijk is. De coördinatoren houden ook de schoolprestaties in de gaten en komen geregeld thuis bij het gastgezin om te kijken hoe het daar loopt. Uw zoon of dochter zal er zeker niet alleen voor komen te staan; we verzekeren u dat ze in goede handen zijn!

Extra Kosten

Naast de zogenaamde progammakosten die worden genoemd bij prijzen, komen er ook nog een aantal extra kosten bij waar u rekening mee moet houden. Die zijn per school verschillend en staan genoemd (per school) op de pagina Prijzen. U moet denken aan kosten voor een verzekering (verplicht), uniform, schoolboeken, examens (indoen van toepassing), schoolspullen (agenda, schriften, klappers etc), extra activiteiten en meer.

 

Extra kinderbijslag aanvragen

Naast alle kosten die u moet maken, is er ook nog goed nieuws: de Nederlandse overheid biedt een financiele tegemoetkoming. Iedere jongere onder de 18 jaar kan in aanmerking komen voor meer kinderbijslag. Op dit moment (okt 2015) is deze regeling van kracht maar deze regeling kan ook zo maar weer veranderen. Meer informatie vindt u op de site van de Sociale Verzekerings Bank.


Leerplicht

nieuw-zeeland avondale college international studentsOmdat een deelnemer aan een High School/College programma wordt ingeschreven op een school in het buitenland voldoet hij/zij gewoon aan de leerplicht, zoals die in Nederland geldt.
Indien u wilt dat uw kinderen onderwijs volgen in het buitenland, dient u uw kinderen in te schrijven op een school in het buitenland. U maakt voor vertrek naar een school in het buitenland afspraken met de leerplichtambtenaar bij uw eigen gemeente over de inschrijving, eventuele uitschrijving bij de gemeente en schoolbezoek. Het bewijs van inschrijving van de High School geeft u aan de leerplichtambtenaar. Wacht niet met een afspraak met een leerplichtambtenaar tot kort voor vertrek maar ruim van tevoren.

 

Verzekering

Als High School student moet je goed verzekerd zijn. Dat is verplicht vanuit de scholen. Activity International biedt de Special ISIS verzekering aan. De Special ISIS is de perfecte reisverzekering met name als je langer weg gaat naar het buitenland. De Special ISIS is speciaal ontwikkeld voor jongeren die graag voor een langere tijd naar het buitenland willen en daar bijzondere dingen willen doen zoals stage, studie, backpacken, vrijwilligerswerk al dan niet gecombineerd met avontuurlijke excursies en/of sporten zoals raften, duiken, skiën en andere outdoor-activiteiten. Voor High School studenten die naar Nieuw-Zeeland gaan is deze verzekering perfect!

Kijk voor meer informatie over deze verzekering bij Special ISIS verzekering.High School telt niet als schooljaar!

nieuw-zeeland avondale college netballWanneer uw zoon/dochter een jaar naar het buitenland gaat, dan telt deze niet mee als zijnde een Nederlands schooljaar. Als hij/zij bijvoorbeeld ná HAVO 3 naar het buitenland gaat, dan stroomt hij/zij na terugkomst uit Nieuw-Zeeland in HAVO 4 in - en dus niet in HAVO 5. Ze doen dus één jaar extra. Als hij/zij kiest voor een kortere periode (een term of semester) dan zijn er wel mogelijkheden om het schooljaar in Nederland te combineren. Dat betekent dat er geen 'tijdsverlies' is. Het handigste is om te beginnen in term 3 in Nieuw-Zeeland (sept). Uw zoon/dochter maakt daarna gewoon het schooljaar in Nederland af. Pittig, want er moet dan natuurlijk wel wat ingehaald worden. Hoe uw zoon/dochetr dat kunt doen en wat het beste voor hem/haar is, kunt u het beste met school overleggen. Zij kijken ook of de school in Nieuw-Zeeland een beetje op hetzelfde niveau zit en of je de tijd daar kunt compenseren

 

NCEA-niveau

nieuw-zeeland avondale college muzieklesDe meeste leerlingen die High School gaan doen, zitten op de VMBO/HAVO/VWO. Het onderwijsprogramma in Nieuw-Zeeland sluit daar redelijk goed op aan. Het Nuffic geeft de volgende omschrijving:

NCEA Level 2
Nederlandse waardering: havo-diploma of mbo-kwalificatieniveau 2-4 diploma (NLQF* 4 of 2-4 / EQF** 4 of 2-4).
Duur van de opleiding: 2 jaar.
Soort onderwijs: algemeen vormend voortgezet onderwijs.
NCEA Level 3 (bij voldoende credits van algemeen vormende vakken op niveau 3)

Nederlandse waardering: vwo-diploma (NLQF 4+ / EQF 4).
Duur van de opleiding: 3 jaar.
Soort onderwijs: algemeen vormend voortgezet onderwijs.
Functie van het diploma: biedt toelating tot het hoger onderwijs.

