Au pair
Home  > Contact > Info voor decanen

 > Waarom een tussenjaar een goed idee is


Op donderdag 16 juni 2016 zijn collega's Janine en Carma bij een congres op de Universiteit van Wageningen geweest. Dit ging over de oprichting van het TussenjaarKenniscentrum. Heel interessant! Het doel van deze bijeenkomst was om te brainstormen over de invulling van dit Kenniscentrum. Iedereen die aanwezig was, is het er roerend over eens dat een tussenjaar een heel waardevol jaar kan zijn. En dat het heel goed kan zijn voor je persoonlijke ontwikkeling.

Maar hoe overtuig je ouders, opa's en oma's, decanen en jongeren zélf dat zo'n tussenjaar helemaal niet zo'n slecht idee is. De harde cijfers waaruit blijkt dat de studie-uitval na een tussenjaar veel lager is, bestaan al lang. Maar ja, leg dat maar eens uit aan je ouders....Tussenjaar Twijfels

Initiatiefneemster Daniëlle Vogels weet als jongerencoach en tussenjaar-deskundige al lang dat een tussenjaar erg positief kan uitpakken. Ze vindt dat er te veel druk op jongeren ligt om een goede studiekeuze te maken (terwijl ze amper weten wat ze willen). Ze gunt daarom iedereen een tussenjaar. In dit jaar kun je rustig op zoek naar wat je nou eigenlijk wilt, waar je kwaliteiten liggen, je kunt ontdekken wie je bent en waar je nou eigenlijk blij van wordt. Zo'n tussenjaar vormt je en helpt je te onderzoeken wat eventuele vervolgstappen kunnen zijn. Dan moet je zo'n jaar natuurlijk wel goed invullen. (kijk ook eens op haar site Tussenjaar Twijfels)

 

"Er gebeurt niks als je thuis stilzit"

Mede-commissielid Hermien van Miltenburg (Nederlandse decanenvereniging NVS-NVL) vindt dat ook en zegt het volgende over een tussenjaar in een eerder gepubliceerd artikel":

"Of je nou gaat backpacken of een jaartje gaat werken: denk goed na over wat je gaat doen en kies iets wat bij je vervolgopleiding past. Dat adviseert de Nederlandse decanenvereniging NVS-NVL. Want bij scholieren die hun tussenjaar goed besteden, is de kans op studie-uitval veel kleiner. En dat scheelt veel geld: de kosten voor uitval komen voor een groot deel terecht bij de belastingbetaler."

Toch zien decanen het misgaan, omdat scholieren nu nog vaak een tussenjaar nemen zonder enig idee erachter. "Zo'n tussenjaar eindigt vaak in lamlendig in bed liggen, feesten en dom werk doen. Daar schiet je niks mee op", zegt Hermien van Miltenburg van de NVS-NVL. "Er gebeurt niks als je thuis stilzit."

Veel scholieren kiezen ervoor om in hun tussenjaar op reis te gaan. Heel leerzaam, volgens Hermien van Miltenburg, zolang de toekomstige studenten zich eerst maar hebben verdiept in hun toekomst. "Ik vind ook dat scholieren naar minimaal drie open dagen moeten gaan en verschillende hogescholen en universiteiten moeten vergelijken", zegt ze. "Zorg er wel voor dat je een begin van een keuze hebt, voordat je iets leuks gaat doen."


Vuist richting overheid én vraagbaak

Met de oprichting van TussenjaarKenniscentrum zijn er een aantal mensen vanuit verschillende werkvelden bezig om een vuist te maken richting overheid met een duidelijke boodschap aan de minister: stimuleer jongeren in zichzelf te investeren, geef ze de tijd om zichzelf te ontdekken, laat ze (internationale) ervaring opdoen, kom ze financieel tegemoet (want het moet ook allemaal te betalen zijn), en wees niet bang dat ze na zo'n tussenjaar niet meer aan een oplelding beginnen, want dat gebeurt zelden. Integendeel, jongeren die een tussenjaar hebben gehad zijn vaak gemotiveerder dan ooit!

Naast de lobby richting overheid wil het Kenniscentrum ook als vraagbaak fungeren voor decanen, ouders, schoolverlaters, studenten etc. Iedereen die informatie zoekt over het goed en zinvol invullen van een tussenjaar zou hier terecht moeten kunnen.

 

Activity International staat achter TussenjaarKenniscentrum

Tsja, het is natuurlijk niet heel ingewikkeld om te bedenken dat wij dit standpunt toejuichen. Veel van onze medewerkers hebben zelf een tijd in het buitenland gewoond en gewerkt (na school en/of studie) en weten als geen ander dat een zo'n buitenland ervaring iets met je doet. Het maakt je zelfstandiger, het vormt je, het opent je ogen, je leert jezelf en de rest van de wereld kennen...Dus wat ons betreft sluit dat naadloos aan bij de mening van de commissie. Just do it!

Wij hebben regelmatig te maken met schoolverlaters en studenten die (bijna) klaar met hun studie zijn. Ze willen allemaal even iets anders en zich bezinnen op eventuele vervolgstappen in hun leven. Dat doen ze bijvoorbeeld door een aantal maanden te gaan backpacken in Australie. Of in Afrika, Azië of Latijns-Amerika vrijwilligerswerk te gaan doen. Sommige schoolverlaters gaan naar even door met school, maar dan op een highschool in Amerika, Engeland of Nieuw-Zeeland. Gewoon een paar maanden meedraaien in een ander gezin en naar school gaan in een ander land. En of dat leerzaam is!

Nuttige websites

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan een kijkje op de volgende sites:

 

 

gratis-infodagen