Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Ecuador > Spaans en vrijwilligerswerk

 > Reisverhalen


Reisverhalen en ervaringen van vrijwilligers in Ecuador

 

Ik ben naar Ecuador geweest en heb daar in de school Reino de Quito Engelse lessen gegeven. En wanneer de leerkracht Engels een vrij uur had heb ik geholpen bij de kleuterklassen. De accomodaties waren op voorhand geregeld en ze hadden de kamer waar ik verbleef al opgemaakt zodat ik meteen kon intrekken. Vanuit het hostel had je verschillende mogelijkheden om de stad Quito te leren kennen. Te voet, met de bus,taxirit. Als je een vraag of probleem had kon je altijd terecht bij de partnerorganisatie. Zij konden vlot Engels en gingen er volledig voor om je te helpen.

De eerste maand heb ik rondgetrokken om de verschillende gebieden te leren kennen. Zo heb ik verbleven in het regenwoud (Cuabeno) in een luxelodge. Daar de prachtige natuur en dieren ontdekt en een vriendelijke stam leren kennen. De gids wist ons elke dag opnieuw te verbazen over deze speciale plek. Daarna ben ik ook naar de kuststreek gegaan en heb ik verbleven in het gezellige Montanita. Een echt sfeervol dorpje waar ik een combinatie van spaans en surfen volgde.
En daarbuiten deden we met de school/hostel vele zaken samen zoals BBQ,uitstappen, samen feesten. Daarna ben ik een maand in de hoofdstad Quito verbleven om les te geven.

Aanrader? Ja, ik heb er vooral geleerd om zelfstandig te worden. Mijn eigen weg te vinden in een nieuwe cultuur met zijn eigen visie en andere gewoontes en voor mijzelf er een plek te zoeken. En op deze manier ga je ook nadenken over jezelf en welke positie jij hebt in de maatschappij. Door het vrijwilligerswerk leerde ik de taal nog meer en kwam ik nauw in contact met plaatselijke kinderen en ouders van de kinderen. Het geeft je de kriebels om nog meer landen/ culturen te ontdekken. Het enige nadeel: dat je niet altijd alles op voorhand kunt plannen. Vaak kom je op plekken waar je langer zou willen blijven of juist niet. Maar je flexibel instellen is dus belangrijk.

TipS? In het begin kwam er veel informatie en weet je soms niet wat en hoe.
Maar er is altijd wel iemand die je kan helpen (in het studentenhuis, bij de partnerorganisatie enzo.) Probeer heel veel te genieten en probeer zoveel mogelijk te communiceren met lokale mensen. Zo leer je van hen en jij kent hun zaken leren.

Ik zou de partnerorganisatie nog eens willen bedanken. Twee dagen voor vertrek ben ik mijn portemonnee verloren en zij hebben er dan ook alles aan gedaan om mij zoveel mogelijk te helpen om mijn vlucht te halen.
Emma de Smet (Ecuador 2016)

 

Ik heb bij Villa Ticca, kinderopvang vrijwilligerswerk gedaan. Het varieerde van knutselen met de kinderen, schilderen, schoonmaken, afwassen, helpen in de keuken
Prima. Ecuador is een mooi land, heeft veel te bieden. Natuurlijk is er ook veel armoede, daar moet je je ogen niet voor sluiten. Ik vond de combinatie van vrijwilligerswerk en het ontdekken van Ecuador fantastisch. De groep is ook uitstekend bevallen. De begeleiding vanuit Villa Ticca ook. Het is fijn om op deze manier de cultuur te beleven.

Aanrader? Ja, in dit geval is het een aanrader omdat Villa Ticca heel goed werk verricht. Het concept vind ik uitstekend. Als ik er al voor zou kiezen zou ik voor dit land kiezen vanwege Villa Ticca.

Tip: Stel je open voor het avontuur, laat je niet bang maken, maar wees wel voorzichtig. Probeer geen vergelijking te maken met hoe het er hier aan toe gaat. Stel je open. En geniet met volle teugen.
Yvonne Jubithana (51 jaar, vrijwilligerswerk Ecuador 2015)

 
  

Ik ben voetbalcoach en Engelse leraar geweest in Puerto López (Ecuador). Wat een fantastische ervaring, time of my life! Ik heb 3 weken meegewerkt met het project van Fredy Soto, om jongeren in Puerto López van de straat, alcohol en drugs af te houden via dagelijkse voetbaltrainingen, evenals hen een plek te bieden (zijn huis) dat open is en waar ze altijd welkom zijn. Daarenboven heb ik Engelse les gegeven aan de spelers, die opgesplitst waren in 4 groepjes. Daarna heb ik nog een goeie week rondgetrokken en oa de Cotopaxi beklommen.

