Au pair
Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Blogs en tips

 > Waarom de Big 5 eigenlijk de Big 5 heet


 

big cat elephant rhino research and conservation projectHet is misschien wel de meest gehoorde term binnen het wildlife-toerisme in Afrika: de 'Big Five'. Maar welke dieren behoren nou eigenlijk tot de 'Big Five'? En waarom eigenlijk? De 'Big five' bestaat uit de volgende dieren:

  • De leeuw: de koning der dieren.
  • De olifant: het grootste landdier ter wereld.
  • De buffel: je zou het misschien niet direct verwachten, maar dit is de gevaarlijkste van de vijf, met name als hij zich bedreigd voelt kan hij erg agressief uit de hoek komen.
  • De neushoorn: de meest bedreigde van de vijf, met name de zwarte neushoorn wordt ernstig met uitsterven bedreigd.
  • Het luipaard: het moeilijkst te spotten van de vijf, hij houdt zich graag schuil in bomen en met zijn goede schutkleur is hij dan bijna niet te zien.

    kwazulu big 5 reservatenEven ter info: vaak wordt gedacht dat een jachtluipaard en een luipaard twee namen voor hetzelfde dier zijn. Dat is niet zo. Een jachtluipaard (cheetah in het Engels) is veel kleiner en slanker gebouwd dan een luipaard (leopard in het Engels). Ook heeft het jachtluipaard "zwarte tranen" bij z'n ogen en dichte zwarte vlekken. Het luipaard heeft meer rozetten. Ondanks dat ze wel een klein beetje op elkaar lijken zijn ze totaal niet aan elkaar verwant. Het luipaard valt onder het geslacht van de brulkatten (samen met bijvoorbeeld de leeuw en de tijger), het jachtluipaard niet. Dan weet je het even...


kenia masai mara job ammerlaanDe term 'Big Five' heeft in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niets te maken met de grootte van de dieren. De Afrikaanse olifant is dan wel het grootste landdier ter wereld, maar het luipaard bijvoorbeeld is vele malen kleiner dan de giraffe die op dezelfde savanne rondwandelt.

Van oorsprong is de 'Big Five' dan ook een jagersterm. Het zijn namelijk de vijf gevaarlijkste dieren om te bejagen op het Afrikaanse continent. Waar andere dieren proberen te vluchten als ze zijn aangeschoten, kiest elk van de bovengenoemde dieren voor de aanval. Vandaar dat jagers in Afrika al heel lang geleden deze dieren tot de 'Big Five' hebben bekroond.

Gelukkig wordt er op deze dieren vandaag de dag steeds vaker met de camera geschoten in plaats van met het geweer. Ze zijn natuurlijk ook gewoon geweldig indrukwekkend om te zien. Veel mensen beschouwen de 'Big Five' vandaag de dag als de vijf dieren die je gezien moet hebben als je naar Afrika gaat.

Zin om zelf de uitdaging aan te gaan om de 'Big Five' met eigen ogen proberen te spotten en bij te dragen aan de bescherming deze veelal bedreigde diersoorten? Op de volgende van onze projecten is de complete 'Big Five' aanwezig:

Maar ook bij veel andere van onze projecten in Afrika krijg je de kans om de 'Big Five' proberen te spotten tijdens een safari. Zoals bijvoorbeeld bij de projecten in Swaziland.

 

De 'Big Five' wordt de 'Big Seven'

zuid-afrika_walvissenproject_vrijwilligerswerk_walvissenstaartNu de 'Big Five' steeds meer een term voor natuursafari's is geworden in plaats enkel een jagersterm, hoor je ook regelmatig de term 'Big Seven' in plaats van 'Big Five'. Naast deze vijf indrukwekkende landdieren zijn er namelijk ook nog twee zeedieren die niet op je lijstje mogen ontbreken als je wildlife gaat spotten in Afrika: de walvis en de witte haai.

Voel je er meer voor om deze twee indrukwekkende waterdieren te gaan spotten? Dat kan bij ons Gansbaai Marine Conservation Project.

 

Big 5 op bankbiljetten

Het meest bekende land om de 'Big Five' te spotten is Zuid-Afrika, hier staan ze zelfs afgebeeld op de bankbiljetten. Maar ook in Congo, Kenia, Namibië, Tanzania, Zambia en Zimbabwe komen deze vijf prachtdieren voor.

afrikaans geld

 

En hier zijn ze dan: de Big 7

big cat elephant rhino research and conservation project big cat elephant rhino research and conservation project big cat elephant rhino research and conservation project
big cat elephant rhino research and conservation project kwazulu big 5 reservaten welgevonden big 5 research and conservation project
kenia expedition snorkelen met walvishaai zuid-afrika gvi wildlife experience vrijwilligerswerk zuid-afrika leeuwenproject anouk van amerongen