Au pair
  Werkvakanties

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Werkvakanties > Australie > Au Pair in Australie

 > Interview Carmen van Duist


Interview met Carmen van Duist, au pair in Austalië

 

au pair australie carmen van duistCarmen is van april 2015 tot maart 2016 au pair geweest in Australië. En nu (juli 2016) zit ze er alweer. Dat vraagt om tekst en uitleg.  Vertel!
Carmen: "Nadat ik als au pair bij mjn gastgezin gewerkt heb, ben ik terug naar huis gegaan om een Australisch paspoort aan te vragen. Dit kon doordat mijn moeder in Australië is geboren. Ik ben terug gegaan omdat ik het idee had/heb dat ik nog zoveel te zien en te doen heb in Australië en ik me hier in Australië heel erg thuis voel!"


Heb je ook een cultuurshock gehad toen je voor het eerst naar Australië ging?

Carmen: "Nee totaal niet, moest wel even wennen aan continue Engels spreken en heb daardoor wel tijdje hoofdpijn gehad omdat ik continue moet nadenken over hoe ik het ging zeggen. Maar Australië is wat dat betreft heel Westers dus cultuurshock was er totaal niet!"


Je bent nu weer terug in Australië. Ben je nu weer au pair?
Carmen: "Ja op dit moment ben ik weer au pair. Ik ben weer terug gegaan naar hetzelfde gezin waar ik afgelopen jaar ook au pair ben geweest. Het is eigenlijk familie geworden voor me en zo noemen zij het ook. Ik ben meer dan een au pair voor ze. Ik ben onderdeel van het gezin geworden en dat voelt zo fijn. Daarom ben ik ook weer terug naar dit gezin gegaan, ik voel me heel erg bij hen thuis voel en ik wil nog meer tijd met ze doorbrengen.


Waar woont het gezin in Australië?
Zau pair australie carmen van duiste wonen in Annandale, Sydney. Dit is een gedeelte van Sydney die redelijk dichtbij het centrum zit. Met twintig minuten ben ik het centrum, wat ze hier CBD noemen, en bij het Opera House & Harbour bridge.


Hoe ziet het gezin eruit waar je au pair bent?
Het gezin bestaat uit twee vaders Ben & Guy. Zij hebben een meisjestweeling Madison & Sienna. Zij zijn nu 5 jaar oud. De meisjes noemen de één Papa (Ben) en de ander Daddy (Guy). En zo noem ik ze zelf nu eigenlijk ook, meer dan bij hun voornaam. En sinds kort is het gezin aangevuld met een labrador puppy Ella.  
 

au pair australie carmen van duistDat is geen doorsnee gezin. Hoe ervaar je dat? Was het wennen in het begin of voelde het eigenlijk al gelijk heel normaal?
Het is inderdaad geen doorsnee gezin maar ik merk er heel weinig van. Het voelde heel normaal aan want ik wist natuurlijk van te voren dat ik naar dit gezin ging. Het was wel wennen om bij in gezin in huis te komen die je eigenlijk nog nooit ontmoet hebt. Ik had alleen via Skype en via de mail contact gehad. Dus moest wel even m'n eigen plekje vinden maar dat ging al snel heel goed. Ze hebben we me écht het gevoel gegeven dat ik welkom was (en nog steeds ben).


Welke rol heb je binnen het gezin? Ben je een soort moeder of meer een grote zus?
au pair australie carmen van duistEerst was het een beetje 'de grote zus' maar nu is het meer moeder-achtig geworden. Omdat ik zoveel tijd met de meisjes doorbreng en veel voor ze zorg voelt het meer als 'een moeder'. Ook doordat ze door hun twee vaders opgevoed worden heb ik een beetje die rol gekregen. Misschien ook omdat ik wat ouder ben dan de vorige au pair die meer een grote zus was en ik me meer als een moeder opstel naar de meisjes toe. En ook omdat mensen me heel snel hun moeder noemen als ik met ze op pad ben. In het begin zeiden de meisjes er soms wat van, of ik zei er wat van. Maar nu is het zo normaal geworden dat de meisjes er niks meer van zeggen en ik ook niet aan iedereen meer wil uit leggen hoe het zit.

Dit is trouwens één van de redenen waarom Ben en Guy een vrouwelijke au pair in huis hebben genomen. Dan is er ten minste een vrouw in huis die een voorbeeld kan zijn en waar ze typische 'vrouwendingetjes' aan kunnen vragen. Ze zijn 5 dus dat doen ze nu ook zeker! Soms ook op momenten dat je denkt: help, waarom nu? Maar dat hoort erbij en het is totaal niet gek dat ze dat doen.