Aanrader? Ja, het maakt je als mens heel veel rijker. Je ziet hoe mensen aan de andere kant zoveel anders zijn, en je kan er van leren, maar tegelijk besef je ook dat ze eigenlijk ook in veel opzichten perfect gelijk zijn aan ons, en dat veel vooroordelen helemaal niet gelden.

Tip: Maak je geest zo open mogelijk alvorens te vertrekken. Zij hebben u evenveel bij te leren, als jij hen. Bekijk hieronder het filmpje van Arne!

 Arne Joye (23 jaar, vrijwilligerswerk Ecuador 2014)

 
  

Hoe ik het ervaren heb? Als een geweldige, leerzame en bijzondere ervaring. Ik heb eerst een
Spaanse cursus van vier weken in Cusco, Peru gedaan. In de weekenden verschillende tripjes gemaakt. 8 dagen in Bolivia gereisd. Daarna 1 week vrijwilligerswerk in Quito, twee weken rondgereisd door Ecuador en daarna weer vier weken vrijwilligerswerk.

Aanrader? Ja! Het opdoen van nieuwe ervaringen, het ontmoeten van mensen van over de hele wereld, leerzame ontwikkelingen van jezelf, uit je comfort zone stappen, meer van de wereld zien.

Tip: Ga open minded, maar wel goed voorbereid naar het buitenland. Lees je in over het land en de cultuur, maar probeer niet je hele reis vast te zetten. Eenmaal aangekomen in je land van bestemming zal alles toch net iets anders verlopen. Daarnaast zul je heel veel mensen ontmoeten die ook interessante voorstellen hebben. En de belangrijkste tip: wees niet bang om alleen te gaan!  Meer lezen? Check haar weblog Knuffelen met de lama's.
Mathilde van Gentevoort (21 jaar, taalcursus Peru, vrijwilligerswerk Ecuador + reizen 2014)

 

Ik heb een week bij een 'animal rescue centre' gezeten. Hier moesten we kooien onderhouden, schoonmaken, dieren eten geven, het vrijwilligersverblijf onderhouden, etc.
Erg goed! Het was goed dat ik eerst vier weken het land heb verkend voordat ik het vrijwilligerswerk ging doen. Om de taal te leren kennen, om een beetje in de jungle sfeer te komen en gewend te raken aan het gebrek aan luxe:) Al met al was het een hele ervaring, een avontuur, en ik heb veel geleerd over cultuur, reizen, mensen, maar ook over mezelf.

Ik heb vijf weken rondgereisd en 1 week vrijwilligerswerk gedaan. In drie van die weken had ik spaanse les. Elke week verbleef ik in een andere stad. De eerste week was in de hoofdstad, waar veel mensen waren en veel gefeest werd. De tweede week in de jungle, waar de natuur erg mooi was. De derde week in de amazone, waar de dieren heel indrukwekkend waren. De vierde week aan het strand, waar ik ook surfles kreeg, waar veel toeristen waren, waar veel gefeest werd. De vijfde week in het dierenopvanghuis, wat hard en vies werk was. De zesde week in een bergdorp, waar veel extreme sporten te doen waren.

Aanrader? Ja, het is een verrijking van je wereld. Je leert veel over jezelf; hoe je in vreemde situaties reageert, hoe je je aanpast aan een andere cultuur, of je alleen kan zijn of mensen nodig hebt, of je snel vrienden maakt, of je meer houdt van luie strandvakanties, feestvakanties, sportieve, leerzame, natuurliefhebbende, of werkvakanties. Meer lezen? Bekijk haar weblog: www.andreainecuador.waarbenjij.nu
Andrea van de Berg (24 jaar, vrijwilligerswerk Ecuador 2014)

 

Mijn verblijf in het buitenland is me super goed bevallen. Je leert ontzettend veel van het alleen reizen en alles uitzoeken. Ik heb heel snel mensen ontmoet, uit Nederland maar ook uit landen over de hele wereld. Dat maakt het juist ook zo leuk. Ik heb me verder goed weten te redden:)
Ik heb twee weken Spaans les gehad op een schooltje in Quito, dat heeft heel erg geholpen bij de overige 3 weken. Daarna ben ik 2 weken naar Puyo, in de jungle, gegaan voor het vrijwilligerswerk in Yana Cocha, dierenopvangcentrum. Daarna ben ik nog een korte week naar Puerto Lopez en Montanita geweest om lekker uit te rusten. In de weekenden heb ik berg Pichincha beklommen, Otavalo en Banos bezocht, en de laatste twee dagen weer afgesloten in Quito.
Aanrader? Ja, het is zeker een aanrader om (vooral alleen) naar het buitenland te gaan. Het is goed voor je zelfstandigheid, je leert heel veel van alles zelf uitzoeken, zelf contacten maken, zelf reizen. En het is gewoon een hele mooie levenservaring.

