Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Costa Rica > Spaans en vrijwilligerswerk

 > Reisverhalen


Reisverhalen en ervaringen vrijwilligerswerk Costa Rica

 

Ik heb gewerkt in het nationaal park Cabo Blanco. Dat is me heel erg goed bevallen. Het was echt een fantastische ervaring en voor mij mijn eerste grote reis, maar zeker niet de laatste. Eerst ben ik 2 weken in San José geweest, de hoofdstad, naar een school om Spaans te leren. Daarna ben ik twee weken naar een school in Samara geweest om verder Spaans te leren. Daarna een week vrij om te reizen, 1,5 week vrijwilligerswerk in een nationaal park en toen nog 1,5 week vrij om te reizen. In totaal ben ik dus 2 maanden in Costa Rica geweest.

Aanrader? Ja, het is een geweldige ervaring waar je ontzettend veel mensen ontmoet, een prachtige omgeving ziet, geweldige avonturen kunt beleven en daarnaast veel leert over jezelf en een andere cultuur.

Tip Neem niet teveel spullen mee., sta open voor contacten met zowel reizigers als locals. Verblijf in een gastgezin, dit is heel leuk, en goed voor je Spaans. Zorg dat je een beetje Spaans spreekt, of ga naar een school om het te leren. Gebruik altijd je gezonde verstand! Ik heb me nooit echt onveilig gevoeld, omdat ik luisterde naar de lokale bevolking. 's Avonds laat niet alleen over straat, neem een taxi, enzovoort. Check ook mijn weblog: www.lindaspeelman.waarbenjij.nu
Linda Speelman (23 jaar, vrijwilligerswerk Costa Rica 2015)
 

 

Ik ben mijn reis begonnen in Costa Rica. Daarna ben ik naar Nicaragua gereisd. In Costa Rica heb ik bij een schildpaddenproject gehopen en in Nicaragua in een dierentuin. Beide projecten twee weken en daarnaast nog twee weken gereisd in beide landen. Hoe het me bevallen is? Hartstikke goed! Super ervaring gehad en de tijd ging veel te snel!

Ik heb twee weken gewerkt op een schildpaddenproject aan de Pacifische kust in Costa Rica. Ik had nooit gedacht dat ik zoveel schildpadden (volwassenen en baby's) van dichtbij zou zien. Ik vond het heel interessant om te leren over dit mooie dier. Daarnaast was het heel leuk om met mensen uit zoveel verschillende landen samen te wonen en te werken, dit leverde altijd leuke gesprekken op.

In Nicaragua heb ik twee weken gewerkt in een dierentuin vlakbij Granada. De eerste week in de vlindertuin en de tweede week in de dierenopvang. Het werk was soms fysiek zwaar (vooral de tweede week), maar ook hier heb ik genoten door de hele tijd buiten aan het werk te zijn. Ik was hier de enige buitenlander, dus ik heb goed mijn Spaans kunnen oefenen en ben hierdoor ook veel te weten gekomen over het land.

Naast het vrijwilligerswerk heb ik ook nog twee weken gereisd in beide landen en ook dit had ik zeker niet willen missen! Aanrader? Ja, het is een uitdaging en naast dat je een land leert kennen, leer je ook veel over jezelf. Je moet omgaan met een nieuwe cultuur en dit is altijd goed voor je persoonlijke ontwikkeling. En als laatst leer je het leven in Nederland meer waarderen (hoe cliché dit ook klinkt). Voornamelijk de luxe en hoe goed alles geregeld is bij ons.

Tip: Plan naast het vrijwilligerswerk ook zeker tijd in om te reizen, zodat je wat van het land kunt zien. Mijn combinatie van de helft vrijwilligerswerk en de helft reizen vond ik echt perfect! Trek je niet te veel aan van meningen van andere mensen wanneer deze zeggen dat Midden-Amerika niet veilig is voor een meisje alleen. Uiteraard moet je altijd goed uitzoeken waar je wel en niet moet komen en je gezonde verstand gebruiken, maar ik heb Costa Rica en Nicaragua ervaren als veilige landen voor een meisje alleen. Lees hier haar hele reisverhaal!
Anne van der Passe (23 jaar, vrijwilligerswerk Costa Rica en Nicaragua 2015)

vrijwilligerswerk costa rica anne van de plasse vrijwilligerswerk costa rica anne van de plasse vrijwilligerswerk costa rica anne van de plasse
vrijwilligerswerk costa rica anne van de plasse vrijwilligerswerk costa rica anne van de plasse vrijwilligerswerk costa rica anne van de plasse
vrijwilligerswerk costa rica anne van de plasse vrijwilligerswerk costa rica anne van de plasse vrijwilligerswerk costa rica anne van de plasse

Foto's zijn genomen door Anne van de Plasse (2015). Anne heeft het project schildpaddenproject Bahia de los Priratas gedaan aan de Pacific Coast. 

