Au pair
  Vrijwilligerswerk

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Vrijwilligerswerk > Cambodja > Vrijwilligerswerk Cambodja

 > Reisverhalen


Reisverhalen en ervaringen vrijwilligerswerk Cambodja

 

Met de organisatie Activity International heb ik 8 weken vrijwilligerswerk gedaan in Siem Reap, Cambodja! In een community center heb ik kinderen Engels les gegeven, ze laten zien hoe fantastisch volleyballen is en heb ik voorlichting gegeven over hygiene. De weken vlogen voorbij en ik heb hier een geweldige tijd gehad. Voordat ik terug ga naar huis, ga ik eers nog backpacken in Myanmar en ook hier kijk ik enorm naar uit!  Meer lezen over de ervaringen van Eva? Check haar weblog!
Eva Hoeksma, december 2015

 

 

vrijwilligerswerk cambodja nina kampsWie kan er nou weer zeggen dat ze 20 minuten bij Ankor Wat vandaan werken? Elke dag komen duizenden toeristen van over de hele wereld om het zevende wereldwonder te bekijken, en ik kan er na m’n werk even langsfietsen om de zonsondergang te zien en een broodje te eten. Alleen oppassen dat de apen die niet stelen natuurlijk.

Ik werk als vrijwilliger bij Children’s Dream in Siem Reap, Cambodja. Dat is een school waar ik Engelse les geef. ’s Morgens in de Kindergarten, en ’s avonds aan 8- en 9-jarigen. In de kindergarten werk ik met twee andere vrijwilligers en een locale lerares, Sreynith. Zij is zó inspirerend! Haar enthousiasme en energie de hele dag zijn ongelofelijk. Want wat is het zwaar soms met die peuters. Ze zijn leuk en schattig maar ook ongeremde projectielen soms, en streng zijn moet je leren. Je krijgt er in ieder geval veel respect van voor je ouders en peuterschoolleraar. We hebben er met alle leraren en vrijwilligers wel veel plezier in om allerlei activiteiten voor de kinderen te bedenken, van poppenkast tot kinderyoga.
vrijwilligerswerk cambodja nina kampsij de klas oudere kinderen stond ik er helemaal alleen voor! Het waren gelukkig maar zeven kinderen en ze konden al goed Engels. Children’s Dream focust op praten, praten en nog meer praten, en dat is te merken! Ik kon over een onderwerp beginnen en vervolgens was de les gevuld met leuke gesprekken.

Ik heb echt onwijs veel geleerd over het plannen van lessen en het bedenken van activiteiten om ze leuker te maken. Supermoe na vier uur kindergarten krijg ik weer energie van deze klas. Zo veel enthousiasme om te leren heb ik nog nooit bij mezelf of andere kinderen in Westerse landen gezien.

De Cambodjaanse leraren van de school zijn ook geweldig. Ze nemen ons soms mee naar de minder toeristische gebieden van Cambodja. Op deze manier heb ik echt prachtige en ongeroerde plekken in Siem Reap en omstreken mogen ontdekken. Siem Reap is een aantrekkelijk stadje, en het voelt als een soort tweede huis. In de weekenden bekijk ik de rest van Cambodja, zoals de kust en de hoofdstad, Phnom Penh. Het land kent ernstige en recente oorlogstrauma’s door onder andere de Khmer Rouge, maar de mensen zijn vriendelijk en verwelkomend. Behalve in het criminelere Phnom Penh heb ik me nergens onveilig gevoeld als solo reiziger.