Tip: Zorg dat je lekker op tijd bent met het boeken van het programma en je vlucht. Dat geeft rust en je hebt ook langer de tijd om er naar uit te kijken;) 2 weken van tevoren is wat krap.
Witse Werrie (19 jaar, vrijwilligerswerk Ecuador 2014)

 

Hoe mijn verblijf bevallen is? Met ups en downs maar over het algemeen een super ervaring!! Zou er niets aan willen veranderen! Ik heb vier weken spaanse les gehad in Quito en daarna heb ik vier weken vrijwilligerswerk gedaan bij Villa Ticca ook in Quito. In de weekenden heb ik tripjes gemaakt naar o.a. Banos, Montanita en de Cotopaxi!

Ik vind het een aanrader om naar het buitenland te gaan voor een periode omdat het een levenservaring is die niemand je meer af kan nemen! Je leert heel veel van andere culturen maar ook over jezelf. Gaan en geniet!!
Graciella Baumuller (23 jaar, vrijwilligerswerk Ecuador 2014)

 

 
Mijn tijd in het buitenland is heel goed bevallen, onwijs te gekke ervaring. Ik heb vrijwilligerswerk gedaan bij Villa Ticca. Ik heb met het hele leuke groepje waar we mee samen waren een onvergetelijke reis beleefd waarin we hebben gelachen, gehuild en vooral genoten. Het meedraaien op de opvang was te gek, maar ook het meer zien van het land was TOF!
Aanrader om een tijdje naar het buitenland te gaan? Ja. Het is goed voor jezelf en ontwikkeling om andere landen te bezoeken en in dit geval specifiek te zien hoe men leeft en hoe anders dat is t.o.v. hoe wij leven
Yvette Loek (33 jaar, vrijwilligerswerk Ecuador 2013)


  

De 3 hoogtepunten van mijn reis waren:
- Galapagos: prachtige omgeving, bijzondere dieren en rust! Heerlijk
- Baños: een en al avontuur. Geen moment stil gezeten.
- Guamote: hier heb ik een markt bezocht. Alle mensen liepen in klederdracht en droegen hoedjes. Ik was de enige toerist. Ik heb zelf ook zo'n hoedje gekocht en werd altijd vriendelijk begroet. Verder heb ik op straat tussen de Ecuadorianen gegeten. Geweldige dag!

Ik heb gewerkt in een kinderopvang voor een week en twee weken in het Nationaal Park op de Galapagos. De eerste maand was erg druk. In de ochtend of in de middag hadden we lessen en daar omheen allerlei activiteiten. Op de Galapagos was het iets relaxter. In de ochtend en begin van de middag waren we aan het werk en daarna konden we het eiland gaan verkennen of chillen op de stranden.
Het is me heel erg goed bevallen. Ik heb er heel veel van geleerd, over het land, maar ook veel over mezelf. Hier heb ik nu denk ik in het dagelijks leven profijt van.
Aanrader? Ja, zeker! Voor mij was het echt dat ik tijd voor mezelf had en dingen ging doen die ik altijd al had willen doen. Je bent constant wel met anderen mensen, maar toch op jezelf aangewezen. Uiteindelijk gaat iedereen toch zijn eigen weg. Maar ik heb ook geleerd om gevoels te tonen aan mensen die ik nog niet heel goed ken. Meestal herkennen ze zich er wel in en kun je elkaar samen verder helpen!
Tijdens mijn reis ben ik denk ik ook gegroeid, ik ben zelfstandiger geworden. Eerst durfde ik namelijk niet alleen te reizen, maar de laatste 3 weken heb ik dit wel gedaan en ik heb gemerkt hoe makkelijk je contact maakt met anderen. Verder heb ik veel geleerd over het land, veel gezien, maar ben ik ook mezelf tegen gekomen.
Nu bij terugkomst weet ik ook wat ik wil studeren. Maar pas op, want als je eenmaal begint heb je er een nieuwe verslaving erbij! Namelijk die van het reizen. Ik heb namelijk al weer plannen voor de toekomst. Heerlijk om daar nu bij weg te dromen.

Tip: Geniet er van ! Leer de cultuur kennen, pas je aan. Dat word echt gewaardeerd. Zo heb ik in Ecuador veel gerechten uitgeprobeerd en uiteindelijk cuy (cavia) gegeten, heb ik op een geweldige markt tussen alleen maar Ecuadorianen rondgelopen, een hoedje gekocht en met ze gegeten. Doen!
Annerieke Bouwman (21 jaar, Discover Learn and Travel 2013)