Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Ghana > Vrijwilligerswerk Ghana

 > Ervaringen


Ervaringen vrijwilligerswerk in Ghana

 

Mijn verblijf in Ghana is me enorm goed bevallen! Het was iets wat ik al voor een langere tijd wilde doen en het was het zeker waard. Ik heb ik mijn tijd in Ghana met de meest lieve kinderen mogen werken, veel geleerd over de cultuur, een goed gastgezin gehad en daar m'n kamer 2 maanden lang mogen delen met een geweldige hostsister uit Zwitserland, veel mooie reizen in de weekenden gemaakt en vrienden van over de hele wereld gemaakt.

Er valt bijna geen korte samenvatting te geven over alles wat ik in Ghana heb meegemaakt :) Je bent na dit avontuur echt een enorme ervaring rijker, je leert jezelf kennen, een andere cultuur, nieuwe mensen en vooral het werken met de kinderen was een geweldige ervaring. Als je een dagje niet zo lekker in je vel zit, maakt een glimlach van een van de kinderen gelijk alles goed. Ik heb vooral veel in de nursery met de baby's gewerkt, als die lagen te slapen gingen we meestal even naar buiten om met de kinderen van de basisschool te spelen en daarna weer naar binnen om de baby's hun flesje te geven, te wassen en om te kleden. Naast het werkenop het project ben ik in de weekenden veel wezen reizen met andere vrijwilligers, geweldig om ook het land zelf te ontdekken!

Aanrader? Ja, ik vind het absoluut een aanrader om een tijdje naar het buitenland te gaan en ik zou het dan ook zo weer doen! Het is voor jezelf gewoon een enorme verrijking om meer van de wereld te zien en om de kinderen daar een klein beetje van jouw liefde te kunnen geven.
Tip: Sta open voor de gehele ervaring, op die manier kun je er het allerbeste van maken en het meest genieten van alles van je meemaakt!
Kaylee Lam 
 

vrijwilligerswerk ghana sanne pustjensWat een mooie ervaring. Gehuild, gelachen maar vooral ook mijn ogen uit gekeken naar alle dingen die zo anders zijn als Nederland. Alles is chaotisch, druk en onrustig. Elke morgen wakker geworden (om 5 uur) van al het lawaai wat zich in de buurt afspeelt. Geiten, moskees, de kerken en de mensen die al vroeg in de weer zijn met koken, poetsen of wat dan ook! Alles kan in Ghana. De bevolking is naar mijn mening ook niet bepaald rustig...maar wel erg gezellig en zeker ook behulpzaam!

Het eten was niet helemaal mijn ding maar uit respect voor de familie probeer je het toch te eten. De fufu en banku (lokale gerechten) was niet bepaald mijn favoriete kost. Geef mij maar gewoon rijst met pittige stew! Ook als je van (heel) pittig houdt..kom naar Ghana! Mijn lief gastgezin minderde voor mij wel de pepers, waar ik wel blij om was!

Niet alleen gelachen...De eerste week krijg je een enorme cultuurshock. Nog zo goed "voorbereid" aan de reis begonnen was het toch even moeilijk. Echt ALLES is anders. In het begin is het even moeilijk maar ik raad iedereen aan om vol te houden, het is het echt dubbel en dik waard!!  Zoveel liefde maar ook waardering heb ik gekregen van mijn allerliefste gastgezin, die er altijd voor me waren maar ook van de kinderen in het weeshuis. Kinderen die met echt alles tevreden zijn en lachen als je met hun speelt.

Zoals we weten. "Na regen komt zonneschijn" en zo was het ook bij mij. Even wennen en dan gaat alles vanzelf. Het eten met de handen, de weg vinden, alleen door Kumasi lopen, trotro's nemen, de warmte, het drinken uit plastic zakjes, omgaan met de Ghanese gebruiken etc.. Het is echt zoooo leuk als je alles begint te begrijpen en te doen zoals de mensen daar. Ik zou meteen terug willen gaan! Ik ben echt blij dat ik geweest ben en zal zeker ooit terug gaan!
Sanne Pustjens

 

Mijn verbijf in Ghana is me heel erg goed bevallen. Ik heb lesgegeven op een niet formele school waar straatkinderen gratis hun basiseducatie krijgen en een maaltijd.