Hoe is het contact met je gastgezin?
au pair australie carmen van duistHet is familie geworden en zo voelt het ook echt! Ze zorgen voor me, ze zien aan me wanneer er iets aan de hand is, ik kan altijd van alles aan ze vragen... Soms is het zelfs zo dat ik uitga en dat Daddy zegt: stuur me even een appje als je het heel laat gaat maken want anders ga ik me zorgen om je maken. Dat is een heel fijn gevoel omdat je weet dat ze om je geven. Tuurlijk heb ik wel is momenten dat ik denk 'okayyyy... het is beter als ik nu even wegloop'.  Maar dat is meer als er iets gebeurt met de meiden wat ik anders zou aanpakken. Maar dat hoort erbij en daar leer je op een gegeven moment ook wel mee om te gaan. Ben en Guy zeggen wel eens dat ik meer dan een au pair ben, en ze vragen daarom soms ook aan mij hoe ik dingen zou doen of aanpakken. En dan geef ik eerlijk antwoord aan ze. En ik denk doordat er altijd open en eerlijk is gecommuniceerd dat het contact zo goed en hecht is geworden.


Voeden Australische ouders hun kinderen heel anders op dan Nederlanderse ouders?
Het is niet heel veel anders alleen merk ik dat ze minder streng zijn dan bij ons. En dat ze de kinderen vragen wat ze willen in plaats van keuzes geven. Dit leidt soms tot discussies met de kids. De vaders weten van mij dat ik strenger ben dan zij maar dat waarderen ze. De meisjes weten dit ook en dat krijg ik ook wel is te horen van ze: "Carmen,  jij geeft meer time outs dan Pappa en Daddy." Dan zeg ik tegen ze dat ik dat niet erg vind. Maar doordat ik strenger ben merk ik wel dat ze minder dingen uitproberen.

Hoe ziet een doorsnee dag van jou eruit?
au pair australie carmen van duistEen doorsnee dag is dat ik begin wanneer de Ben en Guy de deur uit zijn. Dan gaan ze zich aankleden en doe ik hun haren. Op een doorsnee dag gaan we kleuren, knutselen of spelletjes doen of met de hond spelen. Dan hebben we lunch en na de lunch hebben de meisjes 'Quiet Time' (dit is rustig een filmpje kijken op de bank). Dan ruim ik de spullen van lunch. Daarna gaan we naar het park met de hond of naar een cafeetje voor een babychino, dit is speciaal voor kindjes hier. Het is warme opgeklopte melk met een beetje cacao poeder. Daarna spelen we nog wat en begin ik op een gegeven moment met koken van het avondeten.Tussendoor probeer ik zoveel mogelijk op te ruimen/schoon te maken. Soms neem ik ze ook mee de stad in naar het grote park bij het Opera House of gaan we naar de dierentuin.


Doe je ook veel samen met het gezin in je vrije tijd?
Ja, als ik thuis ben help ik ook gewoon mee met de meisjes. Ik vind het niks om de hele avond/dag op mijn kamer te zitten.  En ik wil ook gewoon tijd met de meisjes en de vaders doorbrengen. In het weekend ben ik wel eens thuis en dan let ik ook op de kids als Ben en Guy de deur uit moeten of boodschappen willen doen. Dat vind ik totaal niet erg. Maar het hoeft, ik kan ook gewoon mijn eigen ding doen.


Wat doe je verder in je vrije tijd?
au pair australie carmen van duistOp het moment heb ik veel vrije tijd want ik werk voor het gezin alleen op maandag en op woensdag. Maar zoals ik zei help ik daar buiten ook mee. Voorheen had ik bij een ander gezin in de buurt een baantje als nanny op de donderdag en de vrijdag. Dit was ook een erg leuk gezin met 1 meisje dat net iets ouder was dan de tweeling. Het zijn vrienden van mijn  gastgezin dus we spreken regelmatig met elkaar af. Dit is nu voorbij omdat het meisje naar school gaat,  maar ik zie ze nog steeds en pas ook nog bij ze op

Voorheen deed ik veel dingen met vrienden. Lekker de deur uit, Sydney ontdekken, naar de lokale markten. Dit doe ik nog steeds hoor,  maar de mensen die ik daarvoor heb ontmoet waren bijna allemaal reizgers en die zijn nu niet meer in Sydney. En ik ben nu pas twee weken terug dus ik moet weer even nieuwe mensen leren kennen. Soms lastig als au pair want je hebt natuurlijk geen collega’s. Daarom ga ik nu op zoek naar een baantje in een café of restaurant. Dit om mensen te leren kennen maar ook om meer geld te kunnen sparen. En er zijn genoeg Facebook pagina’s waar je dingen kunt posten om mensen te ontmoeten. Komt allemaal wel goed, daar maak ik me geen zorgen om! Ik ga zo lekker even alleen de stad in of lekker met de hond wandelen.

