Au pair
  Werkvakanties

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Werkvakanties > Australie > Work and Travel Australia > Hulp bij je reisplan

 > Cultuur


Cultuur Australië

 

Aboriginals

De meeste Aboriginals wonen vandaag de dag voornamelijk in het midden en noorden van Australië. Soms geïntegreerd met de rest van de bevolking maar vaak afgezonderd in reservaten. Tot voor kort leefden ze vaak in armoede, zonder rechten en werden niet erkend als de oorspronkelijke bewoners van het land. Veel van hun culturele erfgoed is tijdens de kolonisatie van de Engelsen verloren gegaan. Sinds de jaren vijftig zijn er wat verbeteringen in hun leefomstandigheden.

aboriginalsIn 1992 was er een doorbraak. Tot die tijd was het algemene idee dat het land voor de komst van de Engelsen aan niemand toebehoorde. Een uitspraak van het Hooggerechtshof heeft deze terra nullius-doctrine verworpen. Hierdoor is een grote stap gezet in de erkenning van de Aboriginals als oorspronkelijke bewoners. Kort daarna volgde een wetswijziging waardoor Aboriginals nu aanspraak kunnen maken op gebieden waarmee ze een ononderbroken verbondenheid kunnen aantonen. De meeste Australiers steunen dit verzoeningsgebaar en lijken nu te beseffen hoe belangrijk en waardevol de Aboriginalcultuur is. Ondanks deze grote stap vooruit zijn de Aboriginals anno 2013 in de meeste gevallen nog steeds slechter af dan hun landgenoten wat betreft gezondheidszorg, huisvesting en onderwijs.

 

Dream time

Aboriginals staan bekend om hun diepe, spirituele verbondenheid met de natuur. Maar ook hun muziek (didgeridoo) en bijzondere schilderkunst zij inmiddels wereldwijd bekend. Sommige oude tradities worden nog steeds doorgegeven; van generatie op generatie. Al eeuwenlang. Essentieel in de cultuur zijn de verhalen over de Droomtijd (Dreaming). Deze verhalen gaan over schepping, de geschiedenis van het land en het volk. De verhalen worden vaak gezongen, begeleid door didgeridoo-klanken waarbij speciale dansen worden uitgevoerd. Als verering van de geesten van de voorouders. De wezens uit de Droomtijd zijn in bepaalde elementen van het landschap belichaamd. Ieder individu wordt beschouwd als afstammeling van iets uit de natuur, als deel van de geest die het land bewoont. De plekken die verwijzen naar voorouderlijke geesten zijn heilig. Ze worden met zorg onderhouden en worden gebruikt voor traditionele ceremonien en rituelen. De meest bekende heilige plaats van de Aboriginals is Ayers Rock, eigenlijk Uluru geheten. Tot voor kort kon je deze rots nog beklimmen. Maar begin 2010 is het besluit genomen om de toegang tot de heilige rots te sluiten. Uit respect voor de eeuwenoude Aboriginaltraditie.

 

De Aussies

australie_surflesHet overgrote deel van de Australische bevolking heeft Engelse of Ierse voorvaderen die vanaf de 18e eeuw vanuit Groot Britannie naar strafkampen in Australie werden gestuurd. Cricket en rugby zijn niet voor niets favoriete sporten! En kijk maar eens naar de straatnamen in de steden: alsof je in Londen of Dublin loopt! Maar de laatste decennia hebben ook de Grieken, Italianen, Joegoslaven, Libanezen, Turken, Vietnamezen, Chinezen, Japanners hun weg naar Australië weten te vinden. Dé Australiër bestaat dus eigenlijk niet. Australië is bij uitstek een multiculturele samenleving, waar de gebruinde surfer uit Brisbane, de Griekse autoverkoper in Sydney, de roodharige duikinstructrice met sproeten uit Cairns en de stoere cowboy van het platteland tot een en hetzelfde volk horen.

 

Mentaliteit

De Ozzies staan bekend als vriendelijke, gezellige, informele en relaxte mensen. Ze hebben een prettig gevoel voor humor, houden van een goeie grap en drijven graag de spot met zichzelf. Er heerst weinig hierarchie in de samenleving, en gek genoeg is dat in het dagelijkse leven te voelen. Of je nu de weg kwijt bent, een biertje wilt bestellen of een kamer in een hostel wilt boeken: overal zul je vriendelijk worden cricketgeholpen.Grote kans dat dat ook nog met welgemeende stralende lach gepaard gaat. Geen haast. Geen stress. Geen gedoe. No worries mate, 't komt allemaal goed. Om deze mentaliteit echt te proeven, moet je niet alleen in de steden blijven. In de Outback zul je nog veel meer kunnen genieten van het typische buitenleven en de 'easy going' mentaliteit van de Ozzies.