De eerste dagen waren trouwens verschrikkelijk. Ik neem nooit meer de nachtvlucht via Casablanca waarbij je aankomt om 5:00 's ochtends op zondag. Na enkele dagen ben je gewend aan het klimaat, eten en heb je wat slaap ingehaald. Vanaf toen heb ik een hele goede tijd gehad. Mijn gastgezin gaf me echt een thuisgevoel en nam me overal mee naartoe. De Ghanezen zijn sowieso heel behulpzaam en open. Daar moet je ook zeker dan gebruik van maken en je dankbaarheid tonen en overal aan meedoen. Dan heb je een hele leuke tijd. Het reizen in Ghana is wat lastiger door de hitte en de slechte staat van de wegen. Het eten is heel erg lekker en de mensen zijn superaardig. Helaas ook de sloppenwijken aan de rand van Accra gezien. Daar werd ik wel een beetje stil van. Het project was echt super. Een klas vol enthousiaste leerlingen die heel veel aandacht nodig hebben. Al met al, super!

Aanrader? Ja, je doet zoveel ervaring op met nieuwe culturen en leert veel nieuwe mensen kennen. Ook ervaar je minder leuke dingen, maar die zijn ook belangrijk. Zoals armoede en ellende die je ergens aantreft en het vergelijkt met thuis. Ik heb wel even een traantje moeten wegpinken soms. Ghana heeft daarnaast ook zoveel mooie dingen en de bevolking heeft een hele andere manier van denken/doen. Kortom een ervaring die je meeneemt voor de rest van je leven. Tip: Zet je verwachtingen op nul, blijf jezelf en geniet van alles!
Onno Schel

 

Het verblijf in Ghana is mij goed bevallen. De familie waar ik verbleef was aardig en ik heb er een hele leuke tijd gehad. Ik ben 4 weken in Ghana geweest. Daar heb ik gewerkt in een kinderdagopvang. Het project is nog volop in ontwikkeling waardoor er veel ruimte is. De werkzaamheden bestonden uit het lesgeven aan de kleine kinderen en gezamenlijk koken en eten. Ik woonde bij een gastgezin met 6 kinderen. Dit was erg leuk en ik had er een echt familiegevoel. Omdat ik in een klein dorp woonde was het wel erg back to basic, maar dit heeft m.i. alleen maar bijgedragen aan mijn Afrika ervaring. Helaas ben ik ook een week ziek geweest: de reizigersziekte.

Aanrader? Ja, je leert veel dingen over de wereld, maar ook over jezelf. Hip: Heb niet te veel verwachtingen, want alles is toch anders.
Tessa de Vlugt

 

vrijwilligerswerk ghana marloes en femke.jpg“We lopen in de richting van het het project. We horen al een hoop gegiechel, maar we zien nog niets. Zodra we het terrein opstappen laten de kinderen ons keihard schrikken. Nou ja, schrikken... We doen alsof, maar de kinderen vinden het fantastisch”.

Drie maanden lang hebben wij bij geweldige kinderen en een lieve gastmoeder mogen leven. In deze maanden hebben we vrijwilligerswerk op de basisschool gedaan. We hebben lessen gegeven aan ‘special needed children’. Dit zijn kinderen die hulp nodig hebben bij verschillende vakken op school. Wij richtten ons op het Engels lezen, omdat ze dat nog niet kunnen. Je moet wel heel flexibel zijn en initiatief tonen, want het Ghanese onderwijs is niet zo gestructureerd als het Nederlandse onderwijs. Het is aanpakken, maar die lachende en dankbare kinderen maken alles goed! Naast ons werk in de school hebben we elke dag bij de kinderopvang geholpen. We hielpen met huiswerk maken, we speelden met hen, we lieten ze tandenpoetsen voordat ze naar bed gingen en vertelden we bedtimestories. In de weekenden hebben we het land verkend. De organisatie (SYTO) nam ons soms op sleeptouw en zorgde voor erg leuke activiteiten. Op jacht naar een olifant in Mole, uitgaansleven in Tamale ontdekken, wankelen op de touwbruggen in Kakum National Park en op ontdekkingsreis in Cape Coast Castle. Kortom, een fantastische ervaring.
Marloes Rehorst en Femke Splunter