Reis je veel rond?
au pair australie carmen van duistVorig jaar ben ik een aantal keer op reis ben geweest met vrienden. Ik kan makkelijk een lang weekend weg of als ik een weekje weg wil is dit geen probleem. Ik heb vorig jaar The Great Ocean Road gedaan vanaf Melbourne, de Blue Mountains gezien en ik ben een midweekje naar The Whitsundays geweest. Het plan voor nu is om tot volgend jaar februari (2017) bij het gezin te blijven tot de meisjes naar school gaan en dan daarna met een busje/auto Australië rond te reizen. Waarbij ik tussendoor ook zal gaan werken om het allemaal te kunnen bekostigen. En daarna misschien naar Nieuw Zeeland. Maar we zien wel hoe het allemaal gaat lopen, Je weet het nooit.


Heb je veel contact met andere au pairs in de omgeving?

Ik heb wel periodes gehad waarin ik contact had met andere au pairs en daarmee ging stappen en andere leuke dingen deed. Maar zoals ik zei, je bent geen collega’s van elkaar dus moet je het van Facebook hebben om elkaar te leren kennen. En soms klikt het met iemand, maar soms ook niet. Het is wel fijn om met andere Au pairs  contact te hebben want die snappen je situatie met een gezin beter dan anderen dat zullen doen.


Wat vind je het leukste aan de Australische cultuur?
au pair australie carmen van duistAustraliërs zijn allemaal heel vriendelijk en relaxt. Veel relaxter dan in Nederland. Hier zeg je elkaar vrolijk gedag en er word niet vreemd opgekeken. Als je wat vraagt aan iemand is dat heel normaal en wordt er vriendelijk geantwoord. En als je dan 'Dank je wel' zegt, zeggen ze 'No worries'. Dit heb ik nu ook wel een beetje overgenomen.


Zijn er dingen die nog heel graag wilt doen of zien in Australië?
Ik wil nog heel veel zien en doen! Het is zo’n groot land met zoveel mooie dingen! Maar de dingen die hoog op het lijstje staan is naar Monkey Mia gaan waar wilde dolfijnen naar de kust toe komen die je dan kan voeren - als je geluk hebt. Ik wil Ayers Rock zien, naar Kangaroo Island gaan, duiken in Great Barrier Reef en duiken met walvishaaien (deze zijn niet de gevaarlijke zoals de witte haai).

 
Ben je van plan om nu voor lange tijd in Australië te blijven?
Ja, het idee is hier de komende 2/3 jaar te blijven. Misschien daarna naar Nieuw-Zeeland. Maar je weet nooit hoe het gaat lopen en wat er allemaal op mijn pad komt! Dus ik hou het allemaal open.


Mis je Nederland een beetje?
au pair australie carmen van duistJa, natuurlijk mis ik het af en toe. Voornamelijk mijn vrienden en familie. Australië is helaas niet om de hoek en kan ik niet even op en neer vliegen. Maar gelukkig bestaat er whatsapp, Skype, Facetime, etc. waardoor contact houden makkelijk gaat. Soms is dat lastig want je zit ook met tijdsverschil enzo . En vaak moet je om te skypen vooruit te plannen. Maar een ouderwets kaarte sturen is ook leuk. Maar ik voel me hier gelukkig zo thuis dat ik totaal geen last van heimwee heb gehad. Dit is mijn droom die ik nu aan het waarmaken ben en wat me gelukkig maakt.


Ben je wel van plan om ooit weer terug te gaan naar Nederland?
Ja, dat denk ik wel zoals ik het nu voor me zie. Maar zoals ik eerder al zei weet je nooit wat er op je pad komt dus hou ik het allemaal open. Maar er zijn een aantal vrienden en kennissen die denken dat ik hier voor altijd blijf. En als dat zo is kom ik natuurlijk gewoon naar Nederland terug voor vakantie.

Zou je een foto toe willen voegen van één van je mooiste herinneringen in Australië met wat uitleg erbij?
Oeh dit is een lastige want ik heb zoveel mooie herinneringen! Maar ik denk dat het onderstaande foto van een vakantie in Fiji is met het gezin! Ik zat heerlijk van dit uitzicht te genieten en besefte me hoe gelukkig ik was, hoeveel moeite het me had gekost om au pair te worden en dan zo’n geluk te hebben met het gezin. En ik besefte hoeveel mooie dingen ik al had gezien en had gedaan en dat er nog zoveel meer moois in de toekomst stond/staat te wachten. Dit gezin is echt een lot uit de loterij. 

au pair australie carmen van duist