 

Eten

Omdat er veel verschillende nationaliteiten zijn, heeft Australië een gevarieerde keuken. Je kan er echt van alles krijgen; van Griekse moussaka tot Italiaanse pasta. Van Chinese take-away tot Irish stew. Iets typisch Australisch is biefstuk van de kangoeroe. Verder houden Australiërs erg van barbecueën: biefstukken, worstjes, kippetjes, vis, uien, groente...gooi het er maar op! Je zult van elke backpacker dan ook altijd over de 'barbie', zoals de aussies het vaak noemen, horen. In Australië hebben ze dan ook op elke camping of picknickplaats wel een vaste BBQ.

Een barbie vindt vaak plaats onder het genot van een lokaal biertje. Ook typisch Australisch zijn BYO (Bring Your Own) restaurants. Hier bestel je het eten, maar je neemt zelf je eigen drinken mee. Dit scheelt weer in de kosten!

Als je tijdens je reis naar de outback van Australië reist moet je ook zeker proberen om buch tucker te vinden. Bush tucker is eten wat je direct uit de natuur haalt. De aboriginals leefden vroeger alleen maar van bush tucker nu kun je speciale tours boeken waarin je alles kunt leren over deze natuurlijke voedselbron.

 

De taal

Ozzies hebben humor, zijn relaxt en lekker laidback. Het grappige is dat je dat terug vindt in de taal. Ze korten graag af en gebruiken veel grappige woorden. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Vandaar ook 'Oz' als ze het over hun eigen land hebben. Het 'Strine'/'Slang', oftewel het Australische Engels, is doorspekt me humor en is eigenlijk een van de leukste en kleurrijkste talen ter wereld. Het accent valt nog wel mee; gewoon een kwestie van even omschakelen.

In het begin is het best lastig om Strine/slang te begrijpen. Dat komt doordat ze veel gebruik maken van zelfgemaakte woorden en afkortingen. G'day (goedendag) is wel bekend, maar met ta (bedankt) en tata (tot ziens) ligt dit al iets anders. En wat te denken van sandshoes (gymschoenen)? Raak je gezellig aan de yarn (praat) in een leuke bar met je mates, schrik dan niet van scheldwoorden als bloudy pom (Engelse) of septic tank(Yank, Amerikaan) hoort: het is goed bedoeld. Tenminste, zolang je in een drinking school maar niet te lang wacht met shouting around. Drink je te veel dan word je pissed, sloshed of blotto (dronken). Loopt het uit de hand en are you barking at lawn (echt dronken dus), dan zul je je de volgende dag waarschijnlijk behoorlijk crook voelen. En besluit je tot slot om te gaan genieten van Bondi beach, vergeet dan niet je slip (t-shirt), slap (zonnebrandolie) en slop (zonnehoed) mee te nemen.

Kortom: je Engels zal bij terugkomst in Nederland 'fair dinkum' de nodige uitdrukkingen rijker zijn:

"G'day mate, how ya goin'? Listen, tonight we have an Aussie barbie. Just call in and bring a couple of blokes and Sheilas and BYO. Stubbies will do! If you're lucky, there's gonna be a few Pommies and Kiwi's as well. So you're coming? Good 'n ya! What you're saying? The Coathanger has burned down? Fair Dinkum! Well, I'll hear the story in the arvo. C-ya!"

Kleine woordenlijst
Amber fluid = Bier; 'Let's have a quick transfusion of amber fluid'
Ankle-biter = Een klein kind
Arvo = Een kopje thee in de namiddag: "Pop in for arvo tea"
Aussie salute = Het handgebaar (wuiven) dat je maakt om de vliegen weg te jagen
Banana Bender= Inwoner uit Queensland
Barbie = Barbecue
Beauty! = Geweldig, mooi, te gek!
Billabong = Een waterpartij in een droge rivierbedding
Billy = Theepot (in de Outback op het vuur)
Bird = Meisje
Bloke = Een man/vent
Brolly = Umbrella
BYO = 'Bring Your Own' drinks (in sommige restaurants worden geen drankjes geserveerd en moet je dus zelf meenemen)
Coathanger = Uitdrukking voor de Sydney Harbour Bridge
Cobber = Een hele goede vriend
Crook = Zo voel je je als je ziek bent/boos bent; 'Don't go crook on me for getting crook'
Dunny = Het toilet
Fair dinkum = Eerlijk, echt
G'day = Hallo
Hard yakka = Zwaar werk
How are ya = Hoe gaat het ermee?
Legless = Iemand die stomdronken is
Mate = Vriend, maatje. Iedereen die je maatje is of wil zijn; van de Minister tot de buurman
Mozzies = Mosquitos
No worries = Maak je geen zorgen
Pissed = Dronken
Sheila = Een vrouw
Stubby = 33cl flesje bier
Swag = eenpersoonstent
Tucker = Eten/voedsel
Vegie = Groente

 

<< terug naar Hulp bij je reisplan