Au pair
  Werkvakanties

Activity International
Brammelerstraat 15
7511 JG Enschede
T 053 - 483 10 40
info@activityinternational.nl


e-mail e-mail
you tube you tube


Share |
Home > Werkvakanties > Australie > Au Pair in Australie

 > Ambassadeur Iris Brusse


Ambassadeur Au Pair in Australië: Iris Brusse

 

Hoi! Mijn naam is Iris Brusse en ik ben van oktober 2015 tot april 2016 als au pair geweest in de stad Sydney in Australië. Mijn zorg ging vooral uit naar de twee jarige Jayden, maar zo af en toe was ik ook met Riley die 13 jaar was. Ik heb van het begin tot het einde reisverslagen gemaakt en aan de hand van een aantal stukjes uit verschillende verslagen vertel ik graag over mijn ervaring als au pair. Niet alle reisverslagen staan hieronder, wil je alles lezen? Neem gerust een kijkje www.irisbrusse.waarbenjij.nu 

 

05/08/2015: Het is officieel!

au pair australie iris bruggeDear Manon (mijn contactpersoon vanuit de organisatie uit Nederland), We received a very positive feedback from the Felton Family in Sydney NSW. They are very happy to offer Iris Brusse a 6-months Au Pair position officially starting on Mon, 26th October 2015 and ending on 26th April 2016. Hereby I confirm her placement with the Felton Family"

Voor nu mag ik eerst de rest van de papieren gaan regelen... Visum, vliegtickets, buitenlands rijbewijs en een rekening openen voor in Australië. Ondertussen heb ik mailcontact met de au pair die het gezin op dit moment nog heeft. Ik was al blij, maar ik ben nu nóg blijer, want het is officieel! HIEP HOI!

Zoals je leest een hoop emoties.... Nu kwam het echt weer even een stapje dichterbij. 
 


Afscheid, vlucht en nacht 1

"Afgelopen zaterdag mijn afscheidsfeestje gehad. Ik heb het erg leuk gehad, maar het was stiekem ook wel een beetje lastig. Ik heb zoveel mogelijk cadeautjes meegenomen en alle kaarten. Alles krijgt een mooi plekje op mijn eigen kamer in Aussie. Het afscheid nemen op Schiphol ging 'makkelijker' dan ik van tevoren 282262629 keer in mijn hoofd had afgespeeld. Neemt niet weg dat moeilijk was hoor! Heb zeker wat tranen laten stromen. Toen ik weg liep, heb ik bewust niet meer omgekeken. Verder was ik heel zenuwachtig omdat je er dan toch ineens alleen voor staat. De organisatie stond me op te wachten. Op het vliegveld moest ik, aan de hand van een plattegrond, op zoek naar iemand met een wit shirt en een AIFS-bord (organisatie). Vanaf daar ben ik met een busje, aan de linkerkant van de wegen, naar het hostel gebracht. Vrijdag zal ik opgehaald worden door mijn host family."

Ja, daar ging ik dan, helemaal alleen! Erg spannend, maar het begin van een geweldig avontuur! 
 

De eerste paar dagen bij de Feltons

au pair australie iris bruggeVrijdag. Ik werd opgehaald door Dean (hostdad), Julie (hostmum) en Jayden (kid). Ik vond het op een één of andere manier best spannend. Julie kwam meteen naar me toe rennen om te knuffelen en één (!?) zoen te geven! Eenmaal in de auto zat ik naast Jayden. Terwijl we naar huis reden, kreeg ik een soort rondleiding in Sydney haha. Eenmaal thuis heb ik binnen ok nog een korte rondleiding gekregen, wat een mooi huis... Ik heb mijn cadeautjes gegeven en daar zijn ze allemaal heel blij mee. Riley was deze dag bij zijn echte moeder, die zien we zondag! Dean vroeg of ik morgen mee wilde naar de basketbalwedstrijd van Riley. Oma van de kinderen zou er ook zijn, dus die kon ik ook meteen ontmoeten!

Zaterdag. Ik werd vroeg wakker van allemaal beesten en ik ben stiekem aan het bidden dat het gewoon vogels zijn. Het vroege opstaan schijnt hier in Australië normaal te zijn. Iedereen staat 5/6 uur op om te gaan hardlopen /fitnessen en om dan vervolgens naar hun werk te gaan tot een uurtje of 19 uur.  Die 5/6 uur opstaan zit in elk geval al in mijn ritme... Dat hardlopen en fitness gaan we nog even zien...;) 
Deze dag gingen we dus naar de basketbalwedstrijd van Riley. Toen we weg reden zei Julie (hostmum): yeah our first family trip together! Zo lief. Na de wedstrijd zijn Julie en ik zijn samen gaan lunchen in een winkelcentrum. Daar heeft ze veel verteld over haar zelf, leuk om haar nog beter te leren kennen! In het winkelcentrum hebben we ook boodschappen gedaan. Ze vroeg bewijs van spreken in elk pad of ik nog iets nodig had!

