Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Cuba > Combi met Nicaragua

 > Reisverhalen


Reisverhalen en ervaringen combi Cuba/Nicaragua

 

Mijn reis naar Cuba en Nicaragua (2016)

discover cuba en nicaraguaOp 3 Januari 2016 vertrok ik, voor het eerst alleen, voor twee maanden naar Latijns-Amerikaan. Ik had geen idee wat me te wachten stond, maar ik was helemaal klaar voor dit nieuwe avontuur.

De eerste vier weken bracht ik door in Havana, Cuba. Een land waar ik een jaar daarvoor al verliefd op geworden was en dat ik met alle liefde beter wilde leren kennen. Ik nam deel aan een vier weken durend programma dat Activity International in samenwerking met hun partnerorganisatie in Cuba aanbiedt. Een programma waarin je het land en de taal maar ook verschillende aspecten van de cultuur op een leuke wijze leert kennen. De organisatie Jakera verzorgt zowel de accommodatie, de scholing en alle andere onderdelen van het programma. Je komt als het ware in een soort grote familie terecht die je een kijkje gunt in het echte leven in Cuba.

Je start samen met gemiddeld zo'n 30 andere reisgenoten, vanuit alle plekken van de wereld, een Spaans cursus die wordt aangepast aan jouw niveau. Er wordt op een informele en gezellige wijze lesgegeven in het huis waar je ook verblijft. Het enthousiasme van de leraren werkt aanstekelijk, wat zeker bevorderlijk werkt bij het leren van een nieuwe taal. Doormiddel van spellen, gesprekken over het dagelijks leven en tripjes naar markten en het strand leer je het Spaans op een natuurlijke manier te gebruiken. De lessen zijn iedere maandag tot en met vrijdag en duren drie uur.

discover cuba en nicaraguaNa de lessen wordt er gezamenlijk geluncht. Wat wel zo gezellig is, aangezien niet iedereen hetzelfde programma volgt en je dus niet iedereen de hele dag ziet. Ik koos voor het programma Spaans en Dans, wat inhield dat ik 5 dagen in de week, iedere middag, een uur dansles had. Ik kan wel zeggen dat Cubaanse salsa echt mijn hart gestolen heeft! De danslessen worden aangeboden door de dansschool Casa del Son, die niet ver van het hostel ligt. Het plezier en de passie van de dansleraren zorgt ervoor dat de salsalessen een onvergetelijke ervaring worden.

Naast het feit dat het programma een echte aanrader is, is Cuba ook gewoon een geweldig land om te bezoeken.  Het is van alle markten thuis: mooi weer, zeer interessante historie, geweldige muziek & dans cultuur, te gek nachtleven en parel witte stranden. Ik ben inmiddels weer terug op Nederlandse bodem, maar ik weet dat er nooit een dag zal komen dat ik niet terug naar Cuba wil.


Op naar Nicaragua!
discover cuba en nicaraguaNa vier weken in Havana,Cuba, te hebben doorgebracht begint op 31 Januari 2016 wederom een nieuw avontuur. Dit keer reis ik af naar Granada, Nicaragua. Een land waar ik voor deze reis eigenlijk nog helemaal niets vanaf wist.

Van Nicaragua verwachtte ik dat het een soort gelijke cultuur zou hebben als Cuba. Geen idee waarom ik deze gedachten had, maar zo stapte ik op 31 Januari wel het vliegtuig in. Vanaf het moment dat ik in Managua landde merkte ik dat ik er helemaal naast zat. Nicaragua is prachtig, maar totaal anders dan Cuba. Nicaragua is een land met een prachtige natuur, veel vulkanen, een zeer warm klimaat, geweldige surfstranden maar ook "verwesterde" steden met grote winkelcentra.

Ik verbleef een maand in de koloniale stad Granada om als vrijwilligster bij Carita Feliz Engels les te gaan geven. Enorm spannend, maar achteraf een van de leukste een meest leerzame projecten die ik tot nu toe heb gedaan. Wat me is opgevallen in Latijns Amerikaanse landen is dat de mensen er zeer behulpzaam en gastvrij zijn, en dat was in Granada ook zeker het geval. En dan die kinderen waar je de hele dag mee mag doorbrengen. Dat geeft zoveel energie! Er wordt bij Carita Feliz dan ook op zeer creatieve en speelse wijze aan de kinderen les gegeven. Wat het ook voor de vrijwilligers, waaronder ik dus, erg leuk maakt.

Ik verbleef in het hostel Santa Rosa, met nog een aantal andere meiden uit Nederland. Het hostel was van alle gemakken voorzien en de eigenaren waren erg vriendelijk. Santa Rosa is een relatief rustig hostel, wat wel zo prettig is. Je leert als je alleen reist zoveel mensen kennen waar je dagelijks een hapje mee gaat eten of gezellig wat mee gaat drinken, dat het soms wel prettig is om je even terug te kunnen trekken.

Nicaragua biedt een hele hoop avontuur op verschillende manieren. Mijn hoogte punten waren de tour de islettas, waarbij je onder het genot van een drankje en muziek in een kleine bootje langs een hele groep eilanden vaart, Threehouse, een hostel/nachtclub in een enorme boomhut midden in de jungle, de prachtige stranden en niet te vergeten het heerlijke eten!

Bo Thijssen (Discover Cuba en vrijwillerswerk Nicaragua 2016)