 

Ik ben 8 weken in Costa Rica geweest en heb in een weeshuis en gewerkt en in een Community Centre. Ik vond het superleuk! Vooral de verschillende gastgezinnen waren allemaal erg leuk. Ik ben naar school geweest in San Jose om Spaans te leren, toen nog 2 weken naar school geweest in Samara. Daarna terug naar San Jose om te werken in een weeshuis en toen mijn laatste 2 weken naar Sarapiqui om daar te werken. In totaal 2 maanden, allemaal erg verschillende plekken en leuke mensen.
Aanrader? Ja, hartstikke leuk om nieuwe plekken te ontdekken, nieuwe mensen te leren kennen en een cultuur mee te maken van dichtbij.
Tip: Verwacht niet teveel van het vrijwilligerswerk, vaak is er niet heel veel werk te doen.
Renée Vreuls (18 jaar, 8 weken vrijwiligerswerk + taalcursus Spaans 2014)

 

Mijn verblijf in Costa Rica is me goed bevallen. De taalcursus en het vrijwilligerswerk duurde iets meer dan een maand. Het was precies lang genoeg, Daarna hebben we nog 3 maanden helemaal vrij rondgereisd. Aanrader? Ja, je maakt zoveel dingen mee en je beseft hoe goed we het hebben in ons land. lees ook mijn weblog: www.daanenrosaopavontuur.waarbenjij.nu
Daan Verstand (22 jaar, 4 weken vrijwilligerswerk + taalcursus Spaans, + rondreizen 2014)

 

costarica_natuurproject_groepsfotoIk heb in het Wild Rescue Center National Park vrijwilligerswerk gedaan. Het is me goed bevallen! 3 weken helpen bij een hotel, rustig en interessant. 1 week taalcursus, erg handig! 2 weken rescue center met costa ricaans gastgezin, hartstikke leuke ervaring! 1 week reizen, spannend, leuk en mooi! 2 weken national park, weinig werk maar wel leuke groep vrijwilligers! 3 weken rondreizen, supersuper mooi land! Aanrader? Ja, het is echt geweldig! Tip: Als je extra weken taalcursus bij wilt boeken, doe dit dan op de plaats zelf, scheelt veel geld.
Yvonne Roijendijk (23 jaar, vrijwilligerswerk (natuurproject) + cursus Spaans 2014)

 
 

Ik heb vrijwilligerswerk gedaan als pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf. Mijn dag zag er zo uit: opstaan, ontbijt van gastgezin, school/werk, lunch, dansles op school, avondeten in gastgezin, op stap/huiswerk, naar bed. Het is me erg goed bevallen.Een perfecte combinatie voor een eerste reis alleen. Aanrader? Ja, omdat je leert op jezelf te vertrouwen, volwassener en zelfstandiger wordt. Een ander land en een andere cultuur kan leuke eigenschappen in jezelf naar boven halen. Als je een eerste reis alleen maakt is het prettig om één en ander voorafgaand geregeld te hebben, zodat je een veilige basis hebt voordat je ECHT helemaal alleen gaat reizen. Activity International heeft mij daar goed bij geholpen. Tip: Lonely Planet geeft soms betere informatie dan de locals.
Hanna van Heerde (25 jaar, sociaal vrijwilligerswerk Costa Rica + cursus Spaans 2013)

 
 

schildpad costa ricaIk ben in Costa Rica geweest en een paar dagen in Panama. Mijn hoogtepunten waren bijvoorbeeld diep in de nacht alleen aan het strand over zeeschildpadeieren waken, de oplichtende oogjes van de rovende wasberen zien, de prachtige zee en een ongelooflijk heldere steren hemel daarboven. En dat ik allerlei mensen heb ontmoet. En dat ik Cerro Chato (een oude vulkaan te La Fortuna) heb beklommen en dan bovenin zwemmen.. En ik heb in Costa Rica veel rijst en bonen eten, gallo pinto!! En overheerlijk fruit!!
Ik heb bij 2 projecten geholpen
1. Zeeschildpaden te Camaronal, Costa Rica
2. Wildlife Rescue Centre, moin Costa Rica

Tijdens de 4 weken cursus Spaans in San Jose (voorafgaand aan het vrijwilligerswerk) had ik ma-vrij les. In de weekenden heb ik uitstapjes gemaakt. Costa Rica is klein en er is veel te bereiken vanuit de hoofdstad. Of ik ging uit met een paar Costa Ricanen (studenten van de Uni. Latina) die ik daar heb ontmoet. Vervolgens heb ik 2 weken vrijwillgers werk aan de Pacifische kust en 2 weken aan de Caribische kust. De laatste 2 weken heb ik in Costa Rica rondgereisd en mijn Spaans uitgetest. Hoe het me bevallen is? Goed, vooral het gastgezin in San Pedro. Ze zien zich meteen als je Mama Tica (Costa Ricaanse moeder).

Aanrader? Ja, de taal, de mensen, het eten, de natuur (en zijn vreemde beesten luiaards, zeeschilpaden, aapjes..kijk wel uit voor je spullen :) Een andere cultuur meemaken dan Nederland is zeker een aanrader. Als ik het weer zou doen zou ik zelf alleen wat meer focusen op het Spaans, de school is goed. Misschien nog een weekje erbij. Ik vond het Spaans van de Costa Ricanen namelijk makkelijk te verstaan en het leert sneller dan bijvoorbeeld het Argentijns of Chileens (ik ben zelf half Chileens).
Ricardo Gomez Wildeman, (25 jaar, vrijwilligerswerk (natuurproject) Costa Rica + cursus Spaans 2013)