Over twee weken moet ik helaas afscheid nemen van de school om nog twee maanden te gaan backpacken. Ik ga de school en de kinderen veel missen. Cambodja heeft me meer liefde gegeven dan ik ooit kan teruggeven.

vrijwilligerswerk cambodja nina kamps vrijwilligerswerk cambodja nina kamps vrijwilligerswerk cambodja nina kamps
vrijwilligerswerk cambodja nina kamps vrijwilligerswerk cambodja nina kamps  vrijwilligerswerk cambodja nina kamps
vrijwilligerswerk cambodja nina kamps vrijwilligerswerk cambodja nina kamps vrijwilligerswerk cambodja nina kamps


Nina Kamps (vrijwilligerswerk Cambodja 2015)

 

 

Ik heb Engels (en gedeeltelijk kunst-) lessen gegeven in Siem Reap, Cambodja.
Dit is me erg goed bevallen. De eerste maand had ik wel echt nodig om aan een heleboel dingen te wennen, alles is zo anders! Maar daarna had ik het ontzettend naar mijn zin en voelde me erg thuis. Ik vond het ook een erg leuke ervaring om zo lang op een plek te blijven, wat je minder doet wanneer je reist, omdat je zo veel meer leert van de cultuur en de mensen.

Voor mij waren het 3 waanzinnige maanden. De eerste maand was zwaar, maar daarna was het geweldig. Heel eerlijk gezegd was het werk zelf zwaarder dan ik had verwacht, de dagen waren ontzettend lang. Ik was daarom heel blij dat ik in een vrijwilligershuis zat en wanneer de lange schooldag er eindelijk op zat je mensen thuis had waarbij je je verhaal kwijt kon en gewoon even samen relaxen. Ik voelde me na een tijd in Cambodja helemaal op mijn plek. Ook het lesgeven (wat ik nooit eerder had gedaan) wende na een tijdje en kreeg ik er echt ontzettend veel plezier in. Over het algemeen een waanzinnig goeie ervaring en iets dat ik niet snel ga vergeten.

Aanrader? Ja, het is iets dat je moet ervaren, geen boek zal je zoveel leren over een andere cultuur dan wanneer je er voor een langere tijd midden in leeft. Naast dat je veel leert over de wereld om je heen leer je ook veel over jezelf. Je leert hoe jij het beste met verschillende lastige situaties kunt om gaan, wat je sterke punten zijn, wat je mindere, wat je eraan kunt doen om die te verbeteren. Ik heb vooral heel erg geleerd om me bewust te zijn van wat ik voel en op dat gevoel te vertrouwen. Iets minder rationeel te handelen dus soms. Dat dat nodig is geldt natuurlijk lang niet voor iedereen, maar ik denk wel dat iedereen iets over zichzelf zal leren waar hij/zij iets aan heeft voor de rest van zijn/haar leven.  Tip: Plan een reis na je vrijwilligerswerk!
Roberta Mueller (vrijwilligerswerk Cambodja 2015)
 

 

vrijwilligerswerk cambodja caro vossenHet was fantastisch! In het begin was het voor mij wel erg wennen. Niet aan het land en de cultuur, maar het 24/7 samenzijn met mijn huisgenoten. Ik heb genoten van de locale bevolking, hun puurheid, oprechte enthousiasme en warmte. Het delen van de levenservaringen, cultuur en waarde en normen verschillen waren zeer leerzaam. De momenten om kennis en vaardigheden te mogen delen waren zeer leerzaam en een beste ervaring ooit.

Ik ben eerder gestopt omdat ik me niet in het huis kon gewennen, waar grotendeels landgenoten zaten. Ik voelde mij hier niet thuis. Na mijn besluit om eerder te stoppen, heb ik me in de laatste twee weken, nog nooit zo gelukkig gevoeld. Ik heb genoten van Siem Reap, de locale bevolking, hun eten, natuur en cultuur. Ik heb genoten van hoe zij hun leven lief hebben en dat was ongelooflijk fantastisch. Het avontuur heeft mij heel veel energie, doorzettingsvermogen en tranen gekost, maar de laatste tranen waren alleen maar tranen van geluk.