Mijn hostfamily heeft vanaf dag 1 veel moeite gedaan om me meteen op mijn gemak te stellen. Het voelde meteen goed!


Het eerste weekje

au pair australie iris brugge"Eerst even een korte uitleg over mijn dagen samen met Jayden. Ik ben er voor Jayden van maandag t/m woensdag vanaf 07:00 uur (soms eerder) tot 19:00 uur (soms later). Donderdag en vrijdag gaat Jayden naar daycare, dus hoef ik alleen te helpen met de start en einde van de dag. Het zou kunnen dat ik één van deze dagen eind van de middag thuis moet zijn voor de oudste, Riley.

Een standaard dagje:

07:00 - 08:00 uur breakfast
08:00 - 11:30 uur park or beach (of eigen invulling)
11:30 - 12:00 uur lunch
12:00 - 15:00 uur sleep time
15:00 - 15:15 uur snack
15:15 - 17:00 uur park or beach (of eigen invulling)
17:00 - 18:00 uur dinner
18:00 - 19:00 uur bath
19:00 - ................ sleep

Julie werkte mijn eerste werkdag thuis, zodat ze eventueel kon helpen, erg fijn! Gelukkig geen must geweest. Wow, wat deed Jayden het goed! Hij was erg vrolijk en we hebben de grootste lol samen (lees: tranen van het lachen om niks). Alles verliep prima en de dag is omgevlogen voor mijn gevoel.

au pair australie iris bruggeJulie vertelde me 1 deze dagen dat Jayden erg snel aan me gewend is en dat het zelfs nog nooit zo snel is geweest. Fijn dat Julie me dit bevestigde! Verder wist ik het ergens wel, want we hebben serieus de grootste lol samen, hij luistert goed en knuffelt me regelmatig. Dean heeft me ook al (per ongeluk, maar toch) darling genoemd... (zo noemt hij Julie altijd).

Donderdag, mijn eerste "vrije" dag. Ik heb met Sophie afgesproken. Sophie ken ik via de vorige au pair. Sophie woont bij mij in de buurt en we spraken af bij de zwembaden. Vanaf daar zijn we via een soort zijweggetje naar Manly gelopen.

Op zaterdag had ik het besef dat ik alweer een week bij de Feltons was, maar zo ook weer pas een week. Het voelt al veel langer, erg vertrouwd en zeker als tweede huis."


Het schema van de dag was een leidraad, maar ik mocht ook zeker doen wat ik wilde doen. Zo mocht ik leuke dingen doen voor Jayden, maar ook dingen voor mezelf. Zolang Jayden zijn slaapje en voeding maar had… ;) Ik vond het erg prettig dat mijn hostparents zo makkelijk waren. Mijn hostmum werkte op mijn eerste werkdag thuis, zodat ze eventueel kon helpen. Op die manier voor je je echt gezien en snel op je gemak. Mijn eerste dag alleen heb ik meteen iemand ontmoet en de omgeving ontdekt. Ik denk dat dit erg goed is geweest! Doordat mijn hostparents me veel bevestigingen gaven en heel open waren, voelde ik me enorm thuis!

 

 

Genieten, stukje cultuurverschil en een mooie stap die ik toch maar even heb gezet!

au pair australie iris brugge"Ach wat kan ik genieten van dit makkelijke ventje. Zelfs als hij weg rent en niet stopt als ik dat vraag, waardoor ik zelf even een smak maak op rotsen (no worries, klein schrammetje). Het is zo’n sociaal jongetje, geweldig! Ondertussen ook een grappenmaker, dat je boosheid (als dat er al is) snel laat verdwijnen.

Woensdag was Jayden jarig. ’s Ochtends vroeg heb ik bloemen op tafel gezet met een kaart voor mijn hostparents. Ik heb deze dag wel even beseft hoe ‘groot’ wij thuis altijd de verjaardagen vierden toen we klein waren en nog trouwens!

Ik merk aan mezelf dat mijn Engels (nog meer) vooruit gaat. Ik leer nog steeds elke dag nieuwe woorden. Vaak ook omdat het Australische woorden zijn, awesome mate! Én oooh wat en ik mezelf aan het ontdekken. Het zal allemaal wel heel diep en gek klinken, maar het is toch echt zo. Ik heb het gevoel dat ik een heel nieuw persoon ben. Een stuk zekerder en ik moet zeggen, I like it! Scheelt een hoop gedachtes en ik geniet nu zoveel meer van de kleinere dingen. Ik ben zo blij dat ik deze uitdaging ben aangegaan. Dat iedereen om mij heen dit mij dan ook gunt en de mensen die nog dichter bij me staan, dit waar hebben kunnen maken."