NLQF = Netherlands Qualifications Framework (Nederlands kwalificatieraamwerk)
** 
EQF = European Qualifications Framework (Europees kwalificatieraamwerk)

Kijk voor meer informatie op over het niveau-vergelijking op: nuffic.nl/diplomawaardering

   
Visum

Uw zoon/dochter kan in aanmerking komen voor een studentenvisum indien hij/zij langer dan drie maanden in Nieuw Zeeland gaat studeren. Het visum is geldig als hij/zij studeert aan een gekwalificeerde middelbare school of universiteit als fulltime student gedurende 1 jaar. Parttime studeren wordt in sommige gevallen toegestaan. Duurt de studie langer, dan moet het visum worden verlengd. Daarnaast moet hij/zij in ieder geval aan de volgende eisen voldoen:
• hij/zij moet een aanbieding hebben van een instelling in Nieuw Zeeland
• de studie moet goedgekeurd zijn door het NZQA (New Zealand Qualifications Authority)
• hij/zij moet kunnen aantonen wat de kosten van uw studie zijn en dat u die kosten hebt betaald
• hij/zij moet kunnen aantonen dat hij/zij gedurende het verblijf zichzelf/haarzelf kunt onderhouden. Dit betekent voor: 
* Studies korter dan 9 maanden: toegang hebben tot NZ$ 1.250 voor elke maand dat u er verblijft, of NZ$ 400 voor elke maand als uw onderdak al geregeld en betaald is, of een brief van uw instelling waarin wordt vermeld dat uw accommodatie en andere kosten voor onderhoud in het pakket zaten dat u aan die instelling betaald heeft.
* Studies langer dan 9 maanden: NZ$ 15.000 voor elk jaar dat u in Nieuw Zeeland verblijft
• hij/zij moet kunnen aantonen dat hij/zij weer vertrekt uit Nieuw Zeeland hetzij via een retourticket of door middel van geld waarover u in Nieuw Zeeland kunt beschikken (bovenop de kosten voor levensonderhoud).

Als uw zoon/dochter het Student visa heeft verkregen, moet hij/zij in de periode dat hij/zij in Nieuw Zeeland is nog aan een aantal overige voorwaarden voldoen. Hij/zij moet kunnen aantonen dat hij/zij is geslaagd voor de studie, hij/zij mag niet werken gedurende die periode tenzij anders is geregeld, hij/zij moet bij die instelling studeren waarvoor hij/zij het visum ook heeft aangevraagd en als hij/zij wordt begeleidt door een voogd dan moet hij/zij bij die voogd verblijven.

Let op: De visumaanvraag is een behoorlijke klus. Trek daar voldoende tijd voor uit. Het goede nieuws is dat de medewerkers van de Nieuw-Zeelandse ambassade erg behulpzaam zijn en zeer bereid zijn om mee te werken en mee te denken. Lees alle informatie nauwkeurig en lever alle benodigde papieren en handtekeningen zo snel mogelijk in. Dat scheelt een hoop tijd en gedoe.


Vliegticket boeken en verzekering afsluiten

Zodra we de bevestiging uit Nieuw-Zeeland binnen hebben, zullen we meteen contact opnemen. Dit is dan ook het moment waarop u met de praktische regelzaken aan de slag kunt zoals de verzekering regelen, contact opnemen met school, leerplichtambtenaar én het vliegticket boeken. Met het boeken van het ticket kunnen wij u zeker helpen aangezien wij ook voor onze backpackers scherpgeprijsde jaartickets kunnen verzorgen. Ook met het afsluiten van de verzekering kunnen wij u helpen en adviseren.

Let op: Voor de meeste scholen vlieg je naar Auckland waar je wordt op gehaald door school of het gastgezin. Als je voor Whakatane High School hebt gekozen dan moet je na aankomst in Auckland nog een binnenlandse vlucht nemen naar het vliegveld van Tauranga. Heb je voor Springbank College gekozen, dan vlieg je door naar KeriKeri.

 

High School als Tussenjaar

We merken dat veel schoolverlaters HAVO/VWO geïnteresseerd zijn het High School programma. We merken dat zij graag een aantal maanden High School zouden willen doen voordat ze aan een vervolgstudie beginnen. We merken ook dat ouders daar soms een beetje huiverig voor zijn: als je éénmaal aan een tussenjaar begint, kun je daarna nog wel de motivatie opbrengen om verder te gaan leren? Goed nieuws voor de ouders: ja! Uit onderzoek van het Nuffic blijkt dat de studie-uitval van studenten met reiservaring tijdens een tussenjaar (oftewel gap year) lager is dan die van andere studenten (Nuffic-publicatie 'Internationalisering in beeld').

"Het is goed te zien dat internationale ervaring voorafgaand aan de studie ook positief effect heeft op de studiekeuze", zegt Freddy Weima, algemeen directeur van de Nuffic. "We wisten al dat studenten die een deel van hun studietijd in het buitenland doorbrengen vaak gemotiveerder zijn tijdens hun studietijd. En we wisten ook al dat ze aantrekkelijker blijken voor werkgevers wanneer ze na hun studie een baan zoeken. Maar het is goed dat dit nu ook is onderzocht.

Meer weten over een Tussenjaar? Op onze blog "Waarom een Tussenjaar een slim idee is" staat meer informatie en nuttige links naar interessante blogs en websites.

 

Nieuw-Zeeland | Stap voor Stap | Info voor ouders | Prijzen | VoorwaardenGastgezinnen in Nieuw-Zeeland |