Aanrader? Ja, je eigen grenzen/behoeftes te ontdekken en te ondervinden waar het in het leven eigenlijk om gaat: wat is waardevol voor mij en wat geeft mij de zin aan het leven. Het ultieme gevoel van vrijheid, leven en beleven, maar ook het leren van eigen keuzes maken.

Tip: Ga, ervaar en beleef het. Hoe de ervaring ook uitpakt het is een ontzettend mooie levensles!
Caro Vossen (22 jaar vrijwilligerswerk Cambodja 2014)

vrijwilligerswerk cambodja caro vossen vrijwilligerswerk cambodja caro vossen vrijwilligerswerk cambodja caro vossen
vrijwilligerswerk cambodja caro vossen vrijwilligerswerk cambodja caro vossen vrijwilligerswerk cambodja caro vossen 

Ik heb 2 maanden in Siem Reap (Cambodja) gewoond en gewerkt. Dat is me erg goede bevallen! We zijn begonnen met een paar dagen oriëntatie, om de stad en de cultuur te leren kennen. Vervolgens heb ik 8 weken vrijwilligerswerk gedaan als onderwijzer op een school. Ik gaf mijn les samen met een Cambodjaanse docent, zodat er altijd vertaling was. Ik bereidde mijn lessen zelf voor: ik had elke maand een onderwerp en daar hingen alle lessen mee samen.

Aanrader? Ja, je leert ontzettend veel over een andere cultuur, en je leert ook jezelf beter kennen of je horizon verbreden. Met een vakantie blijf je altijd meer aan de toeristische kant; door (vrijwilligers)werk te doen duik je veel meer in een land en hoor je ook meer bij de bevolking.

Tip: Bereid je voor, maar niet te veel. Je moet natuurlijk weten wat je nodig hebt op je reis, en alvast inlezen over de cultuur is ook handig, maar blijf vooral openminded en sta open voor wat je allemaal ziet! Blijf ook flexibel, iedereen probeert waar te maken wat ze beloven, maar plannen en schema's worden vaker last-minute veranderd dan wij gewend zijn. Pin je niet te veel op de voorinformatie vast, dan kan je makkelijker mee veranderen. Meer lezen kan op www.elsevangurp.waarbenjij.nu
Else van Gurp (23 jaar, vrijwilligerswerk Cambodja 2014) 

 

Geweldig! Snelle manier om een onbekende cultuur te leren kennen. En geweldig om de kinderen daar te kunnen helpen om een klein stapje dichter te komen bij een goede toekomst.
Aanrader? Ja. De manier om de cultuur van dicht bij mee te maken en het waarderen wat je allemaal in Nederland hebt.
Floor van de Leur (23 jaar, vrijwilligerswerk Cambodja 2014)

 

Super! Wat een ervaring! Een super leuk vrijwilligershuis en super personeel. En wat een heerlijk land. Ik ben 2.5 maand in Cambodja geweest. Ik heb daar Engelse les gegeven aan kinderen van 4-5 jaar in de kindergarten en aan het einde van de middag primary class waar de kinderen tussen de 6-8 jaar zijn. Ik was verantwoordelijk voor het maken van de lesplannen, natuurlijk wel met hulp van de Cambodjaanse lerares. Primary class gaf ik zelfstandig.

Ik verbleef in Thida's house wat echt een super vrijwilligershuis is. Personeel is echt super en zorgen heel goed voor je. Het is heel fijn om meerdere vrijwilligers om je heen te hebben omdat je allemaal hetzelfde beleefd. Het is leuk om het aan het thuisfront te vertellen maar die begrijpen toch nooit helemaal hoe jij het ervaart omdat ze de sfeer er niet bij kennen, de geur niet kunnen ruiken etc. Kortom, echt een super ervaring. Ik zou het zo opnieuw doen.