De band die ik met de kinderen had, heeft ook echt voor een toptijd gezorgd. Ik mis ze nog steeds! Ondanks dat Australiërs vrij Westers leven, ben ik toch af en toe tegen wat cultuurverschillen aangelopen. Zo was de verjaardag van Jayden een besef momentje. Hierdoor accepteer je eigen manier van leven nog meer, maar leer je ook open staan voor nieuwe dingen. Toch mis ik ook weer een paar cultuurverschillen van Australië in Nederland hoor…. Bijvoorbeeld hoe sociaal en relaxt alles in Australië gaat. Langzamerhand kreeg ik van door de au pair-ervaring steeds meer zelfvertrouwen. Tot op de dag van vandaag heb ik hier nog steeds wat aan!

 

Ook tegenslagen...

au pair australie iris brugge"Er gebeurt op het moment veel vanuit Nederland, waardoor ik iedereen best wel mis. Gelukkig nog steeds geen last gehad van echte heimwee, maar als ik iedereen hier nu naar toe kon toveren, zou ik dat zeker doen. Het ging een tijdje goed met een aantal grote tegenslagen, maar nu loopt de emmer echt even een keer over. Het afscheid nemen van mijn hostfamily komt er ook bijna aan en dat wordt ook echt nog wel even een dingetje. Dus goed, er gebeurt op het moment veel in mijn hoofd. Helaas werd ik deze avond ook nog eens gebeld met slecht nieuws, ook al wat het eraan te komen... Oma overleden... Ik zal hier verder niet te veel op in gaan, maar het speelt zeker een rol. Ik vind het erg lastig dat ik bijvoorbeeld de crematie niet kan meemaken en ik mis mijn familie /eigen vriend nu ontzettend. Natuurlijk heb ik dit nieuws gedeeld met mijn vriendinnetjes van hier en heb ik veel steun van ze gehad. Mijn hostfamily heeft me ook ontzettend veel geholpen"


Ook heb ik tegengeslagen meegemaakt. Gelukkig nooit met betrekking tot mijn hostfamily! Vanuit Nederland overleed onder andere mijn hond onverwachts en een maand later mijn oma ook. Dit stuk wil ik jullie ook meegeven, want ik heb ontzettend veel steun gehad van (onder andere) mijn hostfamily. Zo kwam mijn hostmum huilend eerder thuis met bloemen en chocolade en hoefde ik de rest van de middag niet meer te werken. Ze hebben altijd een luisterend oor aangeboden en me ontzettend veel tips gegeven. Ik had verwacht dat ik last zou krijgen van heimwee. Natuurlijk miste ik mijn eigen familie, maar doordat we elke donderdag skypeden en mijn hostfamily als familie voelde, heb ik hier nooit eigenlijk echt last van gehad!

     

Afscheid nemen…

au pair australie iris brugge"Woensdag mijn laatste werkdag, zo’n gek idee. Het leek me leuk om samen iets leuks te gaan doen als afsluiter, dus ik had even bij Julie gecheckt of dat okay was. Ze keek me heel raar aan, omdat ik dat niet hoorde te vragen, haha! Ze vertelde me ook dat zij wilde betalen, dus dat is super lief! We zijn samen naar Manly geweest om eerst ergens te gaan ontbijten en vervolgens door naar Manly Sealife. Die middag besefte ik ineens heel goed dat dit de laatste keer in het parkje was en stiekem was ik zelfs een beetje vechten tegen mijn tranen. ’s Avonds bedacht ik me dat het misschien wel leuk was om mijn cadeautjes vast te geven aan Jayden, na onze echte dag samen. Uiteindelijk heb ik ook maar meteen de cadeautjes aan Julie en Dean gegeven, omdat ik niet zeker wist of ik er nog een moment zou zijn dat we allemaal samen waren. Toen Dean deze avond thuis was gekomen vertelde hij me al dat hij een beetje emotioneel was, omdat het mijn laatste paar dagen bij hun waren. Nadat hij mijn kaart voor hun had gelezen, liet hij al helemaal een traantje gaan. 3 keer raden wie volgden…"

Het afscheid viel me erg zwaar… Ik heb een toptijd gehad bij deze lieve mensen. Ze voelen echt als mijn tweede familie! Ik heb tot op de dag van vandaag nog steeds zeker wekelijks contact.

 

 au pair australie iris brugge

 

Heb je vragen aan Iris? Je kunt haar mailen!

Stuur je mail naar Activity International en vermeld daarbij dat je een vraag hebt voor Iris. We zullen de e-mail dan zo snel mogelijk naar haar doorsturen. Na een half jaartje Down Under heeft ze inmiddels zo veel ervaring en verhalen, ze kan je vast veel tips en adviezen geven!