 
vrijwilligerswerk ghana arianne van rijn‘Dikke tranen rollen over mijn wangen naast die iets te grote Ghanese man in het iets te krappe vliegtuig. Accra is nog mooier vanuit de lucht. De lichtjes worden steeds kleiner en dan na een paar minuten kan ik Ghana niet meer zien: dag Ghana, wat heb ik van jou genoten!’
Ghana heeft mij laten huilen en Ghana heeft mij heel veel laten lachen, tot de laatste minuut van mijn reis door Ghana. In 2012 heb een fantastische zomer gehad in een geweldig land. Vijf weken lang woonde ik bij een Ghanese familie midden in de stad Kumasi. Vijf weken lang liep ik rond in Ghana, reed ik rond in trotro’s en in die vijf weken was elke dag anders.
Vier weken heb ik gewerkt in op mijn project. Een jaar na mijn reis, denk ik nog elke dag aan deze kinderen en mijn Ghanese familie. Dat zegt genoeg, toch?!
Arianne van Rijn

 

vrijwilligerswerk ghana anniek brinkIk loop het vliegtuig binnen en een stewardess vraagt me: 'Hoe lang ben je in Ghana geweest?' Ik realiseer me op dat moment, terwijl ik met een Afrikaanse jurk aan en twee djembé's onder mijn armen in het gangpad loop, dat ik in de vier weken tijd behoorlijk 'verAfrikaanst' ben. Mijn tijd was geweldig, mede namens de goede organisatie, maar voornamelijk door het lieve gastgezin waarin ik ben opgenomen. Drie weken lang woonde ik bij een Ghanees gastgezin in het stad/dorp Savelugu in het noorden van Ghana, waar ik in het nabijgelegen ziekenhuisje als vrijwilliger werkte. Terwijl ik toen nog de ballen van Geneeskunde wist, heb ik veel mogen en kunnen doen. Je moet wel initiatief tonen anders eindig je met het hele dagen schrijven in dossiers. Uiteindelijk heb ik daar vaak bloeddruk, temperatuur en gewicht mogen meten en zelfs enkele keren malariamedicatie mogen injecteren. Aan deze vaardigheden heb ik veel nu tijdens mijn studie Geneeskunde.
Anniek Brink

Ik heb gewerkt als verzorgende in een kinderopvangtehuis, en ik heb les gegeven op een lagere school. Hoe me dat bevallen is? Zeer goed!! Ik heb veel rond gereisd en veel gewerkt en zeer veel mensen leren kennen van over de hele wereld! zalig gewoon!
Aanrader? Ja, de wereld is groot en hoe meer ik ervan kan proeven, hoe beter!
Tip: gewoon doen en genieten!! Bedankt voor alle begeleiding, het was fantastisch!
Karen Vanoverbeke

 
vrijwilligerswerk ghana sarith boerMijn reis naar Ghana is een periode waar ik na twee jaar wekelijks positief op terug kijk. Leven in een gastgezin in een klein dorpje in het noorden van Ghana was voor mij erg bijzonder! Ik heb hier erg moeten wennen aan de cultuur, maar door een open houding en veel te praten heb ik hier heel veel geleerd en vooral ook veel gelachen!
Sarith Boer

 

 

Vrijwilligerswerk Ghana | Prijzen en voorwaarden | Startdata | Ervaringen