Aanrader? Ja, ik vind het een aanrader omdat je op jezelf bent aangewezen. Je moet het zelf doen en je moet er zelf wat van maken. Het is een eye opener die je even weer met beide benen op de grond zet en ook laat zien dat het niet overal zo is als in Nederland. Wat niet inhoudt dat het perse slechter is maar wel anders. Je leert op persoonlijk vlak heel veel maar leert ook met een andere cultuur om gaan. Het is mijn inziens een hele grote verrijking voor je verdere leven!

Tip: Stel alle vragen die je wilt stellen. Doe mee met de training van Muses. En wees vooral niet bang, spring in het diepe en ga ervoor.
Ilona Spijkerman (22 jaar, vrijwilligerswerk Cambodja 2014)
 

vrijwilligerswerk cambodja sanne kaan bij lokale bruiloftHoe mijn reis em is bevallen? Heel erg goed. Het voelde echt als thuis. Ik zat in een vrijwilligershuis en gaf les aan kleuters van rond de 4 jaar. In de weekenden deden we vaak gezelligen dingen met de andere vrijwilligers of ging ik met m'n Cambodjaanse mensen leuke dingen doen. Aanrader? Ja. Ik vind het wel een aanrader omdat je zoveel nieuwe dingen leert van een andere cultuur en je leert jezelf ontwikkelen op een andere manier. Ook leer je zoveel leuke nieuwe mensen kennen en is het een ervaring om nooit te vergeten

Tip: Als je les gaat geven verdiep je alvast in lesgeven dit helpt echt als je straks echt voor een klas staat. Als je meer wilt lezen over de eravring van Sanne in Cambodja, lees dan haar blog: www.sanneincambodja.waarbenjij.nu
Sanne Kaan (21 jaar, vrijwilligerswerk Cambodja)
vrijwilligerswerk cambodja lotte bongersMijn reis was super! Daarom had ik Cambodja verlengd met 2 maanden en had ik besloten ook nog naar Vietnam te gaan! Het was een ontzettend mooie en leerzame ervaring!  Ik had een wat moeizame start op mijn project, maar toen dit eenmaal over was heb ik een super tijd gehad. Ik heb les gegeven in Cambodja en in vijf maanden heb ik toch wel wat voor elkaar kunnen krijgen, waardoor ik met een goed gevoel weg kon gaan. Alhoewel ik het wel moeilijk vond om de leerkrachten van mijn school daar zo achter te laten! In Vietnam heb ik ook een hele mooie tijd gehad. Ik heb daar in weeshuizen gewerkt. Heel mooi om zo in verschillende weeshuizen mee te kunnen draaien en de liefde te kunnen geven die ze missen!

Aanrader? Ja, omdat het een goede leerervaring is voor jezelf. Je gaat de dingen in Nederland meer waarderen! En daarnaast kun je, hoe kort/lang je ook blijft, echt wel iets betekenen! Als is het maar daar zijn voor de kinderen! Dat betekent al veel!Mijn tip: Ga er met een 'open-mind' naar toe. Geef het de tijd om je draai te vinden en vooral GENIETEN.
Je kunt Lotte's ervaringen lezen op www.lottebongers.waarbenjij.nu
Lotte Bongers 26 jaar, vrijwilligerswerk Cambodja (2013) en Vietnam (2014)

 


vrijwilligerswerk cambodja marlon kuiperHoe mijn reis bevallen is? Heel erg goed! Hoe gek dat je je ook thuis kan voelen in een wild vreemd land. Ik heb mijn tweede thuis gecreëerd in Cambodja.

Eerst ben ik zelf al gaan rond reizen naar onder andere Nieuw Zeeland en Thailand. Hierna ben ik vrijwilligerswerk gaan doen in Cambodja. Twee maanden op een plek zitten zag ik ineens wel tegenop. Je leert erg snel nieuwe mensen kennen en de stad waar je twee maanden verblijft word jou stad. Op je fiets groet je mensen, je herkent de straten, je weet de weg en hoe alles werkt. Het word je thuis en dat is een heerlijk gevoel. Het vrijwilligerswerk was echt heel dankbaar werk. Ik gaf Engels aan jonge kinderen op een school in de sloppenwijk van Cambodja, Siem Reap. Natuurlijk zaten hier ook dagen tussen dat ik me afvroeg wat ik hier deed, maar de dag erna is dan weer dubbel zo gaaf!

Aanrader? Ja! Zoals ik hierboven beschreef creëer je je eigen plekje in een compleet ander land, andere cultuur, andere levensstandaard, en toch kan dit je thuis worden. Juist door het vrijwilligerswerk leer je een land heel anders kennen dan wanneer je hier als toerist of backpacker komt. Je leert de mensen, de cultuur, de regels op een heel andere manier zien en deze ervaring kan je alleen beleven door een langere tijd op een plek te zitten.

Tip: Twijfels? Gewoon doen!! Als je er dan eenmaal bent, laat alles los wat je ooit geleerd hebt! Want het werkt niet zo in het buitenland. Doe een stapje achteruit, bekijk alles en geniet! Check ook mijn weblog: marlonjourney.waarbenjij.nu
Marlon Kuiper (23 jaar, vrijwilligerswerk Cambodja 2014)

 
 

vrijwilligerswerk cambodja lotte bongers.jpgOp 13 oktober 2013 ben ik - met dank aan Activity International - mijn avontuur begonnen ‘Vrijwilligerswerk doen in Cambodja’. Twee weken voor mijn vertrek kreeg ik te horen dat ik les mocht gaan geven op New Bridge, een school in een arm dorpje net buiten de grote stad Siem Reap. Als vrijwilliger op New Bridge heb ik les mogen geven aan kinderen van 3 tot en met 25 jaar, ondersteunde ik de lokale leerkracht tijdens haar lessen, heb ik eten uit mogen delen in de arme wijken en uiteindelijk ben ik de directeur gaan ondersteunen met het plaatsen en begeleiden van nieuwe vrijwilligers. Ook mijn vrienden en familie hebben me goed gesteund. Dankzij hen heb ik voor mijn school nieuwe bureautjes en schoolborden kunnen kopen, deze waren echt aan vervanging toe.

vrijwilligerswerk cambodja lotte bongers 2.jpgOp dit moment (jan 2014) ben ik nog steeds in Siem Reap, en heb ik nog geen seconde spijt gehad van mijn beslissing. Ik heb het hier zo ontzettend maar mijn zin, door de lieve collega’s op mijn project, maar ook door de andere vrijwilligers in Thida’s house, dat ik mijn periode al voor de tweede keer heb verlengd. Voor mijn vertrek leek 3 maanden (12 weken) erg veel, maar nu ik hier zit, vliegt de tijd voorbij. Het leven en de cultuur is voor mij nu zo normaal, maar toch geniet ik iedere dag van de dingen die ik om me heen zie gebeuren. Als toerist zie je niet hoe de mensen hier leven en wonen. Maar omdat ik hier nu al ruim 3 maanden ben, kan ik zeggen dat ik het echte Cambodja heb leren kennen!

Omdat ik voor mijn gevoel nog niet klaar was met reizen, en ik graag ook een ander land in Azië beter wil leren kennen, heb ik besloten om mijn reis te verlengen en in Vietnam ook nog vrijwilligerswerk te doen. De voornaamste reden van deze keuze is dat ik heel graag ook de cultuur van Vietnam wil leren kennen, en ik heb ervaren dat dit het beste kan door ook in het land te werken en met de lokale mensen om te gaan. Hopelijk gaat deze tijd net zo spectaculair worden als mijn tijd hier in Cambodja. Maar met de hulp van Activity International en mijn inzet en ervaring, moet het met mijn tweede avontuur ook goed gaan komen!
Lotte Bongers (vrijwilligerswerk in Cambodja, 2013)

 

 

Vrijwilligerswerk Cambodja |Prijzen en voorwaarden | Startdata | Reisverhalen